Tegnap jöttem haza Moszkvából, öt napot töltöttem Kolomenszkojea világforradalom  hajdani fővárosában. Előtte és utána mindenkinek magyarázkodnom kell(ett), hogy nem a saját pénzemen, hanem egy gazdag barátom jóvoltából szilveszterezhettem a világ egyik legdrágább városában. Szégyellem, de k* jól éreztem magam. (Nem is szégyellem, hehe, legfeljebb Platen megszid, hogy bezzeg külföldön minden tetszik nekem, csak itthon fanyalgok.)

Hazaérkezve a szombati újság címlapján moszkvai tudósítás fogadott: szilveszter napján gumibotos rendőrök vertek szét egy ellenzéki tüntetést Moszkva (majdnem) központjában, letartóztattak egy nemzetközileg ismert 82 éves polgárjogi aktivista nőt is. A tévéhíradó pedig arról számolt be, hogy az orosz kormány elrendelte, fél liter vodka ezentúl nem lehet olcsóbb 500 rubelnél (3250 Ft)* 89 rubelnél (580 forint), így próbálván gátat vetni az alkoholizmusnak – a kommentár szerint aligha sikerrel. Oroszországról emellett még tudni lehet, hogy kőolaj, földgáz meg Putyin.

Moszkvai képekNem Oroszországról akarok most írni (amelyet már nem ismerek, de tudom, hogy nem azonos a bizonyos fokig kirakat jellegű Moszkvával vagy Szentpétervárral), hanem arról, hogy a világ egyik legizgalmasabb kozmopolita metropoliszában jártam. Idegenben és mégis otthon.

Ebben a blogban (valamint thomasnál kommentelve) már sokszor írtam az oroszok, az orosz kultúra (sőt, nem szégyellem, a hajdani Szovjetunió) iránti vonzalmamról; orosz szakot végeztem, a harmadévet (1969-70) Vlagyimirban, az ötödév felét Leningrádban (Szentpétervár) töltöttem, a következő két évtizedben pedig néhányszor hivatalos úton jártam ott, utoljára 1993-ban. Nos, a mai városnak semmi köze, nem hogy a diákkoroméhoz, hanem a bő másfél évtizeddel ezelőttihez sem.

Moszkva lakossága ma 10,5 millió, az agglomerációval együtt csaknem 15 millió, és ehhez jön még napi 4-5 millió, aki vidékről, külföldről megfordul a városban. Nyüzsgés, pezsgés, ember- és autóáradat, új iroda-, kereskedelmi és szórakoztatóépületek sokasága, csillogás, elképesztő gazdagságú – Londonból, Rómából ismert – üzletek, áruházak. És rend, szervezettség. Kedden egész nap esett a hó, vagy 20 centi hullott, a városban (a városközpontban?) egy pillanatra se akadt el a közlekedés (legalábbis nem jobban, mint a hétfői hómentes dugóban, amikor taxival 2 óra alatt araszoltuk végig a repülőtér és a városközpont közötti – szombaton félórás – utat); igaz, a szállodánk utcájában péntek este majd a lábunkat törtük, úgy csúszkáltunk a jeges járdán. A bennszülötteknek egyébként valószínűleg genetikailag kódolt járásuk lehet, hihetetlen biztonsággal közlekednek.

Ha moszkvai közlekedés, akkor metró. A barátom, aki most járt ott először, tátott szájjal nézte a Ploscsagy Revoljucii (Forradalom tere) harci pózba merevült bronzszobrait; a Komszomolszkaja állomás hatalmas bronzcsillárai láttán pedig elkezdett dühöngeni: „Ha ezeknek egyszer elfogy az olajuk, itt kurva sötét lesz.” Aztán a Kurszkaja székesegyház nagyságú, kupolás előcsarnokában lefotózta a lanterna feliratát, amely azt adja tudtul, hogy „Minket Sztálin nevelt a nép iránti hűségre, munkára, a hazáért való hőstettekre, és Lenin világította meg számunkra az utat.” Ez a felirat valószínűleg rekonstrukció, mert Sztálin neve aligha maradhatott ott, miután 1961-ben holttestét eltávolították Lenin mellől a mauzóleumból és Sztálingrádból is Volgográd lett.

