Felhívás minden magyar gyerekhez, aki szeretettel segítene erdélyi árváknak

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár felhívása

Kedves Gyerekek!

Szeretettel köszöntelek Benneteket a 2011-12-es tanév kezdetén!


A nyáron Erdélyben jártam. Bizonyára sokan hallottatok már róla, hogy ott Böjte Csaba ferences atya – életeket mentve - több ezer árva, elhagyott, nagyon szegény gyereknek ad otthont, szeretetet, betevő falatot… Évek óta gyűjti a gyerekeknek a ruhát, az élelmet, a tankönyvet, a játékot, s ők igen jó eredménnyel tanulnak, odaadással segítenek, járnak templomba, vesznek részt minden egyházi és magyar nemzeti ünnepen. A gyerekek örömét csak az árnyékolja be, hogy a ruhájuk, a cipőjük ahány, annyiféle, s igazából nincs is ünneplőjük: nem tudnak szép népviseletbe öltözni s úgy menni a templomba, az ünnepélyre, ahogy a többi odavalósi magyar gyerek.

Így kell-e ennek lennie? Csaba testvér imáit talán nem hallgatja meg a Jóisten? Dehogynem! Csak éppen most Titeket szólít meg: tegyetek jót! Támogassátok fejenként legalább 100-100 forintottal csíksomlyói nehéz sorsú társaitokat! Hogy az ünnepnapok alkalmával felvehessék a Tőletek ajándékba kapott székely ruhákat!


Kérjétek meg osztályfőnökötöket, igazgatótokat, hogy segítsen a pénz összegyűjtésében!

*

Személyre szóló alaptörvény, az alaptörvény asztala

 

Személyre szóló alaptörvénye lehet bárkinek, aki igényli azt a lakóhelye szerinti polgármesteri hivatalban, körjegyzőségen vagy a kormányablakoknál.

Magyarország Alaptörvényét Kövér László, az Országgyűlés elnöke személyes aláírásával Magyar Közlöny különkiadásaként lehet igényelni teljesen díjmentesen. 
A kormány arra kéri az önkormányzatokat, hogy szeptembertől lehetőség szerint a polgármesteri hivatalban, az ügyfélszolgálatukon állítsanak fel egy asztalt, az alaptörvény asztalát, ahol az állampolgárok egy adatlap kitöltésével személyre szólóan kérhetik az új alkotmány névre szóló kézbesítését. Az erről szóló hivatalos felkérést a napokban kapják meg az önkormányzatok a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól.  Az országban elsőként Budapest V. kerület önkormányzata teremtette meg e lehetőséget az ügyfelei számára, az alaptörvény igényléséhez.

A kormány ily módon is szeretné lehetővé tenni, hogy Magyarország új alaptörvénye bárki számára megismerhető, elérhető legyen, és egyúttal - a közelgő hatályba lépés alkalmából - személyre szóló emléktárgy is lehessen...

Az Országgyűlés a rendszerváltás után húsz évvel, idén április 18-án fogadta  el Magyarország új Alaptörvényét, melyet Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én, húsvéthétfőn írt alá ünnepélyes keretek között. Az eddigi szovjet mintára készült, átmeneti alkotmányt felváltó új Alaptörvény négy hónap múlva, 2012. január 1-jén lép hatályba.

(Rás megjegyzése: világos ugye? 1989-ben – Antall József, Sólyom László, Tölgyessy Péter, Orbán Viktor és társaik – szovjet mintára készítettek alkotmányt.)

*

„Ami jó az egyháznak, jó az országnak is”
(Rás megj.: Eredeti cím a kormány.hu-ról)


Az állam ismeri és elismeri az egyházi iskolák jelentőségét - fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön, a Szent Benedek Iskolaközpont Szent Lipót plébániatemplomban tartott tanévnyitóján…

Semjén Zsolt kitéert arra is, hogy kezdettől fogva azért támogatták az iskolát, mert a történelmi tapasztalatok azt mutatják: ha az egyházi iskolák ügye előrehalad, akkor az ország is előrehalad, hiszen ami jó az egyháznak, jó az országnak, és ami jó az országnak, az jó az egyháznak is. Felekezettől függetlenül, mindenkinek az az érdeke, hogy, az egyházi iskolákból kikerült diákok úgy lépjenek ki az életbe, hogy Isten iránti szeretetből tegyék azt, amit tesznek - hangoztatta. Hiszen - folytatta - az itt ülő diákok közül is lesznek olyanok, akik városokat irányítanak majd, vagy az ország vezetésében vesznek részt, ez pedig nagy felelősséggel jár…

Hírek forrása: www.kormány.hu

Szerző: rás  2011.09.01. 13:49 113 komment

Címkék: egyház semjén zsolt kormánypropaganda alaptörvény hoffmann rózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr254929476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2011.09.01. 15:55:13

http://tasz.hu/politikai-szabadsagjogok/lelkiismeret-vallas

Andris 2011.09.01. 23:06:40

Úgy elsőre, Hoffmann antréja még hagyján: nem olyan rossz dolog ez, Böjte Csaba vállalható figura, meg a gyermekek 100 Ft-os békekölcsönjegyzése...vagyis rékli/lajbi-adója is elfogadható, legalább nem költik faszságokra a mihasznák. Ha élére állítják a krajcárt -lesz nagy öröm - még rámás csizmácskára is fussa majd. (magam részirül nem tudom, hogy ezzel segítenek-e a legtöbbet az ottaniaknak az itteniek, de legyen így; adni jó, és aki teheti miért ne segítsen? A módszer kérdéses, de talán némi empátiára neveli a fiatalokat.) A többit nem kommentelem.

Ismeretlen_46946 2011.09.02. 00:53:11

@Andris: Böjte vállalható, a gyűjtés is vállalható, a szolidaritás is. De az, hogy egy államtitkár lényegében utasítja az igazgatókat és a tanárokat, hogy gyűjtsenek, az nem. Ahogy az se, hogy Istenre, vallásra hivatkozik a világnézetileg kötelezően semleges állami oktatásügy vezetője. Az, hogy a székely népviseletet tartja a legnagyobb gondnak, az csak bájos idiotizmus.

egy nagyi 2011.09.02. 01:24:04

Úgy vágyom egy személyre szóló emléktárgyra mint az új alaptörvényre. Nem tudom nekem van-e löketem vagy akik ezt felém kommunikálják ? Kérdem az erdélyi árváknak egyszerű, hétköznapi viseletekre egyébként futja ? Az itthoni szegények nem érdemelnek egy kis felhajtást ,vagy az nem olyan látványos ? Egy mai bosszankodásom:egy bizonyos tankönyvkiadó cég a szülőknek a munkáltató cégeik által adott cafetéria jegyeket nem fogadja el a tankönyveiért fizetőeszközként.Persze a kiadó fél,hogy a magásságosak majd csak több havi csúszással forintosítanak. Kérdésem: az egyházi iskolák tankönyvei körül ugye minden simán megy, vagy annyi a szolga, hogy a nyalástól már semmi sem tűnik fel.Cirkuszban élünk ,csak éppen a mi idegeink táncolnak a kötélen.

Ismeretlen_43660 2011.09.02. 08:04:07

talán off, talán nem. döntse el ki-ki maga. http://href.hu/x/fyh0

egy nagyi 2011.09.02. 08:58:23

csak az elfogadott egyházak iskoláira gondoltam.

Ismeretlen_111887 2011.09.02. 13:48:58

Egy kis OFF: Rás, mit szólsz Kertész Ákos rasszista, magyargyűlölő leveléhez? http://www.dereferer.org/?http%3A%2F%2Fnepszava%2Ecom%2F2011%2F08%2Fvelemeny%2Fkertesz%2Dakos%2Dnyilt%2Dlevele%2Daz%2Damerikai%2Dnepszavahoz%2Ehtml Érdekel a véleményed? Ilyenkor Kertész magyarként beszél szerinted? Önmagára is érti vajon? Ilyeneket mond képzeld, hogy: "Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt." "A magyar genetikusan alattvaló. (...) De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire." Mit kellene most gondolnunk Kertész Ákosról?

Ismeretlen_111887 2011.09.02. 13:50:22

A fenti "Érdekel a véleményed?" mondat természetesen "Érdekel a véleményed." akar lenni. Bocsánat, elírtam a nagy idegesség közben.

Ismeretlen_145118 2011.09.02. 15:09:35

johnnymoore: ez inkább retorika, amit használ (még a genetikai rész is, bár eszembe jutott az a kép, h ha baj van a magyar génjével, majd a génmódosított élelmiszerrel a külföld rend behozzák a génünket:D ). Ez az ő világfájdalma,úgy kell olvasni, kellően "önző", az enyém teljesen más...:) A felekezeti kéz alá játszás, annyiban tényleg vitatható, h jobb, ha a szülők döntenek, mintha most meg ellentétes előjellel játszanánk el, azt ami a kommunizmusban volt. Bár hozzátartozik a teljes képhez, h az egyház sem kapkod annyira az iskolák után szerintem, mint ahogy beállítja némelyik újság beállítja (Csongrádban is kevesebbet akart átvenni, mint amennyit rá akartak tukmálni, mert ők se bírják a büdzsével). egy nagyi: engem az bosszant, h már régen be kellett volna vezetni a tartós tankönyveket. Csak biztos lobbiznak ellene a tankönyvkiadók.

