...[Ézsau] pontosan tudta, hogy minden történés önbeteljesülés, és hogy a történés azért történik, mert kiformált ősképe szerint meg kell történnie: azaz nem első ízben valósul meg, hanem ceremonikusan, és minta után jelenné lesz, mint az ünnepben, és visszatér, ahogy az ünnepek visszatérnek.

 

...a történetek nincsenek egyszerre készen, pontról pontra történnek, fejlődési szakaszaik vannak, és hibás volna egészben siralmasnak mondani azokat, amelyek siralmasan végződnek. Siralmas befejezésű történeteknek is megvannak a maguk dicsőséges órái és állomásai, és méltányos, hogy ezeket ne a vég szempontjából nézzük, hanem tulajdon fényükben, mert jelenvalóságuk semmivel sem kisebb erejű a vég jelenvalóságánál.

Szerző: rás  2017.02.17. 23:23 4 komment

Címkék: Thomas Mann

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr9612269922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AttilavH · http://wienertagebuch1.blogspot.co.at/ 2017.02.19. 08:52:24

Természetesen irigyellek, hogy van időd Thomas Mannra. A második bekezdés nagyon pontosan, szépen fogalmazza meg, amit én is gyakran mondok: nem szabad kizárólag a vége felől olvasni egy történetet. De hogy ez a gyakorlatban milyen nehéz, azt csak az tudja, aki megélt egy igazán siralmas történetet. Mai napig nehezemre esik például kilépni egy siralmas év árnyékából, amikor pl. saját lakásomba lépek. Talán nekem is Thomas Mannt kellene olvasnom...

egy nagyi 2017.02.19. 20:37:12

rás:jó olvasást! Minden oldalról tudnál valami megfontolót idézni. Varázslatos bibliai mese, egy szikár, megfontolt polgár tollából, aki gyönyörűen tud érzékíteni,prózaköltő. Imádom őt, és elég sok regényét olvastam.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.02.19. 20:43:36

@Attila HG: Igen, olvasni kell Th. Mannt - de ezt te nélkülem is tudod. :) Ami pedig a második bekezdést illeti, jó pár éve kettőnk közül te voltál az, aki mindenben a jót, a pozitívat kereste és találta meg.

@egy nagyi: Köszönöm. Igen, fürdök a mondatokban. :)

AttilavH · http://wienertagebuch1.blogspot.co.at/ 2017.02.19. 21:07:37

@rás: azt hiszem ezzel a gondolattal lépem át legközelebb a küszöböt :)
süti beállítások módosítása