Nyitott kérdés, szerintem, csak egy van: Putyin megelégszik-e a Krím megszállásával és valamilyen autonóm státusszal Oroszországhoz csatolásával, vagy viszi Kelet-Ukrajnát is, Harkovval, a Donyec-medencével. A helyi orosz - vagy orosz nyelvű - lakosságot nem lesz nehéz meggyőzni. Valószínűtlen, hogy az ukrán kormány és az ukrán hadsereg megkockáztatna egy komolyabb összecsapást Oroszországgal. A dolog csak Putyin szándékán múlik. A Krím már mindenképpen az övé - helyreütve a kicsit szeleburdi Hruscsov ballépését, aki egy mámoros pillanatában az ukrán területek 1654-es, Oroszországhoz való önkéntes (a lengyelekkel és a törökökkel szemben védelmet kereső) csatlakozásának 300. évfordulóján az Ukrán SZSZK-nak ajándékozta a Krím-félszigetet. Ennek akkor szinte semmi jelentősége nem volt, annyira "szövetségbe forrtak a szabad köztársaságok" - hogy a szovjet himnuszt idézzem. De azóta történt egy s más...

Putyin legfőbb célja, hogy helyreállítsa a hajdani orosz, illetve szovjet birodalom tekintélyét. Ez a tekintély sohasem a birodalom gazdasági teljesítményén nyugodott, bár a gazdasági tényezők - az utóbbi fél évszázadban az orosz olaj és gáz - persze fontos szerepet játszottak. A lényeg azonban az ország - földrajzi kiterjedéséből adódó - geostratégiai helyzete, katonai és politikai ereje, és ezekből fakadó befolyása környezetére és az egész világra. Sok ok vezetett ahhoz - a szovjet rendszer gazdasági megújulást lehetetlenné tevő rugalmatlanságától az afganisztáni kalandon át Gorbacsov kétségbeesett reformjáig és a bohóc Jelcinig -, hogy a 90-es évtizedre Oroszország súlya szinte lenullázódott. Illetve ez így nem igaz, hiszen félelmetes atomarzenálja - potenciális, inkább csak elméleti fenyegetésként - megmaradt; világos volt azonban, hogy ezt nem szándékozik használni. A 2000-ben hatalomra került Vlagyimir Vlagyimirovics célja a hanyatlás megállítása, majd a birodalmi súly és tekintély újjáépítése lett. Ezt szolgálta az elsősorban a szabad rablást jelentő "demokratikus anarchia" felszámolása, egy erős politikai-kormányzati centrumból irányított, lényegében tekintélyuralmi rendszer kiépítése. Ennek a rendszernek a stabilitását nemcsak a centralizált állami apparátus biztosítja, hanem a gazdaságnak a külfölddel fenntartott kapcsolatait kézben tartó, hatalmas monopóliumok, a gázipartól a bankrendszerig.

Külpolitikailag sok minden játszott közre abban, hogy az elmúlt évtizedben Oroszország ismét - ha nem is szuper-, de - nagyhatalom lett, a világpolitikai konfliktusokban Amerika (az egyetlen szuperhatalom) számára fontosabb, mint az EU, vagy bármely európai szövetséges. Miután a 80-as évtizedben a Szovjetunió végzetes vereséget szenvedett Afganisztánban, a 2000-es években ugyanott az USA bonyolódott megnyerhetetlen, lényegében kudarcot vallott katonai kalandba, de ennek logisztikai (politikailag pedig semlegesnek maradó) hátországaként szüksége volt Oroszországra - valamint a többé-kevésbé orosz befolyás alatt maradt közép-ázsiai ex-szovjet köztársaságokra. Az iszlám szélsőségesség világméretű előretörése pedig egyenesen szövetségessé tette Oroszországot. Amerika közel-keleti ballépései, az iraki kaland, s aztán az "arab tavasz" ösztönzése (amelynek révén megbízható, kiszámítható diktatúrákból széteső, polgárháborúba és menekültözönbe fulladó, államnak alig nevezhető valamik alakultak ki) felértékelte Oroszországnak a szovjet időkből származó befolyását az arab világban. De Moszkva kellett - az amerikai bombázók mellett - a balkáni konfliktusok rendezéséhez is. és akkor még nem beszéltünk a gázról, az Északi és Déli Áramlatról (és a Nabucco-terv kudarcáról). Ja, és arról, hogy közben Oroszország szép csendben rendezte kapcsolatait Kínával.

Nem csak Putyinnak, bármely stabil orosz vezetésnek - kimondva vagy kimondatlanul - természetes célja az orosz birodalom helyreállítása, hivatkozzon akár a Nagy Péter óta épített cári birodalomra vagy a "Nagy Honvédő Háborúban" győztes sztálini Szovjetunióra. Ennek persze sok módja és formája létezhet, nem kell feltétlenül formálisan újra egy államba egyesülniük az 1990-91-ben elszakadt területeknek. De Moszkva számára ez a folyamat csak egy irányba mutathat.

