Az interneten állandóan régi fotókat kutató Andristól kaptam ezt a linket az (észak-)amerikai gyermekmunkásokról 1908 és 1912 között készült fényképekhez.

„Van köztük néhány kedves is, néhány szép, de a legtöbb, különösen a bányászfiúk, meg a szövő-és üveggyári munkásgyerekek képei nagyon kemények, szívszorítóak – írta a kísérő levélben. – Valamelyik képen sorban térdelnek valami munkapadfélénél a gyerekek, talán 10 évesek, nagyon igyekeznek, az arcuk nem is látszik szinte, mögöttük egy kamasz felügyeli őket, bottal a kezében.

A rongyos, sok helyütt mezitlábas rikkancsokról meg az jutott eszembe, hogy talán valamelyik nagy sajtómogul is onnan kezdte, ez akkoriban talán még nem volt annyira ritka. (Na és persze asszociációként jön József Attila, a ’De szeretnék gazdag lenni’ meg néhány egyéb verse.)”

Végignéztem a képeket, s nem hagyott nyugodni a téma, sok minden jutott eszembe róla, Engels híres angliai leírásától a mai hírhedt ázsiai gyermekmunkáig, a thaiföldi gyermekprostituáltaktól a Sierra Leone-i gyermekkatonákig, a Twist Olivértől a Budapestre Romániából importált gyermekkoldusokig. Továbbá – nem véletlenül külön mondatban – Makarenko és saját nevelőotthoni tapasztalataim. Kis vegyes felvágott jön – gyerekekből. Jó. Ez most morbid volt. Ennél csak a világ morbidabb.

*

„A szén- és vasbányákban négy-, öt-, hétéves gyermekek is dolgoznak, […] de a legtöbben nyolcévesnél idősebbek. Ezeket a gyerekeket arra használják fel, hogy a lefejtett anyagot a fejtés helyéről a lóvasúthoz vagy a főaknához szállítsák, és hogy a bánya különböző részeit elválasztó ventillációs ajtókat a munkások és a rakományok átbocsátásánál kinyissák és becsukják. Ezekre az ajtókra többnyire a legkisebb gyermekek vigyáznak, akiknek ily módon napi tizenkét órán át sötétben, egyedül, szűk, többnyire nedves folyosón kell ülniük, és még csak annyi munkájuk sincs, hogy megóvná őket a semmittevés butító, elállatiasító unalmától. A szén és a vasérc szállítása viszont igen kemény munka, mert az anyagot meglehetősen nagy, kerék nélküli teknőkben, a tárnák göröngyös talaján csúsztatva kell elhordani, hol nedves agyagon vagy vízen keresztül, hol meredek lejtőkön és járatokon, melyek olykor annyira szűkek, hogy a munkásoknak négykézláb kell mászniok. Ezért erre a megerőltető munkára nagyobb gyermekeket és serdülő lányokat alkalmaznak. […]

A szenet és a vasércet hordó gyerekek és fiatalok általában arról panaszkodnak, hogy igen fáradtak. Ilyen általános és teljes kimerültség még azokban az ipari vállalatokban sem észlelhető, amelyekben a legkíméletlenebbül hajszolják a munkásokat. […] Igen gyakran előfordul, hogy a gyerekek, mihelyt hazaérnek, a tűzhely előtt leroskadnak a kőpadlóra és nyomban elalszanak, anélkül, hogy egy falatot is ettek volna. A szülőknek kell az alvó gyerekeket megmosdatniuk és ágyba fektetniük, sőt, gyakran megesik az is, hogy a munkából hazatérő gyerekek útközben összeesnek a fáradtságtól, szüleik késő éjjel keresésükre indulnak, és ott találják őket az úton – álomba merülve. Úgy látszik, általános jelenség, hogy ezek a gyerekek ágyban töltik a vasárnap nagy részét, hogy a hét nehéz munkáját némiképpen kipihenjék; csak kevesen járnak templomba és iskolába, s ezek is – mint tanítóik panaszolják – minden tudásvágyuk ellenére nagyon álmosak és eltompultak. […] Az ilyen túlfeszített munka közvetlen következménye az, hogy a munkások minden életereje izomzatuk egyoldalú fejlődésében emésztődik fel; a teherhordásnál és tolásnál főleg a kar-, láb-, hát-, váll- és mellizmok feszülnek, s ezért ezek az izmok rendkívül erősen fejlettek, a test többi része viszont táplálék hiányában elsatnyul. Elsősorban a növésben maradnak el.”

