A korona és a koronázási jelvények az OrszágházbanTörténetesen a Szent Korona-tanról írtam szemináriumi dolgozatot másodéves egyetemistaként. "Szörnyű" időkben; hogy mást ne mondjak, Biszku Béla volt a Politikai Bizottság egyik  tagja, a Központi Bizottság egyik titkára. És én mégis...
Nem voltam ellenálló, a Középkori Magyar Történeti Tanszék akkor ifjú tanársegédje, aki a témát a félév elején bedobta, sem volt az (ő lett később a pártajánlóm), de ő már akkor foglalkozott ezzel, én meg persze semmit nem tudtam róla. Honnan tudtam volna 1968-ban, de a cím megragadta a fantáziámat. Aztán persze mindenféléket elolvastam, a Szent István-legendáktól Werbőczyn át a két világháború közti tanulmányokig. Szórakoztató munka volt, bár sose érdekelt különösebben a középkor, de az ideológiák, azok keletkezése, átalakulása, konkrét történeti, társadalmi összefüggéseik igen. Bizonyára töméntelen magabiztos okosságot hordtam össze a dolgozatban (valahol megvan a padláson, de nem megyek fel érte).
Mindenesetre "szakértőnek" érzem most magam, és csendes derűvel követem a keresztény-nemzeti (ugyan már!) erők (igen!) hatalomra jutása nyomán újra kivirágzó Szent Korona-őrületet, különös tekintettel az alkotmányozási hevületre.
Sokszor leírtam már: az úgynevezett baloldal összeomlását és megérdemelt vereségét szerintem mindenekelőtt az ideológia vagyis az értéktudat - az értékválasztáson és -képviseleten alapuló politika - hiánya okozta. A világban való tájékozódáshoz, a rendszerszemlélethez kell (szerintem) az ideológia, amelynek sok más mellett része a történelmi tudat, a hagyomány is. A magyar történelmi tudatnak, hagyománynak - a valóságosan megtörtént történelemnek - pedig része a Szent Korona. Is. És nem is elsősorban maga a koronázási eszköz, ékszer, jelvény, amelyet Szilveszter pápa küldött István királynak (s amelyhez konkrétan semmi köze a ma Szent Koronaként ismert tárgynak), hanem a jelentése, a hozzá fűződő eszmék, hiedelmek. A jelentés volt a fontos már induláskor, hiszen ezzel az aktussal a magyar államot a keresztény Európa fogadta be. (Hogy a nyugati vagy a keleti kereszténység-e, az akkor és még sokáig nem volt egyértelmű, pontosabban akkor még nem is kellett választani. De ez egy másik történet.) A jelentés volt fontos a középkori trónharcok idején - az az "igazi" király, akié a korona -, s akkor is, amikor a 13. századtól (az Aranybulla kora) a király által megtestesített központi hatalommal szemben a nemesség a Korona által megtestesített - (nem magyar, hanem hungarus!) - nemzet egyenjogú részének tekintette a királyt és önmagát is. Mindez egyébként nagyjából megfelel a kor európai felfogásának.
Közbevetőleg: olvasom a mai újságban a neves jogtudós-ideológiatörténész (egykori vendéglátós) volt miniszterelnök fejtegetését, ahol a többi között azzal érvel a Szent Korona-tannak az Alkotmányban való szerepeltetése mellett, hogy az 1505-ös országgyűlés kimondta: nem kell "idegen vérből" származó király. Attól kezdve kizárólag "idegen vérű" királyaink voltak. (És most nem megyek bele abba, hogy vajon ki volt "nem idegen vérű" a magyar történelemben, bár ez is jópofa kérdés.)
Rövidre fogva (mert hogy más dolgom is van): a Szent Korona mint eszme és tan igazából Trianon után, a két világháború között vált fontossá: ha a "Szent István-i" birodalom (időlegesen) el is veszett, tovább él a Szent Koronában, amely ettől fogva - e tan szerint - már nem a nemzetet jelképezi, hanem az "integer", "sérthetetlen", s éppen ezért visszaszerzendő birodalmat is. Ezt jelenti természetesen a mai őrültek és cinikusok számára is.
Amúgy nekem személy szerint nincs azzal bajom, ha a Szent Korona bekerül az új Alkotmánynak a sokszálú - és sokhitű, soketnikumú - magyar történelemre, kultúrára hivatkozó preambulumába. Mondjuk, együtt Dózsa Györggyel, a Hunyadiakkal, 1848-cal (hm. melyik '48-cal? Kossuthéval? Petőfiével? Széchenyiével?).
Minden egyéb ostobaság vagy ócska ripacskodás.