Ukrajna történelmi okok miatt (amelyről korábban írtam) sohasem volt egységes ország, nemzet - ország se, nemzet se volt. Önálló történelmi-kulturális karaktere lényegében csak az egykor a Habsburg-Monarchiához majd Lengyelországhoz tartozó Nyugat-Ukrajnának van. Az ország a széthullás küszöbére jutott, és - minden hangzatos kijelentés ellenére - az EU (=Németország) kétszer is meggondolja majd, hogy túl sok pénzt feccöljön ebbe a reménytelen társaságba. Ha ad, legfeljebb annyit és azért, hogy ukrán menekültek milliói ne árasszák el Európát. Obamáék is nagyon el fogják ítélni Putyint, az orosz agressziót, tesznek majd néhány propagandisztikus lépést, Klicskót a Nemzetközi Bokszszövetség örökös díszelnökévé választják, de egyébként semmi. 

A világban rendnek kell uralkodnia.

Szerző: rás  2014.03.02. 21:14 79 komment · 1 trackback

Címkék: világpolitika Oroszország Ukrajna Putyin

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr625840127

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keleten a helyzet változatlan 2014.03.03. 11:39:26

  Kedves Barátaim Naplóm! A szartenger közepén ülünk egy gyorsnaszádban ladikban, és hamarosan még az a vacak fűnyírómotor is felmondja a szolgálatot, amivel eddig evickéltünk. Kell egy új, nagyon, de legalább egy pár evező, különben belefulladunk a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.03. 11:54:46

"A Nyugatnak nem Oroszország ellen, hanem Moszkvával együtt kellene az ukrán válság kezelésén munkálkodnia - írta a Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfői kommentárjában, amelyben a feszültség fokozódását vetíti előre.
A nyugati hatalmaknak el kell ismerniük Oroszország és Ukrajna mély kulturális, történelmi és gazdasági kötődését egymáshoz, fel kellene számolniuk hidegháborús gondolkodásukat és fel kellene hagyniuk azon szándékukkal, hogy Moszkvát kizárják a válság rendezéséből, miután ők maguk kudarcot vallottak - jegyzi meg a cikkíró."
Teccik érteni?

Én amúgy ellene vagyok mindenféle háborús vagy nacionalista uszításnak.
Ez utóbbiak célja a figyelemelterelés arról a mérhetetlen kizsákmányolásról, amely ma folyik a világban.
Az oligarchák, a pénzmágnások félnek, hogy forradalmak söprik el hatalmukat, elveszítik vagyonukat, így nacionalista alapon próbálják megint összeugrasztani a kisemmizetteket, pont mint az I. világháború előtt.

Muzsikok közt 2014.03.03. 12:06:20

Az oroszok kitanulhatták volna az amerikai módszert.

Nem megszállás kell hanem minden peremvidéki országban baráti elit hatalomra emelése.

jogalany 2014.03.03. 12:14:03

Az orosz, íg Putyini szándék, ami az orosz közgondolkozás is egyben, a nemzet területi, népi egységének újjáteremtése.
Ha Putyin gondolkodik és miért ne tenné, látná, hogy senki nem tehet semmit sem az orosz területek egyesítése ellen.
Donyeck medence történelmi távlatban is orosz volt mindig is, Odeszáról ne is beszéljünk.
Gyorsabban kéne haladnia, nem megvárni, mig USA és Nato megfigyelőket (kiképzőket) küldhessen Ukrajna orosz területeire. Aztán ugráljanak a kirekesztőzgetéseikkel (G8), amilyen magasra csak akaqrnak, attól az élet megy tovább, az új sok millió orosz állampolgár már Moszkvának adózik, Kijevnek még kevesebbje lesz, hiszen az Ukrán ipar 70%-a az orosz területeken van.
Minnél tovább vacilál, annál nagyobb és nehezebb a feladat. EU egyáltalán nem, így a Nato sem, az USA meg pláne nem fog a fegyverszállításon kivűl mást tenni, annak pedig rájuk nézve lesznek súlyos következményei gazdaságilag.

BattleCry (törölt) 2014.03.03. 12:14:21

Index percről percre:

" Nem szabad hamis indokkal megszállni más országokat Csonka Anna
márc. 3. 09:35

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint elfogadhatatlan önös érdekből, hamis indokkal megszállni egy szuverén országot. "Ez egy 19. századi magatartás a 21. században" - mondta Kerry NBC-nek. Kerry kedden Ukrajnába utazik, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről és tárgyaljon az ukrán kormánnyal."

Nem sül le a pofájáról a bőr, ennek a senkiházi jenki szemétládának ? A jó édes anyátokat... jöjjenek csak az oroszok, inkább ők, mint ezek a mocsok, képmutató, áldemokratikus tetveték jenkik és a csatlósai.

Szelid sunmalac 2014.03.03. 12:14:58

@Muzsikok közt: Nem remlik, hogy az ukranok epp most lazadtak fel a barati elit hatalom ellen?

szonár 2014.03.03. 12:16:01

Ugyan már, Budapesti Memorandum? Halott papír a koszovói függetlenség óta...

