Nem hiszem, hogy csak a hideg miatt voltak a szokásosnál lényegesen kevesebben a Milla mai, halasztott tüntetésén. Zavaróbb lehet ennél az az identitásválság - identitásharc? -, ami Orbán, a napról napra bontakozó önkényuralom ellenzékét ma jellemzi. Nem világos, hogy az Együtt 2014 párt (egyik létrehozója a Milla) megalakulása után mi a tere, szerepe a párttól magát függetlennek deklaráló civil Millának. Ennek jeleként a Millának ma nincs "arca", a tüntetésen se beszélt senki a Milla nevében. Mi a viszony az Együtt és a Milla között? A Népszabadság tudósításaszerint például Bajnai Gordon jelen volt a tüntetésen, de ő se szólalt fel. S miközben szinte eltűntek a szerény Együtt-táblák, a színpad előtt néhányan hatalmas MSZP-zászlókat, egy másik csoport DK-zászlókat lobogtatott - megkönnyítve, hogy a Hír TV mszp-s-gyurcsányista megmozdulásnak állítsa majd be a megmozdulást. Holott nagyon nem az volt.

Több szónok - a legélesebben a parlamenti bojkottot követelő és óvatosan választási bojkottot is javasló TGM - is élesen elhatárolta magát nemcsak a pártoktól, hanem a hivatásos politikusoktól is. A civilség apoteózisát adta elő például a színházrendező Schilling Árpád. Volt még gimnazista kislány meg a PDSZ-elnök Mendrey László, valaki a "Nők lázadása" civil csoporttól és Setét Jenő roma politikus, Majtényi László alkotmányjogász, rappelt a Fidesz-alapító Molnár Péter, de a legjobb Erdős Virág volt, Mikor c. versével (a versek menüpontra kell klikkelni).

Nem éreztem magam rosszul, de több ismerősöm is erőtlennek, kiábrándítónak tartotta a rendezvényt. Én eleve nem vártam tőle sokat, nem gondoltam, hogy majd a "Helytartótanácshoz" vonulunk, vagy a Várba, kiszabadítani Táncsicsot (bár, ki kéne szabadítani a szaniszlóferencek fogságából), és tudtam, hogy nem áll Petőfi 50 ezer kaszás paraszttal Rákos mezején... Akkor minek mentem? - kérdezte tőlem Máté. Statisztának - feleltem -, az is kell az előadáshoz. és tényleg úgy gondolom, hogy fontos, hogy egy fővel - az enyémmel - többen legyenek, akik kifejezik az undorukat és tiltakozásukat a viktatúrával szemben.

Mindemellett viszont bízom két dologban. Az egyik, hogy a ma sokágú és egymással konkurenciaharcot folytató pártokból, csoportokból álló ellenzék egy év múlva (ha ugyan lesz rá egy évünk, és Orbán a még biztos győzelem tudatában nem ír ki előrehozott választásokat) képes lesz közösen fellépni. Legalább ennyire fontos viszont, hogy egyre több szálon indult meg - és tudatosodik politikailag is - a civil ellenállás: a Milla és a Szolidaritás után a Nők lázadása, a Tiszta kezek, a Hallgatói hálózat, az Oktatói hálózat, és a sor napról napra bővül.

Mindez persze nem garancia arra, hogy sikerül eltakarítani Orbánékat. De esély.

Szerző: rás  2013.03.17. 18:53 12 komment

Címkék: politika tüntetés Milla

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr185139808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defalla 2013.03.17. 20:10:46

A napokban az jutott az eszembe, hogy mivel tudna szavazatokat szerezni az ellenzék - annyira egyszerű, csodálkozom, hogy nem jutott még senkinek az eszébe (vagy én nem hallottam róla?):
Legyenek visszahívhatók a megválasztott emberek. Rögtön, mihelyt nem azt teszi ami ígért! Tudom, ébren nem jó álmodni...

