Aki 1975-ben született az idén lép(ett) a „krisztusi korba". Életkoromat (sok) és felekezetemet (nincs) tekintve abszolút kívülállóként eltöprengtem e kifejezés jelentésén: a szenvedésről vagy a megváltásról van szó? Vagyis jó-e az, ha valaki 33 éves. Mit jelent a „krisztusi kor" neki magának, illetve a környezetének. Jut eszembe: Jézus meg se érte a 33. születésnapját. (És persze tudom az első kérdésemre a „hivatalos" választ: szenvedés általi megváltás. Elnézést, ha valakit hitében sértenék!) Szóval azon a 33 éves, törékeny férfin akkor csak a szenvedés és az elkeseredés látszott: „ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI? azaz: Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?"

Mi következik ebből - következik-e bármi - egy ma „krisztusi korban" lévőre? Krisztusi korban van-e mindenki, aki 33 éves? Vagyis kötelesség-e megváltani akarni a világot? Esetleg akkor is, ha lehetetlennek látjuk a célt, nehéznek a feladatot, félünk tőle? S mi van, ha nem is érdekel a dolog? És mit jelent az, hogy „megváltani a világot"? „Aki egy embert megment, az egész világot menti meg" - idézi a Talmudot a holokauszt áldozatainak emlékét őrző jeruzsálemi Jad Vasem intézet. Lehet, hogy elég, ha szeretem - úgy értem: szeretem - a hozzám közelállókat? És egyáltalán: biztos, hogy felelősséggel tartozom másokért? Mi van, ha 33 évesen csak élvezni akarom az életet? Hátha éppen ez Isten szándéka, ezért teremtette a világot és benne engem?

És mi van, ha más másként válaszol ezekre a kérdésekre, mint én? És mi van, ha én másként válaszolok, mint tettem húsz vagy harminc éve?

*

1975-ben jelent meg magyarul egy könyv - Vladimir Páral: Az ifjú ember és a fehér bálna - amely akkoriban nagyon fontos volt számomra. Pontosabban nem csak ez a könyv (nem a legjobb műve), hanem a Páral összes, ami nekem ezzel kezdődött. Lényegében arról szólnak, hogy akarni kell megváltani a világot, mert felelősséggel tartozom magamért, a körülöttem élőkért, mindenkiért. S a megváltás eszköze az, ha élek, ha maximális izzással égek. Amiben persze el is lehet égni. De addig...

Szeretem a cseh irodalmat (ami nekem is Hašekkel, a Svejkkel kezdődött). Tudom, hogy a filozofikus Kundera mélyebben érti és magyarázza világunkat, a hol érzelmes, hol kicsit cinikus Hrabal egyszerűen nagyobb író, de Páral fontos volt - segített hinni és csalódni. (A napokban újraolvastam, már nem volt „olyan", és még azon is eltöprengtem, hogy annak idején vajon a 23 éves, lelkes Břeťával vagy a kiábrándult, cinikus, már 40 éves (mindkettő közel a 33-hoz!) Vikkel azonosítottam magam.

„Röviddel reggel hat után Břeťa Laboutka (23) kinyitotta a szemét, az ablakkeretben napsugár és benne a jógázó Vik lába. Břeťa becsukta a szemét, még egypár pillanatra az álom gyorsított felvétele a sugárzó fehér bőrű, aranyhajú asszonyról, körülötte benzineshordók lángoltak, egymás után robbantak fel és repültek a levegőbe, néz rám és valamit mond, nem hallom és nem bírok mozdulni, mintha megbénultam volna... Břeťa határozottan kinyitotta néhányszor a szemét, kéjesen megmozgatta a kezét, a lábát, egész testét, és gúnyosan nézte Vik mindennapos színházát, amint ott meredezik görcsösen beledermedve indiai betegségébe - most épp a fejin áll, ez a csúcsgyakorlata szegény öreg Viknek... legalább ilyenkor megy egy kis vér a fejibe, Břeťa ránézett Vik meztelen testére, forradások három operációjának és öt sebesülésének helyén, bal mellbimbója alatt az aranybarna bőrön fehéres folt, itt szúrta meg Edita a körömreszelővel éjjel a calcuttai szállodában... Az a seb már soha nem lesz piros, még ha Vik az összes vérét a fejébe pumpálja is."