Szelid sunmalac 2014.03.03. 12:16:21

@BattleCry: Egyszeruen hihetetlen, hogy az a sok hulye igy 25 ev utan elfelejtette milyen jo volt nekunk orosz befolyas alatt! A sok barom!

szonár 2014.03.03. 12:19:25

@Szelid sunmalac: "Ez a baráti elit hatalom" csak súlyos orosz fenyegetőzésre állt el tavaly novemberben az Európai Társulási Megállapodás aláírásától.

Liberálbolsevista agymosás, hogy Janukovics oroszbarát lett volna. Éppen azért bukott, mert nem volt eléggé az.

szonár 2014.03.03. 12:20:56

@Szelid sunmalac: Nem, csak a "sok hülye" mégsem olyan hülye, hogy elhigyje, hogy itt orosz uralom fenyeget.

Szelid sunmalac 2014.03.03. 12:22:20

@szonár: Az. Liberalbolsevista agymosas :)

porthosz 2014.03.03. 12:22:36

@BattleCry:

Inkább az USA mint az oroszok. Nyugat európa 50 évig USA fennhatóság volt, kelet európa meg orosz.

Most el vagyunk 50 évvel maradva minden téren nyugat európától kivéve az árak...

És akkor egyesek megint az oroszokat éltetik. Annó általános iskolában sosem értettem hogy hogy lehetett hogy az emberek még a kivégzőosztag előtt is sztálint éltették. Hát most már értem...

Szelid sunmalac 2014.03.03. 12:23:30

@szonár: Bezzeg azt elhiszik, hogy a mocskos EU allando rettegesben tart minket es folyamatosan tamadja kikezdhetetlen orszagunk. Fura egy dolog ez.

szonár 2014.03.03. 12:38:00

@Szelid sunmalac: Nem annyira fura. Még csak nem is újszerű.

Emlékezz vissza a törileckékre. Bocskai, Bethlen, Rákócziak, Thököly - mind a török szövetségesei voltak a Habsburgok ellen. Ergo a Kelet szövetségesei a Nyugat ellen.

Mint ahogy a Habsburgok sokszor elnyomták az országot - a nyugatiak! Persze a törökök is. De tőlük nem is vártunk mást.

Amúgy az orosz megszállás időszaka idehaza a szépemlékű Kádár-korszak. Amikor "minden jobb vót." Na ugye. Rossz helyen toljátok ezt a russzofóbiát, ráadásul az emberek még emlékeznek arra, amikor fordított volt a felállás ellenzék-kormány fronton.

tobeor 2014.03.03. 12:40:49

Meglepően kevés szó esik a téma kapcsán arról a kitelepítésről és népírtásról, amit Sztálin intézett el Krmíen a krími tatárok körében.

Utána pedig betelepített rengeteg oroszt.

Akik szerint a népírtás, majd betelepítés, azaz az etnikai viszonyok véres megváltoztatása után jogos hivatkozni az etnika viszonyokra, azok szerint utólag legitimálható egy terület etnikai arányainak erőszakos megváltoztatása, akár népírtással is.

Aki a ruszkik oldalán áll, az a népírtók oldalán áll.

Muzsikok közt 2014.03.03. 12:41:29

@Szelid sunmalac: Az ukránok ugyan nem lázadtak fel senki ellen. Ők bejárnak dolgozni 200 euróért. Az új miniszterelnök egy zsidó lett, aki eladná a zsidó IMFnek az országot villámgyorsan.

Mit gondolsz hány szürőn megy keresztül amit te erről az EUban hallani fogsz?

Bafana 2014.03.03. 12:48:39

Lehet a régi ukrán vezetőket nem szeretni, de azért azt tudni kell, hogy ők törvényesen voltak megválasztva, tehát legitimek. Az "új ukrán vezetésnek" pedig az első lépése a kisebbségi nyelvek gyakorlatilag betiltása volt.
Amit meg az amerikai külügy mond, az pestiesen szólva nem semmi. És nekik még van bőr az arcuk helyén???

Bafana 2014.03.03. 12:52:38

@tobeor: "Aki a ruszkik oldalán áll, az a népírtók oldalán áll."
Nehéz lenne itt felsorolni, hogy a "fejlett nyugat" hány embert, vagy népcsoportott írtott ki. Az "A" betűnél kezdve Amerikától, egész a "ZS" betűig. Itt hirtelen nem jut eszembe semmi...

movhu 2014.03.03. 12:54:36

@Muzsikok közt: Hivatalos változat:

index.hu/gazdasag/2014/03/03/penzt_nem_csak_igeretet_kap_a_csod_szelen_billego_ukrajna/

Vissza fogják még sírni az ukránok a korábbi kormányt ha meglátják az IMF megállapodást.

tobeor 2014.03.03. 12:56:23

@Bafana:
Minden szavad hazug. Szóról szóra ismétled az oroszok hazugságait.
Janukovics nem törvényes elnök, hanem tömeggyilkos, a saját népére lövető gyilkos, és mellesleg a saját népétől dollármilliárdokat lopó tolvaj. Akit teljesen törvényszerűen leváltott az ukrán parlament, és örüljün hogy nem ül börtönben.