Friedrich Engels: A munkásosztály helyzete Angliában [1845].

*

Ez pedig egy mai klip a gyermekmunkáról – a youtube tele van velük, s főleg a legalább 130 millióra becsült indiai gyermekmunkásról. Ezt a többi közt azért választottam közülük, mert szerzője belerakott több százéves fotót is az Andris által nekem javasolt oldalról.

Egyébként 2002 óta az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet felhívása alapján június 12-e a gyermekmunka elleni világnap. Az ILO jelentése szerint a világméretű törvényi tilalom ellenére több mint 200 millió (5-17 év közötti) gyereket kényszerítenek munkára szerte a világon. Az ILO a munkaerőpiacon 12 éves kor alatt megjelenő minden gyermeket gyerekmunkásként tart számon; 18 éves kor alatt pedig a heti 14 óra feletti munkavállalást tekinti gyermekmunkának, amelyet a fiatal jövőbeli munkaerő-piaci és életesélyei szempontjából erősen károsnak tart. Ezzel függ össze a „Fair Trade” mozgalom, azaz a tisztességes kereskedelem szorgalmazása, mivel általános tapasztalat, hogy az elsősorban Ázsiából, a Távol-Keletről Európába beáramló olcsó árucikkek előállítása mögött fillérekért megvásárolt gyermekmunkaerő áll.

*

A munkának viszont megvan a pedagógiai jelentősége is. Erről persze elsősorban (a ma nemigen emlegetett) Makarenko neve jut eszembe. Pedagógiai hősköltemény (nálunk először Az új ember kovácsa címmel jelent meg 1949-ben; csak érdekességként: az angol kiadás címe: The Road to Life) című naplóregénye bemutatja, hogy a 20-as évek elején, a polgárháború utáni Szovjetunió árván maradt, csavargó, bűnöző gyerekeinek létesített Gorkij-telepen először még egyszerűen a fennmaradás feltétele volt az épületek saját erővel, a gyerekek közreműködésével végzett helyreállítása meg az élelmiszertermelés. Később a Dzerzsinszkij munkakommunában a nevelés tudatos eleme lett a közösség számára nyereséget termelő munka, konkrétan a FED fényképezőgépek gyártása. Mindkét helyen a gyerekek általában napi négy órát dolgoztak az életkoruknak megfelelő munkán, összehangolva a tanulással és a sporttal. A FED Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkijnek, a bolsevik forradalom egyik vezetőjének, a politikai rendőrség, a CSEKA megalapítójának a névbetűit jelenti az egyébként Kodak-licensz gépeken. Ha eltekintünk attól – amitől persze nem lehet eltekinteni –, hogy a makarenkói pedagógia célja a kommunistává, sőt a legkiválóbbaknak csekistává nevelése, el kell mondanunk, hogy a munkának és az önkormányzó közösségnek nagyon hasonló szerepe hatotta át például az előbb Amerikában, majd Angliában működő Homer Lane pedagógiai tevékenységét is. (A 20-as években nem ez volt az egyetlen nyugati hatás a szovjet pedagógiára, ennek nagyon szórakoztató bizonyítéka Nyikolaj Ognyev: Kosztya Rjabcev naplója c. kisregénye a Dalton-módszerről.) Érdekes képek itt. (De még egyet kell majd klikkelni, sajnálom.)

*

Valamikor a 60-as évek végén nálunk is kitalálták, hogy a már serdültebb, 14 év feletti állami gondozott gyerekeknek lehetővé kéne tenni, hogy néhány órát dolgozzanak, esetleg elsajátítsanak valami szakmát, s pénzt is keressenek. De mindenekelőtt talán azért, hogy lekössék a szabad energiáikat. Erre hozták létre (ha jól emlékszem a névre) a Juventus Kisszövetkezetet. Aztán néhány év alatt az intézetvezetők rájöttek, hogy ebből a maguk számára is üzletet lehet csinálni. Az egyetem után – terveimnek megfelelően – egy budapesti nevelőotthonba mentem dolgozni. Annak, hogy fél év után megszöktem a pályáról, az egyik oka az volt, hogy látnom kellett: a gyerekekkel nevetséges fizetségért idegölően monoton csomagolómunkát végeztettek, amit persze gyűlöltek.

