Úgy tűnik, elválaszthatatlan fogalmak.

Szívmelengető hír a hvg.hu-n: Bronzérmet nyert a hajléktalan foci vb-n, Mexikóvárosban, a magyar válogatott. Videó is van a magyar-portugál bronzmeccsről (6:5), nézem a Himnuszt éneklő, összekapaszkodott fiúkat. Hoppá! Az egyiküket ismerem: nem hajléktalan. Nagyon rendes srác, egy cigánytelepről emelkedett ki, vissza-vissza jár önkénteskedni, de már messze nem hajléktalan. Szép. nagy kocsijában - nem abban alszik - már én is ültem. Szóval...

Elolvasom a videó alatti tudósítást, amelyben a többi között ez áll: "Az Oltalom Sportegyesület korábban azt írta: a magyar válogatott tagjait az elkötelezettségük alapján választották ki: a futballistákban közös, hogy mindegyikük küzd anyagi és lakhatási gondokkal." Kicsit(?) maszatolós szöveg, és megmagyarázza a dolgot, hiszen "elkötelezettség", "anyagi gondok". Kellően tág fogalmak. Csak emlékeztetőül: az eseményt hajléktalan vb-nek - "Homeless World Cup" - hívják. Természetesen nem ismerem a csapat többi tagjának a körülményeit, mint ahogy nem tudhatom, hogy a más országbelieknek, például az általunk legyőzött braziloknak mi a háttere. Csak hát, már nem vagyok annyira meghatva.

És eszembe jut - na nem az észvesztő összegekkel dotált mai magyar hivatásos futball, s annak milliomos focistái -, hogy évtizedeken át nálunk - és másutt is - micsoda szemforgatás, sunyítás övezte pl. az olimpiák szigorúan "amatőr" jellegét, vagy hogy az 50-es évektől Magyarországon be volt tiltva a profi sport, minden élsportolónak is volt bejelentett - hangsúlyozom: bejelentett, munkakönyves - állása. Az akkori időkből származik a "sportállás" kifejezés, így volt például a Magyar Néphadsereg őrnagya Puskás Ferenc, de voltak bányászok, kohászok is, akik a "munkahelyüket" talán még fizetésnapon se látták. Egy másik - eléggé közismert - példa: az Universiadékon - főiskolai világbajnokság - részvevő, néha legfeljebb érettségivel rendelkező fiatal sportolók, akik "dicsőséget hoztak" a magyar címeres mezre.

Ettől még, persze, gratuláltam ismerősömnek. Megkérdeztem tőle (facebook-üzenet), hogy volt-e egyáltalán hajléktalan a csapatban, de lapzártáig nem kaptam választ.

Szerző: rás  2019.11.21. 15:35 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr815318456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása