"Lehetséges a tudás és a tudatlanság közötti félhomályban is élni."

Albert Speerről - Hitler főépítészéről és fegyverkezési miniszteréről, akit a nürnbergi perben húsz év börtönre ítéltek - olvasom a magyar-osztrák származású brit történész-újságíró, Gitta Sereny vaskos könyvét. A fenti mondat egyébként a könyv mottójából való, és W. A. Visser 't Hooft holland teológustól (1900-1985) származik. Ez volt az első, ami megfogott.

Sereny néha egy kicsit fecsegős, de tényleg rendkívül izgalmas kör- és korképet ad. Még eléggé az elején tartok, és szerintem a blogon is vissza fogok még rá térni, de már most muszáj idéznem belőle arról, hogyan és miért lép be valaki a náci pártba.

A berlini Műszaki Egyetem 25 éves, politika iránt nem érdeklődő tanársegédjét diákjai hívják el 1930 decemberében (tehát több mint két évvel a nácik hatalomra jutása előtt), hogy hallgassa meg Hitlert, aki körülbelül ötezer egyetemista előtt beszélt. Speerre nagy hatást tesz a gyűlés lelkes hangulata, Hitler megjelenése, az értelmiségi-diák hallgatóság iránt mutatott tisztelete és persze a német ifjúságot a jövő érdekében mozgósító, meggyőző erejű szavai. De nem ettől lesz párttag. Néhány héttel később diákjai a berlini Sportpalotába viszik el, egy tömeggyűlésre, ahol Goebbels volt a szónok. A börtönben írt Emlékiratokban Speer azt írja, hogy Goebbels fellengzős kijelentéseit és a tömeg tombolását visszataszítónak tartotta, és az egésztől kételyek ébredtek benne Hitlerrel kapcsolatban is. "Ám amikor a gyűlés után az izgatott, de viszonylag fegyelmezetten elvonuló tömegre lovas rendőrök támadtak és gumibottal verték őket, ez ellensúlyozta minden kételyemet." Alig telt el néhány nap, és 1931. március 1-én Speer felvételét kérte a náci pártba. A 474 481-es sorszámú tagsági könyvet kapta.

Speerrel szinte egyidőben, 1931 tavaszán lépett be a náci pártba anyja is, de ő ezt csak 1938-ban tudta meg (ahogy sokáig szülei sem tudtak róla, hogy Albert Speer párttag lett). S hogy miért lépett be? "1931 tavaszán Speerné látta Heidelbergben az SA egy felvonulását. - Azt mondta, évek óta ez volt az első alkalom, hogy az erő és a jókedv megnyilvánulásával találkozott - idézte Speer az anyját. - Azonnal kérte a felvételét, jóllehet semmit nem tudott a pártról, de a pesszimizmusnak abban a tengerében, amely ekkoriban elöntötte Németországot, reménységgel töltötte el ez az SA felvonulás."

A könyvet egyébként Platentól kaptam kölcsön, aki korábban már írt egy bejegyzést Speerről - akkor egy film kapcsán. Ő most történetesen Hans-Magnus Enzensberger Hammerstein c. könyvét olvassa, ugyanerről a korszakról, s ma éppen ez a gondolat ragadta meg:

"A tömegek jobb és bal között ingadoztak; a fluktuáció a két pólus között járványos formát öltött. Az elszigetelődéstől való félelem miatt az emberek a kollektívat keresték, menekültek a népközösségbe vagy a szovjetkommunizmusba."

 

Szerző: rás  2010.07.29. 22:20 13 komment

Címkék: speer

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr134929230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_51043 2010.07.30. 08:37:33

nagyon érdekes részlet. megkerestem a könyvet: http://href.hu/x/cvar

Andris 2010.07.30. 09:07:16

Elolvasom. A Wikipédián is érdekes dolgokat lehet megtudni róla.

Andris 2010.07.30. 14:07:23

Platen írt Speer-ről korábban is.(film+könyvajánló) http://kirabiyaka.freeblog.hu/tags/Albert_Speer/ Néhány kiegészítés azokról, akik végül csak börtönbüntetést kaptak. Karl Dönitz (nem volt az NSDAP tagja) a flotta parancsnokaként 20 évet ült, és csak azért nem kapott kötelet, mert eleinte betartották a nemzetközi hadijogot és csak akkor kezdték el felszólítás nélkül elsüllyeszteni a kereskedelmi hajókat, amikor azok megadták a német U-boot-ok adatait rádión. A nürnbergi perben Nimitz tengernagy elismerte, hogy "az amerikai tengeralattjárók a csendes-óceáni konfliktus elejétől fogva figyelmeztetés nélkül süllyesztették el a japán hajókat, és ha ez a tengeralattjárót, vagy további küldetését veszélyeztette, nem mentették ki a legénységet."(Wikipédia) Vagy úgy. Baldur von Schirach, az anyja amerikai volt, 1940-ig a Hitlerjugend vezetője, majd Bécs helytartója, ahonnan kb. 185.000 embert deportáltak. Nürnbergben mindent tagadott, rejtély, hogy miért kapott csak 20 évet. Konstantin von Neurath 1938-ig külügyminiszter, majd a Cseh-Morva Protektorátus vezetője(Reichprotektor), 1941-ig. Nem volt elég erélyes/vérszomjas, ezért leváltották és Heydrichet állították a helyére.15 évet kapott, egészségügyi állapota miatt 1954-ben szabadlábra helyezték, két év múlva halt meg.