*

"Mert sokan jőnek majd az én nevemben, a kik ezt mondják: Én vagyok a Krisztus; és sokakat elhitetnek.
Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről: meglássátok, hogy meg ne rémüljetek; mert mindezeknek meg kell lenniök. De még ez nem itt a vég.
Mert nemzet támad nemzet ellen, és ország ország ellen; és lésznek éhségek és döghalálok, és földindulások mindenfelé.
Mind ez pedig a sok nyomorúságnak kezdete.
Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért.
És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást.
És sok hamis próféta támad, a kik sokakat elhitetnek.
És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül.
De a ki mindvégig állhatatos marad, az idvezül."
(Máté Evangyélioma 24, 5-13.)

*

Hozzánk csak sokkal később jutott el, de 1975-ben mutatták be a Rocky Horror Picture Show-t.  Nyugat-Európában kultuszfilm lett, a prűd Amerikában botrány, nálunk csak egy film. Én imádom.

 

*

1975 egyébként fontos év volt. Utólag az egész hetvenes évtized szürke, reménytelen, unalmas (de biztonságos!) masszának látszik - különösen a felkavaró hatvanas évekkel összehasonlítva. 1975-re mintha a nyugalom, a béke lenne úrrá a világon. Helsinkiben, az összeurópai biztonsági és együttműködési konferencián 35 ország vezetői írják alá a Helsinki záródokumentumot, amelyben a Nyugat véglegesen elismerte a II. világháború után kialakult európai politikai rendet (benne az NDK-t), a határokat, cserébe a Szovjetunió beleegyezett az „emberek, eszmék szabad áramlásába". Ebben az évben vált véglegessé a „kommunizmus" kelet-ázsiai győzelme: az utolsó amerikai tengerészgyalogosok fejvesztve menekültek a dél-vietnami fővárosból. Németországban pedig megkezdődött a terrorista Baader-Meinhof csoport pere, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a terrorizmussal...

Aztán minden máshogy alakult.

*

Nagy szülöttei is voltak 1975-nek; csak mutatóba néhány név: David Beckham, Cent, Csányi Sándor (a színész), Angelina Jolie, Ralph Schumacher, Tiger Woods.

Ja, és 1975. október 5-én  megszületett a kis Platen. Isten éltesse!

Szerző: rás  2008.10.03. 21:47 27 komment

Címkék: platen páral rocky horror

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr764928970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_83733 2008.10.05. 06:20:03

csatlakozom, isten éltesse.

Ismeretlen_29810 2008.10.05. 08:42:14

Boldogat a továbbiakhoz is. Sokan vagyunk 75-ben születettek, szerencsére.÷)

Ismeretlen_10155 2008.10.05. 10:25:46

ez az írás bizony néhol meglehetősen érdekes asszociációkat kelt. Platen-Krisztus, pl. :) boldog szülinapot! (egy napon ünnepelsz az öregemmel!)

Ismeretlen_31312 2008.10.05. 13:58:06

Rás: köszönöm szépen ezt a remekbe szabott ajándékot. És mindenkinek a jó kivánságokat!!!! Jelzem, amikor megszülettem, nekem senki nem szólt semmiről. Bár nem emlékszem rá kristálytisztán, a felnőttek gügyögése nem sejtett sok jót. És hogy reagáljak a párhuzamra: én legfeljebb amolyan konszolidált Krisztus vagyok. Megváltás helyett egy kis boldogságot, megvilágosodás helyett valamicske tudást tudok adni. Különben nagyon jó 33 évesnek lenni. Aki még nem próbálta volna ki, annak bátran ajánlom;)

Ismeretlen_46946 2008.10.05. 13:58:55

drc: "Nem messiás-é minden újszülött... S csak későbben fejlik szokott pimasszá." (Madách)

Ismeretlen_21227 2008.10.05. 20:53:04

Végtelen óta... Végtelen óta folynak a percek, Végtelen óta folynak a könnyek - Harsog a tenger, árad a tenger És jaj! utánok még többen jönnek. Ezer forrás sír végeszakadlan És jaj, az anyja úgy szereti! Harsog a tenger, árad a tenger, Fáradt a lelkem, ölelgeti. Folynak a könnyek, folynak a percek, Nem tudni: Hová? Merre? Mivégre? Harsog a tenger, árad a tenger - Eltűnik egyszer a Semmiségbe. (József Attila)

Ismeretlen_46946 2008.10.05. 21:07:55

Kripe: Bevallom, most nem tudlak követni.

