„Magadat mindig kitakartad,
sebedet mindig elvakartad,
híres vagy, hogyha ezt akartad.
S hány hét a világ? Te bolond.”

A félreértések elkerülése végett: az 1920. június 4-én a versailles-i Trianon-palotában aláírt békeszerződést igazságtalan, megtorló jellegű diktátumnak, a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájának tartom. A „trianonozást” viszont fölösleges, káros, céltalan – ezért végtelenül ostoba dolognak.

A „Trianon emléknap” pedig – nevezzék akár a „nemzeti összetartozás” napjának – színtiszta cinizmus, semmi mást nem szolgál, minthogy a Fidesz kifogja a szelet Vonáék vitorlájából. Ügyes csellel beelőztek, ez történt, semmi több. Semmi több? Félek, nem. Ez az éppen most évtizedekre berendezkedni készülő pártkormány – elődjének hülyeségén túl – nagymértékben az ideológiára alapoz: arra, hogy az emberek szeretnek hinni valamiben, szükségük van eszmékre, értékekre. „Trianon”, a sértett magyar nemzeti büszkeség viszont ma téveszme, rögeszme, elmebaj. De – mint azt Lenin oly szépen megfogalmazta – az eszme a tömegekbe hatolva anyagi erővé válik. A téveszme is.

A tények

(Amelyekről azért kell beszélni, mert tapasztalataim szerint a bőszen trianonozók, a Nagy-Magyarország-autómatricások nagy része egyszerűen tudatlan – történelemoktatásunk nagyobb dicsőségére.)

Egyéb, nem lényegtelen előírások (max. 35 ezer fős, önkéntes hadsereg – vagyis a hadkötelezettség tilalma –; Magyarország nem gyárthat vagy vásárolhat tankokat, repülőket, páncélosokat, hadihajókat; később megállapítandó jóvátétel fizetése 30 éven át – zálogul a magyar állam minden vagyonát és bevételét a Jóvátételi Bizottság ellenőrzése alá helyezése stb.) mellett és előtt természetesen a területi rendelkezések voltak a legsúlyosabbak.

A Magyar Királyság (Horvátország nélkül számított) 282 ezer km²-es területe egyharmadára, 93 ezer km²-re csökkent, vagyis Magyarország közepes méretű európai országból a térség egyik kisállama lett. Lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra (43 %-ra) csökkent.

Az elcsatolt területeken élő 10,6 millió főből 3,2 millió (=30,2 %) volt magyar, ami – figyelem! – azt is jelenti, hogy csaknem 70 százalékuk nem magyar volt.

S ezzel – minden hisztérikus összeesküvés-elmélettel szemben – máris Trianon tényleges okainál vagyunk. Ez egy soknemzetiségű ország volt, ahol a 19. század végén még kisebbségben voltak a magukat magyar anyanyelvűnek vallók (a népszámlálások nem nemzetiségre, hanem a mindennapi érintkezésben használt nyelvre kérdeztek rá); 1890-ben a lakosság 48,61 százaléka vallotta magát magyarnak, 1900-ban 51,48, 1910-ben 54,56 százaléka. A változás, a magyarok enyhe többségbe kerülése, mind a természetes – elsősorban az urbanizálódásból adódó – asszimilációnak, mind az erőszakos – állami – asszimilálásnak köszönhető volt. Utóbbi legismertebb példája az 1907-es „Lex Apponyi”, amely megvonta az állami támogatást a csak anyanyelven oktató nemzetiségi – elsősorban egyházi fenntartású – iskoláktól. (Egyáltalán nem mellékesen: a korabeli Nyugat-Európa liberális felfogásának megfelelően a lakosság kb. 5 százalékát kitevő zsidókat nem nemzetiségnek, hanem hitfelekezetnek tekintették, így hát a magyar többséghez az asszimilálódott zsidók is hozzájárultak.)

A magyar – mai kifejezéssel – politikai elit (tisztelet a kivételnek) képtelen volt kezelni a soknemzetiségű létet; emlékezzünk: az 1848-as forradalom vezetői is sokáig (szinte a bukásig) azt az álláspontot vallották, hogy Magyarországon csak egy politikai nemzet van: magyarul és nem magyarul beszélő magyarok. S ez a megközelítés lényegében nem változott az első világháborúig, Tisza Istvánig és Apponyi Albertig. Mire a világháború – amelynek Osztrák-Magyar Monarchiaként a kirobbantói, ha nem is egyedüli okozói voltunk – véget ért, lényegében már minden el is dőlt. A románokkal, csehekkel, szerbekkel és horvátokkal folytatott titkos tárgyalások és megállapodások garantálták az „utódállamok” létrehozását, a győztesek szemében agresszív, ellenséges Magyarország tudatos meggyengítését. Ami Magyarországgal történt a világháború után, az ugyanis csak része volt a győztesek érdekeit – és bosszúvágyát – kifejező általános európai újjárendezésnek.

