„Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista. Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag. Amikor a szocialistákat lecsukták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista. Amikor a zsidókat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam zsidó. Amikor engem vittek el, már nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna." (Martin Niemöller 1892-1984)

Itt ülök a számítógép előtt, ahelyett, hogy az Andrássy úton vonulnék a melegekkel, mellettük, mögöttük. Szoros rendőri kísérettel, védőkordonnal, biztonságban. Sokat töprengtem, végül nem mentem. A blogvilág révén lettek meleg barátaim, ismerőseim. Egyikről se tudom, hogy ott lenne, de ez csak az egyik oka, hogy itthon maradtam.

Van, aki közülük okos bejegyzésben indokolta, hogy miért ellenzi a demonstrációt. „Ostoba, fölösleges provokáció", „magamutogatás", „nem csak egy napon kell vállalni, hogy buzi vagyok" - nagyjából ilyesfajta érveket láttam. Mindegyik igaz, csak éppen a Pride menet tavaly óta már nem erről szól. Hanem arról, hogy szabad-e átengedni az utcát, Budapestet, a közhangulat formálását öntudatos és elvakult fasisztáknak meg agyatlan „futballhuligánoknak". Ezért kellene nekem is ott lennem a menetben. Ezért mentem el tavaly a Tarka magyar felvonulásra. Most nem vagyok ott. Ahogy nem mentem el például egy hónapja Kislétára, ahol a temetésen jóformán csak cigányok vettek részt.

Pedig régi tüntető vagyok. Először - úgy emlékszem - 1965-ben gimnazistaként tüntettem az amerikai nagykövetség előtt Vietnam bombázása ellen; nem, nem a párt vagy a KISZ szervezésében, hanem később maoista összeesküvésért elítélt srácok (némileg távolságot tartó) barátjaként. A Tarka magyaron kívül az utóbbi évtizedből egy antifasiszta gyűlésre, a Jugoszlávia bombázása elleni tiltakozó menetre és egy a George Bush budapesti látogatása elleni Szabadság téri piknikre emlékszem (utóbbiban a mintegy 100-150 részvevő közt békésen megfértek egymás mellett - egymástól tisztes távolban - árpádsávosak és kommunisták is).

Azt hiszem, belefáradtam abba, hogy kevesen vagyunk; beletörődtem abba, hogy Magyarországon - számos, jórészt történelmi ok miatt - nincs civil kurázsi, nincs állampolgári felelősségvállalás, hogy nálunk jelenleg csak a szélsőjobboldal (meg néhány elmebeteg) hisz az igazában annyira, hogy kész kiállni érte. Mi, a többiek meg nézzük, várjuk az „elkerülhetetlent".

És persze szégyellhetem magam, mert ma is eggyel kevesebben vagyunk ott.

 

Szerző: rás  2009.09.05. 15:05 17 komment

Címkék: melegtüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr634929106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5123 2009.09.05. 16:49:30

gondolkodtam, írjak-e erről odaát, de a vietnami tiltakozásod megadta az alaphangot, illetve a hogyant: a mozgalmárságtól való közelítést, mint ötletet, úgyhogy fogok. vagyis ide nem kommentálok :)

Ismeretlen_46946 2009.09.05. 16:58:53

Dani! Ez elég ronda dolog: élősködsz a múltamon, és nem kommentelsz. :))

Ismeretlen_40585 2009.09.05. 18:08:34

rás, tudom írtad, hogy nem vagy buzi, de ne is akarj midenáron sorsközösséget vállalni velünk.

Ismeretlen_46946 2009.09.05. 18:18:47

Máté, sajnálatos módon nem értettél meg. Talán olvasd el újra. Az elején a Niemöller-idézetet is.

Sv 2009.09.05. 18:52:42

Nahat. En voltam Pride-on, igaz, nem Pesten (bar akkoriban Pesten se volt semmi), eszembe nem jutott, hogy tuntetesre mennek... Persze igazad van, tkp az. A tobbit meg egyszeruen nem tudom. Neha ugy tunik, a vicc megvalosult, az utolso leoltotta mar a villanyt, es most sotet van.

