Nem szeretem Putyint és a rendszerét, de - személyes tapasztalatok, barátságok, irodalmi, filmes stb. élmények alapján - szeretem az oroszokat, Oroszországot, ezért aztán borzasztóan zavar az az alpári, ostoba "oroszozás", amit mindenfajta ellenzékiek a mai Putyin-látogatás kapcsán eleresztettek. Pontosan értem - és igazuk van abban -, hogy Magyarország európai jövőjét féltik Orbán Putyinhoz dörgölőzésében, de tudomásul kell venni, hogy Oroszország is Európa, ez a - történelmileg, kulturálisan, vallásilag megalapozott - autokrata hagyomány is Európa. Ezt is érteni kell, ahogy azt is, hogy egy - súlyosan frusztrált - európai hatalomról beszélünk - beszélnek - becsmérlően, lekezelően. Riasztó példa a - számomra egyébként rokonszenves - momentumosok általában okos és jópofa vlog-sorozatának, az XYZ-nek a Putyin-látogatás alkalmából készített darabja. Az ifjú narrátor az oroszokhoz való viszonyunk "egyrészt-másrészt" ismertetésekor felemlíti az 1848-49-es szabadságharc valamint az 1956-os forradalom eltiprását, meg hogy "itt voltak negyven évig". Azt, hogy hogyan, miért kerültek ide, valahogy kifelejti. Amiről nekem az jut eszembe, hogy én nem jöhettem volna a világra, ha ők nem jönnek...

Szerző: rás  2017.08.28. 23:07 2 komment

Címkék: oroszok Momentum

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr4312786772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P_o_c_a_k_o_s 2017.08.29. 10:27:51

Van egy "rossz beidegződés" - a szovjet és a náci párhuzam (lásd most van a Molotov-Ribbentrop paktum évfordulója) Érdekes, 72 év után a németeket (általában) nem tartják náciknak, viszont az oroszt még ma is (általában) szovjetnek tartják. Lásd a mumentum "performance"-t (utcák, terek átnevezése).
süti beállítások módosítása