Szerző: rás  2010.11.16. 21:55 32 komment

Címkék: fotók engels andris pedagógia makarenko gyivi

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr404929274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thomas 2010.11.17. 02:38:04

Rás! Nagyon off leszek, de itt van az utcán a nyílt fasizmus, nem a napozóágyak átrendezése az első számú feladat. http://hetivalasz.hu/itthon/zugott-a-viktor-takarodj-33342/

Ismeretlen_46946 2010.11.17. 06:18:08

thomas: Nem biztos, hogy ez olyan nagyon off volt, és nem biztos, hogy én a "napozóágyakat rendezem". Azon persze elgondolkodhatunk, hogy tényleg a Titanicon vagyunk-e. A fasizmus a rendszerváltás kezdete óta kinn van az utcán és ott van a médiában meg az egyetemeken. Utálom, rosszul érzem magam, de (egyelőre?) nem esem pánikba.

Andris 2010.11.17. 08:47:34

Kösz, hogy megírtad és összeszedted úgy, ahogy nekem az sosem ment volna.

thomas 2010.11.17. 14:06:03

Félre ne érts, a bejegyzés nagyon jó, mondhatnám rás-színvonalú :), de én tegnap éreztem először úgy, hogy a fasizmus felemelte a fejét, oszt (jónapot) mi meg hallgatunk. Nagyon fáradtnak érzem magam, de ott leszek minden megmozduláson... márha mozdul valaki egyáltalán.

Ismeretlen_46946 2010.11.17. 17:19:45

thomas: "én tegnap éreztem először úgy, hogy a fasizmus felemelte a fejét" - ej-ej, átaludtad az elmúlt 20 évet? Sose olvastál Magyar Fórumot, Demokratát, kurucinfót? Jó neked. Bocs', ez viccnek volt szánva. Tudom, hogy nem jó, nekem se az. És én sokszor voltam már tüntetni - lám, meg is van az eredménye. Kösz a dicséretet.

Szó-szóró 2010.11.17. 19:39:47

rás: a gyerekmunka mindig megrázó. Én ezt a maga valóságában láttam egy közel-keleti országban, több manufaktúrában is, és elmondhatom, hogy az "élmény" nehezen feldolgozható. Andris 100 évvel ezelőtti időszakot vizsgál -nyilván abból a korból talál képeket-, te pedig Engelstől idézel, 50-60 évvel korábbról. Érdekes, hogy pontosan erről az időszakról ír Mario Vargas Llosa a Paul Gauguin-ről szóló könyvében, ahol a nagymama (Gauguin nagymamája) járja az országot és elborzadva konstatálja, hogy a munkások napi 16 órát dolgoznak, sőt, az egyik gyárban, ahol a tulajdonos egy munkások közül kiemelkedett gyáros, napi 20 órát, heti 6 napon keresztül. Mai fejjel ez is felfoghatatlan, hogy milyenek voltak akkor a társadalmi viszonyok. Ahhoz, hogy ezt megállapítsuk, nem kell baloldalinak, vagy jobboldalinak lenni, egyszerűen csak embernek. Az afrikai gyerek-katonák története és helyzete talán még ennél is borzalmasabb. Nem tudom, hogy ez az "ügy" most hol tart, remélem, hogy a teljes leszerelés felé. Nem tudom. thomas: a jobbikosok lúzerek, balfaszok. Próbálják a vitorlából kifogott szelet visszaterelni. Nem megy nekik. Szerintem még egy-két nagy pofont is be fognak szerezni a törvénytelen hőbörgéseikkel.

Szó-szóró 2010.11.17. 19:50:36

rás: elnézést, egy gondolat kimaradt. Szerintem a Gauguin nagymamája pontosan annyira engesztelhetetlen baloldali, mint te. A mobiltelefonok világában ezt úgy tudom úgy mondják, hogy "rendszer-független". Nem kell témobilosnak, vagy vodafonosnak lenned, mégis meg tudsz szólalni. Azért ez manapság nem kevés. (Nem akartam nagyon hízelegni, de most ezt egy kicsit így sikerült.)

