Értetlen és/vagy hisztérikus barátaimnak, ismerőseimnek, vitapartnereimnek – vagy ahogy egy 99 évvel ezelőtti kiáltvány (pár nap múlva évforduló!) fogalmazott: „Mindenkihez!”

Április 8-án egyéni körzetemben valószínűleg egy általam megvetett jobbikosra (Gyöngyösi Márton) fogok szavazni, és nem az általam mélységesen tisztelt DK-sra (Bauer Tamás). Előbbinek ugyanis van halvány esélye, hogy ebben a jobboldali, konzervatív körzetben megverje az undorító fideszest (Gulyás Gergely). A Jobbikot amúgy – az egyszerűség kedvéért – náci pártnak tartom, és nyilván szóba nem jöhet, hogy pártlistán rá szavazzak. Jöjjön a magyarázat.

Mint a klasszikusoktól tudjuk, a politika az egzigenciák (szükségszerűségek) művészete. Elvek, hosszú- és rövidtávú célok, követelmények és lehetőségek elegyéből születik a cselekvés – kérdés persze, hogy az összetevők konkrét időben és helyen történő elemzéséből ki milyen szükségszerűségre következtet.

Én most konkrétan, 2018 Magyarországán, azt gondolom, hogy a legfontosabb, minden egyéb meggondolást maga alá rendelő feladat Orbánék, az általuk kiépített, egyrészt autokrata, másrészt maffia rendszer eltakarítása. Vagy ha ez nem sikerül, legalább a korlátozása az újabb kétharmad megakadályozásával. (Számos okból csak az utóbbit tartom reális célnak.) Erre önmagában a megosztott demokratikus oldal képtelen (és nem csak a megosztottsága miatt, amely egyébként csak tünete egy mélyebb, történelmi súlyú problémának).

Sajnálatos, de ma a legerősebb, legszervezettebb ellenzéki párt a Jobbik. Egy olyan párt, amely a legreakciósabb huszadik századi magyar nacionalista és fajvédő-rasszista eszmék bűvöletében jött létre. Különlegessége, hogy – szemben a kezdetben szövetséges MIÉP-pel – fiatalok, egyetemisták mozgalmaként alakult, sőt, ami számomra különösen fájdalmas: jórészt történelem szakos egyetemisták alkották. Ők találtak eszmét, programot a Gömbös-Imrédy-féle magyar fasizmusban a 2000-es évek Magyarországának – a rendszerváltás utáni Magyarországnak a válságára. Arra, hogy milliók lettek a rendszerváltás vesztesei – vagy érzik magukat annak. Arra, hogy elviselhetetlenül irritálóvá váltak a társadalmi különbségek, egy szűk réteg kihívó fényűzése és milliók nélkülözése vagy egyenesen nyomora között. És arra, hogy a politikai elit, a parlamentben képviselt, a politikai hatalomban egymást váltó, a gazdasági hatalomban egymással osztozkodó pártok ezt a rendszert, ezt a világot képviselik. A baloldal politikai tényezőként – és a nyilvánosságban (média) megjelenő eszmeként – megszűnt Magyarországon. Az MSZP – amely se lenyelni, se kiköpni nem tudta az „államszocialista” múltat, ugyanúgy képviselőjévé vált az új, a globális kapitalizmusba kiszolgáltatottan beilleszkedő rendszernek, mint az MDF, az SZDSZ – vagy már hatalmon a Fidesz. (Ráadásul a Gyurcsány-korszak alapjában rendítette meg a politikai cselekvőképességükbe vetett bizalmat.)

A Jobbik, mint minden hazai és nemzetközi elődje, Mussolinitől Hitleren, Gömbösön át Szálasiig rendszerellenes – ha tetszik: forradalmi – párt. Antikapitalista, szociális igazságosságot hirdető és a válságban rendteremtést ígérő mozgalmak, pártok voltak az „elődök”. Míg meg nem szerezték a hatalmat (a tőkével való kiegyezéssel). Az általános történelmi műveletlenség része, hogy a legtöbben nem tudják, Hitler pártját Nemzeti Szocialista Német Munkáspártnak hívták, és hogy ebben az elnevezésben kezdetben legalább olyan fontos volt a szocialista, mint a nemzeti jelző. A történelmi emlékezet viszont – joggal – szinte csak a diktatúrát, az ellenfelek, majd bármely gyanússá vált vagy éppen bűnbakká tett, esetleg „feleslegesnek” nyilvánított társadalmi csoport (baloldaliak, zsidók, cigányok, liberálisok, homoszexuálisok stb.) fizikai megsemmisítését és a háborút, a pusztítást-pusztulást őrzi.

