Johnnymoore blogján találtam a következő bejegyzést:

A videón látható szörnyűségek tények. Ezekről kell most beszélnünk! És még arról, hogy Pintér Úr "két hét alatt rend lesz" nevű hangzatos ígéretéből vajon mi lett mostanra... Hát, semmi sem lett. Illetve lett helyette több vér, több gyűlölet és több fájdalom... Ha valamiért elfordulnak fideszes ismerőseim a Jobbik felé, akkor az nem a globális madzagon rángatott gazdaság és annak fideszes kezelhetetlensége miatt lesz, hanem a cigányok elviselhetetlensége miatt, pontosabban, hogy képtelenek kiosztani néhány pofont a bűnözőknek. (És ez ugye nem minden esetben jelent cigány embert! Nem minden cigány bűnöző, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!)

Ma megint kábé ott tartunk, mint a harmincas évek elején. Rosszabbodik a helyzet, felerősödik a feszültség, ám eközben senki sem tesz semmit. Végül aztán majd jön megint egy állat, aki majd embereket éget. Ezt akarjuk? Szerintem nem. Szerintem inkább az ilyen véglények partizánkodását kellene kurva módon megregulázni és akkor talán könnyebb lenne mindenkinek. Persze, ilyenkor jönnek a szociológiai magyarázatok meg a liberális fröcsögés az emberségről, amivel nincs is semmi gond, magam is így vagyok vele, én is támogatom. Ugyanakkor először rend kell, hogy legyen, és csak aztán jöhet az oktatás, a felemelkedés és a felzárkóztatás. Másképpen ez nem fog menni...

Ja, és csak jelzem. Én Orbán Viktorra szavaztam és még ma is támogatom, de amint ő eltűnik, nem marad más opció számomra, mint a Jobbik (akikkel normális körülmények között soha, de soha nem szövetkeznék). Ám ők — ha még egyelőre csak szóban is —, de legalább foglalkoznak a magyarok sorozatos terrorizálásával.

*

Hosszú hónapok óta beszélgetek, vitatkozom ott is, itt is johnnymoore-ral (van, aki ezért nagyon meg is haragudott rám), és ennek alapján ismét le kell szögeznem, hogy johnnymoore-t nem tartom fasisztának, nácinak, (tudatos) rasszistának, de azt gondolom, hogy ő és a hozzá hasonlóan gondolkodók – vagy nem gondolkodók – alkotják mindenfajta totalitárius rendszer tömegbázisát. Egyúttal bizonyítéka annak, hogy Orbánék ámokfutása, a már látható gazdasági csőd, a külpolitikai elszigetelődés és ezek szociális, valamint mentális következménye egy újfasiszta (neonáci, nyilas) banda, a nyíltan diktatórikus elveket és célokat hangoztató Jobbik előtt kövezi ki az utat.

Nincs jelentősége annak, hogy a videón látható támadó banda egyik tagja szemmel láthatóan nem cigány – attól még ez a nézők (köztük johnnymoore) számára „cigánybanda”, s amit tesznek, az a „cigánybűnözés” megnyilvánulása. Mint ahogy nincs jelentősége annak, hogy elkezdjünk tallózni, mondjuk, az elmúlt egy hónap bűnügyi hírei között, hogy lássuk, a bűnelkövetők és áldozatok között milyen arányban vannak cigányok és „magyarok”. Netán utánanézni, hogyan bánnak a cigányokkal rendőrök, bíróságok, mindenféle hatóságok (meg szórakozóhelyek kidobóemberei. (Tudom, Cozma-gyilkosság.) Ugyanis maguknak a tényeknek nincs már jelentőségük. A közérzület, a közhangulat számít. Azt pedig a csalódottság, a fenyegetettség, a minden területen megnyilvánuló rendetlenség – vagyis annak a tudata, hogy a dolgok az országban (és a világban) nincsenek rendben –, és a mindezekkel szembeni tehetetlenség érzése határozza meg. A „rendetlenségnek” pedig valóban része a cigányok által – lakossági számarányuknál lényegesen nagyobb arányban – elkövetett erőszakos, garázda és tulajdon elleni bűncselekmények. Ahogy összehasonlíthatatlanul többen vannak a munkanélküliek, a szakképzetlenek, az analfabéták, a nyomorgók, a társadalmon – s ennek következtében a társadalmi normákon – kívül rekedtek között. De ez johnnymoore – az általa képviselt társadalmi többség – szerint csak „liberális fröcsögés”.

