Nem lesz internetadó. Vasárnap is, kedden is ott voltam a tüntetésen, (vasárnap a Lendvay utcába már nem mentem el, de maximálisan egyetértek azzal, ami ott történt, azt se bántam volna, ha felgyújtják a Fidesz-székházat), tehát magamat is győztesnek tekinthetem. Nem vagyok naiv, tudom, nem elsősorban kétszer több tízezrünk érte el, hogy Orbán visszakozzon. Nagy volt a nyomás a gazdaság szereplői részéről, és még a Magyar Nemzet meg a Heti Válasz amúgy általában kormányhű publicistái is nekimentek. Talán sikerült megmagyarázni neki, hogy ez most nem volt jó ötlet, majd behajtják máshol, máshogy, másokon a stadionépítkezésekhez még hiányzó összeget. (Jó, ez demagógia volt, de nem olyan túl nagy, ahhoz képest...)

A címben félénken szereplő kérdőjel viszont azért indokolt, mert nekem - és még sokaknak - nem elég, hogy nem lesz internetadó. Számomra - és sokunk számára - ennél fontosabb volt a vasárnap és kedden ismételten felzúgó jelszó: "Orbán, takarodj!". Győzelemről majd akkor beszélhetünk, ha ezt a gengszterbandát sikerül eltakarítani. Nem lesz könnyű, nem most lesz, és nem hoz majd azonnali megváltást. Mondjuk, kellemesebb lesz levegőt venni, és azért az számít.

Az ehhez a célhoz vezető úton viszont talán éppen ez a két tüntetés jelentette az első lépést: tizen- és huszonéves fiatalok tízezreinek jelentett olyan közösségi élményt és politikai tapasztalatot, amely nem múlhat el nyomtalanul. Jelentette azt a tapasztalatot, hogy a politika nem csak a joggal utált pártokat jelenti, azt az élményt, hogy én, te, ő - mi együtt is politikát csinál(hat)unk. Az internet megvédése (és most nem kezdem taglalni, hogy mi mindent jelent az internet) csak a közös nevező volt; ami a jövő szempontjából fontosabb, azt kedden az egykori iwiw-alapító Várady Zsolt fogalmazta meg: "Ne csak az utcán szerveződjünk, hanem a kocsmákban, blogokon, munkahelyeken is azért, hogy idővel közös akarat fűzzön össze bennünket, amelyet mégis mindenki őszintén és egyénileg mondhat a sajátjának." A szabadság kis körei - mondaná Bibó.

Vagyis mégiscsak győzelem.

Szerző: rás  2014.10.31. 22:24 Szólj hozzá!

Címkék: politika tüntetés internetadó

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr606852857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása