(Dani! Bocs', ez még mindig nem a Rákóczi!)

Máté szokott ilyen szép, békés, kicsit melankolikus tájképeket tenni a blogja fejlécébe, ha éppen Vadaskert 2009. november 12.harmóniába akar kerülni a világgal. Pár napja sétáltam erre, még langyos, tiszta időben, bár a nap éppen nem sütött, de az erdő gyönyörű volt. 16 évig laktam ezen a környéken, gyakran sétáltam a Törökvész út teteje és a vitorlázó repülőtér közti erdőben, sose tudtam, hogy ez a Vadaskert. Most egy (viszonylag) frissen kihelyezett térképről olvastam le, aztán a másik végén megtaláltam azt az emlékoszlopot, amely tudatja, hogy ez volt Mátyás király vadaskertje, illetve a II. kerületi önkormányzat honlapja szerint a dolog bonyolultabb, mert ez az izé tulajdonképpen Nyék faluhoz tartozott, tehát Árpád-kori, merthogy „Nyék, Megyer, Kürt-Gyarmat, Tarján, Jenő, Kér, Keszi" - ha még emlékeztek az iskolából.

Vadaskert, emlékoszlop

*

Szóval Vadaskert. Én a másik végéről, a Hűvösvölgy felől ismertem meg először, konkrétan a Vadaskerti útra jártam óvodába. Elit óvoda volt, a Rádióé és az akkor még hozzá tartozó MTI-é, ahol az apukám dolgozott. Ez az 50-es évek elején volt, kevés emlékem maradt róla. Az első, hogy hatalmas parkja volt, vadgesztenyefákkal; a második, hogy egy amerikai Dodge kisbusszal szállítottak minket, a „Szöcskével", s egyszer menet közben kinyílt a busz ajtaja, és kizuhant egy gyerek. (Érdekes, arra nem emlékszem, hogy utána mi történt, mi lett a gyerekkel.) És két politikai emlékem is van az óvodából: ajándékot készítettünk Rákosi elvtárs 60. születésnapjára (1952): képeslapokból minden gyerek varrt (nyilván az óvó néni segítségével) egy-egy dobozt, és azt állítólag mind elküldték NEKI. A másik: Sztálin temetése 1953 márciusában; hallgattuk a rádióközvetítést az óvodában! Az óvó néni sírt, és persze mi vele sírtunk, mert ha ő sír...

*

Aki nem ismeri a környéket: a Vadaskerti út a Hűvösvölgyi útról nyílik. Ezt akkoriban Vörös Hadsereg útjának hívták, a Szilágyi Erzsébet fasor neve sokáig Malinovszkij fasor volt a Budapestet elfoglaló egyik szovjet hadseregcsoport, a II. Ukrán Front parancsnokáról, de a szüleim a háború előtti nevéről Olasz fasornak emlegették (vö. Oktogon: Mussolini tér, November 7. tér). A III. Ukrán Front parancsnokáról, Tolbuhin marsallról a mai Vámház körút volt elnevezve, és a Nagycsarnok számomra még mindig a „Tolbuhin körúti csarnok" (bár lehetne Dimitrov téri is). A környéken egyébként komoly harcok folytak, 1945 februárjában ugyanis a Várban körülzárt német csapatok a Hűvösvölgy felé próbáltak kitörni. S velük a magyar katonák. Meg mernék rá esküdni, hogy pár éve még nem voltak kinn ezek a „turistajelzések", Vadaskert, katonasírahogy ez a sírfelirat is nagyon új. „Itt nyugszik egy ismeretlen magyar honvéd". Ismeretlen - a síron most, 65 év múltán, virág; vajon cserkészek, helytörténetre felizgatott iskolások, netán újnyilasok hozták, vagy olyan valaki, akinek a férje, szerelme, fia, apja „eltűnt" azokban a napokban? A történelem tényleg velünk él...

*

Hársakalja, Erzsébettelek - az utcatáblákról olvasom le a „városrész"-neveket; ezek is újdonságként hatnak rám, az „ős" második kerületire, én mindig azt hittem, hogy ez az 56-os (ma már egy BKV-s hülyeség folytán 61-es) végállomásán túli (most, a séta végén: inneni) világ már Pesthidegkút. Aztán kiderül, hogy nem is tévedtem: megnéztem a Wikipédián: Hársakalja Pesthidegkútnak az 1920-as években kialakult része, amelynek neve az egykori nagy hárserdőre utal. Ugyancsak az egykori Pesthidegkút község területén és ugyancsak a 20-as években alakult ki Erzsébettelek, amely természetesen Erzsébet királynéról kapta a nevét.

Sétálni jó.

 

Séta-történetek 1. Aknamentesítés

 

 

Szerző: rás  2009.11.21. 20:37 6 komment

Címkék: óvoda világháború ii kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr304929138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2009.11.23. 11:06:20

tudom, hogy ez nem ez a környék, hanem inkább a Mammuthoz közel, de nekem most ez jutott az eszembe arról, amit írtál: http://www.youtube.com/watch?v=dLo2MLNxV_s

Ismeretlen_46946 2009.11.23. 16:39:57

drc: Köszönöm, teljesen rendben van; mint láthatod, az én bejegyzésem is szabad asszociációkból áll. A film nagyon szép, és nincs jelentősége annak, hogy a Széna tér speciel nem látható benne. Viszont a dalt nem ismertem.

Sv 2009.11.23. 23:02:27

Ha mar szabad asszocialni :) a Vadaskert nekem (es meg egy par embernek) a Vadaskert Alapitvanyt, azaz a gyermekpszichiatriat jelenti. Erzem is azt a kis szorito erzest a gyomromban, mint mindig, ha oket kellett hivni, hogy vegyenek at valakit - iszonyu keves a gyerekpszichiatriai korhazi hely, hogy mit fogok csinalni, ha ok nem veszik fel, hova kuldom (maximum haza), es hogy mondom meg a szuloknek, hogy az bizony nem testi baj, ami itt van. Nagyon jo, hogy van a Vadaskert, igazi hianypotlok ok.

karak 2009.11.24. 20:26:06

teljesen igazad van èdes gyerekem

rm · http://nincs 2011.08.03. 16:53:42

Hogy én hogy kerültem ide? Halvány lilám sincs...! De elolvastam a blogot és megmelengette a lelkem, mert én is a Rádiós ovodába jártam, bár késöbb mint Te. A Szöcske a Széna téren vett fel minket minden reggel. (Csak a becsület kedvéért, a mail címet csak azért írtam be, mert "kell", de nem valós.)

Ismeretlen_46946 2011.08.03. 17:24:02

@rm: :)
süti beállítások módosítása