Ebben a helyzetben nyert ügye van annak, aki rendet ígér. „(E)lőször rend kell, hogy legyen, és csak aztán jöhet az oktatás, a felemelkedés és a felzárkóztatás” – írja johnnymoore. Óriási – és társadalmi katasztrófával fenyegető – tévedés! Ezek csak együtt, egymással összefüggésben valósíthatók meg, és sajnos, nagyon hosszú idő alatt, nagyon nagy anyagi és szellemi, társadalmi ráfordítással. Komoly esély van azonban arra, hogy a nem is távoli jövőben a neonácik börtön-láger-kényszermunka programja valósuljon meg. (Az elkeseredett Ferge Zsuzsa, a hazai szegénység legtekintélyesebb kutatója már vagy húsz éve megmondta: el kell dönteni, hogy iskolákat vagy börtönöket építünk.)

És aztán jöhet a polgárháború.

*

Az elmúlt években elég sokat foglalkoztam a cigánykérdéssel. Három bejegyzés közülük:

Cigánykérdés

Cigányozás

„Cigány fejét rúgtam a földön”

 

Szerző: rás  2012.06.08. 19:37 20 komment

Címkék: blogok bűnözés fasizmus jobbik cigányok cigánykérdés johnnymoore

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr964929602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111887 2012.06.08. 20:20:46

Örülök, hogy ismét egy fontos társadalmi problémában tudtam megindító lenni számodra. Viszont van egy kérdésem hozzád, úgy mint tanáremberhez. Melyik osztályban könnyebb tanítani, ahol fegyelmezetten ülnek a diákok, mert tudják a rendet, vagy abban, ahol fegyelmezetlenek és lépten-nyomon ellenkeznek és nem törődnek a szabályokkal? Tudom, hogy a kérdés kicsit demagóg, de szerintem valahol ezt az oldalát is meg kellene fogni a problémakörnek. Ezért is mondtam azt, hogy amíg nincsen valamiféle rend, addig kár beszélni bármiféle felzárkóztatásról, mert az csak pusztába kiáltott szó lenne. Én elismerem Ferge Zsuzsa életművét, de szerintem ő a saját világnézete szerint nyúlt hozzá ehhez az egész szegénység-témához, amire kizárólag azokat a válaszokat tudja adni, amiket ugyebár ad. Ő egy liberális vonalat képvisel, ez számomra világos. Másik kérdés. (Kissé talán provokatív!) Erre nem kívánom, hogy válaszolj, de azért mégis felteszem. Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik napi rendszerességgel szenvedik el ezeket az inzultusokat? Mi lenne számukra a helyes viselkedés, amikor mondjuk mennek a vegyesbolt felé vásárolni és útközben "vámot" kell fizetniük a hídért az útonállóknak, amin egész eddig áthaladtak? Lehet, hogy nincsen jelen az állam ezekben a falvakban? Lehet, hogy nagyobb rendre lenne ott szükség? Nem tudom... Vagy lehetséges, hogy inkább csak tolerálni kellene ezeket az útonálló embereket és a többségi társadalom látja rosszul?