Ismeretlen_10155 2011.09.02. 16:57:44

@rás: hozzád szólok, mert hozzád még érdemes: szerinted tényleg ennyire hülye, olvasásképtelen elmebeteg a szélsőjobboldaliak többsége, vagy csak minket áldott itt meg a sors egy szövegek tényszerű értelmezésére tökéletesen képtelen alkalmatlan idiótával?

egy nagyi 2011.09.02. 16:59:48

johnny:ez a mondat is Kertész Ákosé, melyet a baloldal részére is címez:"Mert hiányzik belőlük a négy alaptulajdonság, amely emberré tesz:az empátia,szolidaritás, tolerancia,tisztelet."

egy nagyi 2011.09.02. 16:59:49

johnny:ez a mondat is Kertész Ákosé, melyet a baloldal részére is címez:"Mert hiányzik belőlük a négy alaptulajdonság, amely emberré tesz:az empátia,szolidaritás, tolerancia,tisztelet."

egy nagyi 2011.09.02. 17:01:20

bocs, nem tisztelet, hanem lelkiismeret.

Ismeretlen_111887 2011.09.02. 23:10:56

egy nagyi: igen, de ehhez mit szólsz? "A magyar genetikusan alattvaló." vagy ehhez: "röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni." vagy ehhez: "Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős" Nem inkább egy rohadt büdös náci ez a Kertész? drc: faszkalap! :)

egy nagyi 2011.09.03. 00:13:59

johnny: erősen szövegértési problémáid vannak. Kertész Á. lehet,hogy rosszul fejezte ki a témát a genetikus fogalmával, de feltételezem , hogy a magyar irodalomban járatos vagy, emlékeztetnélek, hogy költőink,íróink nagyon sokszor ostorozzák ezt a szolgaságra berendezkedett magyar népet és éppen azért mert mindennel megalkuszik ,orránál nem lát tovább hátba szúrható. Még egy kis szövegértési könnyítés, a Holocaustért azért a magyar a felelős, mert a magyar társadalom úgy a szocializmusban, úgy a rendszerváltás után nem beszélte ki és nem tette helyre a kérdést, ellentétben a többi országgal/Németország/ amelyek megtették.Mo-on csak egymásra mutogatás van, az indulatok elharapódzása ebben a kérdésben.Kevesen beszélnek világosan erről a témáról és így mindenféle marhaság él a honpolgárok fejében erről. Remélem most már világos, hogy miért írtam le az idézett mondatot, amennyiben nem a készülékedben van a hiba. Itt hölgy olvasók is vannak, nem illik trágárkodni, hol a tolerancia benned. Visszatérve az eredeti bejegyzéshez, Böjte Csaba testvér megszólalt a kérdésben, ő vele ezt egyáltalán nem egyeztették.No comment.

Ismeretlen_111887 2011.09.03. 00:49:38

Tehát akkor a Heti Válasznak, a Magyar Nemzetnek és a Magyar Hírlap szerkesztőinek is szövegértési problémái vannak, mint nekem ugye? Mert nekik is feltűnt a cikkben lévő gyűlöletbeszéd? Azzal pedig hogy nem illik trágárkodni teljes mértékben egyetértek, de drc kolléga volt megint alpári először, én csak viszonoztam a sekélyességét. A magam részéről bocsánatot kérek a hölgyektől!

egy nagyi 2011.09.03. 01:47:47

johnny:a kételkedés előbbre visz.Nem az újságok szerkesztői az igazságosztók.A magunk megvívott gondolati levezetéseink a döntők, de ehhez minden típusú gondolatot fel kell dolgozni. Gondolom tanulni is szoktál ezen a blogon, nem csak provokálni.

Andris 2011.09.03. 02:14:09

nagyi (17): köszi, ezt így kellett leírni.

Ismeretlen_111887 2011.09.03. 09:34:26

egy nagyi: mi a provokáció abban, ha megkérdezem Rás véleményét egy cikkről? Szerintem ebben nincsen semmi rossz. drcvel természetesen más a helyzet, de hát vele muszáj úgy beszélni, ahogy ő is beszél velem, viszont emiatt már bocsánatot kértem. igen, tanulni is szoktam járni erre a blogra és nem csak provokálni. Bár provokáció szándékával sosem jövök, de úgy tűnik, hogy a témák, a felvetések és maga a személyem már elég ok arra, hogy provokáljalak benneteket. "Nem az újságok szerkesztői az igazságosztók" Természetesen nem ők az igazságosztók, nem is ezért hoztam fel őket példának, hanem azért, mert nem csak az én szövegértésproblémával küszködő embernek szúrt szemet Kertész fasizmusa, hanem három (ma már több) nagyobb lapnak is, ami azért elgondolkodtató. Egyre nehezebb lesz mellébeszélni Kertész védelmében...

Szó-szóró 2011.09.03. 10:45:19

rás: 1. mi a baj azzal, ha a gyerekek gyűjtenek egy kis pénzt a szegényebbek, árvák javára? Nyilván az van a dolog mögött, hogy "nem szeretjük Hoffmann Rózsát", mert borzasztó következetesen megvalósít egy koncepciót az oktatásban, és az nagyon sok ember szemét csípi, minden oldalon. 2. OFF: engem is érdekel, hogy mi a véleményed a Kertész Ákos féle legújabb fajelméletről. Kérlek, hogy ne próbáld kimosdatni, vagy szövegértelmezésről beszélni -nagyinak volt erre egy halovány kísérlete. Szerintem a te erkölcsi mércéd jóval magasabbra van állítva, és nagyon bízom benne -sőt, tudom-, hogy az ilyen aljas dolgok számodra is emészthetetlenek.

Ismeretlen_10155 2011.09.05. 11:09:30

ez igen! tetszik a helyi nagy-jobbos összefogás, mert igen jól szórakozom rajta! a kérdés már csak az, hogy a tudatlan szélsőjobbos hülyegyerek és a konzervatív úriember Szó-szóró hogyan került egy platformra megint? szerintem ugyanis sima kettős mérce esete forog fenn: merthogy nekem tetszik az, hogy a széljobb és némely nem szél jobberek szeretik a politically correct beszédmódod a legfőbb rossznak beállítani, mivel szerintük az fedi el a valóságot, ha nem cigányozhatnak, zsidózhatnak szabadon ("csak a zigasságot mongyuk"). tényleg jól szórakozom ezen. de azon is, amikor végre találkoznak egy olyan szöveggel, amelyik szintén tényleg nem PC, csak éppen a másik szekértábor irányából érkezik. no, akkor mindig teljes a fölháborodás!!! =)) gyerekek, hát ki a hülye?

Ismeretlen_111887 2011.09.05. 11:38:06

Te vagy a hülye, méghozzá nagyon! Viszont pont a te eszmefuttatásod miatt sem kellene Kertész Ákosnak gyűlölködnie. Mi sem zsidózzuk őt le, de ő vígan le disznómagyarozik minket, neki szabad, érted? (...) Kollektív bűnösséggel vádol egy népet... az eszem megáll. Pont ő! De te védd csak őt, mindenki tudja, hogy nagy szekértolója vagy ennek a rendszernek. Ebben lubickolsz, ebben érzed remekül magad...

Ismeretlen_10155 2011.09.05. 14:29:20

Rás, légy szíves mondj már valamit, ne csak a szél csapkodja itt a budiajtót iszonyatos szarszagot sodorva magával... (lsd. eggyel fentebb). =))

Ismeretlen_111887 2011.09.05. 16:06:41

Nem veszed észre, hogy óvodásan viselkedsz? :) Olyan vagy mint egy apró kölök, aki durcás, mert elvették a lapátját meg a szitáját... Ne izgulj, innentől teljes mértékben ignorállak, szóval homokozhatsz tovább...

Ismeretlen_43660 2011.09.05. 16:38:28

@drc: rás majd mond valamit ill. töröl, ha hazajön. egyelőre csak tépjétek egymást. én élvezem (pedig lenne jogom, de néha jobb nem élni a jogokkal!)

Ismeretlen_10155 2011.09.05. 17:11:02

ugyan w.m.! hülyével nem veszekszem. (de a hülye attól az, hogy még ezt sem vette észre.)

BB 2011.09.05. 23:52:29

Erdélyi származásuként mindig rossz érzés fog el, ha magyarországi (anyaországi, háhá) politikus azzal kezdi a mondókáját, hogy "Erdélyben jártam". Ilyenkor mindig valami olyasmi következik, mint amikor a gorillákról beszélnek az állatkertben. Szegények, beh nagy és erős állatok, és ide jutottak. És milyen okosan néznek! Majd' megszólalnak. Kedves anyaországiak! Ne akarjatok minket megmenteni, lécci. Törődjetek a saját szarotokkal, van belőle elég. Ami pedig Kertész Ákost illeti, nem értem a relevanciáját. Egy író, nem képvisel senkit, nincs döntési helyzetben. Viszont Hoffmann Rózsa igen. Gondolkodjatok egy kicsit for Christ's sake.

