Valószínűleg csupa olyan dolgot fogok most írni, amit ezekben a percekben ezernyi más hírmagyarázó. De muszáj, ha már egyszer belefogtam a választási sorozatba.

Szóval, az ellenzéki jelölt fölényes győzelme óriási dolog. Vásárhelyt mindenki fixen fideszes helynek tekintette, a politikai elemzők többsége már azt is nagy sikernek tartotta volna - a parlamenti választásokon való teljes ellenzéki összefogás ösztönzőjének -, ha Márki-Zaynak sikerül megszorítania a fideszes jelöltet. Külön öröm, hogy az eredmény hatalmas pofon Lázár Jánosnak is, aki a rendszer cinizmusának a megtestesítője.

Örüljünk - Halleluja! -, mert a hódmezővásárhelyi szavazás reményt ad az április parlamenti választásokra is. DE!

A Facebookon már a nap folyamán is olvastam véleményt, mely szerint Márki-Zay valójában a Jobbik jelöltje, és a demokratikus ellenzéki pártok csak statiszták ebben az ügyben. Én nem így gondolom, de a politika természetéből - s magyar politika mai állapotából különösen - következik, hogy az ellenérdekű felek közt megindul az eredmény kisajátításáért folyó harc.

Ellenérdekű felek? Részben igen: túl a világnézeti, politikai különbségeken gyakorlati versenyhelyzetről van szó: a parlamenti képviselet arányáról, van, akinél egyenesen a bejutásról. Vásárhely példája szerint egy-egy közös jelöltet kéne állítani mind a 106 egyéni körzetben, de ez lehetetlen. Országos listát ugyanis csak az a párt állíthat, amelynek legalább 27 egyéni körzetben van indulója, mégpedig legalább 9 megyéből és Budapestről. Természetesen elvben el lehet úgy osztani a körzeteket, hogy az eleve esélytelen, fideszes körzetekben mindenki állít jelöltet, a többiben pedig visszalépnek egymás javára - ez az úgynevezett koordinált jelöltállítás -, de ennek egyelőre nem látszik jele, a "baloldal" (MSZP és DK), az LMP és a Jobbik a jelenlegi helyzet szerint az egyéni körzetekben is versenyezni akar egymással. Plusz a Momentum, amely a jövőjét akarja megalapozni azzal, hogy bejut a parlamentbe - és ez is legitim törekvés. Vannak azért reménykeltő jelek: a Márki-Zayhoz hasonlóan független jelöltek - Kész Zoltán (Veszprém), Mellár Tamás (Pécs) - mögött kialakulni látszik az együttműködés. Ennek az alapja a DK-tól a Jobbikig érvényes mégiscsak közös érdek.

Közös érdek? Igen. Orbánék - az autokrata rablóbanda - eltakarítása (vagy legalább az újabb kétharmad megakadályozása, mert legyünk őszinték, egyelőre ez tűnik reálisabb célnak), közös érdeke a DK-nak, az MSZP-nek, az LMP-nek, a Jobbiknak - sőt még a Momentumnak is. A kérdés csak az, elég erős lesz-e ez az érdek, hogy felülírja a különbségeket, az egymással szembeni fenntartásokat, viszolygást - meg a tényleges versenyhelyzetet. Erre adott volna esélyt az a korábban többek által felvetett javaslat, egy minden ellenzéki pártra kiterjedő együttműködési megállapodás a közös indulásról. Ennek keretében a közvélemény-kutatások alapján elosztott arányban minden körzetben egy-egy jelöltet állítottak volna, ami esély lenne a győzelemre, akár a kétharmadra is. Az így létre jövő parlament csak addig - kb. egy évig - működne, amíg új alkotmányt és tisztességes választási törvényt fogadnak el, aztán feloszlana, és új választásokat tartanának, ahol már minden párt önállóan indul. Ez a hajó azonban, úgy tűnik, elment. 

De remény most újra van.

Szerző: rás  2018.02.25. 21:15 22 komment

Címkék: választás Hódmezővásárhely

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr313698126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P_o_c_a_k_o_s 2018.02.25. 22:26:36

Én is az FB-ról tájékozódom. Ami feltűnt: a független jelölt "kiábrándult Fideszes" , tehát nem "baloldali", nem "liberális".