Szerző: rás  2010.06.17. 11:56 47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr824929217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111226 2010.06.17. 21:04:15

"neves jogtudós-ideológiatörténész (egykori vendéglátós) volt miniszterelnök " - csak nem a hóbagolyról van szó?! Aki (a hócipő szerint) a doktoriját "A panaszkönyv szerepe a szocialista vendéglátásban" címmel írta/védte?! Biztosan csak én vagyok olyan marha, maradi. fafejű, hogy azt hiszem: nem kell nekem felsőfokú végzettség... A többihez nem tudok hozzászólni, nem foglalkoztam vele különösebben, pár dolog visszaköszönt az írásodból, de nem borulok térdre ha emlegetik a koronázási jelvényeket, sőt amikor a Múzeumban volt, akkor sem tettem. Itthon sem borulok le a cipőbokszos doboz előtt - csak ha részeg vagyok nagyon. Bocs.

thomas 2010.06.18. 07:58:46

Ügyes alkotmányozós fogalmazónak kell lennie annak, aki úgy tudja beleilleszteni ezt az egész katyvaszt, hogy a tan hívői is beleérthessék/magyarázhassák a maguk teóriáját, és számodra is elfogadható legyen. :D (Én továbbra is a magiar-maya vonalban hiszek, nem lehet véletlen, hogy 900 környékén eltüntek Közép-Amerikából a mayák és ezzel egyidőben a Vereckei hágón megjelentek a mayarok. A mayák olyan tudásbázissal - talán internettel is, de ez még bizonyításra vár - rendelkeztek, hogy ez a kis logisztikai feladat nem okozhatott nekik problémát. :D :D :D )

Ismeretlen_10155 2010.06.18. 20:12:14

én már csak röhögök. szép kis fából vaskarika lesz, kár, hogy jogászok ezrei ezzel fognak kénytelenek lenni dolgozni. asszem az a baj, hogy a döntéshozó helyzetbe keveredettek alulbecsülik a jelenlegi "technokrata szabályhalmaz" funkcionális erélyén túl a logikai erejét is.

Sv 2010.06.19. 10:28:42

Azért én egy icipicit aggódom. Mi lesz velem, ha visszahozzák a boszorkányégetést is????

Ismeretlen_111887 2010.06.21. 10:52:22

Nem tudom, hogy miért űznek sokan gúnyt a Szent Koronából. Szerintem minden valamire való országban úgy lenne jó, hogy nem csinálnak viccet a nemzeti jelképekből. Véleményem szerint senkinek sem árt, ha belefoglalják majd a magyar Szent Koronát a Magyar Alkotmányba. Illetve akinek meg árt, hát... Annak bocsi, induljon hazafelé, ha nem tetszik valami.

BB 2010.06.21. 14:51:02

Te johnny, és anélkül nem lehet tisztelni, hogy nem vesszük bele az alkotmányba? Nekem például a Kerekes Band is a nemzet jelképe, meg Sebő Ferenc, Ady, Radnóti, őket is vegyük bele akkormár.

Pocakos · http://poakosgondok.blogspot.com 2010.06.21. 15:08:52

Csak (halkan) jegyzem meg, hogy a brit Korona sincs benn az alkotmányban. Igaz, a briteknek nincs (is) alkotmányuk! ;-) - azért még is csak (jól) megvannak, elvannak. És vajon Európa többi (még mindig fennálló) királyságában miért nem dívik ez a "Korona-tan"?

Ismeretlen_111887 2010.06.21. 15:14:19

De lehet tisztelni, BB. Csak itt teljesen másról van most szó. Egyébként téged most konkrétan zavar, hogy benne lesz? Ne már... @Pocakos: És miért kellene nekünk mondjuk az angolokat követni? Nem értem.

Ismeretlen_46946 2010.06.21. 15:28:03

@johnnymoore: Hogy kell érteni, hogy "induljon hazafelé"?

Sv 2010.06.21. 15:47:03

rás: Nyilván a XIII. századba... ;)

Ismeretlen_111887 2010.06.21. 15:50:40

@rás: Miért ettől függ majd, hogy antiszemita vagyok-e vagy, hogy csak egy szófordulat? ;)

Pocakos · http://poakosgondok.blogspot.com 2010.06.21. 15:54:46

@johnny (ha már ilyen szép mélymagyar nevet választottál becenévnek): És miért kellene nekünk bármi más európait, mondjuk a kereszténységet, követni? Nem értem. ;-)

Ismeretlen_111887 2010.06.21. 16:01:48

@Pocakos: Te most miről beszélsz? ;D Úgy veszem, hogy megpróbálsz sztereotip módon diszkriminálni. Most a Szent Koronáról volt szó, ezzel szemben te rögtön megtámadsz, hogy én milyen nick-et választok magamnak... Ezt ugye te sem gondolod komolyan.