Sokan érvelnek ma a Jobbik választási programjával, annak – lényegében a demokratikus pártok által képviselthez közelálló – józan oktatási, egészségügyi, szociális pontjaival, a demokratikus intézményrendszer helyreállításának, a társadalmi megbékélésnek a célkitűzésével. Nem tudhatom, hogy az innen – a nem oly’ régi zsidózástól, a cigányok „genetikai hulladéknak” nyilvánításától, a Magyar Gárda masírozásától stb. – elinduló Jobbik megszelídülése, „cukisodása”, néppártosodása mennyire őszinte, valójában nem hiszek benne.  Nemcsak a múlt, hanem a jelen miatt sem, amelyben ott van például alelnökként a 2006-os TV-székház-ostromot vezető, hatvannégyvármegyés, irredenta és xenofób Toroczkai László, a „testvéri” Betyársereg, meg ott vannak az Alfahír nevű jobbikos portál törzsskommentelői. A háttérbe szorított és megsértett egykor prominens jobbikosok – Morvay Krisztina, Novák Előd, Gaudi-Nagy Tamás – azt mondják: Vona elárulta, eladta a „Jobbik lelkét”. Szerintem ők csak szimplán nem politikusok, nem értenek a politikai taktikához. De ez e pillanatban nem is lényeges. Adva van egy a szélsőjobboldalinak tételezett Jobbiknál ma már cseppet sem különb Fidesz, amely a hatalom minden eszközével rendelkezik. Viszont ma nincs olyan lehetőség/veszély, hogy a Jobbik egyedül kormányra kerüljön; ellenzéki publicisták, politikai elemzők legvérmesebb álmodozásaiban is csak egy kényszerű, meghatározott feladatú és cselekvési idejű „szivárványkoalíció” fordul elő.

Ezért lehetséges, hogy undorodva bár, egy baloldali ember jobbikosra szavazzon (nem a pártra!), ahogy remélhetőleg a hasonlóan undorodó jobbikos szavazó szocialistára vagy DK-sra voksol majd Orbánék elzavarása érdekében. Most csak ez fontos.

Aztán szétválnak útjaink.

*

Választok 1. (A legerősebb ellenzékire kell szavazni!)

Választok 2. (Hip-hop)

Választok 3. (A sokszínűségről)

Választok 4. - Hódmezővásárhely

Választok 5. - A program: "Orbán, takarodj!"

Választok 6. - Kereszténydemokrata opció

Választok 7. - Bal - jobb

Szerző: rás  2018.03.11. 19:27 13 komment

Címkék: választás fasizmus Jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr413731920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

api99 2018.03.11. 22:09:13

Mint már írtam korábban is, azzal, hogy listán mondjuk dk-ra szavazol (vagy akárkire), azzal a fidesz hatalomban maradását segíted. Többször is leírtam, hogy miért, most nem fejtem ki ismét.

egy nagyi 2018.03.11. 23:51:25

rás:_
értem a stratégia lényegét.DE
Képletesen értve:a borkóstoló feladata ugye mindig a legjobb minőségű bor kiválasztása, de mi van akkor, ha az illető iszákos vagy nem bírja az alkoholt s így is alkalmazzák.
Április 9.-e a józanodás napja.