Szó-szóró 2010.11.17. 20:48:05

thomas: tótwárpád a következőket írja a félelmeidről: http://w.blog.hu/2010/11/17/vak_ugetes Nem nagyon szeretem a radikálisokat, őt sem, de most lényegében azt írja, amit én írtam pár sorral ezelőtt. (rás: elnézést, hogy offoltam)

thomas 2010.11.17. 23:02:23

Tótawé néha butább, mint tótawé. A félelmeim köszönik szépen megvannak, zsidó barátném kérdezi, hogy elbujtatom-é. Kurvaegy ország, és nem gyurcsányi értelemben.

thomas 2010.11.17. 23:04:55

(offtotál: kisebb lányom emigrált, én padlón, szóval tényleg happyland.)

BB 2010.11.17. 23:24:10

Rás, kihagytad a Barikádot. Viszont nem értelek benneteket, egy rakás pojáca nagyon bátor egy szoborral szemben. Tényleg ezektől féltek? Cmon men, get a life!

Ismeretlen_46946 2010.11.17. 23:29:22

thomas: Ha jól értem, kisebb lányod már biztonságban... (Bocsánat, tudom, hogy nálad ennek egész más az olvasata és érzülete. Szó-szóró, Thomas: Tótawét tehetséges publicistának, ám undorító demagógnak tartom. Egészében. Amit a Jobbikról - a magyar fasizmusról - ír, az nagyon felületes, bár pillanatképként sok mindenben igaz, elsősorban abban, hogy nem találják az új felállásban (Fidesz-kormány) a helyüket, a tömegeket mozgósító, s ezért politikailag veszélyes témáikat. De ha a zemberek csalódnak Orbánban, akkor (hiteles, vonzó és erős baloldal hiányában) a fasizmus, a Jobbik marad nekik. Az igazán veszélyes a Jobbik már ma is meglévő, tekintélyes értelmiségi és ifjúsági befolyása.

Ismeretlen_46946 2010.11.17. 23:35:17

BB: Mert azt én se olvastam. Az én gyomrom és idegrendszerem se a régi már, s a hajdani, szép időkben - 10-15 évvel ezelőtt - még nem volt Barikád. Egyebekben lásd az előző válaszomat. Plusz: a jelképeknek - egy szobornak, s egy szobor gyűlöletének is - komoly érzelmi, mozgósító hatásuk van. A hülye, pragmatista MSZP egyik nagy hibája volt, hogy lebecsülte, mellőzte az érzelmi motivációt.

BB 2010.11.17. 23:41:12

Csak azért említettem a Barikádot, mert ahhoz képest a Demokrata nyugatos cizelláltságú kiadvány. Ami a Károlyi-szobrot illeti, értem én, hogy jelkép, de azért egy darab bronzzal hősködni, meg hogy ledöntik, vagy mit akartak vele csinálni... hát szánalmas.

Andris 2010.11.18. 09:13:03

Szó-szóró: A gyereklányok, gyerekkatonák sorsáról semmi jót nem tudok mondani. Linkelek egy 2008-as cikket, az elég jól összefoglalja az akkori helyzetet, ami azóta sem sokat javult. http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/gyerekkatonak_afrikaban/2067399/

Szó-szóró 2010.11.18. 16:39:17

Andris: kösz a linket, megrázó a cikk. A gyerekmunka is nehéz téma, a gyerekkatonák sorsa pedig még annál is összehasonlíthatatlanul nehezebb, rosszabb. Én nem látok megoldást.

Sv 2010.11.18. 19:28:28

Nudzsúd vagyok, 10 éves elvált asszony http://bookline.hu/product/home.action?id=96994&type=22

Ismeretlen_46946 2010.11.18. 20:40:43

Sv: igen, persze, ez is szörnyű, de itt két nagyon különböző dologról van szó, amelyeket csak az köt össze, hogy gyerekekkel történik, és hogy sajnáljuk a gyerekeket. A gyereklányok férjhez adása (miként Afrikában a csikló kimetszése) ősi tradíció - innen, Európából, a civilizált Nyugatról nézve embertelen tradíció. A gyermekmunka viszont - annak nem természetadta, családi formájában - maga a kapitalizmus, a civilizált Nyugat vívmánya és outsourcingja.