Következmények

A békeszerződés megalkotásának körülményei táplálták azt a görcsös illúziót, hogy a nemzetiségek elszakadása, a történelmi Magyarország felbomlása nem egy régóta érlelődő történelmi folyamat megvalósulása, hanem csak a háború végén kialakult hatalmi erőviszonyok és a belpolitikai megrázkódtatások véletlen egybeesése által lehetővé tett, brutális külső erőszak eredménye volt. Vagyis: kedvező nemzetközi viszonyok között „visszacsinálható”.

Az egyébként Trianonnal együtt megszülető Horthy-rendszer fő célja a revízió lehetett csak, az viszont lényeges politikai, stratégiai különbség, hogy ez a revízió integrális revíziót – a „Szent István-i birodalom”, Nagy-Magyarország helyreállítását, pontosabban annak vágyát, ábrándját, vagy etnikai elvű igazságtételt, az új határok menti, tisztán magyar lakta vagy magyar többségű területek visszaszerzését jelentette-e. Mindkét felfogás érvényesült: a titkos diplomáciában az utóbbi, a propagandában, a „Mindent vissza!”; „Nem, nem, soha!” jelszavakban az előbbi.

Az irredentizmus külpolitikai kényszerpályát jelentett, Magyarország sorsát hozzákapcsolta az erősebb, cselekvőképesebb irredentához, a hitleri Németországhoz. Az eredményt tudjuk…

Észre kéne venni legalább azt, hogy ma nincs Európában egy Hitler, aki nekünk ajándékozhatja a Felvidéket, Erdélyt, a Délvidéket (pontosabban azok egy részét). És meg kéne ismerkednünk a német-francia kibékülés tényeivel, részleteivel, folyamatával.

Hazugságok, hülyeségek

Aki ma még mindig 15 millió magyarról beszél, az vagy tájékozatlan, nem tud az elmúlt évtizedekben a határon túli magyarság körében végbement nagymértékű asszimilációról – vagy hazudik. Aki lehetséges – akár békés – határrevízióról delirál, az vagy nem vesz tudomást arról, hogy a határ mentén lényegében megszűntek az összefüggő magyarlakta területek, vagy egy délszláv – horvátországi, boszniai, koszovói – típusú háborúra vágyik, vagy cinikusan hazudik, hogy megszerezze az együgyűek és az őrültek szavazatait.

A trianonozók a múltban élnek, és a múlt, a történelem foglyává akarják tenni Magyarországot. Persze legyinthetünk, és reménykedhetünk abban, hogy a 21. században, az Európai Unióban ez már lehetetlen. De én 1989-ben Szarajevóban, Mosztarban turistáskodva még elképzelhetetlennek tartottam a boszniai háborút is… (Pedig akkor és ott olvastam Andrić regényét, a Híd a Drinánt.)

A nemzeti balsorsot a Himnuszban megéneklő Kölcsey nyolc évvel később a Husztban már arra figyelmeztet: „…Honfi! mit ér epedő kebel e romok ormán?/ Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?/ Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort…”

Ma nagy mértékben Raffay Ernő eszelős írásai, Koltay Gábor cinikusan nemzeti romantikus filmje határozza meg a közgondolkodást, a „hazaáruló” Károlyival és Kun Bélával, a judeo-bolsevik-plutokrata-liberális összeesküvéssel. Ehhez képest tulajdonképpen mellékes az a magyarázat – hazugság vagy tévedés –, hogy a mai trianonozás azért van, mert a Kádár-korban, évtizedeken át még csak kimondani se volt szabad a Trianon szót. Én akkor jártam iskolába, benne volt a történelemkönyvünkben. Azért is lehetett benne, mert Lenin is „igazságtalan, imperialista diktátumnak” nevezte. És még valami, ami szintén tény: az 1975-ös helsinki összeurópai csúcsértekezleten nagy feltűnést keltett, hogy Kádár János beszédében említést tett arról, hogy a magyar nép „államot alapítva 1100 éve él a Duna-Tisza táján, Európa közepén”, s hogy „századunkban az első világháború… után a vesztes Magyarország területe a korábbinak egyharmadára csökkent”.

A 80-as években – később MDF-essé, SZDSZ-essé, Fideszessé váló – fiatalok, diákok értelmiségiek járták Erdélyt, vittek élelmiszert, gyógyszert és magyar könyveket az ottani magyaroknak, akiknek meg akarták ismerni az életét – múltjukat, jelenüket, kultúrájukat, gondjaikat, örömeiket. Ma motoros hordák átrobognak Erdélyen a Hargitáig, meglengetik a piros-fehér-zöld meg az árpádsávos zászlót, eléneklik a székely himnuszt és robognak vissza.