Fura a mai Oroszország viszonya a szovjet múlthoz. Thomas tavaly nyomon követte az „Oroszország neve” szavazást, amelyen hosszú időn át Sztálin vezetett. Mindenesetre nem csak a metróállomások őrzik a kommunista építés és harc dicsőségét. Nem tudom, hány Lenin-szobor áll még az országban, én most az Oktyjabrszkaja téren láttam egy hatalmasat. És voltunk a Lenin Mauzóleumban is. A sor ma már nem a Vörös tér közepén, hanem a szélén húzódik, rövidebb is, de azért van; és majdnem megismétlődött a viccbeli jelenet, miszerint a hosszú sor miatt szörnyülködő külföldinek felajánlják, hogy 10 dollárért kihozzák. Elfogadtuk ugyanis egy hozzánk sündörgő polgártárs ajánlatát, aki fejenként 200 rubelért a sor elejére vitt minket. A bebalzsamozott holttest egyébként mintha gipszből lenne…

Moszkvában az egyik leginkább lenyűgöző dolog a múlt és a jelen természetes keveredése. Ezt mutatja a Wikipédiáról kimásolt fotókollázs; a második sor első képe a Megváltó Krisztus székesegyház, amelyet az 1880-as években a Napóleon feletti győzelem emlékére emeltek, 1931-ben Sztálin leromboltatta, hogy a helyén felépítsék a Szovjetek Palotáját (nem valósult meg), és a 90-es években Luzskov főpolgármester 200 millió dolláros költséggel – nagy viták közepette – újjáépíttette, az új moszkvai megalománia jegyében.

Larionov: Tél (1912)Természetesen megnéztük a Puskin Múzeum 20. századi francia anyagát, és most először láttam a Tretyakov Galéria új épületét, benne az 1910-es, 20-as évek orosz-szovjet avantgard festményeit, szobrait, amelyek hajdanán évtizedekig a raktárban pihentek (de ha lett volna idő, akkor a szocialista realizmus évtizedeinek alkotásait és persze a maiakat is megnézhettem volna). Volt még a programban dzsesszklub, étterem az Arbaton (ahol ott is felejtettem a fényképezőgépemet, és másnap hiába mentem vissza, de a kaja nagyon jó volt), néhányszor a Vörös tér, a káprázatos GUM áruházzal és egy a tér közepén létesített korcsolyapálya gyorsbüféjében (mákos palacsinta), séta a Tverszkaján (azelőtt Gorkij utca), a Jeliszejev élelmiszer-áruházzal és egy nagyszerű kávéházzal – egyáltalán mindenhol éttermek, kávéházak, gyorsbüfék, általában nagyon készséges, fiatal (már nem a szocialista „kereskedelemben” szocializálódott kiszolgáló személyzettel), és január elsején levezető séta és ebéd a napsütötte Kolomenszkojéban.

A GUM. Mindig is legenda volt Moszkva legnagyobb áruháza. A 70-es évek elején a választékot az jellemezte, hogy emelethosszan legfeljebb két-három méretű, azonos színű inget vagy öltönyt lehetett kapni. Az usankám (fülessapka) egy számmal kisebb a fejemnél, akkor csak ilyen volt. Nagyon szerettem viszont a leghidegebb télben is az áruház előtt álló, vastag bekecsbe és fekete halinacsizmába öltözött nénit, aki gőzölgően friss káposztás és húsos pirozskit árult. Amikor 1993-ban ott jártam,  akkor nyitották meg az újjáalakított és privatizált GUM-ot, luxusmárkák butikjaival. Most újévi díszbe öltözve, az emeleteket, párkányzatot kiemelő lámpafüzérekkel mesebeli kastélyként csillogott - de a fánkárus néni már nem volt sehol.

Ja, és nemhogy ellenzékivel nem találkoztam, de részeg embert is ha ötöt láttam az öt nap alatt.

 

* Rosszul emlékeztem, mit mondtak, de aztán láttam leírva is a hírt.

Szerző: rás  2010.01.03. 16:42 14 komment

Címkék: moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr54929149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andris 2010.01.04. 09:12:55

Enyhén irigykedem csak, mert utálom a hideget:) A jó internetnek köszönhetően minden szlavofilnak ajánlom az alábbi linket, a 2009-es ukrán Got Talent győztesét. A hangszórókat tessenek bekapcsolni, kicsit hosszú a klip, de megéri. Rásnak és Clodiusnak kötelező, a többieknek fakultatív. Engem meghatott.