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.17. 20:27:34

Azt hiszem, szerepel a Jobbik programjában. Ettől persze még lehetne jó, hiszen 1989-ben ez is a rendszerváltó ellenzék szerveződésének egyik eszköze volt; a Kádár-rendszerben ugyanis - az egykor (1905-ben, 1917-ben) demokratikusan szerveződő szovjetek örökségeként - létezett a visszahívás intézménye. A liberális, képviseleti demokrácia hívei elutasítják a visszahívás - közvetlen demokratikus - intézményét.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.17. 23:05:29

Pocakos technikai okokból e-mailben küldött kommentje:

rás, írod: ".....TGM - is élesen elhatárolta magát nemcsak a pártoktól, hanem a hivatásos politikusoktól is. ...."
Ez Horthy újratemetésére emlékeztet, amikor az akkori kormány tagjai "magánemberként" vettek azon részt. Hiszen Gazsinak (saját) pártja van, a Zöld Baloldal elnöke.
tinyurl.hu/7gkU/

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.17. 23:11:34

@Pocakos: Az a helyzet, hogy leegyszerűsítve és pontatlanul idéztem TGM-et (eltekintve most attól a szemponttól, hogy egész más egy kormány tagjaként "magánembernek" nyilvánítani magunkat, mint egy parlamenten kívüli, marginális szervezet egyik vezetőjeként). TGM nem önmagát határolta el - különböztette meg -, hanem a parlament "demokratikus ellenzéki" pártjaival szemben a civil mozgalmak jelentőségét emelte ki, ostorozva az előbbiek megalkuvó magatartását.

egy nagyi 2013.03.18. 01:18:18

Nem járok tüntetni,mert nem bírom a tömeget, de itt elmondanék valamit, hátha többen elolvassák itt nálad Rás.A húgom és a lányom véleménye szerint az van a rezsicsökkentés hátterében,hogy a szolgáltatásokból a külföldi tulajdonosok kiűzése után a fidesznyikek hozzájussanak tulajdonhoz. Ma /tegnap/ elhangzott,hogy csak 2014 végéig szól a rezsicsökkentés.Ördögi szemfényvesztés az úgynevezett emberek felé a pillanatnyi demagógiájukat kihasználva, s ugyanakkor, ha meg is buknának, már jelentős jól felépített infrastruktúrájú cégek kerülnek a kezükbe, s ugyanúgy a működtetésükhöz piaci áron fogjuk fizetni a rezsit. Ennyi a jóságos Joe bácsiról.Ilyen téren való felvilágosítás hatékonyabb lenne az összes ideológiánál.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.03.18. 20:05:16

Azt gondolom, amit írtam is a blogban (link alant), hogy ezt az ünnepet eltökítették az ellenzékiek. Nem az időjárás, hanem az ellenzék. Ugyanis az másodlagos, hogy konkrétan hány ember megy el, az elsődleges, hogy mint teríték, mi van az asztalon. Ha egy a zászló, egy az asztal, arról mindenki elveheti, ami neki tetszetős, ha azonban mindenki külön asztalon árulja a portékát, akkor ebből az jön le, hogy ezek képtelenek egy ünnep erejéig is összefogni, akkor hogy lesznek képesek együtt kormányozni. Márpedig érdemes lenne felébrednie mindenkinek: nem csak a választás nem nyerhető meg szétforgácsolt ellenzékkel, hanem az ország se kormányozható. Bukás. És az idő igen kevés.

zen-taxi.tumblr.com/post/45354399513/uzenet-az-ellenzeknek

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.18. 22:03:13

@Hegyi Zsolt: Kíváncsi vagyok, vajon valamennyire észhez térnek-e attól, hogy az utóbbi egy hónapban félmillióval nőtt a Fidesz potenciális szavazótábora?

OFF: és most legalább már tudom, hol írsz közéletileg.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.03.18. 22:12:29

off: hát kell kérdezni :)

on: az a bajom, hogy eddig nem voltak aktívak, hanem a kormány ziccereire játszottak.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.18. 22:55:09

@Hegyi Zsolt: Az aktivitáshoz az is kéne, hogy legyen valami elképzelésük a jövőről.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.03.19. 14:33:53

off: azt tudod, hogy van rádiónk, és abban adásom? A Garázsmenet ma esti adásában latszoter.hu/radio a Látszótér Rádióban
21:00 Elhibázott ünnep - Jöjj el szabadság! Te szülj nekem rendet!
Szólj hozzá: latszoter.hu/chat
Lejátszóban szól: stream.tilos.hu/latszoterradio.m3u
Weben szól: latszoter.hu/radioplayer/radio.html

Ha tudod, megtisztelsz, ha meghallgatod, kíváncsi lennék a véleményedre is.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.19. 15:22:33

@Hegyi Zsolt: Tudtam a Látszótérről természetesen, de még nem hallgattam bele a rádióba. Sürgősen pótolok. :)

Szó-szóró 2013.03.19. 16:40:23

@rás: TGM esetében azt sem zárhatjuk ki, hogy magától határolódik el.
süti beállítások módosítása