Péter Hajdu 2018.02.25. 23:02:32

Szerintem a győzelemhez nagyban hozzájárultak a fideszesek mocskos lejárató praktikái. Ez talán a híveik közül is elgondolkoztatott némelyeket.

P_o_c_a_k_o_s 2018.02.26. 12:35:18

Azért ez a beszéd elgondolkoztató. Különösen, a győztes őszintesége (kiábrándult fideszes, akinek egy jobbikos küldött egy bátorító sms-t, hogy induljon a polgármesteri választáson, stb.) Úgy tűnik az elégedetlenség mozgatta meg a helyieket.....

www.youtube.com/watch?v=be0B_T2i8L8

beszélő név 2018.02.26. 23:17:24

A Jobbik arculatán rongálna legtöbbet egy ilyen összefogás, még akkor is, ha a parlamenti helyek számát tekintve könnyen lehet, hogy ők jönnének ki a legjobban a buliból. Ezzel vélhetően Vonáék is tisztában vannak, bár a csábítás nagy, illetve vasárnap óta még nagyobb. Jó eséllyel óhitű követőik jelentős hányadát vesztenék el alkalmi szavazókért cserébe.

Amikor Vona leszámolt a radikálisabb belső tagokkal és elkezdett határozottabban közép felé lavírozni, már felvállalt hasonló kockázatot, jó taktikusként évekkel a nyakunkon lévő választások előtt. Akkor ez bejött, a lemorzsolódok száma messze elmaradt azokéhoz képest, akiknek a szalonképesebb profil elfogadhatóvá vált. Ehhez tett hozzá akaratlanul is az Orbán meghirdette illiberális demokráciát népszerűsítő kampány, ami félelmetesen rövid idő alatt nagy karriert futott, és elérte azt, hogy széles közönség számára a "liberális" egy, az eredeti jelentésénél jóval szélesebb (vagy inkább több) politikai látásmódra alkalmazott szitokszóvá vált. Ennek a tendenciának a fordított olvasata az, hogy sikk lett kinyilvánítani, illetve normává emelni azt, ami korábban szélsőségesnek, leplezendőnek számított. A korábbi választásokra még jellemző volt a párt szavazóinak látenciája, rendre a Jobbik eredményét jósolták a legpontatlanabbul. Na, ez most másként lesz, illetve más okból lesz ismét, ha lesz. Nyilván az átszavazók miatt.

Vonáék nyíltan nem fognak sürgetni semmiféle összefogást. Már az is számos újabb szavazatot hozhat számukra áprilisban, ha ráhagyatkoznak a hódmezővásárhelyi közjáték egy lehetséges olvasatára, tulajdonképpen arra, amit első Választásos cikkedben Magad is hangsúlyoztál: Ellenzéki vagy? Akkor válaszd az erősebbet! Talán épp az dönt majd 8-án, mennyire lesz egyértelmű az ellenzékiek számára ez az olvasat. Mennyire lehet azzá tenni a vásárhelyi alkalmi összefogás propagálása, általánosítása nélkül? Számomra, ahogy az eddigiekből kitűnhetett, egyáltalán nem az, és ezen a vasárnap este sem változtatott.

egy nagyi 2018.02.27. 00:35:44

Mi derült ma ki, hogy a Jobbik senkivel sem akar összefogni, így tehát az átlátszó céljuk az, hogy a kiábrándult fideszeseket megcélozza, ugyanakkor pedig a baloldali szavazóknak is jelentős részét megszerezze.

rás: ideális a forgatókönyved, jó lenne, ha így történne

A Hódmezővásárhelyi győzelemnek örülök, de mint a közmondás mondja:egy fecske még nem csinál nyarat

És még várjuk ki, hogy a választás után melyik párt fekszik be a fidesznek.