api99 2018.03.12. 07:41:45

Az esélyek:
90 % fidesz
10 % jobbik
0 % ballibantifa pártok bármilyen formációja

P_o_c_a_k_o_s 2018.03.12. 08:55:59

@rás:
Már jeleztem, hogy az egész választási kampányt nem tartom tisztességesnek. Számomra idegen, hogy a pártok a választók feje felett előre megállapodnak, hogy „közös jelöltként” kit indítsanak. A nyugati társadalomban a polgár előbb eldönti, hogy melyik párt szimpatikus neki, melyik áll a felfogásához legközelebb. Majd a választás megmutatja, hogy mely párt érte el (legalább) a „küszöböt” és jutott be a parlamentbe. A bejutottak feladata, hogy működőképes kormányt alakítsanak.
Ez, mintha ismeretlen lenne a mai Mo.-on. Micsoda marhaság, hogy olyanok alkudoznak, egyezkednek az esetleges kormányzásról, akiknek még a parlamentbe jutásuk sem biztos.
Ami a Jobbikot illeti. Ellentétben a sok kis „baloldali” párttal, a „jobboldalon” gyakorlatilag nincs választási lehetőség, mivel a Fideszből kiábrándultak csakis a Jobbikhoz tudnak fordulni. Más lehetőség NINCS. Hogy milyen a Jobbik? Valójában nem tudható. Szóbeli radikalizmusuk lényegesen alábbhagyott, miközben ugyanúgy nyomják a Fidesz-ellenes „nemzeti színű dumát”, mint a többi párt. A legfélelmetesebb kép, ami bennem maradt, az a Károlyi szobornál tartott Jobbik tüntetés, amikor kötelet akasztottak az első köztársaság miniszterelnöke, majd első köztársasági elnöke nyakába és kippát (sábesz deckli) tettek a fejére. Vajon milyen köztársaságot képzelnek el Vona és társai? A jólétről, a jóléti társadalomról sem szólnak. Nem tudom, mi a pártprogram. Nem a választási program, hanem a pártprogram. Milyen Magyarországot képzelnek el. Hogy „jobbat”, azzal nem mondtak semmi, elvégre mindegyik párt jobbat ígér a jelenleginél.

beszélő név 2018.03.12. 20:39:15

Ahogy api99, úgy jómagam is elmondtam már, miképpen vélekedem erről a hozzáállásról, én sem ismételném önmagam. Ugyanakkor a politikai cselekvés-felfogásod szerintem teljesen rendben van. Döntést hozni egy-egy választási szituációban valóban olyasfajta helyzet, amit felülről az eszmék, alulról a reális lehetőségek határolnak. A köztünk lévő eszmei rokonságot írásaid alapján feltételezem, a dolog tehát ott különböződik el, hogy melyikünk mit tart reálisnak. Bár azért megosztanám egy sejtésemet: talán Te sem hiszel a Fidesz leválthatóságában igazán, és lelkiismereted megnyugtatása az igazi ok. Pontosabban kisebb furdalást okoz egy ellenszenves pártot képviselő jelöltre szavazni, mint akár közvetett módon is, de hatalmon tartani Orbánékat.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.03.12. 21:09:05

@P_o_c_a_k_o_s: Természetesen. Káosz lesz, ha a Fidesz veszít, de ez nem megspórolható, s akár jó is születhet(ne) belőle, lásd a "teremtő káosz" fogalmát. De "szerencsére" nem kell ettől tartani: a Fidesz, talán a kétharmadot elveszítve, de kormányon marad.

api99 2018.03.12. 23:53:02

@rás:
Nem gondolom, hogy azonnal robbantaná a fidesz az elhelyezett aknáit. Inkább "csak" akadályozásban, blokkolásban gondolkodhat.
Azt tudjuk, hogy a ballibek tehetetlenek lennének és igazságért kiáltanának a nagyvilágba.
Véleményem szerint a jobbiknak van annyi vér a pucájában, hogy felvenné a kesztyűt. TEK-ből, ügyészségről, MNBből, Kuriáról kiszórná a pártkatonákat különböző módszerekkel. Bízom benne, hogy már vaskos dossziék várják, hogy bekerüljenek a nyomozóhatóságokhoz. Akkor pedig pár napon belül letartóztatások várhatók egészen magas vonalon is.
Azt hiszem minden aknamunka befagyna, ha néhányat láncon vezetve látnának a tvben.

api99 2018.03.13. 00:05:17

Jobbik és a 'jólét'

Ökoszociális gazdaság
"A Jobbik meglátása szerint Magyarországon továbbra is az ökoszociális nemzetgazdaságnak van létjogosultsága. Ennek a gondolatnak megfelelően a nemzetgazdaság keretrendszerét az emberhez méltó környezet (öko), az emberhez méltó élet (szociális) és a magyarság (nemzet) érdekében ésszerű és ha-tékony keretek biztosítják, célja pedig a fenntartható gazdasági növekedés, figyelembe véve Magyarország össztársadalmi jólétét."

