"Tekintettel arra, hogy a demokratikus fejlődésnek alapja a nemzetgazdaság átszervezése a nép érdekének megfelelően, a Magyar Kommunista Párt a nemzetgazdaság demokratikus reformjáért száll síkra. Ennek megfelelően a Magyar Kommunista Párt küzd a közérdek érvényesítéséért a profithajhászó nagytőke önző érdekeivel szemben. Küzd az állami, községi termelési formák fejlesztéséért... Nem akarja gátolni a széleskörű polgári magánkezdeményezést, de szigorú korlátozásokat követel a gazdasági életben a nagytőke hatalmának gátak közé szorítására.

Követeljük a termelés és hitel állami irányítását, a bankok és a külkereskedelem állami ellenőrzését..., a köz érdekeivel szembehelyezkedő, a tulajdonukban lévő termelési eszközöket nem gazdaságosan és nem a demokrácia érdekében használó nagytőkések üzemeinek állami igénybevételét, ugyanakkor követeljük a szorgalmas kisipar és a nélkülözhetetlen kiskereskedelemnek az eddiginél sokkal hatásosabb támogatását...

A kartellek és bankok kizsákmányolásával szemben, mely a parasztság nagy tömegeinek elnyomorodásával és lesüllyedésével járt együtt, a Magyar Kommunista Párt küzd a paraszti kisgazdaságok, elsősorban az újgazdák megsegítéséért és megerősítéséért... (J)ómódú, művelt parasztságot, virágzó mezőgazdaságot!...

(N)em a nagytőkének - a népnek építjük az országot."

(Részlet Rákosi Mátyásnak az MKP III. kongresszusán, 1946. szeptember 29-én elhangzott beszédéből)

*

A bejegyzés címében feltett kérdés bonyolultabb annál a gegnél, mint amit a fenti Rákosi-szónoklat nyújtotta párhuzam kínál. Mert lehet persze leszögezni, hogy az a fajta tőkeellenesség – vagyis lényegében kapitalizmusellenesség –, amely Orbán Viktor legújabb kori szónoklatait áthatja, s amellyel megideologizálja a költségvetési problémák „rapid” és hazardőr megoldását, a kommunistákat idézi (meg a fasiszta és náci mozgalmak kezdeti korszakait). És lehet azt is állítani, hogy miként Rákosi is átverte a magyar társadalmat, Orbán is azt teszi.

Csakhogy.

Egyrészt az 1946-os szónoklatban nincs átverés, akkor még a kistulajdon melletti kiállás is hiteles volt az MKP részéről, mert akkor még Sztálin úgy gondolta, hogy a szovjet megszállással katonailag-külpolitikailag biztosított kelet-közép-európai országokban egy történelmileg viszonylag hosszú, „népi demokratikus” átmenet következik, amelyben nincs szükség proletárdiktatúrára. (Egy év múlva – sok okból – már minden más lesz.)

Másrészt régóta állítom, hogy a rendszerváltás óta társadalmi szempontból, rendszeralapú megközelítésben baloldali gondolatok – szolidaritás, társadalmi egyenlőség, valamiféle közösségi eszmény – sokkal inkább elhangzanak jobbról, sőt szélsőjobbról, mint a hivatalos „baloldaltól”, a globális, neoliberális kapitalizmust teljes mértékben kiszolgáló MSZP-től. (A nemzeti szocializmusban a „szocializmus” fogalma egyenrangú!)