egy nagyi 2018.02.27. 00:39:17

elnézés, hódmezővásárhelyi

rás · http://ras2.blog.hu 2018.02.27. 20:39:25

@beszélő név, @egy nagyi: Már az ú.n. "baloldal" is tudja, hogy a Jobbik nélkül nem lehet Orbánt megverni, csak még nem tudja lenyelni. Nem várható egy nyílt baloldali-liberális-náci (na jó: exnáci) összefogás, legföljebb az, hogy egyes körzetekben burkoltan segítik az esélyesebb ellenzéki jelölt befutását. Ez tűnik a maximumnak.
A hvg.hu-n Hont András érdekes cikket írt arról, hogy nem az összefogás győzött Vásárhelyen, hanem az, hogy a pártok a háttérbe vonultak, és hagytak egy pártoktól független, helyben tekintéllyel rendelkező jelöltet érvényesülni. És arról is ír, hogy ez már nem megvalósítható április 8-án 106 körzetben, vagyis szerinte nem lesz kormány- és rendszerváltás. (Más kérdés, hogy szerinte most nem is alkalmasak erre a pártviszonyok.)

api99 2018.03.02. 19:01:47

A probléma az, hogy az "erősebb ellenzéki jelöltre szavazni, listán pedig a szimpatikusra" elv maximum azt eredményezheti, hogy a fidesznek nem lesz 2/3-a. Ez Hmvhely után egyébként valószínűnek tűnik.
Kormányváltást így bizonyosan nem lehet elérni.

api99 2018.03.02. 19:04:36

A Jobbiknak szerintem nem érdeke úgy eltakarítani a Fideszt, ha az Mszp vagy Dk bárhogyan is kormányközelbe kerülhet. A Jobbik szavazók egy része ilyen támogatás, összefogás esetén inkább a Fideszre szavaznának.

api99 2018.03.02. 19:15:55

"szavaznának" helyesen "szavazna."

rás · http://ras2.blog.hu 2018.03.02. 22:18:54

@api99: Ahogy a DK-nak, MSZP-nek - és nekem mint baloldali szavazónak - nem érdekünk, hogy a Jobbik kerüljön kormányra. Ez az a logika, ami kizárja a Fidesz legyőzését, sőt, ami biztosítja az újabb kétharmadát.

api99 2018.03.03. 16:48:20

@rás:
Valóban nem érdeke a baloldalnak.
De mégis kit szeretnél inkább a kormánynál látni: Orbánt (90%) vagy Vonát (10%) ?
Olyan nincs, hogy egyiket sem, mert vagy egyik, vagy másik LESZ -nincs más alternatíva.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.03.03. 17:04:21

@api99: Márpedig ha ez a kérdés, akkor a válaszom: sem, sem. Vagyis én egyikre sem szavazok (a kérdésfeltevésed egy tiszta Jobbik-kormányt feltételez, ha csak 10 % eséllyel is). Nem gondolom ugyanis, hogy egy náci kormány jobb lenne az Orbánénál.

api99 2018.03.03. 21:59:25

@rás:
a "sem, sem" és az, hogy nem hiszed, hogy jobb lenne Orbánénál azt jelenti, hogy inkább a Fidesz kormányt viseled el, mint egy Jobbik-kormányt.
Ez egy választói vélemény, nincs vele semmi baj. Nyilván e szerint is fogsz szavazni.
Már leírtad, hogy 2010-ben a távolmaradásod által részese lettél Orbán 2/3-ának. Most pedig részese leszel Orbán kormányon maradásának. De ez OK így, hisz jobbnak (pontosabban kevésbé negatívnak) tartod a fidesz-kormányt.
Kérdés: gondolod, hogy Orbánnál lehet manapság "nácibb" bárki is?

api99 2018.03.03. 22:01:14

Vajon kitalálja-e valaki, hogy mik ezek az idézetek:

