E. barátnőnk több mint négy évtizede ment férjhez Bécsbe, lényegében azóta él abban a kerületben - Favoriten - ahonnan Lázár János jelentkezett tegnap. Vérlázítóan pimasz kampányvideója Ausztriában nagy port vert fel, erre reagált barátnőnk (nyugdíjas tanárnő) az alábbi, barátainak küldött körlevéllel még tegnap éjszaka. Mellesleg évente kétszer meglátogatjuk - imádjuk Bécset -, így személyes tapasztalat alapján állíthatom: Lázár hazudik. Nem abban, hogy a Favoriten kerületben - és általában Bécsben - rengeteg bevándorló él, hanem abban, hogy ez mit jelent.

Szóval a levél:

kapom itten az izgatott kerdeseket, hogy birom ki ezt a piszkos es közveszelyes becset, amiröl egy lazar janos ur zagyvalt a facebookon. megnyugtatasotokra közlöm, hogy mi 40 eve boldogan es biztonsagban pont abban a kerületben lakunk, ahol tenyleg legtöbb a bevandorlo: az 1870-80as evekben a cseh teglavetö prolik. 1880-1890: cseh szakacsnök csaladostul es magyar fuvarosok es kocsisok. 1970-töl törökök. 1980as evek:szerbek, horvatok, bosnyakok. 1989 utan: magyarok, szlovakok, romanok. 2000es evektöl: nemetek. ma nemet bevandorlok alkotjak a legnagyobb bevandorlo communityt ausztriaban es becsben is. csecsenek, afganok, szirek, afrikaiak is vannak, de ök szepen elosztva egesz becsben ill videken.

az utolso 15 evben folyamatosan csökken a bünesetek szama. ha bevandorlo bünöz, akkor a sajat közössegen belül kakaskodik vagy veri sajnos a feleseget v hugat. sokkal több osztrak bünöz mint bevandorlo, arányosan szamitva. fölsö osztalybeliek is vernek, megeröszakolnak, lopnak, hazudnak. - a bevandorlok boldogok, h itt lehetnek, igyekeznek beletanulni, alkalmazkodni, nyelvet tanulni, nem negativumokkal kitünni. nem kapnak eleg hivatalos segitseget, de kapnak, es nem ismerek olyan nyugdijast, aki nem dolgozna önkentes nyelvtanarkent, hivatalba kiserö baratkent, millio egyeb ötletes modon menekült bevandorlokkal. -- en m. baratnöm keze ala dolgozok, 2 csecsen csalad össz. 4 gyerekkel. - muzeumok, szinhazak ingyen jegyeket juttatnak menekülteknek. - az iskolaknak, az en iskolamnak is, erkölcsi kötelessege szinten csinalni valamit, segiteni. ez nem csak a menekülteknek jo, hanem annak is, aki segit. ezt mindenki tudja mifelenk. - no mondjuk majdnem mindenki, mert h.c. strache alkancellarnak megvan a sajat tabora, de az emberek nagyobb resze nem hülye es nem is szemet, szoval müködnek a dolgok.

ezert ne izguljatok miattunk, becs sok eve minden vizsgalat szerint a vilag legelhetöbb varosa, 1.helyezett. utana vancouver es sydney. ha egyedül villamosok haza az operabol ejjel 10-11-kor, semmi felelmem nincs. ha villamosra szallok, 5 bevandorlo kinezetü is fölugrik es atadna a helyet. en mindig beszelgetni kezdek velük, mert nyelvgyakorlat kell nekik, az nagyon fontos. amikor most a hidegben 2x is ledöglött a kis autom, mindketszer egy pillanat alatt ott volt 4-5 fiatal srac, bevandorlok, emeltek, toltak, nevettünk egyet együtt, meg se tudtuk köszönni, maris eltüntek. satöbbi satöbbi. 

Budapestnek jot tenne, ha 20 ev mulva igy nezne ki. 