Magyarországnak a globális kapitalizmus rendszeréhez való kényszerű alkalmazkodása már az 1980-as években megindult, ennek mérföldköve volt belépésünk az IMF-be; a rendszerváltás az „alkalmazkodást” önkéntes és tudatos beilleszkedéssé fokozta. A privatizáció, a gazdasági liberalizmus, a dereguláció (vagyis a piac állami ellenőrzésének lényegi felszámolása) egyrészt lerombolta a zsákutcába jutott „szocializmus” iparát, a politikai elfogultság és bosszú szétverte a világszínvonalon termelő nagyüzemi mezőgazdaságot. Az 1990-es évek elején mintegy kétmillió munkahely szűnt meg. A felszámolás varázsszava a hatékonyság és a profit lett, s az új gazdaság felépítésének kulcsa a  külföldi tőke beáramlása volt. Ez az olcsó munkaerőt és piacot kereső külföldi tőke azonban egy, a multinacionális tőkének (anyavállalatoknak) alárendelt, sok szempontból „zárvány” gazdaságot hozott létre, kiszorítva vagy egyszerűen mellőzve a magyar ipari és mezőgazdasági termelőket, szolgáltatókat. (Természetesen vannak kivételek, prosperáló magyar vállalkozások.) A neoliberális gondolkodás a társadalmat teljes mértékben alárendelte a minél „szabadabb” piacgazdaság érdekeinek, az államot programatikusan egyre inkább megfosztva olyan – a létét indokló! – hagyományos funkcióitól, mint az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás. (Lehet, hogy az állam funkciója mégis elsősorban az osztályelnyomás biztosítása, ahogyan azt a marxizmus állítja?) Az EU-csatlakozás ezt legfeljebb annyiban árnyalta, hogy a „vadkeleti” kapitalizmus helyett egy szabályozottabb, civilizáltabb rendszert ígért. Mindezek (valamint az ausztriai jólét gyors elérésének meghiúsult álma) együttesen vezettek oda, hogy Magyarországon a rendszerváltás, s az annak nyomán létrejött rendszer népszerűtlen.

A Fidesz politikai párt, s egy politikai párt elsőrendű célja, hogy hatalomra kerüljön. (Ebből a szempontból irreleváns, hogy netán azért akarja a hatalmat, hogy „jót tegyen”.) Ez a politikai párt azonban olyan (sok okból) hatalmassá nőtt konglomerátum, amelyben együtt vannak holdkóros nacionalisták, engesztelhetetlen antikommunisták, a piacgazdaság technokrata hívei, konzervatív polgárok és még sok mindenki más, tisztességes emberek és gátlástalan karrieristák – meg az egyszerűen csak rendre, biztonságra vágyó tömegemberek. A (mint mondtam, nem húsz, hanem harminc év alatt) kialakult rendszert van, aki azért bírálja/gyűlöli, mert a külföldi (globális) tőke helyett a magyar nemzeti tőkét (például önmagát) akarná helyzetbe hozni, van, aki azért, mert valójában magát a tőkerendszert, a kapitalizmust utasítja el. Többnyire tudattalanul.

Orbán Viktor nyilvánvalóan az előbbieket képviseli, még ha a „nyerészkedő” bankokról, a  „munkáról” és az „erkölcsről” szóló tirádái az utóbbiakhoz szólnak is. De maradjunk most az elsőnél, vagyis annál, hogy Orbán célja (álma?) egy, a globális tőke diktátuma alól kiszabaduló, magyar, nemzeti piacgazdaság, családi parasztgazdaságokra és magyar kis- és középvállalkozókra (+ Csányi Sándor) alapozva.

Kábé annyi esélye van rá, mint hajdan Rákosinak lett volna, hogy Magyarország kimaradjon a szocialista világrendszerből.

 

Szerző: rás  2010.11.26. 14:59 24 komment

Címkék: orbán fidesz rendszerváltás kapitalizmus rákosi mátyás

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr624929277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BB 2010.11.26. 17:24:42

Nekem speciel nem is az einstanddal van bajom, hanem az érveléssel. Azért fojtják meg a mnyp-kat, mert ott nem volt biztonságban a pénz. Tőzsdéznek meg egyebek. A népre való hivatkozás, hogy ezt mind azért csinálják, mert minket féltenek. Ez az igazán undorító.

Ismeretlen_115131 2010.11.26. 18:27:28

Kommunista-e a Fidesz? - NEMIGEN! Nem lehet az, mert az eszmétől nagyon távol állnak. És igen, mert a legrosszabb fajta módszereket koppintva a diktatúra eszközeit tanulták csak el: miben más a kommunista párt erőszaka a fidesz erőszakpártjától? - semmiben. Van különbség Rákosi és Orbán személyi kultuszában? - nincs. Első lépése volt-e Viktátorunknak saját terrorelhárításának kiépítése és a 21 éves szervezkedésének legfőbb szervezete a titkosszolgálati rendszere kialakítása, besúgók hálózata, avagy listázások (Kubatov) felépítése? - Igen, igen, igen! Nomenklatúra van náluk? - Hajaj! Korrupt kinevezések, hülyék de seggnyalók pozícióba rakása (rakás szerencsétlenség)? - De mennyire! Hatalom, egyeduralom és internacionalista segítségek, kapcsolatok létrehozása megtörtént? - De meg ám! és milyen korán... az összes 56-os menekült Viktátoron dolgozott 54 éve, hogy most tapsikoljanak neki a kiépített kapcsolatrendszerének. Koncepciós pereket vágja? - hogyne vágná, azért tanulták annyian a jogot. Vannak besúgóik? - kizárólag ezek képesek jelentéseket írni, a nem fideszes eszes emberek seggéből is jelentenek, épp milyent szellentett az illető. Kihasználják politikai hatalmuk megerősítésében a tudomány "követeit"? - sőt mi több, egyenesen a tudományos körök kurta társai azok, akik megszervezték a butítást. No igen, szamizdat és röpiratok helyett, a kirándulások helyett, a kulturális körök helyett... valóban a fidesz a médiát használja és nem az értékes, öntudatos tömegek kialakítása szándékából, hanem azért, hogy szarrá mossa a tömegek agyát: lásd kampányháború, plakát-propaganda, fikagyárak, szójártók és demagógia hirdetésből álló felekezetek, tudatmódosító ezoterikusok és művészek, filmkészítők és zenészek, szövegírók és előkapart halott írók istenítése... gyalázat!