"Egy XXI. századi modern állam nem képzelhető el stabil és demokratikusan működő intézmények nélkül, ahol a független hatalmi ágak ellenőrzik egymás működését, vagyis megvalósul a fékek és ellensúlyok rendszere."
"A következő országgyűlésnek egy arányosabb, a választó-polgárok akaratát sokkal jobban tükröző választási törvényt kell elfogadnia. Az új rendszer kidolgozása során a német modellt vennénk alapul, hiszen nem tartható fenn, hogy a választáson megjelent szavazók kevesebb mint felének támogatásával kétharmados többséget lehessen szerezni"
"Megkerülhetetlen az Alkotmánybíróság jogállamisági kapuőri szerepének megteremtése. Vissza kell adni a taláros testület megvont hatásköreit, hogy valóban betölthesse alkotmányos szerepét"
"Az Alkotmánybíróság megfelelő működéséhez azonban nem csak az intézmény megnyirbált hatás-köreit kell visszaállítani, hanem a megválasztott tagjai teljes politikai függetlenséget is biztosítani kell. Ennek megfelelően, a taláros testület tagjainak jelölése és megválasztása terén reformokat vezetünk be, amellyel elérjük, hogy csak valódi és fedhetetlen szakemberek legyenek alkotmánybíróvá választhatóak."
"A bíróságok számára olyan klímát kell biztosítani, hogy kizárólag a törvényeknek alárendelten, bármiféle befolyástól mentesen működhessenek."
"A bíróságokat érintő legfontosabb kérdésekben egy olyan autonóm szerv döntsön, amelyet a bírák választanak saját maguk közül, titkos szavazással."
"Elkerülhetetlen az ügyészségi rendszer teljes átalakítása, amelynek sarokpontja lesz az egész szervezet, és azon belül a tárgyaló ügyészek függetlenségének biztosítása. Megszüntetjük azt a „parancsuralmi” rendszert, amelyben az eljáró ügyésznek a legjobb szakmai meggyőződése ellenére is végre kell hajtania a felettese utasítását, amely nem egyszer a visszaélések melegágya."
" A legfőbb ügyész megválasztását olyan feltételekhez kötjük, amely alapján biztosítható a pártpolitikusok távoltartása a pozíciótól. Emellett fel fogjuk állítani a kizárólag a parlamentnek alárendelt Korrupcióellenes Ügyészséget, amely szervezet kizárólag a korrupciós bűncselekmények felderítésével fog foglalkozni, és külső kontrollt jelent majd az általános hatáskörű ügyészség működése felett is."
"Elkerülhetetlenné vált a vizsgálóbizottságok és parlamenti bizottságok előtt történő megjelenés el-mulasztásának szankcionálása. "
"A közpénztolvajok elszámoltatásának jelentős gátja a hűtlen és hanyag kezelés törvényi tényállásainak hibás mivolta. Meg kell teremteni a nemzeti vagyon (állami és önkormányzati vagyonelemek) kezelésével megbízott személyek fokozottabb büntetőjogi felelősségét. "
"Meg kell emelni a korrupciós bűncselekmények büntetési tételeit. "
"Felállítjuk a Közpénz-visszaszerzési Bizottságot, amelynek az ellopott pénzek minél nagyobb arányban történő visszaszerzése lesz a feladata"
"..alapvető céljának tekinti a magyar társadalom egészének felemelését, az életminőség radikális javítását, mindent a hosszú távon is fenntartható növekedés, a magyarság önmagát újjáépíteni kész ereje és az életlehetőségek szélesítése alá rendelve. Mindehhez kiszámítható közegben és jogrendben, optimista meg-oldási lehetőségek között és testi-szellemi egészségben élő polgárok jólétén keresztül vezet az út."

rás · http://ras2.blog.hu 2018.03.03. 22:51:01

@api99: :) Feltételezem, hogy a Jobbik választási programjából idéztél be támadhatatlan, a hatalmi ágak elválasztása, egymást ellenőrzése, valamint az egyenlő szavazati jog liberális elveinek tökéletesen megfelelő programpontokat. Mellékelhetted volna (köszönöm, hogy nem tetted) Vona cicasimogatós fotóit is. A papír sok mindent kibír (ezt nem csak a Jobbik választási programja bizonyítja.) Amíg Toroczkai László a Jobbik alelnöke, amíg fennmarad Vonáék bensőséges kapcsolata a Betyársereggel, az Új Magyar Gárdával stb. addig nem hiszek a Jobbik fordulatában, e fordulat őszinteségében. Itt válaszolok előző kommented kérdésére, hogy tudniillik "Orbánnál lehet manapság "nácibb" bárki is?" Igen. Az, aki őszintén náci; Orbán ugyanis semmiben nem hisz (a saját hatalmán és zsebén kívül), vagyis, ha úgy hozza a szükség bármikor képes világnézetet váltani.

api99 2018.03.04. 19:34:59

@rás:
Kommentelgetek néha a blogodban, most először sikerült erre a kérdésre választ is kapnom. Köszönöm.

