...A világot az emberért teremtették, az embert pedig azért, hogy meghódítsa és uralja azt. Ebből pedig egy furcsa nézet következik: a világ az emberé, következésképpen az ember bármit megtehet a világgal. Előbb-utóbb minden rendbe jön, mert „a természet a mi oldalunkon áll”, és ha most nagynak látszik is a baj, „valaki majd jön és megment minket”. A vallásos képzeletvilágban ez a „valaki” többnyire maga az Isten vagy az istenek egyike, illetve az isten(ek) küldötte (angyal, messiás). A szekularizált világnézetben nem jut hely isteneknek és angyaloknak, de maga a hiedelemrendszer ugyanaz, csak a díszlet és a szereposztás más. A „valaki majd jön és megment minket” bizonyossága a XXI. század emberében is ugyanolyan töretlen, mint ezer, két- vagy háromezer évvel ezelőtti őseiben. Csak éppen az ő hite szerint e „valakit”, aki majd eljő, hogy megoldást nyújtson minden problémánkra, rendbe hozza a hibákat és begyógyítsa vérző sebeinket, a tudósok, feltalálók, politikusok, államférfiak (más verzió szerint a földönkívüliek) között kell keresni. A lényeg azonban a megváltozott díszlet és szereposztás ellenére ugyanaz:
– A természet a mi oldalunkon áll; valaki majd jön, és megment minket!

A fenti szövegrészlet egy darab Birtalan Balázs lebilincselő puzzle-jéből, amelyben a törzsfejlődés és a természeti környezet mellett szerepet kap például a rögbi, egy repülőgép-szerencsétlenség  és a hit is.

Szerző: rás  2010.08.31. 11:43 8 komment

Címkék: blogok birtalan blog

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr794929247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andris 2010.08.31. 13:11:34

Nagyon jól ír. Az ebédszünetemben őt olvastam. (Egyik) személyes kedvencem, George Carlin, lényegesen derülátóbb a Föld jövőjével kapcsolatban. ami engem is csak azóta érdekel komolyan, hogy megszületett a kislányom) -> http://www.youtube.com/watch?v=rmKScssfbus A YT-on számos más vicces elméssége megtalálható.

Ismeretlen_46946 2010.08.31. 14:09:05

Andris: Óriási a Carlin-videó! (persze még sose hallottam róla)

Andris 2010.08.31. 16:37:55

Nagyon nagy figura. Mostanában úgy gondolok a humorra, mint egy speciális filozófiára, a nagy nevettetők (legalábbis nekem) mind a bölcsek is.(Rejtő is efféle, meg az előző poszthoz ezért is csatoltam Capeket) Érdemes megnézni a többit is, meg az életrajzába beleolvasni, elég úttörő a fazon sokmindenben.

Ismeretlen_115131 2010.08.31. 20:42:57

De jó, hogy rátaláltál! (Rá is) Én alapvetően utálom a világhálót és a globalizáció minden átkát, de ilyenkor nem annyira :) Egy gondolatot hadd tegyek ide B.Balázstól, mert ez nagyon frappáns összefoglalója annak, amit illene mindenkinek tudomásul vennie: "Bebizonyosodott, hogy – szemben a több ezer éves hiedelemmel – a természet nem a mi oldalunkon áll. Egyrészt azért, mert a természet nem áll senkinek az oldalán. Másrészt azért, mert mi is a természet része vagyunk. Apró, a legkevésbé sem fontos részecskéje, amely nélkül a természet a múltban évmilliárdokon keresztül kiválóan megvolt, és a jövőben évmilliárdokon keresztül kiválóan meglesz." (egy kis önvédelem - hogy ne olyan hamar kerüljön az emberre sor, mint faj, ami szintén kipusztulásra van ítélve)

Ismeretlen_46946 2010.09.01. 10:06:54

Kattal: :)

Szó-szóró 2010.09.02. 20:53:53

kattal: igen, elképesztő, hogy az idő-tengelyen milyen pici szelet írja le az ember történetét. Ha ehhez hozzátesszük, hogy térben mekkora helyet foglalunk el, akkor már tényleg szükség van valamire (hit), amire támaszkodhatunk. Hawking nekem azért fantasztikus, mert ebből a pici térből és pici időből próbál összefüggéseket találni a felfoghatatlanul nagyra.

Ismeretlen_115131 2010.09.03. 21:07:24

igaz... eléggé felfoghatatlan, ha éppen birtokolni szeretném az időt és a teret is. :) de hát épp ez a klassz, hogy eszembe sem jut azt befogni, átláthatóvá tenni - netán megismételni a tudomány nevében egy kör alakú csőben futtatva valamit, amit csak sejtünk hogy ott van ahol és azon ábrándozni, hogy leutánozzuk a bigbumot... ez már a nagyzoló elme betegsége szerintem. És a vallást is ilyennek tartom... miért kellene bármi másra támaszkodnunk, mint meglévő ismereteinkre, tapasztalatainkra? Épp azért, mert olyan sok mindent összegyűjtöttek már az elődeink... ki ér rá mindent megismerni belőle? :) Hawking... hát, éppen kitalálta annak az ellenkezőjét, amit korábban nem úgy gondolt :)... csak mert gondolni mindenki tud valamit - mindenki!

Szó-szóró 2010.09.03. 22:00:59

kattal: picit ennél azért több tudományosság van a dologban, mint hogy gondolok valamit, és a jövő héten ennek az ellenkezőjét találom ki. A teória számomra ott kezd érdekessé válni, amikor pl. a számomra nagyon szimpatikus fizikus/filozófus kigondol valamit (mozogni nem tud, csak az agya), és ezt később megfigyelések, mérések igazolják. Konkrétan egy példa: a fekete lyuk körül megfigyelt "sugárzások", de azért sok ilyen példa van. Andris: Carlin nagyon eredeti, én most láttam őt először, kösz. Nehéz vele vitatkozni, de azért holnap is a "szelektívbe dobom a zacskót".
süti beállítások módosítása