Ismeretlen_46946 2012.06.08. 20:39:46

Johnny, az álkérdéseidre magad is tudod - meg is adod a választ. Természetesen szükség van rendre, fegyelemre, de egyrészt ez általános kultúrafüggő - angol és amerikai filmek tucatjai szólnak a felborult iskolai rendről -, másrészt ez egyáltalán nem etnikai kérdés, legfeljebb a rendbontás, az iskola, a tekintély elutasításának a konkrét formája. De jó helyen kaparsz, az iskola valóban kulcskérdés, és én nem vagyok híve az erőszakos integrációnak. Az erőszakos szegregációnak még kevésbé. De az iskola ott kezdődik, hogy a gyerek családjában van-e igény a tudásra; hogy honnan és milyen ruhában, cipőben megy iskolába, hogy szokott-e mosakodni; hogy reggelizik-e... Ezek drillel nem megoldható kérdések. A másik, "provokatív" kérdésben is egyetértek a válaszoddal: nincs jelen az állam ezekben a falvakban, nem képes biztosítani a rendet (talán, mert nem is érdekli). De az állami "jelenléthez" nemcsak a rendőr tartozna hozzá, hanem a munkalehetőség, a szociális munkás. És nemcsak állami jelenlétről, illetve annak a hiányáról van szó, hanem az egyes települési közösségekben normát adó, azt betartató civil társadalmi szerveződésekről. A rend ugyanis nem azonos a rendőrrel.

Ismeretlen_111887 2012.06.08. 21:03:45

"De az iskola ott kezdődik, hogy a gyerek családjában van-e igény a tudásra..." Hát, persze! Hiszen ha jól emlékszem Ferge Zsuzsa is ezt írta valahol, hogy a nevelést és a tanítást külön kell választani, mert az egyiket otthon kell elvégezni, a másikat pedig az iskolában. Ez rendben is van, ezzel csak egyetérteni lehet. De hadd mondjak még valamit, az előbb nem jutott eszembe. Hogyan lehet az, hogy mindig csak arról beszélünk (és beszélnek a jogvédők), hogy a "szegény leszakadt társadalmi rétegek, milyen rossz nekik, hiszen micsoda körülmények között élnek és ilyesmik", miközben arról sosem esik szó, hogy például most ez a fenti milyen sérelmeket szenvedett el. Ezt a gyereket kegyetlenül megverték, megrugdosták és kirabolták. Csoportosan rabolták ki! És mi most is (én is és te is meg az egész társadalom) arról beszélünk, hogy a támadóknak mi lehet a baja... vajon jó volt-e a gyerekkoruk, milyenek a körülményeik, stb. Ezzel a szerencsétlen, ártatlan, védtelen sráccal ki foglalkozik? Ki fog a segítségére ugrani, hogy megvédje őt? "De az állami "jelenléthez" nemcsak a rendőr tartozna hozzá, hanem a munkalehetőség, a szociális munkás." Ezt most nem értem. Ilyenkor már jó az állam... Egy szabad-versenyes piacgazdaságban miért csak az államnak kötelessége munkahelyeket teremteni a falvakban? Nem tudnának esetleg példának okáért a nagy cégek is tábort verni ott? Miért ne tudnának? Szerintem jobb is lenne a jelen körülmények között, ha a nagy multik megjelennének mindenhol. Nekem ugyanis az a tapasztalatom, hogy a multikban mindenki tud viselkedni. Ezek a derék cigány srácok is ott fent a videóban nem nagyon mennek be mondjuk a Raiffaisen bankba és nem csinálják ott ugyanezt... És miért nem? Hát, nekem az a gyanúm, hogy azért nem, mert tudják, hogy egy bankban rend van és ott vigyázni kell. Az egész cigány-probléma azon túl, hogy természetesen szociológiai/társadalmi és emberi kérdés, ezen felül kőkeményen politikai/gazdasági természetű is. Sőt! A fenti videóban szereplő egyének, valamint a rendszer töketlensége határozottan ennek nevetségesen igazságtalan kapitalizmusnak a következménye, amelyben ha nem követed hisztérikusan a napi trendeket, akkor lemaradsz és eltaposnak. Aztán perifériára kerülsz, végül pedig felrúgod az Emberi és polgári jogok nyilatkozatát és ilyet teszel, mint fent a videóban. Egyébként említetted a számtalan amerikai filmet is, amelyek a témába vágnak. Nos, igen! Rengeteget láttam közülük. Erre a cigányos témára (a mai helyzetre) a legjobb példa a Fekete vidék című 1991-es film. Atyaég, mintha a mai Borsodba játszódna...