Ismeretlen_115131 2010.11.18. 20:44:12

Ezt nézzétek meg! http://www.another-planet.eu/ és ha tehetitek az egész filmet is. Tök magyar gárda készítette és én még másutt nem láttam vetíteni csak a slowfilm fesztivál egy napján 2 vagy 3 éve. Ahogy a Hülyeség kora c. film sem jut el az emberekhez.

Ismeretlen_46946 2010.11.18. 21:14:35

Kattal: köszönöm.

Ismeretlen_115131 2010.11.18. 21:31:21

Jaj, de hülyén adta ki magát a gárda a kommentek után! Természetesen csapat! Muszáj elmesélnem, hogy ma mire jutottam: szakképző iskolában közcélok éppen és láttam egy plakátot valahol, a jéghegy csúcsára az IQ a víz alatt meg az érzelmi intelligencia betűivel... és látom, a 15-18 év közötti "szakmára vállalkozó" mai fiatalokat is... hallok hozzá minden félét az oktatás és a gazdaság állapotáról is, csak azt nem hallom sehonnan, hogy milyen szinten állunk a jéghegy alsó 7/10-ét tekintve. Nos, ma megmondhatom, hogy nálunk alapvetően (no nem nálunk!) Magyarországon nincsenek jéghegyek SEM. Az intelligencia hiányzik - de veszettül. És legfőképp annak az érzelmi alapja... ami teljesen megsemmisülni látszik. Így hát én is félek a holnaptól, mert egyszer elszabadulnak a felgyülemlett indulatok és nem lesz hozzá felettes én, hogy megállítani tudná... Nálunk mellesleg pont fordítva történnek a dolgok - itt senkinek nem jut eszébe a munka közelébe vezetni a gyerekeket, épp ellenkezőleg: minden "támogató" igyekezet a munka utálatára serkenti őket, és a tétlen nyereségvágy felé hajtja az ifjúságot, no és a részvét kialakulásától óvja mindenáron. Nálunk azok kapják a megbecsülést, akik érdemi cselekvés nélkül képesek magas életszínvonalat produkálni, a munkától a lehető legtávolabbra kerülni. Szerintem ez a legszomorúbb, hogy a dolgozó embert sújtja a megvetés. Mit is akarunk tenni? Mit is tehetnénk? Megmondaná valaki?

egy nagyi 2010.11.18. 23:25:29

kattal: mélyen egyetértek veled. Ma olyan hív- ságos dolgokkal lehet sok pénzt kaszálni, hogy mintaként a gyermekek, fiatalok ezt az illúziót kergetik.Mit csináljon, hogyan gondolkodjon az a fiatal, aki otthon azt hallja, hogy a könyvelő miként taktikázott az Apeh felé? Az a fiatal aki két diplomával/ fizetősőn végzett,torz önképet adó, de mégis diploma/ egy kulturális szolgáltatónál nettó 60-70 ezer forintot visz haza. Mire építsen, ha nincsenek jómódú szülei? Így esélye van annak, hogy a Jobbikhoz sódródik, pedig alapvetöen jóérzésú, de bűnbak kell neki. A gyermekmunka borzalmas, de mi itt Magyarországon mit tudunk tenni ellene, ha nem veszed meg azokat a termékeket még több ember hal éhen.Persze tudom, hogy ezzel főként a profitot gyarapítod.Beszélünk róla, demonstrálunk fájlaljuk, de amíg Távol-keleten nem jutnak el a kibeszéléséig addig nem sokat lehet tenni s pláne akkor amikor a világ vezető országainak is számos morális takargatnivalója van.Odáig jutottam , hogy a demokráciának csak elemei vannak ,sterilen nem volt soha s nem is lesz, csak utópia. A szélsőségtől én is félek, de mit tudok tenni, elmenekülni nem tudok, lehetőségem nincs ,és sze- retem a Dunát , a Nagykörút hajdan még ápolt gyönyörű házait, a Budai-hegyeket, helyhez, emberekhez kötődöm.

