Jó volt. A ronda idő ellenére több tízezren voltunk, s végre sok fiatal is. Sokfélék is voltunk, ez is tetszett. Találkoztam rég ismert, idős szocikkal,  s begyűjtöttem kedves, fiatal anarchisták szórólapját - Mi egy autonóm, önszerveződő csoport tagjai vagyunk, akiknek közös céljuk egy független anarchista közösség létrehozása...Az erőszakkal járó, hagyományosan értelmezett 'forradalom' helyett egy fejekben lezajló, társadalmi mentalitást megváltoztató forradalmat akarunk elérni, amely a kapitalista rendszer által megfertőzött emberi gondolkodásmód megváltoztatásán alapszik." Meg a Zeitgeistesekét, akik számokkal bizonyítják, hogy "a jelenleg fennálló társadalmi rendszer" nem tudja kezelni a munkanélküliséget és nem tudja ellátni a közösségi feladatokat.

Beszédet mondott egy egyetemista, egy cigány szociológusnő, a Millások meg a TASZ képviselője, de nekem legjobban a 4K! (Negyedik Köztársaságot!) mozgalom nevében beszélő Istvánffy András tetszett, aki politikai programot hirdetett: az Orbán-rendszer megdöntését és a Negyedik Köztársaság megteremtését:

„Mi történik körülöttünk? Nem arról van szó, hogy a kormány pusztán rossz törvényeket hoz. A harmadik köztársaságot, amit 89-ben ezen a napon, október 23-án kiáltottak ki, megdöntötték. A köztáraság szót még az ország nevéből is törölték. A kormány új rendszert épít, de nekünk nem tetszik a rendszer.
De miért lehetet megdönteni a harmadik köztársaságot? Mi volt a baj vele?
Hiányzott a valós részvétel lehetősége, hogy az emberek ne csak négyévente tudják befolyásolni a döntéseket. A politikai elit eltávolodott a társadalomtól. Az emberek nem véletlenül ábrándultak ki a politikából, pontosan érzékelték, hogy az nem értük dolgozik.
Hiányzott Magyarországnak egy olyan fejlődési pálya, ami a többség számára biztosítani tudta volna a létbiztonságot, a lehetőséget, hogy tisztességesen, csalás nélkül dolgozhasson és boldogulhasson.
Húsz év csalódás után óriási volt a vágy az újrakezdésre. Sajnos egy olyan ember kezébe került ez a lehetőség, aki visszaélt vele.
Az Orbán-rendszer
elárulta 56-ot, és visszalépés 89-hez képest. Ez nem újrakezdés, hanem a rendszerváltás ígéreteinek végső elárulása. Most már se jogállam, se létbiztonság, se szolidaritás nincsen. Csak félelem, létbizonytalanság és mindent átható cinizmus…

…Nekünk, akik különböző ellenzéki mozgalmak és pártok tagjai vagy szimpatizánsai vagyunk, vagy éppen nem tartozunk sehova sem, a közös célunk a valódi újrakezdés, a köztársaság újraalapítása kell hogy legyen.
Olyan negyedik köztársaságra van szükségünk, ami valódi fejlődési pályára állítja Magyarországot.
Olyan negyedik köztársaságra, ahol a demokrácia valós részvételi lehetőséget jelent, ami nem csak négyévente működik.
Olyan negyedik köztársaságra, ahol tisztességesen lehet boldogulni, ahol senkinek sem kell középkori nyomorban élnie, és ahol a tehetség alapján előbbre lehet jutni.
Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, három feladatunk van.