Ismeretlen_102949 2008.10.07. 02:46:12

Boldog születésnapot:))) Bevallom, hogy én magam a 18. és a 20. születésnapom közeledtével és alkalmával is mély depresszióba estem, a 25.-et csöndes beletörődéssel viseltem, és egyébként nem is sült el túl jól, a 30.-tól pedig már előre rettegek. (Minden bizonnyal egy nő veszett el bennem..;) Irigyellek téged, amiért ilyen jól vagy képes felfogni a dolgokat, és még örülni is annak, hogy 33 lettél.:) (Én legszívesebben 15-16 lennék újra.:) (Mellesleg, ha nem sértelek meg, azt hittem sokkal öregebb vagy.:) Ezt persze ne bántásnak, hanem amolyan elismerésfélének vedd inkább légyszíves, én ugyanis kizárólag ebből a blogból és a hozzászólásaidból áradó érettség és nyugalom /nem találok jobb szavakat, bár akár intelligenciát és bölcsességet is írhattam volna, de az már olyan lenne, mintha ódát írnék neked, pedig hidd el az azért nem célom, még akkor sem, ha csak egyszer 33 egy életben az ember:)/ alapján következtettem erre.)

Ismeretlen_46946 2008.10.07. 09:21:58

Clodius: ugye nem keversz össze Platennal? Ő az, aki 33, én valóban (sokkal) öregebb (és persze bölcsebb) vagyok. Ami pedig a születésnapi pánikot illeti: én 18 és 30 között éltem meg tragédiaként mindegyiket. Aztán ez elmúlt. (Talán mert úgyis mindegy.)

Ismeretlen_95957 2008.10.07. 13:12:23

Kedves rás! Már vagy húsz perce bambulok itten. Elgondolkodtattál. Én 89'-ben voltam harminchárom éves. Meg akartam váltani a világot. Azt hittem kivételes korszakban ezt kivételesen lehet is. Nem lehetett.

thomas 2008.10.07. 17:47:14

Hehe, mennyi ifjonc itt a blogodban, rás! :) és mennyi számmisztika! én is 33 évesen kezdtem eszmélni, de ez a MSZMP "első" hazudós kongresszusa táján volt, 85-ben. (Az elsőt úgy értem, hogy akkor kaptam rajta őket/magunkat, hogyezitten valami-valahogyan nem kerek. A gazdaság a béka alatt, de bőszen hirdetik/jük, hogy a legjobb úton - a szocializmus "ÚT-JÁN", (if you know, what i mean) haladunk, éshogy no problem. Az akkori pijárosok még nem találták fel a "dübörög a gazdaság" fordulatot.) Onnantól - bevallom: ellenzéki összezavaró számizdatok olvasásának következményeképpen - megindultam a pártütés már akkoriban is rögös ÚT-JÁN. Ehhh, régen igérem a posztot donnak az én politikai mélységekbe merülésemről, de mostmár időszerű, hogy megírjam. (Csak már olyan régen volt, és főleg senkit sem érdekel.) Platennak boldog születésnapot! Rás, te még várj három napot, hogy a negyvenötödikeden üdvözöljelek. :D

Ismeretlen_31312 2008.10.07. 17:55:21

Thomas: köszönöm! Bár ifjonc, nem ifjú már, az út-ján-ra én is tisztán emlékszem. Különben nem tudom milyen "eszmélést" szán nekem a sors, de ha lesz, beszámolok róla.:) Jelzem: engem nagyon érdekel, hogy haladtál a mélységek rögös út... akarom mondani ösvényén.

Ismeretlen_46946 2008.10.07. 19:07:13

bloggertrotter: Örülök (hogy itt vagy) és együttérzek (hogy te is hittél és csalódtál) thomas: ez a negyvenötödik, ez nagyon kedves :)

Ismeretlen_102949 2008.10.07. 20:25:56

De bizony..:S Sejtettem, már éjjel is, hogy rosszul értelmeztem a bejegyzést, és valószínű, hogy a hajnali óra és 1-2 hozzászólás kavart meg, de valamiért meggyőztem magam, hogy nem tévedek, arra megy ki az egész, hogy te lettél 33. Leginkább a "Nagyon jó dolog 33-nak lenni, mindenki próbálja ki, azt javaslom" vagy vmi hasonló mondat zavart össze. Cinkes, ahogy Eric Cartman is mondaná.:D Legközelebb jobban figyelek.. *elássa magát.:)*

Ismeretlen_46946 2008.10.07. 22:32:27

Clodius: "A nagyon jó"-t az ünnepelt, vagyis Platen mondta. Eric Cartmannak utána kellett néznem, mert a South Park (nem az egyetlen) lyuk a műveltségemen.