Ugyanígy törvényesen választott új vezetőket az ukrán parlament. A kisebbségi törvénytervezet hiba volt, de az új elnök nem írta alá, hiába hazudják sokan napok óta hogy hatályba lépett. Nem lépett és nem is fog, az elnök nem írja alá.

Ami kérdés, hogy milyen oroszországban a kissebbségek helyzete, erről pl. a csecsen temetőkben sokat meg lehet tudni...

tobeor 2014.03.03. 12:57:17

@Bafana: Ezzel relativizálni akarod a ruszkik népírtását?

szonár 2014.03.03. 13:01:36

@tobeor: Hú, várj csak, kezdjünk el palesztínázni?

Amúgy ez alapján legfeljebb a tatárok tarthatnának igényt a Krímre. Igaz, ők is népírtással szerezték annak idején ezt a földet.

Egyébként meg a Krím eloroszosodása nem Sztálin idején kezdődött. Hanem Nagy Katalinnál, aki 1783-ban annektálta ezt a földet, mire a tatárok egy része Törökországba menekült, más része a tatár elitnek pedig sürgősen eloroszosodott.

szonár 2014.03.03. 13:02:35

@tobeor: Aham, persze a "békés" tüntetők gyilkosa, akik az első perctől fogva erőszakos úton akarták megdönteni a Janukovicsot.

szonár 2014.03.03. 13:05:44

@tobeor: Ja, és Janukovicsot NEM törvényesen váltotta le a parlament. Először jól helyreállították a 2004-es Alkotmányt - majd nem tartották be.

Muzsikok közt 2014.03.03. 13:08:12

@movhu: 'Vissza fogják még sírni az ukránok a korábbi kormányt ha meglátják az IMF megállapodást.'

Nem lesz belőle semmi.

tobeor 2014.03.03. 13:09:00

@szonár: Miért is kezdenél el paleszítnázni? Mi köze van ehhez? Bár tőlem azt csinálsz amit akarsz.

AZ igaz, hogy nem Sztálin kezdte el Krím etnikai arányainak erőszakos megváltoztatását, hanem még az elődei. Annál szomorúbb, több évszázados véres erőszakról van szó.

Bafana 2014.03.03. 13:09:19

@tobeor: Népírtás az népírtás, akárki követi el! Soha nem lehet relativizálni. Aki az egyiket elítéli, az az összeset ítélje el. Tehát ezért nem igaz, amit írtál:
"Aki a ruszkik oldalán áll, az a népírtók oldalán áll."
A mondatot úgy kezdtem, hogy "lehet a régi ukrán vezetőke nem szeretni..." Nehogymár azt vitasd, hogy népszavazáson, az emberek akaratával kerültek hatalomra??? Mert onnantól felesleges a vita. Akik pedig elzavarták a volt vezetőket, róluk már írtak dolgokat, nem csak Oroszországban. Félelmetes belegondolni, kik a valódi mozgatók. Az ott élő magyaroknak addig sem volt jó világuk, de ezektől ők is nagyon félnek.

tobeor 2014.03.03. 13:10:35

@szonár: Színtiszta hazugság. A tüntetők erőszakmentesen tüntettek, egészen addig, amíg november 30-án össze nem verték őket a rendőrök. Aztán meg eltűntek tüntetők, és hullaként keróültek elő az erdőből... vagy nem kerültek elő sose...

Komolyan, annira sötét vagy, mintha az orosz propagandából tájékozódtál volna csak.

tobeor 2014.03.03. 13:12:48

@szonár: Janukovicsot teljesen TÖRVÉNYESEN váltották le, na nem mintha a saját népére lövető tömeggyilkosnak kijárna bármiféle jogi eljárás, vagy egyáltalán magyarázni kéne a leváltáást.

A 2010 előtti alkotmány NEM lépett hatályba, pont azért, mert Janukovics nem írta lá, hanem helyette teherautókra felpakolta a vagyonát amit a népétől lopott, és kiment vele a ruszkikhoz.

tobeor 2014.03.03. 13:15:06

@Bafana: Pedig nekem nagyon úgy tűnt, hogy relativizálni akartál. Sőt, most is úgy tűnik.

Amit írtam az teljesen egyértelmű, vitathatatlan:
"Aki a ruszkik oldalán áll, az a népírtók oldalán áll."

" Nehogymár azt vitasd, hogy népszavazáson, az emberek akaratával kerültek hatalomra???"
Ezt hol vitattam? Tudsz olvasni? Idéznéd hol írtam ilyet? Ezt írtam:
"Janukovics nem törvényes elnök, hanem tömeggyilkos, a saját népére lövető gyilkos, és mellesleg a saját népétől dollármilliárdokat lopó tolvaj. Akit teljesen törvényszerűen leváltott az ukrán parlament, és örüljün hogy nem ül börtönben."