Ismeretlen_46946 2010.07.30. 16:24:45

Andris: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a mulasztásomra (szenilis vagyok már, nem egy nagy öröm); most pótlólag én is belinkeltem Platen tényleg érdekes bejegyzését. A Nürnbergben börtönre ítéltek közül érdekes módon kifelejtetted Rudolf Hesst. De a nürnbergi ítéletekbe most nem mennék bele, mert a bejegyzés nem erről szól - most nem ez érdekel.

thomas 2010.07.30. 16:56:40

@andris: Dönitz csak 10 évet kapott, az általad említett okok miatt.

Ismeretlen_10155 2010.07.30. 19:21:10

a Neurath helyére kinevezett Heydrich sorsa is érdekes -- legalábbis abból a szempontból, hogy ő azt kapta, amit megérdemelt.

Andris 2010.07.30. 19:39:13

rás: ahhoz, hogy a szenilitásra hivatkozhass, még fiatal vagy! Azért hagytam ki Hesst, mert ő több szempontból is kakukktojás; egyrészt ő tényleges életfogytot kapott, és Spandauban is halt meg, másrészt a szerepe - legalábbis számomra - nehezen ítélhető meg egyértelműen, elég ellentmondásos dolgai voltak. thomas: kösz, tényleg annyit ült, elírtam. drc: így van, a merénylőjéről közvetetten még egy vízlépcsőt is elneveztek.

Ismeretlen_46946 2010.07.30. 19:57:49

Andris: Ha jól értem, azt állítod, hogy tudatosan, előre megfontolt szándékkal (netán nyereségvágyból, különösen kegyetlen módon) hagytam ki a hivatkozást Platen bejegyzésére. :)

Ismeretlen_10155 2010.07.31. 16:15:11

@Andris Bős vagyis Gabčíkovo. igen.

Pocakos · http://pocakosgondok.blogspot.com/2008/11/aczl-s-trtnelem.html 2010.07.31. 18:09:28

".....a merénylőjéről közvetetten még egy vízlépcsőt is elneveztek...." (Andris) "....Bős vagyis Gabčíkovo. igen...." (drc) Ez tévedés! A vízlépcsőhőz SEMMI köze! 1948-ban Csehszlovákia a trianoni határ mentén olyan városoknak, falvaknak adott szlovák neveket, amelyeknek addig nem volt. Ezzel is jelezve a 10. évfordulón, hogy mégegyszer nem lesz "visszacsatolás". Gabčík őrmester szlovák volt, akárcsak a nemzeti nyelv megteremtésért mozgalmat inditó 19. századi nyelvész, pap és politikus Ľudovít Štúr. Ő róla nevezték el - ugyancsak - 1948-ban, az addig szlovákul Parkan-nak hívott Párkányt Štúrovo-nak. (kattints a nevemre)

Ismeretlen_46946 2010.07.31. 18:42:31

Pocakos: szegény Gabčík valóban nem felelős a vízlépcsőért, lévén, hogy az 1942-es merénylet után - az akció többi részvevőjével együtt - öngyilkos lett. De Andris és drc sem ezt állította; mindketten a róla elnevezett településre utaltak, amelynek határában a vízlépcső van. (Nem is értem, hogy lehet ezt félreérteni.)

Ismeretlen_10155 2010.08.03. 10:00:58

nem azért, de tudjuk, hogy Gabčíkovo magyar neve Bős, és ha gondolod, akkor szándéknyilatkozatban fejezem ki itt és most, hogy a továbbiakban csak akkor utalok rá a szlovák nevén, ha a náci tömeggyilkost kivégző hősi halottak egyike előtt kívánok tisztelgni. hacsak a példa okán is (és persze merényletre válaszként elpusztított Lidice községre és a község lakosainak kegyetlen sorsára emlékezve) tisztelet illet bárkit, aki harcolt a nácik ellen. akik pedig önként jelentkeztek egy-egy ilyen fenevad kilövésére (felrobbantására stb.), mint amilyen Heydrich volt, szeritnem elég bátrak ahhoz, hogy községet nevezzenek el róluk. akkor is, ha ezt a kommunisták tették és akkor is, ha a községnek éppenséggel már volt előtte magyar neve.

eccxkeatxi · http://www.upkwtwflha.com/ 2012.11.14. 13:57:33

yqvhfsbt, http://www.xdofnucdhz.com piiyadpadt
süti beállítások módosítása