BB 2010.06.21. 16:23:21

Johnny, nem zavar, felőlem bevehetjük az alkotmányba Dávid Ferencet is (ha már nemzet, ugye) vagy urambocsá' Koppányt. Az zavar, hogy csomó más égető feladat lenne (például hogy ne beszéljük baromságokat és szúrjuk el a forintárfolyamot), és erre pazarolunk időt és energiát.

Pocakos · http://poakosgondok.blogspot.com 2010.06.21. 16:23:34

@johnnymoore: csak annyira gondolom komolyan, amennyire Te a beírásaidat. Nevet alapján feltételeztem, hogy anglophile vagy. Bocs, Jancsi, - gondolom a “moore” paprikát jelent. ;-)

thomas 2010.06.21. 16:29:15

Nekem pl. angol nickem van, szeretem a magyar koronát, szeretem az angol koronát, az ír whiskyt, a skót juhászt, ironizálok a szent korona-tanon, amíg lehet, aztán megyek haza, oszt jónapot.

Ismeretlen_111887 2010.06.21. 16:31:25

BB: Ebben igazad van, de ezekkel a kérdésekkel ugyanúgy foglalkozik a jelenlegi kormány. Az, hogy ügyet csináltak Kósa kijelentéséből, még szerintem nem jelenti azt, hogy rosszul állnának hozzá a dolgokhoz ebben a kérdésben. Persze tudom, hogy nem szabad ráhozni a szívbajt a rettegő befektetőkre és meg kell őket nyugtatni, hogy minden rendben lesz, de azért kell szakítani ilyen dolgokra is időt, mint a 49-es kommunista alkotmány lecserélése egy magyar alkotmányra. Mert ez nemzeti ügy.

Ismeretlen_46946 2010.06.21. 17:05:14

Johnny: Gondolom, csak annyira vagy antiszemita, amennyire illik. Ami pedig a 49-es kommunista alkotmányt illeti, abból a jelenlegiben csak annyi maradt, hogy Magyarország fővárosa: Budapest.

Ismeretlen_111887 2010.06.21. 17:26:31

@rás: Nem vagyok antiszemita. Igen, elég sokat foltoztak rajta az utóbbi időkben, de még így is jobb, ha egy teljesen újat alkotnak meg. És akkor nem ezt a régi, idegen alapú alkotmányt kell toldozgatni-foltozgatni, hanem lenne egy új. De persze, most Pocakos úr biztosan nácifasisztarasszista állatnak tart emiatt. :)

Ismeretlen_31312 2010.06.21. 18:53:19

A Szent Korona tannal az a baj, hogy egy katolikus-keresztény alapú elképzelés (Jézus titkos teste az egyház analógiájára). Magyarország pedig - tetszik, nem tetszik - maximum egy keresztény hagyományú, de semmiképen sem igazán keresztény ország. Bajosan fog tehát az egész ország a Szent Korona tan mögé felsorakozni. Tessék olyan jelképet találni, ami mindenki vagy legalábbis a nagy többség számára vállalható, amivel valóban azonosulni tudnának az ország lakói.

Ismeretlen_46946 2010.06.21. 19:05:33

Platen: az a vicc, hogy ez igazából ősibb dolog, mint a katolicizmus, ez sima fétisimádás.

thomas 2010.06.21. 19:12:27

rás fiam, nemkészültél, leülsz, egyes. AvPlaten fiam készültél, leülsz, egyes. (sapka van rajtad, vagy nincs?) szóóóóóóval: 1. magya-ország első fővárosa Pusztaszer, IL-DU városrészben, lásd térkép. Északon a gógok, délen a magógok, a hun síkság közepén a demagógok. 2. minden hunok kr.e. 5100 körül északra mentek a Felvidékre, ahol maja szomszédjaikkal egybeolvadtak, második fővárosuk a Buda hegyen,az Indus tó partján. 3. Honduras (eredetileg: hun-túrás) harmadik fővárosa maya-landban Tegucigalpa ("Te-Nyuszi-Balga!", v.ö.:solvvolo és a Nyulak szigete) 4. Fijjug! Jólenne, ha az Arvisúrákból készülnétek legközelebbre.