Ismeretlen_145118 2011.09.06. 09:55:37

27: hát ez nem így van, ő egy közszereplő, és a díjai miatt is van egy megbecsültsége. Elég szomorú lenne Kertész Ákosra nézve, ha nem képviselne senkit. Szóval, ha van rá kereslet, hadd beszélgessenek róla (szerintem ez a lapos és stilárisan elvétett írás szót sem érdemelne):)

Ismeretlen_10155 2011.09.06. 10:40:06

@borosta: én nem emlékszem arra, hogy Kertész Ákost valaha valamire választották volna, vagy hogy ő valamiféle mozgalom nevében nyilatkozott volna, tehát ez a "képvisel valakiket"-szöveg egy hülyeség. közszereplőként sem képvisel senkit -- saját magán kívül persze. már csak azért sem, mert (ha nem vetted volna észre a szöveg olvasása közben) éppenséggel elhatárolódik mindenkitől, aki a magyar politikai életben képvisel valamit... emellett persze szerintem elég sok olyan dolgot leír, amivel muszáj egyetérteni, mivel úgy van, és mert a világ az úgy működik, ahogyan.

Ismeretlen_10155 2011.09.06. 10:48:08

http://nepszava.com/2011/09/magyarorszag/a-kertesz-akos-ugy-es-a-magyar-nemzet-kivonatolos-technikaja.html

Ismeretlen_145118 2011.09.06. 11:22:29

drc: ebben valószínűleg igazad van, hogy ha ő maga nem is képvisel a szó értelmében valakit (bár a díjai miatt csak súlya van annak, amit mond, mintha az utca emberét kérdeznék meg), azzal viszont, hogy egy újságban megjelenik az írás, és onnantól kezdve képvisel "valakit", már mint az újság felvállalja, amit Kertész Ákos mondott. Ennek a legjobb bizonyítéka, hogy az újság Kertész Ákos nyílt leveléhez közleményt fűzött ( http://nepszava.com/2011/09/magyarorszag/az-amerikai-nepszava-kozlemenye.html ).

Andris 2011.09.06. 12:54:36

Lehet, hogy az én hibám, de kicsit túlzottnak érzem a reakciókat, nem is értem, hogy lehet ebből "ügyet" csinálni. (Ráadásul nem is innen indultunk ki, hanem Hoffmann Rózsából, de ez nem lényeges.)

Ismeretlen_10155 2011.09.06. 13:10:44

@borosta: Andrassew Iván véletlenül pontosan leírja azt a jelenséget Pihál Tamásnak írt válaszlevelében, amit te boncolgatsz most. hadd idézzem: "Kedves Tamás, nagyon sokmindenben nem értek egyet Kertész Ákossal, de mint szerkesztő, a nem amerikai Népszavában akkor is közlöm az írásait, ha egy szavával sem értek egyet. Mert Kertész Ákos művei alapélményt jelentettek nekem fiatalabb koromban, nagyszerű írónak tartom, tisztelem benne a hitét, a hitevesztettségét. Ismerem személyesen is, és szeretem, mert vesztesként is az maradt, aki volt." [...] olvasd el bátran a fent tőlem is linkelt írását a kérdésről; szerintem magad is be fogod látni, hogy amit a jobboldali média kavar ebből, az csak vihar egy pohár vízben. attól, hogy egy lap szerkesztősége leközöl egy véleményt még nem foglal állást annak tartalmával kapcsolatban. az, hogy a tőled idézett helyen értelmezik Kertész Ákos írásának egy szavát, az a jobboldalról érkező (felfogásom szerint igaztalan) támadásokra adott válasz. maga a szerkesztőségi közlemény fogalmaz úgy, hogy az írás Kertész Ákos ÍRÓI MUNKÁSSÁGÁNAK része. szóval amit a jobboldalon Bayernek, Csurkának, Huth Gergelynek és még egy csomó mindenkinek szabad volt és szabad, ti. erőteljesebb nyelvvel fogalmazva odabaszni (elnézést!) a másikoknak, az ha egy baloldali magyar zsidó írója, már rögvest hazaárulás, nemzetgyalázás meg mittudomén, hogy micsoda, ami miatt vissza kell vonni a Kossuth-díjat, budapesti díszpolgárságát, meg valamennyi díjat, amit valaha a Magyar Államtól kapott. hát egy frászt! ezt csak a Fidesz-, és Jobbik-retorikába bolondult antidemokraták gondolhatják egészen komolyan...

Ismeretlen_145118 2011.09.06. 14:48:38

33: ez így elfogadom, de azt nem bánom, h megejtették a Magyar Nemzettel ezt a fenti levélváltást, és ez így megjelent. Tudom, h a jobboldali sajtó sem nélkülözi a demagógiát. Bár ez másutt is megvan a demagógia. Most bosszantottam fel magam a németországi pápa látogatás elleneseken. Megválasztották 1.Rózsa leszbikus ellenpápanőjüket, és Amy Winehouse-t szentté avatták (akiről elismerem, h énekesként nem mindennapi, de csak a kis fehér por okozta a halálát, nem kell szépíteni rajta, ha keresztény értelemben használják a szent fogalmát, akkor most egy drogtúladagolásban elhunyt szentet választottak még erkölcsi példaképként, követendő példaként), közben nyíltan a pápa ellen uszítanak, és utána tök ártatlanul azt nyilatkozzák, hogy nem a hívő embereket és a hitet támadják. Ami olyan értelemben hihető lenne, hogy sokan ateistának vallják magukat, de valójában hisznek valami felső hatalomban, de ezek artikulálatlanul hol pogánynak, hol ateistának nevezik magukat. Mondjuk mit várjunk tőlük, amikor az életigenlést egyenlővé teszik a Spengler-i értelemben a nyugati civilizációtól idegen hedonizmussal. Szóval ilyenkor én is átérzem a demagógia Andrassew Iván említette féktelenségét...

Ismeretlen_46946 2011.09.06. 15:21:48

Elnézést kérek mindenkitől, Európában voltam négy napig (konkrétan Bécs), aztán fél napig internetem se volt, úgyhogy csak most reagálhatok. Az "Alaptörvény asztalából", Tömjén Zsoltból és Hoffmann Rózsából közben Kertész Ákos, meg a (sajnálatosan) szokásos drc-johnnymoore szájkarate lett - holott mindkettőjük véleményére, hangsúlyozom: véleményére! kíváncsi vagyok. Ami Kertész Ákost illeti, egy elkeseredett magyar ember (történetesen zsidó magyar ember) túlfeszített, de nem alaptalan önostorozásáról van szó - helyenként meggondolatlan, mert a reakciókkal nem számoló vagy nem törődő fordulatokkal. Egyébként Andrassew Ivánnal értek egyet, és csak az érdekesség kedvéért mellékelem Révész Sándor mai, higgadt (bár némileg beszari) jegyzetének linkjét: http://tinyurl.com/3h47wyj És persze egyáltalán nem lepett meg a Hír TV/Magyar Nemzet/Magyar Hírlap hecckampány egy elég kevéssé olvasott helyen megjelent írással kapcsolatban. Csak azt felejtették el, hozzátenni, hogy Orbán is "genetikázott" - igaz, ő a baloldallal kapcsolatban.

Ismeretlen_10155 2011.09.06. 17:19:30

@rás: már ne haragudj meg, de mi az, hogy én meg mittudomén ki szájkaratézik? nem gondoltam volna, hogy csak azért, mert célpontnak talált egy hülye, már te is osztod a hülyeségét! én speciel hozzá sem szóltam ahhoz az az alakhoz, akit te említeni méltóztattál... kizárólag ő gyalázott engem, én őt még csak meg sem szólítottam. =))

Ismeretlen_46946 2011.09.06. 18:50:51

@drc: :(

Ismeretlen_10155 2011.09.06. 19:35:19

@rás: :/

Ismeretlen_111226 2011.09.06. 22:04:42

Roppant módon sajnálom, hogy végigolvastam a kommenteket. Sajnos, vagy nem, eztán ritkábban fogok jönni. Bocs, rás! :(

Ismeretlen_145118 2011.09.06. 23:16:50

39: kicsit túl dramatizálod a dolgot XD

Ismeretlen_111887 2011.09.06. 23:30:06

@defalla: én őszintén remélem, hogy azért nem akasztod fel magad...

Ismeretlen_46946 2011.09.07. 00:07:48

@defalla: Sajnálom.