Ismeretlen_102949 2008.10.07. 23:38:07

Igen-igen:) Ma estére egyébként az is leesett, (végre) hogy Platen nem egy híres író/költő, akit nem ismerek, hanem AvPlaten, aki a mitológiás blogot vezeti.:) (Platen, ha olvasol, ezúton én is boldog születésnapot kívánok.:) Egyébként: www.sp.hoff.hu (Most épp nem működik az oldal, de 1-2 napos, hetes leállás mindig akad, szerencsére végleges soha. Ha tényleg érdekel, innen teljesen ingyen letölthető az összes SP epizód és a mozifilm, magyarul, angolul, felirattal, felirat nélkül, ahogy szeretnéd. Szerintem érdemes belekukkantani.)

Ismeretlen_46946 2008.10.08. 10:17:50

Clodius: A lexikon Platen címszavai: 1)Platen, August von (1796-1835) német költő, író 2)AvPlaten (1975-) blogger, Rás barátja 3) - " - , a (szünetelő?) Platen mitológiája blog szerzője (Amúgy, ha nem Explorerben, hanem Firefoxban olvasnál, akkor a jobboldali linkfalon feltűnt volna a neve)

Ismeretlen_31312 2008.10.08. 11:13:03

Rás: hát igen, neked nagyon up-to-date lexikonod van:)))

Ismeretlen_102949 2008.10.08. 20:22:10

Maxtont használok.:) Mindent látok:) Csak néha úgy látszik elég lassú tud lenni a felfogásom. (Lásd pl. Virág elvtárs és Gyurica úr esetét.) Vagy sokszor vagyok kissé dekoncentrált. Sajnos úgy látszik a műveltségem is elég hiányos. (Elég ciki, főleg annak fényében, hogy gimnázium 4.-ben országos irodalom versenyen indultam, úgy, hogy a suli évek óta nem küldött már senkit, csak akkor engem és egyik kedvenc osztálytársnőmet. Mentségemre szóljon, hogy sose volt kedvencem a német irodalom és történelem, igaz Heinét szerettem.:) De igyekszem.:) Vagy legalábbis igyekszem igyekezni;)

Ismeretlen_46946 2008.10.08. 21:34:01

Clodius: én baromi művelt vagyok, gimis koromban egyszer első lettem a Budai Diáknapok szellemi vetélkedőn :)) ; de én se hallottam korábban soha Platenről, és Heinétől is csak a Loreley első két versszakát olvastam (igaz, azt most is tudom németül), mert hogy a gimiben benne volt a német könyvünkben. A német történelem viszont borzasztó érdekes, és a 20. századi német irodalom - nekem Th. Manntól Brechten át Böllig és Grassig - fantasztikus. (És hát Rosa Luxemburg is német volt - a maga módján.)

Ismeretlen_102949 2008.10.08. 21:41:45

Tényleg, Brecht:) Hogy is felejthettem el?:) Szeretem.:)) Gratu utólag is.:) Mi kiestünk az 1. fordulóból, de nagyon nehéz volt a verseny.:)

Ismeretlen_46946 2008.10.08. 21:44:33

Köszönöm. Régen volt (meg se mondom, hogy mikor). :)

Andris 2008.12.30. 14:47:02

Én nem éreztem semmi különöset 33 évesen, hacsak azt nem, hogy előrébb kellenne tartanom, mert lassan öregecskedő leszek, és Karinthy jutott /és jut eszembe ma is sokszor, a "Találkozás egy fiatalemberrel". Borzongató. Az ember elolvassa fiatalon, megérti, majd amikor elég idős lesz, és elolvassa ismét, vagy eszébe jut, akkor ráébred az igazságára. És elszomorodik.

Ismeretlen_46946 2008.12.30. 18:28:37

Látom, Andris, szisztematikusan dolgozod fel a blogomat. :) Ezt a kommentedet egyébként a rendszer valamiért gyanúsnak találta - talán az "öregecskedő" szó miatt? - és moderálásig várakoztatta. Szóval vigyázz, mert aki öregecskedik, azt (mint azt a klasszikus mondta) lecserélik.

Molnár Dániel 2011.07.07. 10:59:56

33 lettem.

Ismeretlen_46946 2011.07.09. 19:58:24

Isten éltessen, Dani! (Elnézést a késedelemért, a rendszer a moderálandók közé rejtette a kommentedet.)
süti beállítások módosítása