"A hatalom (sokak alávetettsége egynek az uralma alá) nem a dolgok olyan állását tükrözi, ami akkor is jelen van, ha nem veszünk róla tudomást, hanem olyasvalami, ami csak az alávetettek részvétele révén tud létezni és fennmaradni, és csakis akkor, ha az alávetettek aktívan támogatják és működtetik ezt a hatalmat."

"Könyvem nem semleges elemzést kínál, hanem egy elkötelezett és vállaltan 'pártos' vizsgálódást - mert az igazság pártos, és csak akkor megismerhető, ha az ember valami mellett elkötelezi magát -, ettől azonban az igazság nem lesz kevésbé egyetemes."

"Arra ítéltetett-e a baloldal, hogy továbbra is csak azt a szerepet játssza, hogy meggyőzni tud ugyan, de mégis mindig veszít (és különösen abban meggyőző, hogy utólag megmagyarázza saját bukásának okait)?"

"Fennáll az esélye annak, hogy a jelenlegi válság fő kárvallottja nem a kapitalizmus lesz, hanem maga a baloldal, mert megint csak bebizonyosodott, hogy nem tud egy életképes, globális alternatívát kínálni a világnak."

"Az 1968-as tiltakozások a kapitalizmus három oszlopát... támadták: a gyárat, az iskolát és a családot. Ennek következményeként később mindhárom terület a posztindusztriális átstrukturálás célpontjává vált. A gyári munkát egyre inkább kiszervezik, vagy - legalábbis a fejlett világban - a posztfordista nem-hierarchikus/interaktív csapatmunka bázisára helyezik; az általános közoktatást egyre inkább felváltják a permanens és flexibilis magánoktatás formái; a tradicionális család helyébe pedig a különféle szexuális kapcsolatok párhuzamos formái lépnek. A baloldal tehát éppen hogy győzelmével szenvedett vereséget: a közvetlen ellenség legyőzése sikerült, de helyette megjelent a kapitalista hatalom egy még direktebb formája."

"Egy tettet alátámasztó bizonyosság nem a tudás bizonyossága, hanem a hité: egy valódi tett soha nem egy átlátható, tökéletesen ismert szituációba való stratégiai beavatkozás - éppen ellenkezőleg, a valódi tett kitölti tudásunk hiányosságát."

"ha hagyjuk saját útján továbbhaladni, történelmi fejlődésünk dinamikája katasztrófához, apokalipszishez vezet; az egyetlen dolog, ami megakadályozhatja ezt a szerencsétlenséget, az a tiszta voluntarizmus, azaz szabad döntésünk, hogy szembeszállunk a történelmi szükségszerűséggel."

(Slavoj Žižek: Egyszer mint tragédia, másszor mint bohózat. Szeptember 11. tragédiájától a pénzügyi összeomlás bohózatáig. Megjelent az Eszmélet c. folyóirat 84. számának mellékleteként.)

Szerző: rás  2010.08.10. 23:07 8 komment

Címkék: filozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr944929239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2010.08.11. 14:33:41

igencsak éles (és igaz) meglátásai a baloldal történelmi verségével kapcsolatban, más kérdés, hogy a tőkés világrend ellen max. úgy lehet eredményesen harcolni, ha az ember maga is tőkéssé válik. :)

Andris 2010.08.11. 14:57:52

A szemelvények egy része magától értetődik, más része érdekes, ám vitatható... vagy még az sem. El kéne olvasnom, mert így nehéz, és nem akarok fárasztani senkit. (Az első bekezdés Clodiustól ismerős, ő szokott ilyeneket mondani. Ő egyébként hol van ilyenkor?)

Ismeretlen_31312 2010.08.11. 15:28:44

Én abban látok egy kis csúsztatást, hogy úgy beszél a baloldalról, mintha az egy egységes mozgalom lett volna. Szerintem a baloldal bizonyos mozgalmai nagyon is érezhető változást hoztak az emberek életében (egészség- és balesetbiztosítás, munkavédelem, gyermekmunka felszámolása). És talán a baloldalnak ma is az lenne a feladata, hogy finomítsa a kapitalizmust, vagy akár nyesse le vadhajtásait.

Andris 2010.08.11. 16:04:43

AvPlaten: ebben igazad van. Csak az idézetekből nekem az jön le, hogy nem a korai kapitalizmusról beszél, hanem a későiről.

Ismeretlen_46946 2010.08.11. 16:12:25

Andris: Az első bekezdést Étienne de La Boétie 16. szd-i francia filozófustól idézi Zizek. :)) Clodius felfüggesztette az osztályharcot, mint az MSZDP 1918 novemberében. AvPlaten: Pontosan beletrafáltál. Zizek számára a baloldal a kommunista forradalmárokat jelenti, és éppen a szociáldemokraták által kivívott, általad említett vívmányoktól, a "finomítástól" félti a forradalmat, vagyis a gyökeres társadalmi változást. Én már két nappal ezelőtt figyelmeztettem, hogy egy kommunistáról van szó!

Pocakos 2010.08.11. 21:43:57

AvPlaten: "...Szerintem a baloldal bizonyos mozgalmai nagyon is érezhető változást hoztak az emberek életében (egészség- és balesetbiztosítás, munkavédelem, gyermekmunka felszámolása). ..." (ismereteim szerint) Ezeket elsőként Bismarck vezette be Németországban.

Andris 2010.08.12. 09:07:07

Na, ezért szeretek mindent magam megvizsgálni... :)

Ismeretlen_46946 2010.08.12. 10:12:38

Andris: dicséretes törekvés
süti beállítások módosítása