Ismeretlen_111226 2011.09.07. 08:53:02

Sajnálatos, vagy nem, de nem kötöm fel magam – túldramatizálom? Lehet. Csakhogy engem bosszant az, ami történik. Kibicként nekem is van véleményem, néha (mindig) sarkalatos, s nem nagyon érdekel kinek mi a véleménye. Hallok hangokat jobbról-balról, s mindegyik természetesen meg van győződve a saját igazáról. Ez csak természetes. Az is természetes – tisztelet a kivételnek - , hogy mindig a másik a hülye. Miért jó nekünk a zorbán? Majd ő kivezeti a zországot a kátyúból! Nahiszen… Miért tetszik/nem tetszik Kertész Ákos irománya? Mert elgondolkodtató. Ha csak kicsit kell gondolkodni, s nem menni a vélt igazunk felé, rögtön neki is mehetünk a másiknak. Szó sincs arról, hogy aki karlendítéssel a Dunába kívánja azt a „sokbüdöszsidóbuzicigánymagyarellenes”-t, annak igaza van. Az ő szemszögükből igazuk van. Csakhogy motoszkál bennem pár kérdés: Azok, akik belefeledkezve, nap, mint nap utálkoznak, keresik a fogást a másik emberen, vélt vagy valós indokkal a földbe döngölik – azok hogy alszanak, tükörbe hogyan tudnak nézni, stb? Ez mindkét oldalra igaz, nem csak a Dunába lövetőkre… Miért magyarellenes pl. az, aki nem szeretné ha az iskolában rovásírást tanítanának, nem szeretné ha a MÁO-t átalakítanák fásymulatóvá, tüc-tüccel. Van egy értékrendem, olyan, amilyen. S ebbe nem férnek bele a „minden rendszert kiszolgálok, jó ember vagyok, sikeres, eltartom a családom” tagok. Nem teszek olyat, amit nem szeretném ha velem szemben elkövetnének. Nincs két énem. Nem külön vagyok politikus/vezető/megmondóember és mellette magánember. Nekem senki ne jöjjön olyan szöveggel, hogy „amúgy jó ember”. Ne amúgy legyen jó ember – hanem emígy is, meg amúgy is. Tudok szépen beszélni a felebaráti szeretetről – s egy óra múlva belerúgni egy embertársamba? Sok minden nyomja a bögyömet. Nem vigasz, hogy nem vagyok egyedül. Köszönöm a türelmet.

Ismeretlen_46946 2011.09.07. 09:57:10

@defalla: Gondolom, nem lep meg, hogy az általad mondottak nagy többségével - az alapgondolattal mindenképp - egyetértek. Engem is bosszant, ami történik - erről szól ez a bejegyzés is. Te a kommentek miatt helyezted kilátásba jövendő távolmaradásodat, ezt úgy értelmeztem, hogy a felfortyogó, agresszív, személyes indulatok riasztanak. Ezt megértem, én se szeretem őket, de az indulatok mögött - vagy inkább előtt - próbálom meglátni az érveket vagy legalább az okokat. Azok előtt ugyanis hiba lenne becsukni a szemem. Akkor ugyanis nem érteném, hogy mi történik/mi fog történni ebben az országban. (Így se mindig.) S nem próbálhatok tenni ellene a magam eszközeivel - szóval, gondolkodásra késztetéssel. Felnövekvőben van egy türelmetlenségében, fanatizmusában, történelmi tudatlanságában vagy nagyon egyoldalú tudásában és mindebből következő könyörtelenségében csak a 17-19-es bolsevikokhoz és a 45-47-es "fényes szelek" nemzedékéhez hasonlítható mentalitású értelmiségi - vagy "értelmiségi" generáció. Ők lesznek a hatalom vagy a hatalom támasza - már a közömbösek, apátiába süllyedtek/süllyesztettek mellett. Rövid távon - 10-15 év - csekélynek látom az esélyeket velük szemben, de nem tehetem meg, hogy ne szóljak ellenük (Jónás effektus), és erőt ad, ha tudom, hogy vannak hozzám hasonlóan gondolkodók. Meg hogy - egyelőre még? - ha akadozva is, ha néha süketek párbeszéde módjára, de lehetséges az eszmecsere (anélkül, hogy elcserélnénk eszméinket) annak a tábornak a képviselőivel is, akiktől féltem az országot.

Ismeretlen_145118 2011.09.07. 10:04:03

43: nem szabad, h ennyire magával ragadjon a dolog. Én is pont ebbe a hibába estem kicsit, és éreztem magamban, ahogy megtölt a keserűség, amikor vallásosként eltölt a keserűség, amikor arról olvasok, h a németeknél a megválasztotta a csürhe 1. Rózsa leszbikus ellenpápát és Amy Winehouse-t, utána a fejedhez vágják, h nem a hitedet támadják, meg nem a hívőket. Utána rájövök, h venni kell egy nagy levegőt és sz*rni le az egészet. Kertész Ákos pont rá a példa, h még ő sem tudja kivonni magát a gyűlölködés alól, mert van egy tapintható keserűség abban, amit leírt. Szóval ilyen értelemben megértem a fásultságodat. Kicsit önzőbbnek kell lenni, és nem hagyni, h a politika magába szippantson,ilyen értelemben jogos a 39.dik kommented, mivel tényleg nem csak a politikáról szól az élet, az ember bepörög és gyűlölködő lesz tőle. A legrosszabb, h elhiszi, h ez a legfontosabb a világon. Jó homokba sem szabad dugni a fejünk, de nem éri meg, h ebbe betegedjünk bele, én is most take it easy módba kapcsolom magam, és inkább filmet nézek, meg pihenek egy kicsit.

Ismeretlen_10155 2011.09.07. 11:23:40

@rás: "Rövid távon - 10-15 év - csekélynek látom az esélyeket velük szemben, de nem tehetem meg, hogy ne szóljak ellenük (Jónás effektus), és erőt ad, ha tudom, hogy vannak hozzám hasonlóan gondolkodók. Meg hogy - egyelőre még? - ha akadozva is, ha néha süketek párbeszéde módjára, de lehetséges az eszmecsere (anélkül, hogy elcserélnénk eszméinket) annak a tábornak a képviselőivel is, akiktől féltem az országot." A lehető legkomolyabban mondom, hogy őszintén irigylem az optimizmusodat. Lehet, hogy az elkeseredettség teszi velem, lehet, hogy a düh, de nem tudok és egyre kevésbé akarok kommunikálni ezzel a csapattal (szerintem ugyanis nem generációról van szó). Ezekből a diplomásokból sohasem lesz valódi értelmiségi, mert hiányzik hozzá belőlük a független, önálló gondolkodás és a ténylátás képessége. Nem is akarják megismerni a tényszerű igazságot, mert elég nekik, ha annyit látnak belőle, amennyit az ideológiájuk enged. Igazából amellett, hogy meggyűlöltem a többségüket, sajnálom is azokat, akik értelmesebbek, mert ők egyszer rá kell majd döbbenjenek, hogy kik voltak és mit tettek az országgal és a világgal... az pedig kemény lesz.

Ismeretlen_46946 2011.09.07. 12:34:30

@drc: Úgy tűnik, kettőnk közül mégiscsak te vagy az optimistább. Egyrészt mert csak "csapatnak" vagyis - ha jól értem - csak egy viszonylag kicsiny, bár harcias résznek látod megvetésed és gyűlöleted tárgyát. Másrészt mert ebből következően pedig úgy véled, megengedhető, hogy ne is próbálj kommunikálni velük. Abban természetesen egyetértek veled, hogy soha nem lesz valódi értelmiségi azokból a diplomásokból, akikből hiányzik a független, önálló gondolkodás és ténylátás képessége. A probléma ott van, hogy nem is akarnak értelmiségiek lenni: ők egy igaz ügy, egy dzsihád fanatikus harcosai. A feladat tehát adott - ha néha reménytelennek tűnik is: gondolkodásra késztetni közülük azokat, akik megfogalmazásod szerint "értelmesebbek", s akik "majd egyszer rádöbbennek".

Ismeretlen_10155 2011.09.07. 16:39:56

@rás: csapatnak látom őket; persze nagy a csapat, de az értelmiségiek klubja mindig is egy elit klub volt, attól, hogy nagy a diplomások és az értelmiségiek halmaza között a koincidencia, még igaz, hogy utóbbiak (diplomával vagy anélkül) sokkal kisebb szegmensét fogják át a világnak, mint előbbiek. az előbbiekből legjobb esetben is csak névtelen apparatcsik vagy papagájkommandós pléhpofa lesz, akinek parancsolnak, akinek mások mondják meg az irányt. nekem ezekkel nincs dolgom! őket nem lehet meggyőzni, mert nem az észérvekre hallgatnak. meggyőzni azokat kell, akik majd irányítani, másokat meggyőzni fognak, akik az eszükkel és nem a nyelvük selymességével vagy nyalásaik mélységével vívnak ki maguknak tiszteletet és vezető szerepet. és tényleg: most jövök csak rá, hogy e tekintetben valóban én vagyok az optimistább kettőnk közül, mert én bízom az elit szellemi erejében. de miért ne tenném! nem tudom ki mondta, de igaz, hogy nincs a világon annyi sötétség, ami akár egyetlen egy gyertya lángját is el tudná homályosítani...

Ismeretlen_145118 2011.09.07. 20:40:10

addig, amíg katasztrofálisan kevés (és minőségében is hasonló)könyvet olvasnak a fiatalok, addig nincs miről beszélni, mivel a kritikus gondolkodást a minőségi könyvek olvasása tudja kialakítani.

Ismeretlen_145118 2011.09.07. 20:44:49

ugyanez újságokra is igaz. Azt elismerem, h én is például inkább a bal és liberális újságokra tudok hagyatkozni (néhány üde Heti válaszos cikket kivéve). De hát esnek a példányszámok, bajban a filmes újságok.