*

 

Szerző: rás  2018.03.08. 13:19 14 komment

Címkék: Bécs Lázár János

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr8913724606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2018.03.08. 15:59:19

rás:csak megerősíteni tudom a barátnőtök levelét, mert a lányom a férjével, gyerekeivel ott él már harmadik éve. A legfőbb érvük a kimenetelre a magyar oktatás siralmas helyzete volt. Az unokáink az angolból /hála az internetnek elég jól tudtak ehhez/tanulták a németet, ezenkívül a fiú tanul még latinul, olaszul magas óraszámban. A kislány meg franciául, s ha jövőre felsőbb gimibe megy jön egy plusz nyelv. S még egy adalék a fiúnak most kellett döntenie, hogy informatikai, pszichológiai, filozófiai témát akar-e tanulni a jövő év egyik félévében, az utóbbit választotta, mert az apja révén profi az informatikában, sőt még a kislány is, ők magyaráznak nekünk.És minden segítséget megkaptak Ausztriában. Az iskolában külön főznek a muszlim, iszlám gyerekeknek. Többször voltam a Favoritenen, nyüzsgő, élhető színes világ. A gyerekeknek a közlekedési eszközökre éves bérletet kell venni, de csak 10 hónapra, nyáron ingyen utazhatnak.

api99 2018.03.09. 11:51:39

Biztosan igazatok van, és tényleg nem történik arrafelé semmi. Hangsúlyozom a konkrét helyet és helyzetet nem ismerem. Azt viszont látom, hogy osztrák újságcikkek alatt rengetek osztrák komment igazat ad Lázárnak, nem is mindig szép szavakkal. Az egyik kedvencem volt: ennek a miniszternek 2 óra alatt többet sikerült megtudnia, mint a vezetőinknek 20 év alatt.
Az sem véletlen, hogy az osztrákoknál, olaszoknál kik nyertek, hogy hollandiában, németeknél /szinte mindenhol/ erősödtek a migrációval szemben álló erők... De biztos az egész csak hazugság és nincs is itt semmi látnivaló.

beszélő név 2018.03.09. 15:17:02

@api99: Azt ugye könnyű belátni, hogy a migráció ellenes szólamokat hangoztató politikai formációk sikereivel nem lehet olyasfajta kijelentéseket alátámasztani, amelyek a migráció valós és várható méreteiről, illetve azok negatív hatásairól állítanak valamit. Az ilyen sikerekkel csak olyan típusú kijelentéseket támaszthatunk alá, amelyek a migráció tematizálásának egy bizonyos módjáról állítják, hogy hatékony a szavazók mobilizálásában. A migráció méreteiről és annak különböző távú következményeiről adatok birtokában, illetve történelmi párhuzamok mentén érdemes vitát folytatni, tapasztalatom szerint a kommentelők többsége meglehetősen fukarul, vagy gazdagon, ám egyoldalúan gazdálkodik ezekkel.

P_o_c_a_k_o_s 2018.03.10. 13:05:22

Saját megfigyelés: német nyelvterületen (Ausztria, Svájc, Németország) bárhol, bármikor be lehet menni bármelyik étterembe, moziba, stb. és használni lehet az illemhelyet. Senki nem szól Rád, senki nem tiltja meg, senki sem kér érte "ellenszolgáltatást", azaz pénzt! Hiszen természetes emberi szükséglet. (Münchenben pl. ez előírás! - a tanács (pardon önkormányzat) részéről!

Ugyanez Magyarországon NINCS így. Jobb esetben *engedélyt* kell kérni a pincértől, üzletvezetőtől - aki általában rábólint. A mo.-i amerikai gyorsbüfék eleve csak akkor engednek be a WC-re, ha ismered a számlán lévő kódot. Érdekes, ugyanez Bécsben ismeretlen !!!

egy nagyi 2018.03.10. 13:41:20

@P_o_c_a_k_o_s: Nem akarlak kiábrándítani, de a bécsi gyorséttermekbe is csak a fogyasztási számlán levő kóddal használhatod az illemhelyet. És egy berlini csili-vili nagyáruházban az igaz, hogy nem kellett fizetni, de a kínai és afrikai takarítószemélyzet állandóan fényesítette a fém részeket, minden ember után letörölgetett, úgy, hogy mégis adtál nekik egy kis pénzt.

P_o_c_a_k_o_s 2018.03.10. 17:08:12

@egy nagyi: Akkor kivételes helyeken jártam, járok. Pl. a Westbahnhof (Europaplatz) közelében a Mariahilferstraße-n lévő McDonalds-ban még soha sem kértek kódot !!!