Bafana 2014.03.03. 13:26:02

@tobeor: Hogy valaki törvényes, vagy tömeggyilkos, az egymáshoz semmi köze! Törvényesen lett megválasztva? Igen. Tolvaj? Igen. És? Hol az összefüggés. Gyurcsányt is az emberek választották meg törvényesen, mégis szemeket lövetett ki a mai napig nem tudni, hogy rendőr egyenruhába bújt kivel.
A Parlament pedig a saját, 2004-es alkotmányát sem tartotta be.

Bafana 2014.03.03. 13:30:08

@tobeor: A relativizálás mániádra:
"Aki a ruszkik oldalán áll, az a népírtók oldalán áll."
Folytatása: Aki a ruszkikkal szemben áll, azok az angyalkák, akik soha, semmiféle népírtást nem követtek el történelmük során.
Ennyit a relativizálásról.

tobeor 2014.03.03. 13:32:34

@Bafana:
"Hogy valaki törvényes, vagy tömeggyilkos, az egymáshoz semmi köze!"

:)

Tudod, azt hiszem ekkora buatságot tán még életemben nem olvastam :) Tehát egy elnök következmények nélkül ölheti a népét? Rá nem vonatkoznak az erkölcsi és jogi normák? Közel százz ember megöltése nem probléma a pozíciójának betöltése kapcsán? :)

Szóhoz sem jutok az álláspontodtól...

"Törvényesen lett megválasztva? Igen."
Érdekes, hogy szerinted attól, hogy valakai törvényesen lett megávlasztva, attól kezdve ő egyrészt szabadon öldökölhet és lophat milliárd dollárokat saját népétől, másrészt nem lehet törvényesen leváltani még akkor sem, ha elhagyja hivatalát, és - ismét, újra és újra - saját népére lövet.

A 2004-es alkotmány nem lépett életbe, pont Janukovics miatt, aki a megállapodás ellenére nem írta alá...

Szerintem most kicsit álljál le és gondolkodj el magadról.

A gyurcsányozással a kurucinfón kapányolj, ott zabálni fogják, nem mellesleg már megint ez a relativizálás...

tobeor 2014.03.03. 13:34:36

@Bafana:
"Aki a ruszkikkal szemben áll, azok az angyalkák, akik soha, semmiféle népírtást nem követtek el történelmük során."

Igen, pont ez a relativizálás. Ilyen alapon jogos volt a magyarok 1956-os lerohanása is, hisz annak idején "kalandoztunk" Nyugaton, és fosztogattunk, öltünk?

És a krími tatárok mikor is írtották ki-deportálták az orosz nép felét?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.03. 13:36:34

Oroszországnak esze ágában sincs magához csatolni ukrán területeket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.03. 13:39:46

@tobeor:

A krími tatárok kitelepítésének elhallgattad a fő okot: az pedig az volt, hogy Hitlerrel szimpatizáltak.

Azaz ez önvédelmi lépés volt Sztálin részéről, nagyjából ugyanaz mint Roosevelt által a japán származású amerikaiak internálása a háború alatt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.03. 13:41:39

@tobeor:

Janukovics Ukrajna elnöke mind a mai napig, a puccsisták nem tudtak törvényesen leváltani.

Bafana 2014.03.03. 13:41:49

@tobeor: Olyan vagy, mint a viccbeli Móricka, akinek midíg AZ jut az eszébe.
"Hogy valaki törvényes, vagy tömeggyilkos, az egymáshoz semmi köze!"
:)
Tudod, azt hiszem ekkora buatságot tán még életemben nem olvastam :)
Nem kell messzire menned, 2006, Budapest, Gyurcsány, egyenruhába bújtatott terroristák... Ugye hallottál ilyenekről? Rémlik valami?

tobeor 2014.03.03. 13:44:11

@maxval a gondolkodó birca: Ilyen alapon, magyar nők, gyerekek civilek kiírtása is jogos lett volna... A tatárok jóval a világháborút megelőző előzmények miatt nem állhattak a ruszkik oldalára, ugyanis ők addigra már többször megtapasztalták mit jelent az ruszkik "barátsága". De civileket nem legitim háborúban sem népírtani, az usa-ban pedig nem halt bele a japánok fele, szóval finoman szólva fals hasonlat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.03. 13:45:56

@tobeor:

Tehát pl. Bush törvénytelen elnök volt, hiszen a Los Angelesben 1992-ben kitört zavargásokat erővel verte el? Hozzáteszem: az áldozatok száma hasonló volt, mint most Kijevben.

Mr. Rustical 2014.03.03. 13:46:32

Minden rendben, de azért nem kellene az "arab tavaszt" meg az ukrán forradalmat is a Nyugat nyakába varrni.
Abból, hogy káosz lett a vége mindkettőnek, az érintett országok pedig (még jobban) tönkrementek, még nem következik, hogy a CIA rendezte az egészet.
Egyébként is jellemző a Nyugatra, hogy olcsón és a megtérülés reményével kívánja a befolyását kiterjeszteni. Irak és Afganisztán esetében erőfölényes logikát alkalmaztak, (olyan is lett az eredménye), de főszabály szerint a helyi folyamatokat szokták meglovagolni. Ajánlott olvasmány a Brit Birodalom gyarmati terjeszkedésének története.