Ismeretlen_10155 2011.09.08. 11:17:33

@borosta: kölökkorában Balzacot kellene olvasson mindenki; nem csak a Goriot apót, hanem szépen végig az Emberi színjáték összes magyarul fellelhető regényét. Jókai tündérmeséket, romantikus álmokat írogat nálunk majdnem ugyanekkor, míg a Montmartre padlásszobáiban nyomorgó francia megírja a kapitalista társadalom drámáit. Balzacot nem csak irodalmároknak lenne kötelező ismerniük, de az jogászoknak, közgazdászoknak is, aki a ma emberi színjátékában vesznek részt. (a ma társadalmára is jellemző, ahogyan a visszatérő karaktereket formálja, alakítja Balzac. a Goriot apóban is föltűnő Vautrin, a "Vasfejű", a bűnözők pénztárnoka több év után mint Párizs főügyésze tűnik föl az Emberi színjáték regényeiben (aki ugyanolyan korrupt és romlott, mint addig), a könyörtelen karrierista, de éppen Goriot apó történetét testközelből végig figyelő, akkor még kissé naiv Eugène de Rastignac alakja pedig A szamárbőrben már mint egykori bukott miniszter jelenik meg...) no persze nem CSAK Balzacot kellene olvasni, hanem mindenféle mást is!

Andris 2011.09.08. 11:33:39

borosta (50,) drc (51.): Én szerettem olvasni, de Balzactól alig jutott el hozzám valami, nem ragadott meg, igaz voltam 15-16 éves. Nem mindegy mikor olvas el az ember fontos könyveket. (tudom, hogy meg fogok vetni érte, de pl. a Száz év magányt 17 évesen nem bírtam végigolvasni :) )

Szó-szóró 2011.09.08. 11:36:25

rás 47: ez a bejegyzésed picit félreérthető. Írod, hogy " soha nem lesz valódi értelmiségi azokból a diplomásokból, akikből hiányzik a független, önálló gondolkodás és ténylátás képessége." Nyilván -remélem- nem úgy gondoltad, hogy egy konzervatív beállítottságú embernek addig kell törnie a fejét, míg baloldali nem lesz, mert csak akkor juthat el a .... hova is? A másik oldal gyűlölete ellen legjobb gyógyszer az lehet, ha valakivel, akit mélyen és visszavonhatatlanul szeretsz -mint pl. én a baloldali érzületű bátyámat- beszélgetsz, meghallgatod a "baromságait", kinyitod a receptoraidat, és biztos, hogy a végén nem fogod utálni. Én még azt is megtettem, hogy megrendeltem a bátyámnak a Heti Választ egy évre, nos, szépen haladunk, csak ki ne essen a "valódi értelmiségiek" klubjából, ahogyan te hívod a nyilván baloldali klubot. (Amibe én sajnos lehet, hogy soha nem kerülhetnék be ... Hiába tudom eredetiben olvasni Balzac és Somerset Maugham könyveit, és egy kicsit böngészgetni eredetiben Hafez verseit. ) :((

Szó-szóró 2011.09.08. 11:38:34

borosta 49: tökéletesen egyetértünk :))

Ismeretlen_46946 2011.09.08. 11:54:48

@Szó-szóró: Nem igazán értem, hogy miért azonosítod a független, önálló gondolkodás és ténylátás képességét a baloldali gondolkodással, világlátással. Szerintem vannak a jobboldalon is önállóan gondolkodni és a valóságot látni képes emberek - legföljebb másként magyarázzák, értékelik a valóságot, mint például én. (Egyébként előfizetője vagyok a Heti Válasznak, és mint láthatod, fontosnak tartom azt is, hogy johnnymoore-ral vagy veled beszélgessek.)

Ismeretlen_111226 2011.09.08. 13:13:19

Kicsi off: http://defalla.freeblog.hu/archives/2011/09/08/uff/

Szó-szóró 2011.09.08. 15:02:30

rás: tudtam hogy ez a véleményed, köszönöm a választ, kicsit provokáltalak. Elnézést :)

Ismeretlen_145118 2011.09.08. 15:19:52

drc: Bazlactól bevallom töredelmesen, h csak a Goriot volt meg, de ezek után lehet, h előveszem a többit is (mert a Goriotot azt szerettem), meg Balzac, amúgy is "füzérbe rendezte a dolgot". Szó-szóró, ras: pont most olvasom a Spengler könyvet. Ott ír egy érdekes elméletről,hogy például Nietzche, aki az antik világ szellemi örökségéért rajong és megveti annak tárgyi örökségeit, és mondjuk kora gazdasággal foglalkozó politikusa, akit a görög érme érdekelt és nem a szellemiség, soha nem fogják egymást megérteni. VISZONT, ha már eljutott oda az ember, h Spenglert olvas, akkor már sikerült felül emelkedni a két nézőponton :D Eszméletlen, amikor olvasok egy Nietzchét, és vele párhúzamosan elkezdek egy Spenglert, amíg Nietzchét olvasom addig ő a "minden", aztán jön Spengler és egyetlen mondattal Nietzchét már csak egy szélmalom harcossá teszi :) Én abban hiszek, h elkötelezi nem érdemes semmilyen politikai erő mellett magunkat, engem inkább a vallásos érzületem és a demokráciával szembeni kritikus nézőpontom, és a gazdasági kérdések iránti érdeklődésem határoz meg most.

Ismeretlen_10155 2011.09.08. 15:41:10

@borosta: és ha Spengler után olvasod pl. Heideggert Habermas vagy Huntingtont Fukuyama után, akkor ők is ugyanezt a mutatványt adják elő egymás műveire vonatkoztatva iszonyatosan meggyőzően... nem is beszélve Jacques Derridáról és a dekonstruktivistákról, akik Saussure generatív grammatikája alapján a nyelvi jelölő és a jelölt önkényességére hivatkozva kijelentik, hogy nem létezik egységes interpretáció, hogy felbomlottak vagy éppen soha sem voltak ún. nagynarratívák, egységes világmagyarázatok, és hogy eleve lehetetlenség is egy ilyen vállalkozásba kezdeni, ergo az egész filozófiatörténet mehet le a klotyón, mert ugyan szép és jó, meg alkalmas az elme csiszolására, élesítésére, csupán többnyire teljességgel haszontalan vagy hatástalan...

Ismeretlen_10155 2011.09.08. 15:48:04

ugyan megegyeztünk, hogy nem szólok hozzá a véleményedhez Szó-szóró, de az a mondat, amit Rásnak tulajdonítasz (ti., hogy " soha nem lesz valódi értelmiségi azokból a diplomásokból, akikből hiányzik a független, önálló gondolkodás és ténylátás képessége.") az én gondolatom. feltételezhetően abból indultál ki, amit rólam (ill. Rásról?) gondolsz, amikor affelé tereled a szót, hogy baloldali ill. liberális gondolkodásúnak kell-e lennie annak, aki Rás szerint értelmiségi. bocsáss meg, de már maga a prejudikáció is sértő rám, a gondolat szerzőjére vonatkoztatva. messze nem gondolom, hogy a független, önálló gondolkodás vagy a ténylátás képessége "balos" privilégiumok volnának... csak hát ugye nem tobzódik a mai magyar jobboldal ilyen értelmiségiekben, mert ott sem ők kerülnek előtérbe...

Ismeretlen_111226 2011.09.08. 15:49:44

Bevallom: elvesztetem a fonalat... esetleg egy kérdést tudnék csak feltenni - hány éves a kapitány?

Ismeretlen_46946 2011.09.08. 15:54:34

Ezért javaslom nektek inkább Thomas Mannt meg Dosztojevszkijt. (Be kell vallanom, nekem teljesen kimaradt Balzac, annak ellenére, hogy Engels a kapitalizmus enciklopédiájának nevezte, és a marxista irodalomtudomány számára Balzac volt a kritikai realizmus megtestesülése. Ezzel szemben viszont Spenglert se olvastam - noha itt van a könyvespolcon -, csak róla.)

Ismeretlen_46946 2011.09.08. 15:57:56

@defalla: - Halló, gépterem? - Skultéti, jelentkezem. - Mennyi, Skultéti? - Harminchárom. - Mi harminchárom? - Mi mennyi, főmérnök úr? - Az, ami harminchárom. - Nem annyinak kellett volna lennie? - Mindegy, Skultéti, csak csinálja tovább. (Örkény)

Szó-szóró 2011.09.08. 16:29:38

drc: én tényleg a rás véleményéhez (rás 47) szóltam hozzá, még akkor is, ha a felvetés tőled való. Nem érdekes. De ha már így kommunikációba keveredtünk, az érdekesség kedvéért tudnál-e 5 olyan jobboldali, konzervatív értelmiségit megnevezni, aki kvalifikálta magát az általad elismert elitbe? Az értelmiségiek csoportjába számomra sokkal többen beleférnek, én nem érzem szükségét annak, hogy legyen egy azon belül kiválasztott szűk elit. Gondolom természetesen magadat beleérted ebbe a nagyon-nagyon szűk csoportba. Ezzel most nem provokálni akarlak, csak kíváncsi vagyok.

Ismeretlen_145118 2011.09.08. 17:03:29

drc:hát azért van egy halvány előre lépés, mert amikor Nietzchéről beszélgettem egy ismerősömmel, furcsa mód ugyanazt rótta Nietzche szemére, amit most szó szerint olvastam Spenglernél. Szóval, ha más nem marad az időrend, de azért érződik egy haloványka előre lépés néha.