Meg ebben az összefoglalóban is van:
"A kedves Olvasó több tucat munkacsoport és szakértő munkájának eredményét tartja a kezében. Az alapanyagot pedig lakossági fórumok százain, standolások és beszélgetések ezrein csiszoltuk. Miközben újra és újra bejártuk az országot, valódi emberek valódi problémáira kerestünk valódi meg-oldásokat. Természetesen egy jó program soha sincs készen, hiszen a világ máról holnapra változik. Miközben egyes kérdések megoldódnak vagy lekerülnek a napirendről, más, új problémák hirtelen feltűnnek és válaszokat várnak. A Jobbik mindig nyitott volt a változó világra, de fontosnak tartottuk, hogy a sorsdöntő áprilisi választás előtt foglalatát adjuk az útitervünknek. Tudjuk, hogy Magyar-ország jelenleg rossz irányba halad. Tudjuk, hogy az emberek többsége változást akar. Hisszük, hogy a Jobbik a magyar emberek bizalmából és velük összefogva képes egy biztonságos, élhető, igazságos és szabad országot teremteni. Nem azt ke-ressük, ami szétválaszt, hanem azt, ami összeköt. Nem az emberekben lévő rosszra építünk, hanem a mindenkiben ott rejlő jóra, a magyarok jobbik énjére. Most van itt az idő, hogy közösen változassunk. A Jobbik készen áll. Bizalmat és esélyt kérünk, amit meg fogunk hálálni. Magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel."

rás · http://ras2.blog.hu 2018.03.13. 21:21:55

@beszélő név: Pontosan. De meg is írtam, hogy a kétharmad megakadályozását tartom a reális célnak, nem a Fidesz leváltását.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.03.13. 21:29:20

@api99: Vagyis azt állítod (magad által is csekély valószínűségűnek ítélt hipotézisként), hogy a demokratikusan megválasztott Jobbik-kormány azonnal diktatúrát vezetne be. Tévedés ne legyen, én is örömmel látnám rabláncon ("vezetőszáron") Orbánt, Lázárt, Poltot stb., de ez a demokrácia, a törvényesség szabályainak megfelelve aligha megy ilyen gyorsan, és egy esetleges (hipotézis!) Fidesz-vereség után valóban az a káosz jönne, mint amiről írsz (te is, más is). Ezért vagyok egyre kevésbé híve a liberális demokráciának, de a diktatúrát nyilván csak akkor tudnám elfogadni, ha a haverom lenne a diktátor. Marad még opcióként a forradalom vagy a polgárháború, ami legitimálja a leszámolást.

api99 2018.03.26. 20:55:15

@rás:
"demokratikusan megválasztott Jobbik-kormány azonnal diktatúrát vezetne be"
Egyáltalán nem gondolom.
*Ugyanakkor nem fagynának le attól a gondolattól, hogy jajj ugyan mit szólnak külföldön.
*Egy bűnözővel nem harcolhatsz úgy, hogy a rendőrnek fegyvert sem adsz. Nemtelen tettek nem mindig ellentételezhetők jogszerű eszközökkel /mintha valahol valami forradalmat említettél volna, ami legitimál - és persze halált is hoz :( /
*Harmadszor: a jog -különösen nálunk- sokszor képlékeny. Vannak határterületek, kiskapuk, amiket ki kell használni.
*Negyedszer: még az sem biztos, hogy ezekre szükség lenne. Remélhetőleg készenlétben álló dossziék vannak. Egy szavazással létrehozni a korrupcióellenes hivatalt (programban van), még aznap kiadni a kormányrendeleteket hozzá, másnap őrizetbe venni poltothandótmatolcsitorbántmészárostsimicskátrogánt stbstbstb

api99 2018.03.26. 20:58:08

@api99:
ja igen és ami fontosabb:
minden elhelyezett akna befagyna egy pillanat alatt
Így értettem én, hogy egyedül a jobbik elég tökös ahhoz, hogy meglépjen ilyesmiket. Láttuk a ballib oldal hogyan számoltat el - SEHOGY, mint ahogy a fidesz sem.
.
És ez azért fontosabb, mert ezek után lehetne végre építkezni ebben az országban.
süti beállítások módosítása