Szerző: rás  2010.06.02. 13:42 24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr394929211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thomas 2010.06.01. 06:36:34

Ehhez nekem nincs mit hozzátennem. Ha rakott krumpliban is ilyet tudsz, már megérte élni :)

Ismeretlen_10155 2010.06.01. 08:44:10

emékészem, 1989 decemberében, 1990 janurájában úgy kellett lebeszélni apámat és a nagybátyámat, hogy elmenjenek kaját meg gyógyszert vinni a rokonoknak Háromszékbe. nagy erőkbe került, végül azt hiszem a határon nem engedték volna át őket, ezért tettek le róla...

Andris 2010.06.01. 08:51:34

Remek írás, kösz. A Nemzeti Összetartozás napjából mi lesz? Mivel töltik meg? Mivé válik/válhat? Erősíti-e a nemzet tagjainak közösségét vagy alkalmat teremt arra, hogy bizonyos erők területi revíziót követeljenek? Vagy lehetőséget ad a Slota/Fico/Tudor féléknek, hogy gyűlölködhessenek ők is egy kicsit?

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2010.06.01. 10:41:54

csatlakozom az előttem szólókhoz. Köszi! (sokat segítettél ;-)) Néhány apróság: "......a határ mentén lényegében megszűntek az összefüggő magyarlakta területek,...." (rás) Ez azért így nem igaz, hiszen emiatt görcsölnek a szlovákok. A Duna mentén, attól északra (szinte) egységes a kb. félmillió magyarlakta terület! egy térkép 1910-ből: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Austria_Hungary_ethnic.svg Tényleg nem világos: mi ez az emléknap? Munkaszüneti nap? Iskolai megemlékezések? (mint a Holocaust, amit csak helyenként - tanári "kapacitástól" függően - tartanak meg, ill. be) Megjegyzem, Németországban a hazájukból, szülőföldjük elűzöttek (Heimatvertriebene) - de csak azok! - jönnek össze az ottani emléknapon, - országos, "központi" megemlékezés NINCS!

Sv 2010.06.01. 10:43:36

thomas: Nem értem, Magyarország államformája szerintem rántotthús, nem rakottkrumpli ;) Egyetértek egyébként én is, nagyon jó írás. Nekem valahogy nagyon anakronisztikusnak tűnik a trianonosdi is, az állampolgárososdi is. (Kanadában a 'Where are you from?' kérdésre többnyire tökéletesen elegendő válasz az, hogy 'Europe'.) És sztem komolyan kirekesztő azokkal az emberekkel szemben, akiknek ugyan nincsenek KuK rokonai, viszont valóban itt akarnak élni, velünk. De hát én csak meglepett turistaként szemlélődöm itt, hogy miféle csudák is vannak :(

Ismeretlen_46946 2010.06.01. 11:01:21

Pocakos: köszönöm a kiigazítást, természetesen igazad van, de ez ma már egy olyan vékony sáv (+ délen a Vajdaságban is Szabadka, Palics vidéke), hogy kár lenne érte háborúzni. Pozsonyt pedig még Hitler se adta nekünk. Kár is lenne érte.

thomas 2010.06.01. 17:06:59

@Sv:Ajánlom figyelmegbe a három éve általam megrendezett alkotmányozó nemzetgyűlés eredményét a "Mit kíván a magyar nemzeti blogger?" kategóriában: http://realthomasfree.freeblog.hu/archives/2007/07/15/Poll_results/ (Kommenteket azért nem látsz, mert akkor még a Haloscant használtam, de elhiheted, hogy parázs vita alakult ki :)) )

Ismeretlen_31312 2010.06.01. 19:00:32

Ajánlom a témához ezt: http://tinyurl.com/345hs2t 45:08-nál hangzik el egy szép mondat, nem is akárkitől!!! Egyébiránt én könnyedén elhárítom a trianonozást: a szülővárosom felülírta a békeszerződést.

thomas 2010.06.01. 19:46:32

Most olvasom, hogy slotaficóék trianon emlékművet állítanak Révkomáromban, hogy a magyarok tudják, hogy hol a határ. Mindenesetre most megint nálunk pattog a labda, hehe, de k.rvajó meccs lesz ez!

Ismeretlen_10155 2010.06.01. 20:09:27

AvPlaten: Civitas Fortissima vagy Civitas Fidelessima?

Ismeretlen_31312 2010.06.01. 20:46:38

drc: utóbbi!