Ismeretlen_46946 2011.09.08. 17:25:56

@borosta: Nietzsche

Andris 2011.09.08. 18:05:42

Előre elnézést a közbevetésért. Örülök, ha két értelmes ember normálisan tud beszélgetni, ez mindig jó. Szó-szóró (64): azt hiszem, hogy az 5 jobboldali, konzervatív személy megnevezése másfelé visz, ők talán inkább a véleményformálók közé tartoznak. Sima, jobbos-konzervatív embereket szerintem sokan meg tudnak nevezni, csak senki sem ismeri őket, mert ők nem az említett befolyásoló-véleményalakító kategória, hanem hétköznapi emberek. (és a "jobboldali/konzervatív" helyett, inkább a "nem baloldali és/vagy liberális"-t használnám. Végül néhányan, akik eszembe jutottak: Fricz Tamás, Pokol Béla, Giró-Szász András, Tölgyessy Péter, Schlett István.

Ismeretlen_46946 2011.09.08. 18:24:02

@Andris: talán túl lehetne lépni a politológusi körön (melyben Fricz Tamás inkább csak egy prostituált). Találomra néhány név: Lánczi András, Horkay-Hörcher Ferenc, Jankovics Marcell, Makovecz Imre, Temesi Ferenc, Mellár Tamás...

egy nagyi 2011.09.08. 18:57:47

Mindenkinek:hogy is mondja J.A.:" Én túllépek e mai kocsmán az értelemig és tovább".Úgy gondolom,hogy az értelmiséginek hordoznia kell az önálló /adott estben másként gondolkodó/ gondolkodás olyan formuláit, amely előbbre viszi a világ sorsát.Ritkán esik meg ez egyetemes szinten,ezért úgy gondolom, hogy a diplomások nagy hányada csak technokrata. Ami Balzacot illeti nagyon jó Az elveszett illúziók és A kurtizánok tündöklése és bukása című munkái is. Ha van időtök jó olvasást hozzá.

Andris 2011.09.08. 23:15:15

rás: találomra mondtam ötöt, ezek jutottak először eszembe, egyébként Friczet leszámítva, a többivel mi a baj?

Ismeretlen_10155 2011.09.08. 23:21:53

@Szó-szóró: óh, ötnél szerintem többet is tudok mondani! mondjak? pl. Sólyom László, Lencsés Barnabás és Pokol Béla jogászok, Bod Péter Ákos, Csaba László és Róna Péter közgazdászok, Tölgyessy Péter politológus, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész stb. stb. ... na jó, ez már több is, mint öt, és csak a rend kedvéért mondom, hogy Makovecz nem csak mint építész, de mint a kilencvenes években az Országépítő Alapítványon keresztül kultúraszervezőként is sokat tett, többek közt az apám is több alkalommal találkozott vele. az, hogy neki vagy például Pokol professzornak általában egy kötőszavával sem vagyok képes egyetérteni, ha politikai vagy jogi eszmefuttatásról van szó, még nem jelenti azt, hogy ők nem az értelmiségi elit tagjai szerintem. de náluk nyilván sokkal többen vannak jobboldali (keresztény, konzervatív, keresztény-konzervatív stb.) értelmiségiek, csakhogy valahogy ez a kormány nem rájuk támaszkodik, vagy nem jó témákban hallgatják meg őket. (ott van pl. Makovecz ismét, akitől kár építészeti helyett ideológiai ügyeket bízni...)

Ismeretlen_10155 2011.09.08. 23:31:01

@Szó-szóró: jah, és igen, természetesen önmagamat is értelmiséginek számítom, de nem az értelmiségi elit tagjának, mert az egy szűkebb kör; ahhoz hatni is kell ám!

Szó-szóró 2011.09.08. 23:46:02

drc 71: nicsak nocsak, majdnem egyetértünk. Ezen felül tartózkodni kell a közönséges, trágár kifejezésektől és a "másokba történő belegyaloglástól", és akkor már majdnem teljes a siker :) nagyi 69: (ez a szám most nem egy pozícióra utal, hanem a bejegyzés sorszámára): Óvatosan bánjunk azzal a technokrata kifejezéssel. Tőlem, a mérnöktől elvárják, hogy irodalomban, filozófiában, a színházi életben, a nyelvek ismeretében, stb. otthon legyek -persze ezt én is elvárom magamtól-, de a vegytiszta filoszoknál sikk, hogy nem tudják még a gravitáció irányát sem. Sőt, látom hogy befordul a sarkon és jön felém egy filosz, és minél rosszabb volt matekból, fizikából, annál jobb fej ... :) Mintha legalábbis a reál-műszaki tudományok nem lennének az egyetemes kultúra részei.

egy nagyi 2011.09.09. 00:30:50

Szó-szóró:igazad van, rosszul fejeztem ki magam, talán pragmatista a helyes kifejezés.Nagyon sok mérnök, fizikus, matematikus tett hozzá a kultúrához.Talán a legfontosabb és te is így látod,hogy az intellektus mint kreatív gondolkodás erősödjön , persze ehhez korrekt párbeszédre van szükség a hatalmi elitekkel az egész világon.

Ismeretlen_10155 2011.09.09. 09:01:04

@Andris (52) dehogyis vetlek meg azért, mert a Száz év magányt 17 évesen olvastad! miért tenném?! szerintem nagyjából atájt normális, hogy ilyen dolgok kezdik el érdekelni az embert... én se olvastam volna Balzacot tizenöt éves koromig, Jókai meg úgy ahogy van ki is maradt miatta (túl a kötelezőkön), mert akkor már nem érdekelt. mellesleg, ha nincs nekem otthon két magyartanár szülőm, akik a kezembe adták a világirodalom legjobbjait, nekik meg egy olyan könyvtáruk, amiben gyakorlatilag minden megvolt, ami ehhez kellett, akkor lehet, hogy én is tizennyolc-húsz évesen kezdek Jókait olvasni, mint elég sok tanárképzős. (ilyen mezőnyből persze könnyű az embernek az olvasottságával kitűnni, de ahogyan Simon Bolivar után szabadon Che Guevara is mondogatta: "¡Hasta la victoria siempre!")

Andris 2011.09.09. 13:14:17

drc: pont az a baj, hogy nem bírtam végigolvasni, kb. 2/3-ig jutottam, aztán soha többet nem vettem elő. Nekem sokáig a képregény jelentette az olvasást, bár, ha úgy veszem, az akkori kiadványok még minőséget képviseltek. Most már máshogy nézek képregényt, és persze a felhozatal is alaposan megváltozott. Régen a Füles rejtvényújságban Jókai, Mikszáth regények jelentek meg, irodalmi igényességgel és remek rajzokkal.

Ismeretlen_145118 2011.09.09. 14:39:14

Andris, drc: ez olyan dolog, szerintem, h a kötetek egymást adják. nekem pont a Száz év magány az, amit szépirodalomból következőleg akarok elolvasni, csak most "megrekedtem" kicsit a Spengler-Nietzsche kettős bűvkörében.

Ismeretlen_10155 2011.09.09. 18:16:51

@Andris: meglep, hogy pont a Száz év magányt tetted le, de ez (is) nyilván egyéni ízlés kérdése. én pl. Németh László prózáját nem bírom, talán ha a Gyászt és Az iszonyt olvastam el kínkeservvel, mert kötelezők voltak, de kb. 50-100 oldal után menekülnöm kell Németh világából. @borosta: nem mindig adják egymást az előző olvasmányaid, mert például válthat hirtelen irányt a te saját érdeklődésed is. én pl. egy időben faltam az antropológiai írásokat -- elsősorban a paleoantropológia fogott meg és igaz, ami igaz, annak idején Darwin A fajok eredete c. munkája után olvastam Richard Leakey Fajunk eredete c. könyvét, amik nagyjából egyenesen, kevés filozófiai kitérővel (Bertrand Russell) vezettek el Richard Dawkinshoz és Stephen Hawkinghoz is (megint csak kis irodalmi kitérővel, Douglas Adams személyében), de a filozófiai vonal sem hagyott hidegen, hiszen kulturális antropológiai munkák is vannak illetve voltak bőven, amik érdekeltek (elsősorban a legyel Bronisław Malinowski és a francia Claude Levi-Strauss szövegeit tudnám említeni, mint nagy élményeket).

Ismeretlen_46946 2011.09.09. 18:38:31

Rejtő Jenőt egyikőtök se???

Andris 2011.09.09. 18:59:19

rás: Viccelsz? Mindet, többször! Képregényben is! :)

Ismeretlen_46946 2011.09.09. 19:20:12

@Andris: Na, azért!

Ismeretlen_111226 2011.09.10. 08:36:26

"Na most, kavarja a vén zsivány, vagy nem kavarja?"

Ismeretlen_10155 2011.09.10. 08:46:32

@rás: régen csak Korcsmáros-rajzolta képregényben, de mostanában (úgy tizen éve) néha-néha "eredetiben" is...

Ismeretlen_145118 2011.09.10. 15:09:31

78 drc: hát igen ebben igazad van, h néha megakad az ember a könyveknél, olyankor van nekem is bajom (valamikor egész könnyen adják egymást a könyvek). A filmeknél könnyebben mozgok, mert ott mindig felmerül valami, h na ezt is meg kellene nézni, meg ezt is.