Ismeretlen_46946 2012.06.08. 21:21:52

Alig hiszem, hogy Ferge valahol is azt mondta volna, hogy az iskolának nem kell nevelnie. A dolog fordítva áll: éppen a leszakadt - nem egyszerűen anyagilag, hanem kulturálisan, civilizációs szempontból leszakadt - rétegeknél az iskolának (meg az óvodának) kell elvégeznie azt a szocializációs nevelést, amit a gyerek a családjában nem kapott meg. (Hogy most a családban kapott negatív minta ellensúlyozásáról ne is beszéljünk.) Hadd ne térjek ki azokra a (bocsánat!) marhaságokra, hogy miért a garázda, rabló srácok lelkével foglalkozunk, miért nem az áldozatéval; meg hogy miért nem a Raiffeisen bankba törnek be (oda jellemzően nem cigányok szoktak betörni, ahogy a nagy banki csalásokat sem cigányok követik el)... Viszont van egy bekezdésed, amivel (szinte) maradéktalanul egyet tudok érteni: "Az egész cigány-probléma azon túl, hogy természetesen szociológiai/társadalmi és emberi kérdés, ezen felül kőkeményen politikai/gazdasági természetű is. Sőt! A fenti videóban szereplő egyének, valamint a rendszer töketlensége határozottan ennek nevetségesen igazságtalan kapitalizmusnak a következménye, amelyben ha nem követed hisztérikusan a napi trendeket, akkor lemaradsz és eltaposnak. Aztán perifériára kerülsz, végül pedig felrúgod az Emberi és polgári jogok nyilatkozatát és ilyet teszel, mint fent a videóban." Azért "szinte", mert a kapitalizmusnak a cigánykérdés szempontjából sem az a legnagyobb problémája, hogy kötelező követni a napi trendeket, illetve az inkriminált esetben nem az Emberi jogok nyilatkozatát, hanem a Tízparancsolatot és a Büntető Törvénykönyvet sértik meg.

Ismeretlen_111887 2012.06.08. 21:39:07

Jó, értem, bocsánat! Minden bizonnyal nem Ferge Zsuzsánál olvastam ezt a felvetést, hanem valamelyik másik szociológusnál. Viszont tudom, hogy valahol olvastam, hogy az iskolának nem nevelnie kell, hanem tanítani. Persze, az száz százalékosan igaz, hogy ebben a világban — ahol a család szó, gyakorlatilag egy szitokszóvá vált a 'szingliség' és a 'karrier' fogalmak mellett —, ott valóban be kellene töltenie efféle funkciókat is a tanítási intézményeknek. Kérdés, hogy ez így rendben van-e rendszer-szinten, avagy sem... Szerintem, nagyon nem! "Hadd ne térjek ki azokra a (bocsánat!) marhaságokra, hogy miért a garázda, rabló srácok lelkével foglalkozunk, miért nem az áldozatéval; meg hogy miért nem a Raiffeisen bankba törnek be (oda jellemzően nem cigányok szoktak betörni, ahogy a nagy banki csalásokat sem cigányok követik el)..." Ezt természetesen képletesen értettem és utólag már belátom, hogy a "bank" kifejezés teljesen félrevitte a lényeget. Sajnos. Itt én csak arra a jelenségre gondoltam, hogy ma olyan világot élünk, ahol a könyvtárban/templomban simán lehet már alpári módon viselkedni, ám egy bankban suttognak az emberek egymás között a megilletődéstől... Ez is csodás szimbóluma annak, hogy míg régen a templomokban és a könyvtárakban volt a hatalom, addig ma már a nagy üzletházakban, bankházakban és hasonlókban... Ó be' szép, gyönyörűséges új világ... :( "Azért "szinte", mert a kapitalizmusnak a cigánykérdés szempontjából sem az a legnagyobb problémája, hogy kötelező követni a napi trendeket, illetve az inkriminált esetben nem az Emberi jogok nyilatkozatát, hanem a Tízparancsolatot és a Büntető Törvénykönyvet sértik meg." Igen-igen! Éppen a napokban gondolkodtam ezen magamban. :) Arra jöttem rá, hogy a kapitalizmus logikája egyszerűen amorális. Míg más rendszerek fel tudják venni magukat a moralitás síkjára és legrosszabb esetben immorálisak lesznek "csak", addig a kapitalizmus szereplői/működtetői egyáltalán nem ismerik a moralitás fogalmát. Ezek pszichológiai értelemben abszolút pszichopaták, ugyanis nem ismerek fel a jó és a rossz közötti különbséget.