Ismeretlen_46946 2009.09.05. 19:35:17

A Pride ma Magyarországon tüntetés. A Lajtától nyugatra népünnepély. Igen, sötét van.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.09.06. 15:26:40

Az utolsó bekezdésed(re): "...Azt hiszem, belefáradtam abba, hogy kevesen vagyunk; beletörődtem abba, hogy ..." Miből gondolod, hogy utcai balhékban (tüntetés, hübörgés) való részvétel a "civil kurázsi", meg az "állampolgári felelősségvállalás" stb.? - aztán meg: "...Mi, a többiek meg nézzük, várjuk az „elkerülhetetlent". ...." Szerintem a (kis, nyárs stb.) állampolgár nyugodtan akar élni..... ha valami nem tetszik neki, akkor majd választáskor..... Úgy is kifejezheted szimpátiádat, ha "csöndbe maradsz", ha kezet fogsz azzal akinek "drukkolsz" - csak úgy magánban, az utcán, a bótban, akárhol. Vagy ez már az öregség jele? ;-)

Ismeretlen_46946 2009.09.06. 17:27:21

Pocakos: úgy tűnik, te is félreértettél. Nem arról van szó, hogy a melegek melletti szimpátiámat mulasztottam el kifejezni, hanem, hogy nem mentem - mentünk - el a náci gazemberek (+szerencsétlen hülyék) ellen demonstrálni. Utóbbit nem lehet "magánban, bótban, akárhol", csak az utcán és tömegben. (Magánban esetleg Molotov-koktéllal, de az nem az én műfajom.)

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.09.06. 18:12:50

rás: de hiszen ezzel azt mondod, hogy Te "a balhé kedvéért" mentél volna. Hiszen az én (polgári) felfogásom szerint a "rendbontók" megakadályozása állami (rendőrség) feladata. Nem pedig az "(brutális) ellentűntetők elleni (tettleges) tüntetés". Megjegyzem, Niemöller híres mondása a diktatúrák ellen született. "jöttek, elvitték" - ez demokráciákra nem jellemző! Abban nem jönnek és nem visznek el!

Ismeretlen_10155 2009.09.06. 18:17:04

@Rás: "Nem arról van szó, hogy a melegek melletti szimpátiámat mulasztottam el kifejezni, hanem, hogy nem mentem - mentünk - el a náci gazemberek (+szerencsétlen hülyék) ellen demonstrálni. Utóbbit nem lehet "magánban, bótban, akárhol", csak az utcán és tömegben." igazad van, legközelebb ott leszek. @Pocakos: Niemöller mondása nyilvánvalóan a diktatúrák ellen született, ám én nem látom semmi akadályát annak, hogy egy demokráciában lehessen használni diktatórikus gondolatok ellen.

Ismeretlen_46946 2009.09.06. 22:30:32

Pocakos: amennyiben balhé békésen felvonulva kifejezni nemtetszésemet a fasizmus térhódítása ellen, akkor igen: "a balhé kedvéért". Nem állna szándékomban utcai összecsapásokban részt venni. Ahhoz gyenge és gyáva vagyok.

Ismeretlen_102949 2009.09.07. 07:55:08

Ami engem illet, bánom, hogy pont dolgoztam szombaton.. Leginkább pedig arra lennék kíváncsi, hogy jövőre lesz-e? Valamiért olyan érzésem van, hogy egy átlag jobboldali szavazó, elvárja, hogy ne legyen, arra pedig az elmúlt évek bőven szolgáltattak példát, hogy "demokrácia" ide, vagy oda, olyan ürüggyel és azt lehet politikai utasításra betiltani, amit csak akarnak.

Pocakos · http://pocakosgondok.blogspot.com 2009.09.07. 09:39:01

rás: még is csak két malomban örlünk. A bejegyzésed a "buzik"-ról szól. Én úgy értettem, hogy sajnálod, hogy nem voltál ott. (már mint a *felvonuláson-, akár, mint felvonuló, akár, mint néző, bámészkodó, kiváncsiskodó stb.). Most meg azt írod: "..... felvonulva kifejezni nemtetszésemet a fasizmus térhódítása ellen....." Biztos, hogy ugyanarról a felvonulásról beszélünk? Clodius: miért kéne "jobboldali szavazó"-nak lenni ahhoz, hogy (idióta módon) ellenezzen egy felvonnulást? Megfordítva: egy jobboldali (politikus!) miért nem lehet(ne) "buzi"? A nyugati világban nem egy politikus, polgármester (közismerten) "buzi" - mégis rászavaznak a "jobboldaliak" - magasan veri a baloldali jelölteket.