Szó-szóró 2011.09.10. 21:26:58

rás 35: elnézést, hogy egy jóval régebbi bejegyzésedhez szólok, lehet, hogy genetikailag lassú az agyam :) 1. Elképesztő, hogy mennyire megbocsátó vagy KÁ-sal, szinte már megsajnáltam ezt a szegény elkeseredett magyar embert. Elképzelhetőnek tartod-e, hogy ha a másik oldalon történik ennek a tükörképe, akkor is ennyire megbocsátó lennél? Szerintem nem. 2. Ami miatt az egészet említem: melyik rész nem alaptalan ebben az "önostorozásban"? A genetikázó rész, vagy a moslék elfogyasztása, vagy mi? Későn esett le, hogy te ezt az egész dolgot nem tartod alaptalannak.

Ismeretlen_46946 2011.09.10. 21:59:21

@Szó-szóró: Mit, kit értesz "másik oldalon"? Ami a véleményemet illeti, mint írtam, az lényegében egybeesik Andrassew Ivánéval, akinek az írását drc a 30. sz. kommentben linkelte be. OFF: "bejegyzés"-nek a blogger írását nevezzük, a hozzászólások neve: "komment".

Szó-szóró 2011.09.11. 21:25:05

rás: másik oldal kb.= amit rendszeresen ostorozol. Ez persze nem egy pontos definíció. A válaszodat -még ha kitérő is- köszönöm. Az OFF-ról azt hittem, hogy a hozzászóló akkor írja le, ha a témától eltérő kérdést vet fel. (Az uff-ot már kiskoromtól jól tudtam. :) Ez is mutatja, hogy érdemes idelátogatni, mert okosodik az ember, az olyanféle ("moslékzabáló") is, mint én.

Ismeretlen_46946 2011.09.11. 21:52:34

@Szó-szóró: Gyurcsánytól Orbánon át az amerikai imperializmusig és az emberi ostobaságig elég sok mindenkit és mindent ostoroztam már (lásd összegyűjtött műveimet), úgyhogy ez nem elégséges definíció a "másik oldal"-ra. Amúgy pedig már 18 évesen, tele kommunista forradalmi lelkesedéssel (és szemellenzőt viselve) is visszautasítottam azt, hogy a "barikádnak két oldala van", és nekem el kell döntenem, hogy melyik oldalán állok. Nem szeretem, ha barikádok vannak. Ugyanis annak tényleg két oldala van. Az "OFF" valóban azt jelenti, és a "blogszaknyelvi" információ valóban nem tartozott a bejegyzés témájához.

Szó-szóró 2011.09.11. 22:28:32

rás: igazad van, és sem szeretem a barikád két oldalát. Szűkítsük a kört: ha egy fideszes megmondóember böffentene elő ekkora ordenáré baromságot, akkor azért azt nem tolerálnád ennyire, de mindegy, lezárhatjuk ezt a vonalat. Az OFF-ot pedig jól elnéztem: te nem az off-ot magyaráztad, hanem a bejegyzés és a hozzászólás különbözőségéről világosítottál fel.

Ismeretlen_46946 2011.09.12. 00:38:13

@Szó-szóró: valóban le kéne zárni ezt a vonalat, de megjegyzem, hogy például a fasiszta Bayer Zsolt "böffenéseire" se szoktam reagálni.

egy nagyi 2011.09.12. 02:53:44

Szó-szóró:johnny linkje félrevitte a bejegyzés igazi tartalmát, de ha már itt tartunk nézzük meg az alaptörvény és a polgármesteri hivatalokban felállítandó asztalok vonatkozását Kertész Ákos stílusában. A magyar nép genetikusan alattvaló, mert ezt a marhaságot hagyja, vagyis zabálja jelen esetben a moslékot. Itt magam is moslékzabálásra kényszerülök, mert nincs hatásom az eseményekre, persze nem rendelek az alaptörvényből és 14-ben sem szavazok rájuk. Aki behódol ennek a hülye ötletnek az igenis alattvaló, K.Á."genetikusan" kifejezése nem szerencsés és nem azt a tartalmat jelenti, amit e jobboldal tulajdonít neki. Csak, hogy ő éppen zsidó eredetű ezért a nagy hajcihő.Amit ő leírt a magyar emberek tulajdonságáról bármelyik jobboldali ember is leírhatná és ezt ők is tudják,de ez is a parasztvakítás része. Kérdésem hozzád neked lesz otthon alaptörvényed emlékbe?

Szó-szóró 2011.09.12. 10:11:58

Drága nagyi, a távolból írom e sorokat ... A gyalázatos nyolc év után nagyot bukott emeszpé még a választás előtt felhívta a figyelmet arra, hogy emberek vigyázzatok, mert ha a fidesz megkapja a 2/3-ot, akkor egyedül alkotmányt módosít. Ezek után a szavazók, akik így már egyértelműen tudták, hogy ez mivel jár, megadták a 2/3-ot. Az új alkotmányt tehát legitimnek tartom és sokkal jobban szeretem, mint az előzőt, az ideiglenest. Örülnék, ha lenne egy példányom. Ennyit az alkotmányról. Azt írod: " A magyar nép genetikusan alattvaló, mert ezt a marhaságot hagyja, vagyis zabálja jelen esetben a moslékot.". Ha ezt komolyan gondolod, akkor semmivel nem jobb a véleményem rólad, mint KÁ-ról. Ez független a származásodtól. Az első ilyen általam ismert, gyalázatos megközelítést egyébként a hitler féle fajelmét adta, mi is be voltunk sorolva az alantasabb fajok közé, nagyon messze voltunk az árjáktól. (Lehet, hogy a nácik megőriztek volna egy-két élő magyar -moslékzabáló- példányt az antropológiai múzeumban.)

BB 2011.09.12. 10:29:49

85. és utána: én meg azt tartom elképesztőnek (bár sajnos nagyon is ismerősnek), hogy egy olyan téma, ami mindenkinek hétköznapjait érinti, sőt, az életét befolyásolja, a jobboldali szimpatizánsok félreviszik valami baromsággal. Ld. például KÁ-t (oké, nem bocsátunk meg neki, és akkor most mi legyen, Szó-Szóró? akasszuk lámpavasra?), akinek pont leszarom a véleményét, viszont Hoffmann Rózsa böffent valamit, és holnap aszerint tanul a lányom a suliban. Ld. például az elképesztő gazdasági moslékot, amivel a t. kormány akkora lyukat ütött a költségvetésen, mint ide Nagaszaki, amiről most azzal az elképesztő blöffel tereli el a figyelmet, hogy a devizahitelesek visszafizethetik egy összegben a hitelüket. Amit, megjegyzem, nem kevésbé elképesztő módon a piac be is nyal és hörög, teljesen alaptalanul, hiszen a hiteles azért vett fel hitelt, mert nem tudta/tudja kifizetni a hitelt egyösszegben. De lufinak tökéletes: a kormánynak, mert felmutathat valami blöfföt, a bankoknak, mert még hangosabban sírhatnak. Erről kéne beszélni, johnny, szóró kissziveim, nem holmi költőcske miklós sirámairól. Már persze ha sunyi módon nem extrapolálni akarjátok, hogy minden zsidó így gondolkodik Magyarországon. Amihez egyébként továbbra sincs semmi köze a kormány intézkedéseinek, ezért ld. mint fent.

egy nagyi 2011.09.12. 12:17:52

Szó-szóró:felületesen olvastad el a kommentemet.Egyébként, ami a származásomat illeti,vannak lengyel és magyar gyökereim. A szomszédom Barikádot olvas stb.,nem konfrontálódok vele és nem gondolnám, hogy mert jobboldali át kéne gázolnom rajta, voltam már együtt vele társasutazáson.A szavakat ki lehet csavarni az eredeti jelentésükből, nem hinném, hogy K.Á.költői túlzásán kívül bármely magyar embert vegzálna, ő is Bartókon? Kodályon szocializálódott.Ajánlom figyelmedbe BB kommentjét, a 93-ast.

Ismeretlen_46946 2011.09.12. 12:24:07

@BB: Köszönöm a hozzászólásodat.

BB 2011.09.12. 12:53:29

@rás: elnézésedet kérem, ha elragadtattam magam (de csak tőled, és csak azért, mert ez a te blogod, egyébként meg nem). Valamint: Költőcske Mihály, és nem Miklós, mea culpa (minor).

Andris 2011.09.12. 13:53:07

Szó-szóró(93) "A gyalázatos nyolc év után nagyot bukott emeszpé még a választás előtt felhívta a figyelmet arra, hogy emberek vigyázzatok, mert ha a fidesz megkapja a 2/3-ot, akkor egyedül alkotmányt módosít. Ezek után a szavazók, akik így már egyértelműen tudták, hogy ez mivel jár, megadták a 2/3-ot." Igaz, 8 gyalázatos év volt(inkább csak 5-6), éppen ezért teljesen mindegy volt, mit mond az mszp még a végén - igaza lesz-e, vagy sem - a választókat ez egyáltalán nem érdekelte, de nem is emiatt szavaztak a fideszre, hanem azért, mert azt gondolták, hogy bármi jobb lehet a fennálló gyakorlatnál, hogy nem lehet rosszabb. Orbán és a pártja komoly erőfeszítésekkel igyekszik bebizonyítani, hogy de, lehet.