Andris 2010.01.04. 09:13:50

Ja, a link: http://www.youtube.com/watch?v=Cri7aQHRT7k

Ismeretlen_10155 2010.01.04. 10:36:20

mi idén nyárra készültünk Pityerbe, de lehet, hogy semmi sem lesz belőle, mivel Principessám német meghívást kapott.

Ismeretlen_46946 2010.01.04. 10:38:32

Hűséges szlavofilként természetesen már láttam, de azért köszönöm; tényleg szép. Hidegben pedig föl kell öltözködni, és máris jó. Ah, russzkaja zima!

Ismeretlen_46946 2010.01.04. 10:40:02

drc: Pityerben is erős a német hatás, az utolsó másfél száz évben a Romanovok gyakorlatilag már színtiszta németek voltak.

Ismeretlen_10155 2010.01.05. 09:12:06

de azért csak nem hajszálra olyan, mint Tübingen, vagy igen?

najmanna 2010.01.05. 11:59:38

tán azért nem találkoztál ellenzékivel, mert mind le van csukva, sznyegurocskával az élen.

thomas 2010.01.05. 13:21:43

A Zasszony - orosz segédlettel - csinált karácsonyra káposztás és húsos pirozskit, de sajna majdnem töltött - derelye alakú - keksz lett belőle. A többiek dícsérték, én - eléggé el nem ítélhető módon - kilógtam az ódákat zengők sorából. Szerintem az igazi pirozskit bő olajban kell kisütni, és nem a sütőben kiszárítani :)

Ismeretlen_46946 2010.01.05. 20:01:22

thomas: Szerintem is olajban, mint minden fánkot - az igazi, ha már hónapok óta használt olajban. :)) Najmanna: az az igazság, hogy nem kerestem őket, de attól tartok, ma sincsenek többen, mint a 70-es években voltak. drc: Ahogy visszaemlékszem - '86-ban jártam Tübingenben -, tényleg van némi különbség. Úgyhogy mindkettőt meg kell nézni. Tübingen olcsóbb.

Andris 2010.01.06. 08:29:22

Én az orosz tankönyvben piroggal találkoztam.Az azonos a pirozskival?

thomas 2010.01.06. 09:32:44

@andris: szvsz a pirogot sütik a kemencében, a pirozskit bő olajban, de a szavak között van összefüggés.

Andris 2010.01.06. 12:10:01

Izé...most látom csak, hogy azt írtad a poszt elején, hogy "a világforradalom hajdani fővárosában" Nem kukacoskodásból (azaz dehogynem, persze, hogy azért :) ), de a forradalom fővárosa, és kiindulópontja nem Szentpétervár volt? Persze lehet máshogy is értelmezni.

Andris 2010.01.06. 12:15:27

@thomas: Van hát! A "piro" előtag. Azt jelenti, hogy éghető anyag kell a kemence és az olaj felmelegítéséhez is. :) Annyit beszéltünk róla, hogy bizisten keresek egy jó receptet a neten, és kipróbálom mindkettőt.

Ismeretlen_46946 2010.01.06. 12:18:08

Andris és Thomas: A dolgok (köztük a pirog és a világforradalom) bonyolultabbak - ne fogjon hát senki könnyelműen a pengetésükhöz! A pirozsok a pirog (konyhatechnikailag és nyelvileg) kicsinyített változata, és mint a vonatkozó wiki szócikk - http://hu.wikipedia.org/wiki/Pirog - rámutat, lehet sütőben és bő olajban is sütni. Mi, thomassal, ínyencek vagyunk és az utóbbit kedveljük. (Azt pedig nem hinném, hogy a piro-val kapcs. nyelvészeti fejtegetésnek bármi alapja lenne.) Ami a kevésbé fontos kérdést illeti, Petrográd (akkor éppen - a világháború kezdetétől - így hívták a várost) a forradalom bölcsője, de 1918-tól (hogy meddig, az hosszabb kifejtést igényelne) a világforradalom fővárosa Moszkva volt.
süti beállítások módosítása