Ha majd Orbán Viktort bíróság előtt elszámoltatják, a legfőbb vádpont (ami alapján remélhetőleg tényleges életfogytiglanra ítélik) nem az alkotmányos rend felszámolása vagy a családnak, barátoknak elsíbolt milliárdok lesz, hanem az oktatási rendszer szétverése. Egész egyszerűen hazaárulással ér fel - mert az ország jövőjét teszi tönkre - a félanalfabéta betanított munkások szintjére leszorított "szakmunkásképzés", amit Orbán a magyar fiatalok többségének szán. A gimnáziumi férőhelyek felére csökkentése - ezen belül az alternatív, alapítványi iskoláknak a jövő évi költségvetésben célul kitűzött megfojtása -, a közismereti tárgyaktól  - vagyis az esetleges későbbi továbbtanulást vagy akár a szakmaváltást megalapozó, készségteremtő általános műveltségtől - gyakorlatilag megfosztott szakképzési rendszer tízezrek (Orbanisztán fennmaradása esetén százezrek) jövőjét teszi tönkre, ítéli őket munkanélküliségre, a nyomort és kiszolgáltatottságot jelentő közmunkáslétre.

(Orbán mellett a másodrendű vádlott felbujtóként Parragh László, az Iparkamara elnöke lesz.)

Ami tragikus: az a fiatal (és idős) magyar középosztály, amely utcára vonult az internetadó ellen, most, úgy tűnik, közönyösen hallgat. Ahogy szenvtelenül nézte végig a rendszerváltás éveiben másfél millió ember munkától - vagyis életlehetőségtől való megfosztását, sokak szó szerinti utcára kerülését. Ahogy ennek a társadalomnak a többsége a szegényeket, cigányokat, munkanélkülieket magukat hibáztatja nyomorúságos helyzetükért.

Az én indulatos mondataim után az oktatási rendszer szétveréséről részletek - adatokkal, érvekkel - a többi között itt meg itt.

Szerző: rás  2014.11.06. 00:14 3 komment

Címkék: szakképzés oktatásügy

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr996868875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2014.11.06. 21:25:26

rás:tökéletesen egyetértek veled,csak elmondok néhány dolgot, ami erről még eszembe jutott.Hol lesz az a nagy tömegű vállalkozás és milyen infrastruktúrával, amely ezeket a szakmunkásokat gyakorlatilag kiképzi.Melyik szakmát lehet gyorstalpalással elvégezni,a kor követelményeinek nem megfelelő tudással. Szerintem,ha az innovációra való felkészülés lehetőségét teljesen kizárjuk az oktatásból akkor ugyanolyan nemtörődöm semmivel szakmunkásgárda fog felnőni,mint volt az átkosban.Úgy gondolom,hogy a gimnáziummal csak egy ablakot nyitunk afelé,hogy orientálódni tudjunk a világ dolgainak megértéséhez.Az a szakmunkás ér valamit, amelyik több stúdiumon vesz részt,egy igazán jó szakember csak évtizedek után lesz valakiből, mert ha nem tanulja meg az új technológiákat, amelyek állandóan fejlődnek akkor neki annyi.Az orvosoknak állandóan drága pénzért újabb és újabb szakvizsgákat kell tenni.A pedagógusoknak is állandó továbbképzéseken kell részt venniük,miért kell hülye szemlélettel kicsavarni a fejlődés folyamatát a szakmunkások életéből.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2014.11.07. 23:05:49

Örülök, hogy láttalak régi freeblogos bloggertársam :) (kattal)
süti beállítások módosítása