Szó-szóró 2011.09.12. 19:03:00

Igazatok van, Költőcske Ákocska témát lezártuk. BB 93: nem lufi ez a hitel visszafizetési lehetőség, ugyanis nem úgy működik, mint ahogy gondolod. Pl. ha nekem van 10 ezer CHF hitelem, akkor a bank mondjuk 230 Ft/CHF árfolyamon tartja nyilván, forintban van nála 2 millió 300 ezer tartozásom. 180 Ft-os árfolyamon csak 1 millió 800 ezer lenne a tartozásom. Egy másik bankban felveszek ennyi hitelt, visszafizetem belőle a 10 ezer CHF-et, és akkor már csak 1 millió 800 ezer a tartozásom. Remélem következő a példa.

BB 2011.09.12. 19:11:39

Szoro, franc se fog itt hitelezni, plane lakashitelt nem, latva a kormany csapongasait. Most mindenki spajzol, hogy minimalizalja a vesztesegeit. Remelem kovetheto a logika.

BB 2011.09.12. 19:19:48

Illetve ha megis, a kockazat es a deviza hitelen realizalt veszteseg miatt olyan kamattal, hogy nem eri meg atvaltani. Jozan paraszti eszem ezt mondja, de ne legyen igazam.

Szó-szóró 2011.09.12. 19:36:49

Nagyon gyakran hallom azt a véleményt, hogy csak fel ne bosszantsuk a bankokat, mert akkor megharagszanak, és magasan fogják tartani a kamatot, sőt, ha nagyon mérgesek lesznek, még a budapesti közfürdőkből is ki fognak tiltani. Nem értem, hogy miért kellene kesztyűs kézzel bánni a bankokkal. Nem szívességet tesznek. Ha én hitelt veszek fel, ezen ők pénzt keresnek, és nem is keveset. Ha túl nagy kamatot akarnak számítani, akkor a hitelt nem ott veszem fel. Annyi bank van már, hogy csak na, lehet válogatni.

Szó-szóró 2011.09.12. 20:24:44

bb: 2. parancsolat és rövid történet a szögről és a zsákról.

BB 2011.09.12. 21:03:50

Szoro, amit te mondasz, azt ugy hivjak: kommunizmus. A kommunistak harcoltak az ember ember altali kizsakmanyolasa ellen. Ami szep dolog, tamogatom is, csak az nem megy, hogy egyfelol sirunk a gazdasagi novekedes miatt es elvarjuk, hogy a piacgazdasag ervenyesuljon es porogjon (vagy forditva), masreszt agyatlanul belenyulunk a folyamatokba es aztan megyunk kommandozni. Dontsuk el, hogy einstand van, mindenki pofa be, es akkor nem keszit senki uzleti tervet, nem szamol ebitda-t, nem bonyolitjuk az eletunket. Bar lehet, hogy pont efele megy(unk), csak meg nem deklaraltak.

Szó-szóró 2011.09.12. 22:10:28

Bébé: a folyamatokba nyugodtan bele lehet nyúlni. Különösen akkor, ha az egyik szerződő fél -esetünkben a bankok- egyoldalúan módosítja a szerződéseket. Még a kezelési költségeket is svájci frankban számolják - holott egy svájci alkalmazottjuk sincs. A bankok olyan szinten el vannak pofátlanodva, hogy erre sehol a világon nem találsz hasonló példát. Nézd csak meg Müller Jánost, aki három éve hatalmas arccal, magas lóról oktatta ki a tévéseket, mert rá mertek kérdezni banki ügyekre, ma azért már elég rendesen meg van hunyászkodva. (Miért keverted be az amortizáció hozzáadását ebbe a témába? Legyünk hálásak rás-nak ha nem vág ki bennünket a blogjából a sok off-olás miatt ... rás: mély elnézést, mea maxima culpa, ígérem a jövőben jól fogok viselkedni... :)

BB 2011.09.12. 22:27:50

Szóró, engem nem kell meggyőzni. Van chf hitelem, ha vissza tudnám fizetni 180 forinton, 2 milliót nyernék, pedig nem kevés önerővel vettem fel. Az egykulcsos adóval is nem kevés pénzt tett a zsebembe az Orbán-kormány. De ezek rövid távú előnyök. Én a hosszú távú hatások miatt aggódom, hogy a gyerekeim zsebébe is kerüljön valami. Ha jól értettem, vállalkozó vagy, így pontosan tudod, miről beszélek. Nem amortizációról, hanem ROI-ról, arról, hogy tudjam, mennyi profitot tudok termelni a tulajdonosoknak, mit kell számításba vennem. Mi van, ha a kormány azt mondja, hogy amit én forgalmazok, az túl nyereséges, vagy amiatt, hogy kék a doboza, fizessek dobozonként neki 100 forintot? Azt mondod, túlzok? Tedd a kezed a szívedre: tényleg túlzok?

Szó-szóró 2011.09.12. 22:56:38

Bébé, az egyes területek megsuhintása nem találomra történik. Ha nézed a gagyi tévéket, láthatod, hogy a reklámok 80%-a a banki szektorból, a gyógyszergyártásból és a kólás multi cégektől jön. Iszonyatos pénzeket beszednek a magyar piacon (nekik van pénzük drága reklámra is), kár attól félteni őket, hogy megroppannak, vagy esetleg kivonulnak a piacról egy kis extra adó miatt. Nem fognak. Ha a te kék dobozodba magyar anyagból, magyar munkaerővel, magyar cég által készített terméket pakolsz, akkor azt nem fogják külön-adóztatni. Elfogult vagyok, én ezt helyesnek tartom. Ha a kék dobozba egy most fejlesztett hupikék törpikék kólát csomagoltok, akkor örülni fogok, ha újabb adót tesznek rá. Hosszú távon, a gyerekeidnek is ez lesz a jó. (A ROI fontos, de a ROE nekem fontosabb.)

BB 2011.09.13. 02:53:57

Mint sokszor, ez is a dolgok kiábrándító leegyszerűsítése. Igen, a kék dobozban külföldi terméket forgalmazunk, de azt lokalizálva, hazai beszállítóknak adva megrendeléseket. Havi több tízmillió forintért. A cégünk egy tucat magyar állampolgárnak ad fizetést, a minimálbér többszöröséért, bejelentve, leadózva. Áfát és sokminden mást fizetünk itt, a magyar államnak. És most döntsd el, hogyan bírálod el a termékemet: bünteted, mert nem magyar, vagy békén hagyod, mert magyaroknak ad munkát és gyarapítom a magyar költségvetést. Nincs jó válasz, igaz? Nem lehet, hogy a koncepció rossz, urambocsá' a mentalitás?

Andris 2011.09.13. 11:38:59

off BB: Abban igazad van, hogy a gazdasági folyamatok ellenőrizhetetlenné és kiszámíthatatlanná válnak/válhatnak, de valamit mindenképpen tenni kell. Szó-szórónak meg abban van igazsága, hogy a válságot megelőző hitelezési gyakorlat aránytalan és tisztességtelen volt, a bankok javára. A bank már azzal jól jár, hogy hitelt ad, hiszen kap rá kamatot, de ezen felül rengeteg költséget felszámol és az adósra hárít, meglehetősen gusztustalan módon. Viszont én azonosságot látok abban a bankok és a kormány érdekei között, hogy a lehető legtöbb adós rendesen és rendszeresen fizessen, vagyis ne dőljenek be a hitelek, mert az senkinek sem jó. Ezért méltányosnak gondolnám, hogy a bankok az extraprofitjuk egy részéről lemondanak, keménykedés helyett.

BB 2011.09.13. 11:59:07

Itt valami félreértés van: én nem a bankokat sajnálom és nem mondom, hogy nem kell rájuk koppintani. Csak lássam a rendszert. Mi történt eddig? Kivetették az extraadót. Bevezették a rögzített árfolyamot. Most a végtörlesztést fix árfolyamon. Lehet a bankokra haragudni, sőt, sarcolni is, de abban legyen koncepció. Ezt most nem látom, és sok más intézkedésben sem.

Andris 2011.09.13. 13:26:12

BB (110.): jaaa, koncepció az nincs, csak improvizáció. Egyszer elsülhetne jól is. :)

Szó-szóró 2011.09.13. 13:52:12

Bébé 108: Mondtam, hogy elfogult vagyok. Minél nagyobb a kék dobozban a magyar hozzáadott érték -pl. van benne magyar alapanyag, vagy beszállított nektek egy magyar alvállalkozó, vagy beszállító, stb-, én annál nagyobb védelmet adnék ennek a terméknek. Az, hogy itt történik a becsomagolás - kiszerelés, az is valami, de ha amit beletesztek teljesen import, akkor van ennél jobban védendő termék is. És akkor még nem is beszéltünk a doboz beltartalmáról. Ha káros -pl. kóla-féle-, akkor meg lehet suhintani.

BB 2011.09.13. 14:10:13

Szóró, ez viszont protekcionizmus, ami ellentétes az EU alapelvével, ahova mi kértük a felvételünket. Amúgy meg minden káros, amit az ember csinál, de ez már messzire vezet (NB. állítólag a tehéntej sem jó az embernek, mert a tehén/boci szervezetére van "optimalizálva", és nem az emberére). De elvesztünk a részletekben, a lényeget tekintve nem értünk egyet, maradjunk ennnyiben.
süti beállítások módosítása