thomas 2010.06.21. 19:18:02

Jajj, a linkek lemaradtak! http://picasaweb.google.hu/thomfree/Egyeb#5485276361375843602 http://picasaweb.google.hu/thomfree/Egyeb#5485276368387820050

thomas 2010.06.21. 19:27:54

Mégegy, csak a tisztánlátás végett: Góg fejedelem megnyerve a Nagy Süan törzsi lóversenyviadalt (ma öttusának hívnánk), feleségül vette Magóg lányát, és az ő fijjug lett Magya vezér, az első egyistenhívő magyar. (Később volt valami viszonya néhány maya elkúr-tizánnal, de Gyurcsányi mellette tanuskodott, felmentették.)

Ismeretlen_111226 2010.06.21. 21:11:15

Aki mindekinek meg akar felelni, az senkinek sem! Nem sorakozok fel a koronahívők mögé - pedig fogorvos sem vagyok;) Az pedig, hogy valaki gúnyt űz a szent koronából(sic!), szíve joga - vagy menjek álszent módon a templomba s gyónjam meg? Mint oly' sokan, akik a templomot "kifutónak" használják, bemutatva a legújabb divatot s a seggükből is az arany lóg?! Az az arany, amelyet elsíbolt a melósaitól? Ha beleveszik az alkotmányba, bánja a fene. Akkor sem hagyom itt Kodály/Bartók/Radnóti/stb. országát, fiztem az adót és a dézsmát. De ugye nem kötelező ütemesen tapsolnom az éppen "majdénmegmondomkivagyhogyélj" önsemjénező turulmagyarok (vélt) igazához? Azért, mert valamit sokan s hangosan ismételnek (Urambocsá') zsolozsmáznak, még nem válik megfellebezhetetlen Isteni igazsággá... Sajnálatos módon a mindenkori vezetők nem tudják hogy a demokrácia nem az, hogy azt teszek amit akarok. Hanem, nem muszáj megtennem, amit nem akarok! A különbség (á la Brachwelt Siegfried) árnyalatnyi. Ugye? ui. nem tudom hogyan kell írni a humorista nevét - nekem így tetszik :)

Sv 2010.06.21. 22:11:56

rás (21): Igen! Nekem konkrétan az aranyborjú szokott róla eszembe jutni, hurcibálással, mifenével. De még ez se lenne sztem baj, a villám nem fog belénk csapni (legfeljebb thomas villája, ha folytatja a szóvicceket... :P). Csak minek? A jelképek mindig kicsit sántítanak, és elkezdenek önálló életet élni, abból meg csak marhaság sül ki. És az istenért (valamelyikért, mindegyikért, mindegy), ez nem a XXI. század? Nem lehetne egy elvont fogalom csak úgy, elvontan, konkretizálás nélkül? Komolyan, szegény Csokonai, meg a szellem napvilága.

Ismeretlen_46946 2010.06.21. 22:53:37

DeFalla: Brachfeld Sv: Tökéletesen igazad van, de Csokonai és a szellem napvilága (Petőfi) között volt néhány évtized. Viszont egyik se hitt a Szent Koronában (sem). Petőfi is mehet haza!

Ismeretlen_57265 2010.06.22. 08:03:57

Profán megjegyzés: Az Új Alkotmányt illetően én meglehetősen pesszimista vagyok. Van-e értelme ott, ahol "a zemberek" a kinyíló metróajtók ELÉ állnak?

Sv 2010.06.22. 08:34:01

rás: Hű, de igazad van. Iszonyúan szégyellem :(

Andris 2010.06.22. 11:56:54

thomasnak van igaza, tessenek elmélyülni az idevágó szakirodalomban, szánalmasan alulműveletlenek vagytok! :)

Ismeretlen_46946 2010.06.22. 12:51:47

Andris: Vagyis fölülműveltek?

thomas 2010.06.23. 07:02:42

Mivel itt - bár minden látható eredmény nélkül - tudományosan ízekre szedtem (értsd: szétOFFoltam) a korona-hablatyot, és még a 24 hun vezér vérszövetségéig sem jutottam el, kénytelen leszek a saját blogomban megvilágosítani a Magyar Nép- majd Köztársaság oktatáspolitikája által felelőtlenül és bűnösen mellőzött Arvisúrák tanítása szerinti Történelmi Igazság kvintesszenciáját, - mégha villám törik is belé :P Ahogy Bodnár István professzor úr mondja, a "társadalmi harmóniánkat ezer évvel ezelőtt elveszítettük", ideje cselekednem a tudás hatalmának felszínre segítésével! Mikor, ha nem most, mikor Lidi, a Történelem Ura is kétharmadban velem van? Legyen az alul- vagy túlértékelt Töm(sem)jénfüst helyett az elmékben világosság! (Nameg időm is legyen a poszt megírásához...)