A demokratikus, köztársasági erők természetük szerint sokszínűek. Ma azonban sokaknak nincsen politikai otthona. Sokan nem találják a pártjukat, a mozgalmukat. Az első feladatunk az, hogy megszervezzük azokat az erőket, amelyek ma hiányoznak.
A második feladatunk az, hogy megteremtsük az ellenzék demokratikus erőinek összefogását. Egyik demokratikus erő sem tud egyedül kihívást intézni az új rendszer ellen. Az összefogás megteremtésének útja hosszú és rögös lesz, lesznek benne sikerek és visszalépések, de nincsen más lehetőségünk, ha egy szabad országban akarunk élni.
Az ellenzéki összefogás célja a köztársaság újraalapítása, a negyedik köztársaság megteremtése kell legyen. Ez a harmadik, a legnagyobb feladatunk.

 

Szerző: rás  2011.10.23. 20:07 25 komment

Címkék: tüntetés milla zeitgeist anarchisták 4k

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr864929505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andris 2011.10.23. 22:53:18

Nem mentem, utólag sajnálom. Kicsit szkeptikus vagyok, Istvánffynak ebben (is) igaza van, az út hosszú lesz. A beszéd egyébként teljesen rendben van, világos,logikus, értelmes mondatok. Kérdés, hogy Gyurcsány benne lesz-e valamilyen módon? (engedik-e neki?)

Ismeretlen_46946 2011.10.23. 23:37:09

Nem, Gyurcsány nem lesz benne. (Mesterházy sem.)

egy nagyi 2011.10.24. 01:49:56

Úgy gondolom Gyurcsány helyzetét az fogja stabilizálni, ha a Fidesz ténylegesen elítéli.A Fidesz bumeráng effektusa lenne.Nagyobb tábort fog szerezni mint az MSZP, ami szerintem most hal ki. Hetekkel ezelőtt itt aggódtunk, hogy nincs új potenciális erő, körvonalódzik. Egy beteg sejtnek új életet ad egy vérfrissítés. Jobbikot kell fékezni.Többszínű lesz az új paletta.

zsoltu · http://latszoter.hu 2011.10.24. 04:30:25

Én is ott voltam, nekem is a 4k tetszett a legjobban, utána a TASZ. Ezekben volt erő és indulat.

Pocakos 2011.10.24. 10:42:52

#3.: "...Úgy gondolom Gyurcsány helyzetét az fogja stabilizálni, ha a Fidesz ténylegesen elítéli....." nagyi, itt egy a (NAGY) bibi: büntetett előéletű nem lehet ogy. képviselő! Tehát, még ha felfüggesztetett is kap, politikai karrierjének vége! Valszeg erre meg ki a játék.

Ismeretlen_46946 2011.10.24. 10:59:02

@Többeknek: nyilván elkerülte a figyelmeteket, de a bejegyzés nem Gyurcsányról szól. Nagyon nem.

Andris 2011.10.24. 11:02:49

Pocakos(5.): Ez igaz, a Parlamentből könnyebb politizálni, elérni a nyilvánosságot és hallatni a hangját. De nem feltétel. Két példa: évekkel ezelőtt, a MIÉPnek nem volt parlamenti frakciója, a gyűléseiken mégis tízezres tömeg volt. Vagy amikor (talán 2002-től) Orbán kb.1,5 - 2 évig passzív volt, és Áder frakcióvezető volt a párt hangja. Ami számomra fontos kérdés, hogy Gyurcsány milyen támogatottságot tud szerezni? Újra tudja-e építeni önmagát, be tudja-e futtatni a DK-t? A helyzet elég szerencsétlen. Gyurcsányhoz hasonló képességű és súlyú politikus nincs a baloldalon, viszont a hitelességét (legalábbis nálam, és vélhetően még sokaknál) véglegesen eljátszotta. Persze ettől függetlenül muszájból sokan szavazhatnak rá, még ha fenntartásaik is vannak.

Andris 2011.10.24. 11:05:13

rás: bocs, igazad van. Akkor utólag egy off. Mentségem, hogy próbálom őt elhelyezni az alakuló új ellenzék struktúrájában.

egy nagyi 2011.10.24. 12:59:25

Pocakos:a bibivel számolva gondoltam így András logikája mentén. rás:igazad van ,a jövő generációjával érdemes foglalkozni.Tényleg hosszú folyamat lesz, idősebbeknek s magamnak is kívánom érjük meg.