Ismeretlen_46946 2012.06.08. 21:51:08

"Család - szingliség - karrier". Csúsztatsz. Ez egyrészt egy KDNP-s marhaság (lásd még Mikola: "szingli hordák"), másrészt viszont éppen a cigányokra a szinte extrém mértékű családi összetartozás a jellemző. A probléma az, hogy a putriban, cigánytelepen élő, fél- vagy egészen analfabéta, és két generáció óta (nem saját akaratából!) munkanélküli, s mindezen okok miatt a társadalomból kicsúszott család nem adhatja meg a szükséges nevelést. Amúgy pedig az iskolának mindig is - az ókortól a keresztény iskolákon át a 20. századig volt nevelési funkciója, sőt elsősorban az volt. A legszélsőségesebb liberális, illetve Demján-Parragh-Matolcsy álláspont az, hogy az iskola nyújtsa csak a legszükségesebb oktatást, képezzen betanított robotokat. Igen, egyetértünk, a kapitalizmus amorális.

Ismeretlen_46946 2012.06.08. 21:56:35

Bocsánat, a fenti kommentben összecsúszott két állítás. A legszélsőségesebb liberális álláspont, hogy csak oktasson az iskola, ne neveljen, mert az sérti az egyén autonómiáját. Másrészt viszont a Demján-Parragh-Matolcsy... (innen stimmel).

Ismeretlen_111887 2012.06.08. 22:07:22

A "szingli hordákat" én nem feltétlenül KDNP-s marhaságnak gondolom, sokkal inkább a valóságnak, legalábbis, ami a korosztályomat illeti. Sajnos. :( "másrészt viszont éppen a cigányokra a szinte extrém mértékű családi összetartozás a jellemző." Természetesen jellemző rájuk az összetartozás, de érdekes módon ebben a nagyon összetartó családban nincs helye a nevelésnek... Ez az összetartozás leginkább akkor mutatható ki, ha valaki ellen ki kell állni és erődemonstrációt tartani. :( "Amúgy pedig az iskolának mindig is - az ókortól a keresztény iskolákon át a 20. századig volt nevelési funkciója, sőt elsősorban az volt." Igen, a keményen konzervatív keresztény iskoláknak ez volt a tanítási rendje, sőt szerintem ma is ez, de sajnos jelenleg ezek a cigányok ilyen oktatásban nem részesülhetnek/nének. Pedig jó lenne. Látom ugyanis magam előtt a népszavás cikkeket Andrassew Iván tollából, amint újra az egyház befolyásáról írna, valamint felsejlik előttem egy Bartus László is, aki valami hasonló felzárkóztatási javaslat után felbuzdítana mindenkit a keresztények kiírtására... Szóval, itt tartunk ma... Egy satuban van a cigányság, ahogyan mi is velük együtt... Matolcsyék álláspontja pedig abszolút illeszkedik a neoliberális dogmához, én nem tudom, hogy miért csodálkozol ezen. :))) Kevés állam, sok piac, sok tőke, kevés tartalom, ergo nagyobb fogyasztás, stb... Ezt kívánja az EU és az IMF is. (...) Ez az Orbán-kabinet már elesett hónapokkal ezelőtt. Most már csak várunk a következő bábkormányra és kezdődik minden elölről... *** Bár lehetséges, hogy még most szeptemberben egyszer megyünk békemenetelni egyet a Jegybank-elnök személyének kiválasztása érdekében, de szerintem az kudracba fog fulladni.