Jelenleg szerintem csak annyi történt, hogy az ukrán "forradalomban" jó lehetőséget láttak arra, hogy kiosszanak egy olcsó tökönrúgást Putyinnak. Nem tervezték, nem is javasolták, de ha már volt, felhasználták.

További logikai bakugrás, hogy szerinted a jelenlegi helyzet kedvezne az orosz befolyás-szerzésnek, vagy általában, az orosz érdekeknek.
A kialakult helyzet senkinek nem jó, de mindenképpen a Nyugat számára kevésbé káros: az oroszok nyerésre álltak Ukrajnában, náluk van a pénz, a gazdasági kapcsolatokat kézben tartották, mi kellene még?
Olyan jó már sehogy se lehet nekik, mint volt tavaly. Sőt, csak nagyon rossz, és abszolút rossz lehetőségek között választhatnak.
1. Ha beavatkoznak, akkor agresszorként megbélyegezhetők, a nemzetközi színtéren nagyon leszűkül a mozgásterük. Ezek után nehéz lesz Irán és Szíria esetében a be nem avatkozásról, szuverenitásról, területi integritásról papolni.
2. Ha nem avatkoznak be, minden befolyásukat elveszítik Ukrajnában, és
sorsukra hagyják a krími és kelet-ukrajnai oroszokat. Ennek belpolitikailag megfizethetetlen ára lenne, főleg, hogy az új ukrán kormány egyetlen területen tud sikert felmutatni, az orosz -és persze a többi- kisebbség elleni harcban. A kijevi parlament első dolga volt eltörölni a liberális nyelvtörvényt.

Szerintem Obama csak ennyit mondott Putyinnak a telefonba: cö-cö, Vlagyimir.

tobeor 2014.03.03. 13:47:14

@maxval a gondolkodó birca: De, trövényesen leváltotta az ukrán parlament többsége.
És ha nem váltották volna le akkor sem lenne törvényes, miután: tömeggyilkos + milliárdos nagyságrendben tolvaj + elhagyta pozcióját, nem látja el feladatát, magára hagyta az országát. Ezek mindegyike külön-külön önmagában is bőven automatikusan a pozíció elvesztésével járnak, és ez csak a leghalványabb következmény, mert mint írtam börtönben lenne a helye.

Janukovics nem elnök, hanem egy tömeggyilkos bűnöző, aki az Ukrajnát megtámadó ellenségnél bujdokol.

tobeor 2014.03.03. 13:48:12

@maxval a gondolkodó birca: Az egy köztörvényes eset volt, ne légy már ekkora marha.

Bafana 2014.03.03. 13:48:23

Hasonlít a helyzet a "Nagy Francia Forradalomra". Ami egyébként nem volt se Nagy, se Francia, se Forradalom, de ez részletkérdés. Elzavarta a "nép" az uralkodót, majd jött egy olyan rendszer helyette, hogy az emberek könyörögték vissza a régit.
De hasonló a helyzet Irakban is. Soha ennyi embert nem öltek meg talán az egész irak történelme során, mint az amerikaiak "felszabadítása" óta. Szaddamot még azok is visszasírják, akik előtte utálták.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.03. 13:49:30

@tobeor:

Igen, Sztálin brutálisabban csinálta, ez tény, de az ok alapvetően a fasiszta megszállók elleni harc volt. 15 népet fasisztagyanúsnak mondott ki Sztálin, köztük a krími tatárokat.

S Brezsnyev alatt aszovjet hatóságok visszavonták a krími tatárok elleni vádakat. Majd a 80-as évektől ismét viszszaköltözhetett a Krímre aki akart.

tobeor 2014.03.03. 13:49:36

@Bafana:
Az a helyzet, hogy tényleg nem olvastam még ekkora marhaságot mostanában. De ha szerinted egy elnök legitim azután is, hogy tömeggyilkossá avanzsál, hát hidd ezt, nem zavarlak :)

Ja, és gyurcsányozz is, az a fajtád mindig megnyugtatja :)

szonár 2014.03.03. 13:50:10

@tobeor: Szintiszta hazugság. A tüntetőket nov. 30-án valóban megverték a rendőrök, de a bűnös rendőrfőnököt a hatalom leváltotta. A tüntetők utána középületeket szálltak meg, akadályozták a demokratikus hatalom működését.

Ez bizony puccs, minden jogrendszer szerint...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.03. 13:50:14

@tobeor:

"De, trövényesen leváltotta az ukrán parlament többsége."

Hát nem, nézd meg az ukrán alkotmányt.

szonár 2014.03.03. 13:51:41

@tobeor: De bizony, a leváltást minden esetben magyarázni kell és a jog által igazolni, egy jogállamban.Persze a magadfajta nácik nem tudják, mi az a jogállam.