Ismeretlen_10155 2011.10.24. 15:36:47

Nekem sem tetszik az új Horthy-rendszer... illetve az, amit eddig sikerült restaurálni belőle.

Ismeretlen_51043 2011.10.24. 17:06:45

és ha legalább a nagy restaurálásban előkerülne egy új Klebelsberg Kúnó, vagy egyéb szakértő, dehát ez a része nem nagyon megy a restaurálásnak egyelőre...

Ismeretlen_10155 2011.10.25. 11:09:49

Jó-jó, de Horthy "helyén" egyelőre Schmitt Pál ül, és sajnos Orbán se egy kifejezett Bethlen István... :]

anna 2011.10.25. 13:47:50

mivel minden szavaddal egyetértek, rás, nem is írok semmit.

Ismeretlen_46946 2011.10.25. 19:06:23

@Anna: Köszönöm a "semmit mondást" is. :)

Szó-szóró 2011.10.25. 19:42:31

rás: az eddigi írásaidból egyértelmű, hogy szeretnél látni a magyar politikai életben egy tiszta lappal induló, normális, demokratikus, baloldali társaságot, ami lehet párt is, bármi más is, csak legyen végre valami. A most felbukkant 4K formáció szószólója értelmesen szólt, akár lehet ez egy kiinduló pont, egy jó kezdet. Ezt én is így gondolom. Amit másként látok, mint te, az a következő: Andris is, Pocakos is, és azok, akik bekeverik ide gyurcsányt, a témához szólnak, ugyanis gyurcsány pontosan arra a szabad területre hajt, mint a szűz versenyzők. Borítékolom, hogy ezek az újrahasznosított cápák (gyurcsány, molnár csaba és társaik)borzasztó erőszakosan megpróbálják kitolni ebből a mezőből az újonnan jötteket. Ezért mondám néktek, gyermekeim az Úrban, nagy csapás a baloldalnak ez a gyurcsány, a végén még a jobboldal fog neki szobrot állítani. off on: nem tudom kinek tűnt fel az ellentmondás az új gyurcsányista párt nevében: demokratikus koalíció. Olyan, mintha egyedül lépnék föl a gitárommal, és Szó-szóró duónak hirdetném magam. off off.

Ismeretlen_46946 2011.10.25. 20:49:00

@Szó-szóró: (ha már mindenáron belekényszerítesz a "gyurcsányozásba") 1./ Papírforma szerint Gy. F. nem lehetne politikai tényező, pártja legfeljebb egy szűk balliberális (ebben az összefüggésben van értelme ennek az általam utált jelzőnek) rétegre számíthat. Így első megközelítésben azt mondanám, hogy olyan vagy, mint azok a tábornokok, akik mindig az előző háborúra készülnek. 2./ Ugyanakkor Orbán mindent megtesz azért, hogy rehabilitálja Gyurcsányt, azokat a gyurcsányi - liberális - reformkísérleteket, amelyeket annak idején ő akadályozott meg: a gazdagokat preferáló adórendszer, egyetemi tandíj, iskola- és kórházbezárások, alapellátás felett fizetős egészségügy a szabad orvosválasztás egyidejű megszüntetésével. És mindez ráadásul pökhendiséggel, arroganciával és Szíjjártóval megfejelve. (A leltár nem teljes.) 3./ Hogy a bejegyzés témájáról is szó legyen: Gyurcsány és a 4K! nem ugyanazokhoz - és pláne, nem ugyanúgy - szól.

Szó-szóró 2011.10.25. 21:36:34

rás: 1. :) 2. tiszteletben tartom a véleményedet 3. ez hamar ki fog derülni, szerintem ugyanaz a célközönség.