Ismeretlen_111226 2010.06.01. 21:02:47

Mindig várakozással jövök ide olvasni - azt gondolom, egy vágányon állunk. Megnyugszom az itt olvasottaktól, mert nem "zsigerből" írsz. Igen, ez dicséret - nem mintha számítana valamit, de köszönöm! Trianonról - lehet, eléggé el nem ítélhető módon - nekem ez jut eszembe: "Jajj a legyőzötteknek" S elkeserítőnek tartom, hogy a hatalomért képes valaki feláldozni a békét. Ha már nincs a lelkében béke. Mindkét oldalra érvényes. „.. nemcsak életkorom, de a sikerek és kudarcok is megtanítottak rá, hogy a józan észre, s ne a véletlenre bízzam magamat.” „Nem egykönnyen tud számot vetni a véletlen veszélyeivel az, akit még sosem csapott be szerencséje. Szívednek nyilván kedvesebb a győzelem, mint a béke. Ismerem én ezt a kevélységet, amely a dicsőséget többre becsüli a haszonnál. Bizony, ha az istenek szerencsés helyzetükben józan gondolkodással is megáldanának, nemcsak azt mérlegelnénk, ami már megtörtént, hanem azt is, ami még megtörténhetik. Jobb és megnyugtatóbb a biztos béke, mint a remélt győzelem.” Az idézet Hannibál – Scipio-hoz intézett – békekérő szövegéből való. Bocs a hosszúságért.

Ismeretlen_46946 2010.06.01. 23:01:50

deFalla: Én köszönöm.

Andris 2010.06.02. 09:30:02

thomas: "Én nem tudom, hogy hol a határ, és szeretem azt is, ha valami fáj! Mért lennék jó, mért lennék kedves, én vagyok az áldozat, én vagyok a tettes!" (Európa Kiadó - Küldj egy jelet) A szám nem erről szól, csak eszembe jutott, hogy rímel arra, amit fico mondott.

thomas 2010.06.02. 13:20:25

@Andris: találó :)

Ismeretlen_57265 2010.06.03. 19:07:51

1 plakát http://href.hu/x/cgec

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2010.06.03. 23:32:54

rás: ígéretemhez híven, megszültem: http://pocakosgondok.blogspot.com/2010/06/versailles-es-trianon-madartavlatbol.html fentebbi írásod sokat segített! ;-)) Köszi!

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2010.06.05. 19:52:56

rás: köszi a látogatást ;-) - és a hozzászólást, amire ott reagáltam (is).

Andris 2010.06.08. 12:41:39

Talán még annyit tennék hozzá, hogy a szlovák politika szereplői hosszú ideje zsarolnak a magyar kisebbséggel. A nyelvtörvény kifejezetten provokációs szándékkal született. A korábbi Malina Hedvig-ügy és annak kezelése, valamint a dunaszerdahelyi szurkolók módszeres szétverése csak két eset, ami eszembe jutott. Szóval nekem úgy tűnik, hogy azért Szlovákiában is van hajlam a fasizmusra.

Ismeretlen_46946 2010.06.08. 12:50:34

Andris: És ebből mi következik?

Andris 2010.06.08. 13:27:33

Csak próbáltam felidézni azokat az eseményeket, amik elvezettek a jelenlegi feszült viszonyhoz. Nem tudom, hogy jó-e, hasznos-e a jelenlegi új magyar külpolitika, és a kisebbségi képviselet ilyen módja. Én személy szerint utálom, ha zsarolnak, ráadásul aki enged a zsarolásnak, az csak azt éri el, hogy ez az állapot állandósulni fog, sosem lesz vége. Valahol meg kell húzni a határt. Az országok között is, viselkedésben is.

Ismeretlen_1974 2010.06.14. 14:20:15

Él még a Raffay Ernő? Emlékszem, még államtitkári minőségébe ellátogatott az iskolánkba. A töri tanárnőnk ismerte a fajtáját és gyorsan készített egy hatalmas Nagy-Magyarország/Trianoni határok térképet. Az Ernő meg ráharapott. Erről az emléknapról én is írtam, csak rövidebben: http://tinyurl.com/2fs2y6e

Ismeretlen_46946 2010.06.14. 17:15:52

AnTalk: Igen él, tavaly ősszel arról delirált, hogy milyen jó lett volna beszállnunk a délszláv háborúba: http://tinyurl.com/3yowwkk

Andris 2010.07.01. 09:06:41

Raffay egy f@sz, pont mint a volt főnöke, Für "körkörös védelem" Lajos. Egyébként a cikk cáfolata ellenére Magyarország valóban beléphetett volna a háborúba, ha akar. De jó, hogy nem akart. Voltak légtérsértések, meg ha jól emlékszem, a szerbek belőttek egy gránátot Barcsig, Vukovár ostroma; szóval a tábornokok lazán találtak volna casus belli-t, nem is kellet volna sokáig keresni. Azt hiszem a szerbeknek maximálisan érdekében állt az, hogy Magyarországot bevonja a háborúba. Nem szerettem Antall Józsefet, de nagy érdeme, hogy kimaradtunk ebből.
süti beállítások módosítása