egy nagyi 2012.06.08. 23:38:10

Drága Johnny és rás: mondjatok nekem egy olyan társadalmi formációt, amelyik nem amorális. A legtöbb forradalom után anarchia volt és van. A szocializmusban is voltak szegény, hátrányos helyzetű emberek/ cigányok is/, ők a munkaerőpiacon nem rendelkeztek konvertálható tudással, de a pártpolika melléjük állt, próbálta humanizálni az életüket. Ma már sok szakmához komplex tudásra van szükség, így sok ezren kihullottak a munkából, de nem azért , mert cigányok. A tartalmatlan élet demoralizál. Drága Johnny miért képzeled, hogy a Jobbik lesz az igazság bajnoka, meddig ,amíg be nem tömődik a hasa.

Ismeretlen_46946 2012.06.09. 08:02:24

@egy nagyi: úgy érzem, keverednek bizonyos fogalmak. Az, hogy a kapitalizmus amorális, azt jelenti, hogy nem érdeklik erkölcsi tényezők. Ezzel szemben minden más társadalmi formáció - a törzsi társadalmaktól a vallási megalapozottságú középkori keresztény vagy akár mai muszlim társadalmakon át a fasizmusig és a kommunizmusig megalkotta, hirdette és érvényesíteni igyekezett a maga erkölcsét - amit más (más világnézetű, politikai felfogású kortársak vagy az utókor) minősíthetett erkölcstelennek, immorálisnak. Ami pedig a Jobbikot - és bármifajta náci, fasiszta jellegű mozgalmat - illeti (noha Johnnynak tetted fel a kérdést, de mondom kéretlenül is a véleményem): biztos, hogy vannak a hozzá csatlakozók közt olyanok, akiket a "has betömése" érdekel, de igazából azért veszélyes, mert őszinte hittel és fanatizmussal hirdet olyan eszméket és célokat, amelyek akár tévesek, akár gyűlöletesek, egyaránt a katasztrófához vezetnek.

egy nagyi 2012.06.09. 08:36:36

rás:melyik jobb, egy képmutató világ vagy egy nyiltan amorális?Egyik sem. Jómagam utálom, ha egy hatalom rám akarja erőltetni a maga erkölcsi eszméit. A Jobbikot én is veszélyesnek gondolom. Ma még nem félek.

Szó-szóró 2012.06.09. 08:58:19

Johny 8: "ez az Orbán kabinet már elesett hónapokkal ezelőtt". Ebben tévedsz. Szerintem túl sok liberális-szoci sajtót olvastál. Látod, ettől rettenetesen pesszimista lettél. A filmben mutatott bűnözőket egyébként pár órával az elkövetés után elkapták. Én már úgy láttam őket, hogy a rövidnadrágos csákó kezén bilincs volt.