Andris 2010.11.19. 11:18:07

rás: A csikló kimetszése - bárhonnan nézve - embertelen tradíció. Csakúgy mint az emberevés, bár ez utóbbira még lehet mentség.

Ismeretlen_46946 2010.11.19. 11:23:02

Andris: hol mondtam, hogy nem az?

Andris 2010.11.19. 13:50:30

"A gyereklányok férjhez adása (miként Afrikában a csikló kimetszése) ősi tradíció - innen, Európából, a civilizált Nyugatról nézve embertelen tradíció." Gyerekek házasítása Európában és Ázsiában is bevett dolog volt, különösen az arisztokrácia körében, dinasztikus megfontolásokból, a nők genitália-csonkolása meg nem.

Andris 2010.11.19. 13:54:41

Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy rossz a párhuzam, illetve maga az állítás is sántít. A cikk egészéhez képest persze nincs jelentősége, csak bökte a szemem.

Sv 2010.11.19. 18:40:49

Andris: jaja, es en azert arra se vennek merget, hogy a gyerekmunka Europaban kapitalista talalmany lenne. Sztem a paraszti vilagben eppen ugy volt gyerekmunka, bar a korai kapitalizmus remsegeihez nem merheto (de ez a felnottekre is igaz). A ket dolgot meg sztem az koti ossze, hogy ez a "gyerekajnarozas" (ne kossetek bele, ertsetek jol), amit ma csinalunk, korantsem olyan magatol ertetodo. Ettol meg persze ami szornyu az szornyu.

Ismeretlen_46946 2010.11.19. 23:26:20

Sv: Nagyon nagy különbség, hogy egy gyerek a szülei, testvérei mellett dolgozik a mezőn, vagy tőlük elszakítva egy bányában vagy gyárban robotol. A gyár, a bánya egyébként már önmagában természetellenes tevékenység, szemben a mezőgazdasággal. Amivel persze nem azt akarom mondani, hogy akkor vissza a középkorba.

Szó-szóró 2010.11.20. 00:11:03

Korábban évekig egy iszlám országban éltem és egy céget vezettem. Az egyik helyi alkalmazottam elmesélte, hogy 28 évesen már nagyapa lett. 13-14 éves volt, amikor a szülei neki feleséget választottak (aki egyébként 12-13 éves volt), és az elsőszülött lányuk 13-14 évesen megszülte első gyerekét, vagyis az ő első unokáját. A házassága nem "szerelem-házasság" volt, hanem a szülők szervezték, de nagyon harmonikusan éltek. Ezt azért írtam le, mert a mi demokratikus fogalmainkkal nézve ez az egész nagyon embertelennek tűnik, ott viszont ebben semmi embertelen nem volt. (+1 megjegyzés: de azért nem lettem muzulmán.)

egy nagyi 2010.11.20. 07:37:35

Szó-szóró: a tradicíót követő zsidóknál is a házasságközvetítő által jön létre a házasság. Az asszimilácíó ezt ma már feloldotta. Egy ismerősünk mesélte, hogy az Izraelben élő és óvodába járó unokája legfőbb játéka és gondolat- központja, hogy ő az országot védő, hazáért eleső katona lesz. Hogyan generálódik a fundamentalizmus. Európa és a zsidó-keresztény kultúra felől nézve ,és a mai gyermekközpontúság felől borzalmas és elítélendő ,ami a gyárakban,bányákban történik a gyermekekkel. Érzékenyek vagyunk s felelősnek is gondoljuk magunkat, s az emberiség és a kultúra nevében lelkiismereti problémát okoz nekünk, de saját önzésünk és életösztönünk felül írja azt.

Sv 2010.11.20. 09:55:48

ras: Persze, csak azt akartam mondani, hogy ezek a gyerekek nem a zeneovi meg a babauszas helyett lettek kuldve oda, ahova.

Szó-szóró 2010.11.20. 17:12:52

egy nagyi: szerintem nem az "önzésünk és életösztönünk" az oka annak, hogy nem tudunk segíteni minden gyereken. Egyszerűen nincs rá lehetőségünk.
süti beállítások módosítása