Ismeretlen_46946 2010.06.23. 08:58:48

thomas: igen, némileg tényleg szétoffoltad.

Ismeretlen_10155 2010.06.23. 11:21:52

még egy sokkal korábbi bejegyzésehez: ahhoz, hogy "induljak hazafelé" vajon tényleg muszáj zsidónak lenni? mert pl. nekem -- mint ateistának, nem mint más vallás hívőjének -- nem tetszik se a Szent Korona szent jelzője, se az a fétisimádó katolikus keresztény alapdogma, aminek a talaján áll. oké, hogy a zsidók menjenek Izraelbe (illetve dehogyis!), de hová menjenek az ateisták?! szóval ha már menni kell, akkor menjen minden hülye az anyjába, én azt javaslom!

Pocakos · http://pocakosgondok.blogspot.com 2010.06.24. 00:58:46

Ezt most hallottam, hallgatam: http://atv.hu/cikk/20100622_boross_peter Mondja meg már valaki az egykori vendéglátósnak (és követőinek), hogy KÖZTÁRSASÁG az ország államformája!

Pocakos · http://pocakosgondok.blogspot.com 2010.06.24. 01:09:36

PS. egyúttal javaslom, hogy díszmagyarban járjanak a kormány tagjai - mert az olyan szép, hagyományörző. Brüsszelben és minden külföldi útján a kormányfő és a kormány tagjai csak is díszmagyarban jelenjenek meg, - és kötelező legyen a Kövér-féle (egyen)bajusz is !

Ismeretlen_111226 2010.06.24. 06:36:20

Ejnye... miért éppen díszmagyarban?! Menjen lengő (paraszt)gatyában, tudod az a féllábszárig érő + ingben s kalapban. Na, jó. Lehet mellé szűr is hogy ne fázzon... De jól mutatnának "mentében" is! Muhhaha...

Ismeretlen_46946 2010.06.24. 07:32:18

Pocakos: "KÖZTÁRSASÁG az ország államformája!" - egyelőre! De mint az egykori vendéglátós hangsúlyozta: "újra kell gondolni az egész történelmet, főleg a közjogot, és be kell építeni a mai életbe".

Ismeretlen_10155 2010.06.24. 11:09:41

Rás, Pocakos és defalla: csak egy idézet jutott az eszembe, forrása a jelenlegi miniszterelnök (a következő köztársasági elnök?): "A köztársaság csak ruha a nemzet testén." és ha ezen elgondolkodsz, lehet, hogy a Hóbagoly egykori vendéglátósként és jogtudósként csupán afféle Carl Schmitt-i szerepet kíván eljátszani a főteoretikus Orbán-Navracsics-Kaderják-Kövér kvartett mellett.

BB 2010.06.24. 14:12:02

Pathetic társaság vagytok, nektek semmi se jó. A szocik azért, mert nem volt koncepciójuk. A fidik azért, mert van. Áhhh.

Ismeretlen_111226 2010.06.24. 22:40:59

BB - nem baj. Tudod, a ius murmurandi bennünket is megillet (még). Nem kell ahhoz értenem, amit szerethetek. Ahhoz sem, amit nem szeretek. De mivel a gondolkodást nem tudják betiltani, így azt gondolok ( s írok), amit akarok. Ha úgy tűnik, hogy nincs értékrendem, megnyugodva írom: De van!

BB 2010.06.25. 10:16:40

defa, ez csak kesernyés vicc volt. A "nektek"-be én is beletartozom.

Ismeretlen_111226 2010.06.25. 16:37:43

BB - megkövetlek! Hozzak még egy embert? ;)

Szó-szóró 2010.06.28. 19:02:58

BB és defalla: békéljetek meg. Menjetek békében.

Ismeretlen_46946 2010.06.28. 20:18:15

Szó-szóró: Neked ezzel a nickkel a legutóbbi bejegyzésemnél lenne a helyed. De ha már így alakult, légy itt üdvözölve!

Szó-szóró 2010.06.30. 19:02:05

Keresem a megfelelő verset. De nagyon szépeket írtál rás. Keresem a szót, keresem a hangot ...

Ismeretlen_46946 2010.06.30. 19:15:06

Szó-szóró: :) Köszönöm.
süti beállítások módosítása