Ha a 2004-es alkotmányt nem állították helyre, az államfő törvényhozás általi leváltása végképp törvénytelen volt. Hoppá.

Gazz 2014.03.03. 13:51:57

@BattleCry: Neked ki kellene vizsgáltatni magadat.
Tisztességes magyar ember 48, 45 és 56 után az oroszokra csak nemet mondhat.
De ha annyira tetszik, emigrálj oroszországba, nem hullatnának sokan könnyeket utánad nemzetáruló.

tobeor 2014.03.03. 13:53:46

@maxval a gondolkodó birca: Nahát, elismered, hogy "brutálisabban" csinálta? :) Hihetetlen...

Az viszont igaz, hogy 40 évvel később, öreg fejjel elkezdhettek visszaszivárogni, szóval nincs is semmi baj a népírtással, a visszaszivárgás lehetősége ezt feledteti...

tobeor 2014.03.03. 13:56:46

@szonár: Hazudsz. Semmiféle puccs nem volt, minden változást az ukrán parlamnet többsége szépen megszavazott. Méghozzá úgy, hogy a korábbi kormánypárt, a Régiók Pártjának több tucat képvisleője átállt, és a korábbi ellenzékkel együtt szavazott. Teljesen legális volt. A tüntetőket pedig november 30-a után is verték, és nem csak verték, de zaklatták otthonaikban, iletve el is vitták őket fogdába, vannak akiket megkínoztak, vannak akik holtan kerültek elő. ne akard már ezt a brutalitást védeni, mert undorító.... rákérdezhtek, moszkovita vagy ugye? Éljen Putyin ugye?

Bafana 2014.03.03. 13:59:19

@Gazz: javasolhatnék hadüzenetet Törökországnak 1526 miatt? Vagy Mongóliának 1241 miatt?
De ha ennyire az oroszok ellen vagy, akkor gondolom támogatod a Szabadság téren álló Szörnyemlékmű eltávolítását.

tobeor 2014.03.03. 13:59:37

@szonár: Nyugi, megmagyarázták, megszavazták. A 2004-es alkotmány sem engedályi az elnöknek a tömeggyilkosságot, milliárdok lenyúlását, és munkahelyének elhagyását, munkájának abbahagyását. ellenekezőleg: fel kellett esküdnie az ukrán nép szolgálatára, amit konkrétan elárult a gyilkosságokkal és a nagyipari lenyúlásokkal. Ez nettó gyilkosság és hazaárulás. Janukovicsnál nem a a kérdés, hogy elnök-e, hanem hogy egyáltalán hogy van pofája kamera elé állni, és hogy mikor kerül börtönbe?

vazze, a véres kezű hazaáruló faszfej legitimása melett érvelsz :DD

tobeor 2014.03.03. 14:00:15

@Gazz:
"Tisztességes magyar ember 48, 45 és 56 után az oroszokra csak nemet mondhat."

+1

Gazz 2014.03.03. 14:00:20

Igen támogatom. Te pedig el kezdhetnéd sorolni, mi jó jött eddig az oroszoktól a magyarok számára.

Gazz 2014.03.03. 14:00:57

@Bafana: Igen támogatom. Te pedig el kezdhetnéd sorolni, mi jó jött eddig az oroszoktól a magyarok számára.

tobeor 2014.03.03. 14:04:06

@Bafana:
Sok kétségbeejtő butaságot írtál, de végre legalább egy sort írtál ami igaz: "támogatod a Szabadság téren álló Szörnyemlékmű eltávolítását."

Annak már nagyon rége el keleltt volna tűnnie, de most az ukrajnai orosz invázió különösen kiváló alkalom rá hogy letúrják a picsába a rohadék emlékművet.

szonár 2014.03.03. 14:06:11

@tobeor: Nincs igazolva, hogy bármelyik brutális cselekmény a kormánypárthoz lenne köthető.

A február 22-i parlamenti ülés pedig törvénytelen, a parlamenti képviselőket megfenyegette és zaklatta az utcai csőcselék.

Legalább most tudjuk, hogyan képzeli a demokráciát a fajtátok. :)

szonár 2014.03.03. 14:08:00

@tobeor: TE meg egy rakás véreskezű puccsistát védesz, akiknek támogatói éppen olyan korrupt oligarchák, mint a megbuktatoot elnök.

Nem Janukovicsot védem, a demokráciát védem. Janukovicsot le lehetett volna váltani - törvényes választásokon. Amire minden esély meg is volt, Janukovics népszerűsége a béka feneke alá esett már régen.

Egy fasiszta söpredéket védesz.

Bafana 2014.03.03. 14:11:58

@Gazz: Nincs az a mezőgazdasági árucikk, amit az oroszok ne tudnának felvásárolni. Ez remélem elég nyomós érv. És én most a valódi magyar és kiváló minőségű feldolgozott termékekre gondolok, nem a téglaporral dúsított paprikára, meg szőlőt nem látott borra. Az exportunk még csak a moszkvai piacot sem tudná ellátni, nemhogy az oroszt.
A múlt az a múlt, amit nem szabad soha elfelejteni, de a biznisz az biznisz.