Ismeretlen_111887 2012.06.09. 11:21:33

@egy nagyi: "Drága Johnny miért képzeled, hogy a Jobbik lesz az igazság bajnoka, meddig ,amíg be nem tömődik a hasa." Jaj, dehogyis! Én egy pillanatra sem gondolom, hogy a Jobbik bármiféle lehetséges válasz lehetne ezekre a kérdésekre. Illetve még ha válasz is lenne, akkor határozottan ROSSZ válasz lenne, de a helyzet sajnos tarthatatlan és elviselhetetlen, amely napról-napra arrafelé hajtja a szavazókat, példának okáért a Fidesztől is. Az igazság bajnokairól pedig eszembe jutott egy remek mondás, így szól: "Szeressétek azokat az embereket, akik az igazságot keresik, ám óvakodjatok azoktól, akik már meg is találták azt..." :) Na, én valahogy így állok a Jobbikkal. A másik kérdésben, amelyikben fentebb az amoralitásról van szó, csatlakozom Rás hozzászólásához, mert pontosan azt írta le helyettem, amit én is szerettem volna. @Szó-szóró: Valóban sok balliberális sajtót olvasok, de ezen felül azért járok az utcákon az emberek között is és az sokkal többet ér. Én egy olyan településen lakom, ahol majdnem 71%-ot ért el a Fidesz a választáson és hát látom, hogy hogyan szivárog át szépen lassan a Jobbikhoz a nép. Leginkább az ilyen cigány-ügyek miatt, de legfőképpen azért, mert ez a kormány is képtelen volt leszedni az országról a pénzszivattyúkat. (Erre kitűnő példa, hogy még most is úgy módosul az MNB-törvény, ahogyan azt az Európai Központi Bank és Madame Lagarde követeli.) Én becsülöm ezt a kormányt (vagyis inkább csak Orbánt), de hát a vak is látja, hogy ilyen nemzetközi helyzetben, ilyen hátországgal és ilyen körülményekkel nem lehet csodát csinálni... és nem is tettek csodát. Utoljára kormányintézkedésnek akkor örültem, amikor kivetették a bankokra a végtörlesztést. Aztán abból is mekkora balhét csaptak... majdnem összeült Orbán miatt az ENSZ biztonsági tanácsa... De győzz meg, hogy nincs igazam és az emberek még bíznak. Én akarom, hogy igazad legyen, sőt harcolok (szóban!) érte, de egyre nehezebb. :(

Ismeretlen_111226 2012.06.09. 15:52:24

"Szeressétek azokat az embereket, akik az igazságot keresik, ám óvakodjatok azoktól, akik már meg is találták azt..." Jó ez az idézet, tetszik nekem. Az kevésbé tetszik, hogy bármelyik párt jut hatalomra, mindegyik ezt hiszi magáról. Nem hiszem, hogy a bankok nem fogják a lakosságra hárítani - ennyire azért ne örüljünk... Mert a nagy mosolygásba szépen ránk húzzák a ráfot:/

Pocakos 2012.06.09. 19:36:04

Szerintem túlbonyolítjátok és túlkomplikáljátok ezt a témát. Kapitalizmus, szegénység, munkanélkülisség stb. - ez mind részletkérdés. (és hülye belemagyarázás) Mentalitás, ill. szemléletváltás kell(ene). Mindenkiben tudatosítani, hogy aki itt él, az mind egy nemzethez tartozik, az MIND magyar. Ott kezdődik az egész, ha a falu lakósai együtt, közösen lépnek fel a bűnözés és rendbontás ellen. Ha pl. közösen járőröznek éjjelenként, vigyázva örzik a falu álmát és vagyonát.......

egy nagyi 2012.06.10. 09:28:03

Pocakos:elméleti megoldás lenne és korszerű például, ha minden vidéki ház riasztója be lenne kötve a település rendőrőrseire.És perceken belül ott lennének a rendőrök. Itt MO-n ki tud megfizetni egy ilyen szolgáltatást? Konkrét eset:lányoméknak ellopták az autójukat a településhez tartozó őrsön, ahol élnek, nem volt senki éjjel. Az egyik embernek fáj, hogy így van ez a probléma, a másik esetleg elszenvedi a sérelmeket, mi itt úgy érzem MIND magyarok aggódunk, még ha nem is vagyunk azonos hullámhosszon, és magunknak is keressük a lehetséges megoldást. Nem könnyű itt élni,és kiszámíthatatlan a jövőnk, a gyerekeinkké meg pláne.