P_o_c_a_k_o_s 2018.03.10. 17:54:03

www.flickr.com/photos/meteorry/3617157627/in/photostream/

Itt sem kell a kód!

McDONALD‘S

Universitätsring 12

1010 Wien

P_o_c_a_k_o_s 2018.03.10. 18:03:22

A die Presse szerint:

Daher ist es rechtens, dass man beispielsweise in **manchen** McDonald's-Filialen nur mit einem Code Zutritt zur Toilette hat.

Tehát, *** néhány *** bécsi McDonald's valóban kér számlakódot.
Eszerint egy nagyi rossz helyen jártál ;-)))

diepresse.com/home/panorama/oesterreich/1432453/Service-zum-Nulltarif_Was-es-doch-nicht-gratis-gibt

egy nagyi 2018.03.10. 21:19:46

@P_o_c_a_k_o_s:való igaz, hogy nem ezekben jártam, hanem a városházán túl, ahogy a Ringen kifelé megy a villamos, az unokáim ettek ott valamit/én utálom ezt a kaját/.
Szubjektív véleményem, hogy engem megnyugtat, hogy fizetni vagy fogyasztani kell ezért, mert ha van pénzem bármely étteremben, cukrászdában enni, akkor ezen már nem kicsinyeskedem, ami pedig azt illeti nagyobb tisztaságot találok, s így kevésbé vagyok kitéve fertőzésnek. És nem minden étterem, stb. építi be az áraiba ennek a szolgáltatásnak a tisztán- és karbantartását.

P_o_c_a_k_o_s 2018.03.11. 06:42:35

@egy nagyi:
írod: „…Nem akarlak kiábrándítani, de a bécsi gyorséttermekbe is csak a fogyasztási számlán levő kóddal használhatod az illemhelyet….”
Majd mikor (részben) megcáfollak, hiszen saját tapasztalatomat írtam le (mint mindig!), akkor jön a mentegetőző mellébeszélés:
„…való igaz, hogy nem ezekben jártam, hanem a városházán túl, ahogy a Ringen kifelé megy a villamos, az unokáim ettek ott valamit/én utálom ezt a kaját/. …”
Csakhogy én a mellékhelyiség használatát tettem szóvá (és hasonlítottam össze pesti tapasztalatommal), nem pedig az amerikai gyorsbüféket. De úgy látom, ezt sem érted, máskülönben tudnád, hogy ez egy franchise rendszer, azaz minden üzletnek más a tulajdonosa, csak ugyanazt a csomagolású (szabvány) kaját kell árulniuk. Ezért előfordulhat, hogy a WC használat „egyéni” – ezt tette szóvá a die Presse cikk is. Különben ez a kódrendszer (előbb fizetni, venni valamit, majd csak utána használni) épp az általad említett higiénia ellen szól. Hiszen, ha kajálás előtt kezet akarok mosni, azt a rendszer nem engedi meg!

egy nagyi 2018.03.12. 15:08:00

@P_o_c_a_k_o_s: nos drága itt egy fontos dologról szeretnék beszélni, ugye mi akik nem vagyunk fiatalok, s amikor a szükség bevisz egy ilyen gyorsétterembe, miután előre kell fizetni , már a hólyagunk alig bírja kivárni a fiatalok alkotta sort, nem beszélve ha éppen a sült krumplit is ki kell várni. Néha, ha nincs a közelben illemhely veszünk itt egy üveg vizet. Ne kerteljünk ez a kódrendszer nem vízhajtót, vérnyomásgyógyszert szedő szépkoruak részére lett létrehozva. Különben , ha nem egyedül vagy, akkor miután a blokkot megkaptad evés előtt is kezet moshatsz.

P_o_c_a_k_o_s 2018.03.12. 17:19:30

@egy nagyi:
írod: „…ha nem egyedül vagy, akkor miután a blokkot megkaptad evés előtt is kezet moshatsz….”
Kösz! Eszerint a „kódolt” pesti gyorsbüféket valszeg egy orbáni oligarchia működteti, melynek jelszava: vigyél magaddal még egy embert! ;-))))
süti beállítások módosítása