Gazz 2014.03.03. 14:17:54

@Bafana: Sajnálattal közlöm, hogy Magyarország nem agrárország, a mezőgazdaság csak egy kis szeletét adja a kivitelünknek.
És az oroszok semmivel sem jobb vevők mint mások, igazából a fizetési moráljuk a tapasztalatok alapján nem túl jó, emellett gyakran élnek a védővámok intézményével (még a szövetségeseikkel kapcsolatban is mint pld. Janukovics Ukrajnája, vagy Lukasenkó Belorussziája). Arról nem beszélve, hogy a mezőgazdaság erősen időjárásfüggő, vannak évek, amikor pont az orosz termények konkurrálnak a magyarral a világpiacon, mert túltermelés van náluk.
Oroszország GDP-je, természeti erőforrások ide vagy oda, kisebb mint Olaszországé.
Szóval mondj valami jobbat, mert ez így elég vékonykára sikeredett.

tobeor 2014.03.03. 14:20:07

@szonár:
"Nincs igazolva, hogy bármelyik brutális cselekmény a kormánypárthoz lenne köthető."

:DD
Ja, mert a Berkut halálosztagnak az ellenzék parancsolt, ugye? :DD Idióta....

A képviselőket pedig senki nem fenyegette, teljes biztonságban voltak, a parlament nem volt elfoglalva, sőt egész Kijevből is csak a Majdan tér volt "elfoglalva".

Vallj színt, moszkovita vagy ugye? Ezért használod a ruszki agresszorok hamis propagandáját?

tobeor 2014.03.03. 14:20:48

@szonár: Hát ez a kis böfögésed még trollkodásnak is gyenge volt :)

J.László 2014.03.03. 14:25:34

Ez a @tobeor olyan megszállott, mint egy leninista agitátor 1918-ban. Egy beszarás ezt az arcot olvasni.

Gazz 2014.03.03. 14:31:59

@J.László: Pont vele van bajod, amikor itt ennyien a szinte minden téren nagyon gáz oroszokat istenítik? 40 év megszállás után?

Bafana 2014.03.03. 14:37:33

@Gazz: Ha ez sem győzött meg, akkor még egy érv. Ha jóban vagy az orosszal, lehet, hogy a gázukat fele annyiért kapod, mint mondjuk az ukránok. A gázár nagyrésze ugyanis politika.

tobeor 2014.03.03. 14:37:34

@J.László:
A moszkoviák lenineznek? Aranyos :)

Gazz 2014.03.03. 14:42:35

@Bafana: Ahhoz legalább olyan függőségben kell lenni, mint ukrajna. Annak pedig megvannak a következményei, talán nem ártana összehasonlítanod az ukrán és a magyar életszínvonalat.
De összehasonlíthatod a magyar és az orosz életszínvonalat is, hozzájuk képest svájc vagyunk.
És azt sem árt tudnod, hogy jelenleg nyugatról olcsóbban kapjuk az orosz gázt, mint direktbe az oroszoktól, pedig még csak rosszban sem vagyunk.
Valami meggyőzőbbel próbálkozz légyszíves.

Bafana 2014.03.03. 14:49:17

@Gazz: Feladom. Akkor mehet a hadüzenet az oroszoknak? :)
De azért ne becsüld le az orosz emberek fizetési képességeit. Sokkal több a gazdag orosz, mit gondolnád. Néhány gyógyvízben több orosz segg ázik, mint mondjuk angol, francia és német EGYÜTT.

Gazz 2014.03.03. 14:51:24

Nem kell hadüzenet, csak szerintem minél távolabb vannak, és minél kevesebb közünk van hozzájuk, annál jobb.
Egyébként voltam Hévízen, egy orosz szállodájában szálltunk meg, és láttam, hogy az egész város tele van cirillbetűs feliratokkal.
Vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban is.

Bafana 2014.03.03. 14:55:56

@Gazz: "Vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban is."
Hú, de finoman fogalmaztál :)
Viszont otthagynak olyan dolgot, nem is keveset, amire azt mondják, hogy "beszél", meg hogy "nincs szaga".

shm 2014.03.03. 15:47:37

@porthosz:

"És akkor egyesek megint az oroszokat éltetik."

Az nem az oroszok éltetése, ha valaki képes különbséget tenni a Szovjetunió, és a mai Oroszország között.

Az egyszerűen józan ész.

sanyix 2014.03.03. 17:39:57

@shm: hogy képes? Mert különbség alig van. Diktatúra-diktatúra.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.03.03. 22:07:26

@sanyix: Látszik, hogy sose jártál a Szovjetunióban. Vagy a '91 utáni Oroszországban..

belekotty 2014.03.04. 08:43:29

@tobeor: napelem...napelem.. putyin csicska.. roszatom.. hazaárulás..napelem.. :-))
süti beállítások módosítása