Pocakos 2012.06.10. 10:17:28

nagyi: riasztó kell, (jó ha van), de nem kell "bekötni a rendőrséghez", sőt még rendőrség sem kell. Elég egy (körzeti) megbízott, aki a "hatalmat" képviseli, "adminisztrál", jegyzőkönyvet ír, jelent stb.. Viszont van polgárőrség(?), aminek mindenki(!) tagja a faluból és éjjelenként járőröznek. Magyarán *önkéntesek* - akik egymás közt beosztják, ki, mikor megy körbe a faluban. (általában kettesével, gyalog vagy kocsival - sötétedéstől virradatig ..... - persze a nappali "megfigyelést" is meg lehet szervezni) Ugyanígy meg lehet szervezni, hogy péntek szombat egy-egy szülő mikrobusszal vállalja, hogy a fiatalokat éjjel hazahozza a diszkóból, ahol nyugodtan ihatnak, marháskodhatnak. Ez mind szervezés és megértés, egymás iránti szolidarítás dolga. A közös érdek, mindnyájunk érdeke. Nem kell várni, hogy majd más (a rendőrség, az állam stb.) segitsen rajtunk. Szemléletváltás kell! (és akarás, valamint szervezés kérdése az egész).

egy nagyi 2012.06.10. 11:40:05

Pocakos:egyet tudok érteni veled. Viszont ez többnyire csak gazdagabb településen működik.Egy elöregedett lakosságú faluban félő, hogy nem megoldható. Gondolom ez például Ausztriában tökéletesen meg van oldva. De nálunk a polgári magatartás fáziskésésben van,amikor a hatalmon lévők közül is nagyon sokan nem felelnek/tek/ meg annak,ahogy sokan látjuk, a polgár kritériumát. Könnyű nekem, mert én még /de meddig/ egy jól felkészült és demokratikus formákat alkalmazó önkormányzat gazdag településén élek. Itt a civil kezdeményezések olykor kevés, de mégis támogatást tudnak kapni.

Pocakos 2012.06.10. 12:04:12

nagyi: ez NEM "gazdagság" kérdése !!! Épp erről beszélek. Ez szervezés és hozzáállás kérdése! Önkéntesen (a saját érdekemben) vállalom, hogy hetente, kéthetente, havonta egy teljes v. fél éjszaka (egyedül vagy a szomszéddal, esetleg haverral, komával) ébren leszek, gyalog vagy kocsival járom a település utcáit. Ez egy qrva vasba NEM kerül! Ez a közös akaraton és érdeken múlik! Semmi köze a pénzhez, gazdagsághoz! Már ott érzem a diszkriminációt, hogy külön vannak "cigány önkormányzatok". Micsoda marhaság? A községnek egy vezetése van, akik mindenki búját-baját megpróbálják (közösen) orvosolni. Egy baromság, hogy a munkanélküliség miatt rossz a cigányoknak! Vagy van munka, vagy nincs. Ha van (vagy lenne) munka, de azt csak "fehér" kapja, no az a diszkrimináció. Csakhogy nem erről szól a fáma. Itt is szép elméleteket gyártotok. A szegénység mindenkit egyformán sújt. A szegénység és a bűnözés ellen kell küzdeni. Közösen, mindenkinek, minden magyarnak! (bőrszíntől, társadalmi poziciótól, vallástól függetlenül) Hol vannak, hova lettek a cigány rendőrök, katonák, papok? Ez nem "pénz" meg "gazdagság" kérdése! Ez szemlélet, a közösség szemléletének kérdése! Nem kell szeretnünk egymást! De kell, hogy legyenek közös értékeink, amiket közösen kell megvédeni. Bocs, hogy elragadtattam magam. De látom, érzem, hogy nagy szar van, és csak tehetelenül beszélnek kishazánkban - minden szinten - és várják a sült galambot, miközben szidják a másikat......

egy nagyi 2012.06.10. 14:36:55

Pocakos:nyugodj meg, vannak olyan települések,ahol ez működik. Nem általános tendencia ugyan.
süti beállítások módosítása