Andris 2011.10.25. 22:12:35

Szó-szóró (15): Te meg a gitárod, vagyis ketten, az duónak elmegy. :)

Szó-szóró 2011.10.25. 22:47:51

Andris, köszönöm a bizalmat ! (off, borzasztóan off: az egyik fellépésemre csináltam magamnak egy gyurcsányos pólót, olyan felirattal, aminek magyarul és angolul is volt értelme ...) A témát zenei oldalról megközelítve: a nemtetszikes kislány a youtube-on aranyosan énekel, élőben már halovány volt.

egy nagyi 2011.10.25. 23:43:49

Szó-szóró, rás: 1,)a 4k honnan vesz pénzt ahhoz, hogy a településeken kampányoljon? /nem minden a net/2)Lesznek-e vállalkozók akik melléjük állnak és akiket ezért O.V. nem f...gat meg? 3.) Gy.F.-ben látok olyan nagyvonalúságot, hogy a saját vagyonából beáldozzon. Ő nem akar különösebb funkciót, de pénzével ki tud képezni egy olyan arcot, akit a nép elfogad.Kálmán O. e kérdésére ugyan nemmel válaszolt, de embrionális állapotban veszélyes az újszülöttel dicsekedni.4.)úgy vélem nagyobb esélye van mint a MSZP-nek.Lehet, hogy azt mondjátok vizionálok, de akinek ennyi pénze van miért nem a Bahamákról irányítja az üzemeit.Kötődik a hazájához, ezt a nép felfogja értékelni. Engem is idegesített amikor előadta a Csínáljunk egy élhető országot papagáj szövegét, úgy látom sokat tanult már.

Andris 2011.10.26. 11:31:30

egy nagyi (20.): feltettél pár kérdést, amire zeretnék reflektálni, ha nem bánod. 1.; A net nem minden, de sokat jelent, ne becsüljük alá. Elég, ha akár Obama kampányára gondolunk, amit a nettel/neten nyert meg, akár a jobbikra, a (nagy)városi szavazatok vonatkozásában. De említhetem a világháló észak-afrikai forradalmakban betöltött szerepét is. A net Magyarországon már nem urbánus privilégium. A költségvetési szervek dolgozóinak van munkahelyi netes hozzáférése vidéken is, csakúgy, mint a piaci szektor irodai dolgozóinak. És valószínűleg otthon is. 2; bizonyára lesznek vállalkozók akik támogatják majd az új ellenzéki mozgalmakat; azért 2002-2010 között nem ment rosszul a baloldali nagyvállalkozóknak, van forrás fedezni a kiadásokat. OV és Matolcsy egyébként a munkaügyi-munkajogi,- és adóügyi intézkedéseivel en bloc fi..atja a vállalkozókat, kicsit-nagyot egyaránt. 3; Ami GYF nagyvonalúságát illeti. A saját vagyonából nem fog tudni felépíteni egy pártot, bármennyire is dúsgazdag. A szervezetépítés, a pártalkamazottak fizetése, dologi kiadások, működési költségek még egy 5-10%-os támogatottságú pártnál is milliárdos szintű kiadást jelent. GyF-nek van viszont kapcsolati tőkéje, akik készséggel áldoznak erre, főleg akkor, ha az Mszp továbbra is úgy bénázik, mint eddig. Bocsánat, hosszú voltam.

egy nagyi 2011.10.26. 13:34:10

Andris:értem,köszönöm.

egy nagyi 2011.10.26. 15:49:43

Nagyon érdekesnek találom: orulunkvincent.blog.hu Nem lehet megúszni bejegyzését. Elnézést én csak ennyit értek az adatátlinkeléshez.

Ismeretlen_46946 2011.10.26. 22:52:02

@Nagyi: Köszönöm, már be is linkeltem oldalra, az ajánlóba. Nem ismertem a blogot, de ezentúl olvasni fogom.

BB 2011.10.27. 12:34:12

Ennyit a gazdasági növekedésről, a cégek versenyképességének segítéséről: http://tinyurl.hu/Tghe/ Köszönjük, Gyorsnaszád gépház
süti beállítások módosítása