Pocakos · http://pocakosgondok.blogspot.com 2009.09.07. 12:16:30

(kicsit) OFF: Azt nem értem, hogy a "buzi-ellenesek"-et miért kell "lenácizni"? Miért kell ebbe "politikát" vinni? Aki embertársára támad (bármely okból!), azt le kell fogni, meg kell büntetni! Ennyi. Röhm homoszexuális volt, - csak mert nácikról beszéltek. A holland szélsőjobb feje Pim Fortuyn ugyancsak - nyiltan! - homo volt. Egy "állatvédő" ölte meg! en.wikipedia.org/wiki/Pim_Fortuyn (nyugaton) Nem egy *jobboldali* politikus (polgármester) - nyiltan! - homoszexuális. A probléma nem a pártállással, a politikával van, hanem az emberek gondolkodásával, a "másság" elfogadásával, tolerálásával - és ez NEM nácizmus !!!! - a "komcsik" is épp úgy üldözték a "buzikat". Teljes fals vágány ebbe politikát, ideológiát vinni! ON

Ismeretlen_31312 2009.09.07. 12:35:09

Bár én is sokat vitatkoztam éppen itt a "náci" megfogalmazással kapcsolatban, most mindenképpen megvédem Rást a fogalomhasználattal kapcsolatban. Vagy ha jobban tetszik, nevezzük őket szélsőjobbosoknak. Ugyanis az ellentüntetőknek a felvonulás csak ürügy. Összemossák a melegek polgárjogi, társadalmi harcát, mozgalmát a politikai baloldallal, a liberális párttal. Itthon a jobboldal amennyire csak lehet kerüli a témát (egyes jobboldali politikusok persze nem!), félve, hogy egy akár semleges nyilatkozat elidegeníti választóik egy részét. Különben gyávák vagyunk mindahányan! Mi is, akik nem mennek ki, mert féltik testi épségüket vagy attól félnek, hogy megszólják őket a munkahelyükön. És a szélsőjobbosok is, hiszen tudják, hogy a melegfelvonuláson lehet balhézni, hiszen annak minimális a következménye. Ugyanezt egy roma vagy egy zsidó megmozdulás kapcsán már nem mernénk megtenni, hiszen nagyon jól tudják, hogy arra már egyszerre mozdulnának a pártok és széles tömegeket fordítanának maguk ellen. Ebben a kérdésben teljesen mindegy, mi van nyugaton, ugyanis mi ebből a szempontból nem tartozunk oda. Éppen félúton vagyunk Moszkva/Belgrád és Bécs között.

Ismeretlen_102949 2009.09.07. 15:31:53

Pocakos: Itt valami nagy tévedés van. Mi nem nyugaton vagyunk. Nyugaton valószínűleg nem sűrűn mond olyat poltikus, hogy a homoszexualitás mentális ferdülés, ami rossz hatással van a gyermekek erkölcsi fejlődésére, ezért be kell tiltani a felvonulást. Nálunk ellenben még csak nem is egy Jobbikos, hanem egy FIDESZ-es (a "jobbközép" ugyebár, hát köszi) parlamenti képviselőnő vetemedett erre, nézd el nekem, hogy a nevére nem emlékszem. Lehet, hogy az átlag baloldali szavazó sem ért egyet azzal, hogy "ezek itt mutogatják magukat" ahogyan volt MSZMP tag nagyapám és nagyanyám mondaná, de ő azt hiszem még sem fog odamenni tojásokat dobálni, mocskos buzizni, és minden bizonnyal a TOP5 kívánságlistájában sincsen benne, hogy jövőre ne legyen meleg felvonulás.. (Azt hiszemet írok, pedig valójában tudom.) Valamelyik nagykövet egyébként pont azon értetlenkedett tegnap az M1-en, vagy a csiga2-n, hogy hogyan lehet az, hogy nálunk Magyarországon ez a folyamat fordítva megy végve. Először vonulhatnak a melegek békében és boldogan, kordonok nélkül, majd eltelik pár év, és már duplakordon és rendőrsorfal kell, mert ezek az állatok széttépnék őket, ha nem lenne ott. Nyugaton állítólag mindez fordítva van, előbb intoleráns a társadalom, majd szépen-lassan megtanul elfogadni.. Platen: Tegnap az M1-en azt mondták Bukarest és Bécs között vagyunk félúton..:) Egyébként egyetértek. Magyarország "Balkán" a szó lehető legroszabb értelmében, és, ahogy nézem, jó darabig az is marad.

Ismeretlen_46946 2009.09.07. 15:45:06

Pocakos: a Pride menet ellen szombaton "tüntetők" leggyakoribb jelszava ez volt: "Mocskos zsidók!"
süti beállítások módosítása