Az Orbánra vonatkozó megítéléseddel 100%-osan egyetértek. A többivel persze nem, de nem szükséges kifejtenem azt hiszem... :)
Talán annyit, hogy el nem tudom képzelni, hogy leírnak egy programot, látszik, hogy sokat dolgoztak rajta (hosszú hónapokat, mert Vona havi 1 vállalása köré építették fel) - és úgy kezdenének egy kormányzást, hogy bármit mondtak, annak az ellenkezőjét csinálnák...... Szerintem elképzelhetetlen.
.
Közben azon gondolkodtam, hogy mennyire nehéz helyzetben vagytok, mint balos szavazók. Nem csak abban, amit korábban írtam, hogy bármit csináltok, az új fidesz-kormányt támogatjátok.
Hanem leginkább abban, hogy nincs is balos párt. Az mszp és a dk is sokkal inkább globalista párt, mint baloldali. Csak azért, mert annak mondják magukat, még nem lesznek azok (mint ahogy a fidesz sem jobboldali párt - a pragmatista, vagy jobban közelítve a lényegét: populista megfelelőbb szó rájuk). Az mszp és dk lakájként szolgálja ki a nemzetközi érdekeket a magyar rovására, alárendelték magukat annak a nemzetközi liberalizmusnak, aminek semmi köze nincs már a korábbi, pláne az eredeti liberalizmushoz, sokkal inkább a globális tőke kiszolgálója.
A Jobbik programját 2010 és 2014-ben is olvastam. Na, az baloldali volt. (El kell ugyanakkor ismernem, hogy kizárólag a magyarok számára)
Talán Türmer Munkáspártja az baloldali a mai napig, de nem ismerem a programjukat.

egy nagyi 2018.03.04. 20:20:40

@api99: ne sértődj meg, de szeretném megismerni azokat a közgazdasági, államelméleti, szociológiai, társadalomelméleti könyveket, amelyeket Te személyesen olvastál, s nem Vonát lebegteted, mint egyedüli kulturális forrásodat. Mikor szóltál egyszer is hozzá rás irodalmi, zenei blogjához. S még lehet, hogy olyan könyvet is tudsz mondani, amit nem ismerek, s kedvet kapok rá, hogy elolvassam. Ha tájékoztatsz megköszönöm

rás · http://ras2.blog.hu 2018.03.04. 21:24:17

@api99: Legutóbbi kommented alapkérdéseket (is) érint, amelyek meghaladják egy komment keretét. Új bejegyzésben igyekszem reagálni.

api99 2018.03.05. 20:37:45

@egy nagyi:
Rendszerint a mondandókra reagálok és nem próbálok meg senkit beskatulyázni (megítélni sem) korábbi olvasmányai, tanulmányai stb. alapján.
Azt persze belátom, hogy az írottak felfogása, annak mikéntje, mint ahogy a reagálások is bizony a tudás, ismeretek lenyomata, hisz mintegy szűrőn minden keresztül megy.
.
Semmi akadálya egy listának itt /gyanítom meg fogsz lepődni:)/
Morus Tamás, A.Smith, D.Ricardo, Max Weber;
Olvastam Hegelt, meg a "talpára állítását is" :) Marxnál (Tőke I-III),
Lukács Györgyöt, Lenintől a nep érdekelt leginkább.
Keynes, Samuelson, Friedman, itthonról: Kornai János, Bácskai T, Ágh A, Mátyás A, Bánfi T, Száz J, Sulyok-Pap,
Még olvastam sok mindent, ami most hirtelen nem jut eszembe.
Tudom, hogy a meinkampfot vártad :-) de csalódást kell okoznom, azt nem olvastam :D

api99 2018.03.05. 20:38:32

@rás:
óóó, köszönöm
kíváncsian várom

egy nagyi 2018.03.05. 21:54:34

@api99: köszönöm, hogy megosztottad velem, egyszerűen kíváncsi voltam erre az oldaladra. Nem okoztál csalódást.
süti beállítások módosítása