Ismeretlen_115131 2010.11.26. 18:32:41

Ja! :) és a fő kedvencünk: Vasárnapi újság MR1 és a többi direkt uszítás, vagy elterelés. No meg a segédek: a kisgazdák, most meg a kdnp és az atyaúristen. Tehát nem lehetnek kommunisták, hiszen még a mesében hisznek...

Ismeretlen_10155 2010.11.26. 18:55:57

Ismeretlen Szerző: A Megértés szonettje Nézd a fidesznyik, a Kasszaürítő, Hogy' vigyorog bele most a pofádba! Múltnak a szelleme: égen a felhő! Jól jövedelmez a bor, meg a bánya. ...tovább » Új arany alkony: az állami csecsről, Csak nyalogatnia kell az öregnek, Ízleni fog neki! -döntenek erről, Tapsol a zember e komcsi szövegnek! Nyúljatok! Itt van a házam a telkem! Gépkocsi, fél vese, vérem, a májam! Mind a tiétek: a szívem, a lelkem, Adni csak, adni csak, ennyi a vágyam! Hát Jó Uram, mit tennie kell, tegye! Országot épít! Áldva legyen neve! (megjelent itt: http://limerik.blog.hu/ )

Szó-szóró 2010.11.26. 20:36:27

rás: a "csakhogy" alatti bekezdésekben nagyon pontosan fogalmazol. Nem gondoltam volna, de a legtöbb gondolatoddal egyetértek. Abban bízom, hogy az utolsó bekezdésben viszont nem lesz igazad - én optimista vagyok. drc: nem olyan szellemes ez a vers, hogy érdemes lenne valahonnan átvenni. Persze ha te írtad, akkor más a helyzet, akkor minden rendben van ... bb: szerintem te most nem vetted észre, hogy rás nem a napi politikáról indított vitát, hanem adott egy átfogó elemzést. kattal pedig annyira indulatos, hogy majd szétrobban a blog. Nagyon jó ez a poszt (a "csakhogy" alatti rész), szerintem olvassátok el egy pohár sör után mégegyszer. Bocs, hogy ennyit okoskodtam.

Ismeretlen_46946 2010.11.26. 22:55:29

Szó-szóró: Köszönöm.

thomas 2010.11.27. 01:34:00

én csak hallgatok

Andris 2010.11.27. 16:56:59

Okosat írtál, tetszett, még elolvasom egyszer-kétszer.

Ismeretlen_115131 2010.11.27. 18:38:52

Szó-szóró a vájt fülű :)- elismerem, belőlem csak úgy zubog az indulat, csobogok, mint a hegy lábánál előtörő kis patak. Ám de teljes joggal teszem ezt: én azokat idézem elő, akik fokozatosan süllyedtek a mélybe, miközben ember feletti munkával kivájták a hegyek gyomrát... és létrehozták a cseppköveket, a gyönyörű képződményeket, amit a hülye turisták bármikor letörhettek és ha nem is rombolják, de pénzükért bámulják azt, amit létrehoztunk, miközben csak a sötétséget hagyták ránk és a melót bízták ránk... Hogyne lenne tökéletesen elegünk abból, amit út közben megtapasztaltunk? Épp csak a sóhajainkra és izzadtság cseppjeinkre nem figyelt soha senki, sőt! Azt hirdetik úton-útfélen, hogy nekünk ez így tetszik, mert nincs igényünk a fényre. Naná hogy van igény! Mindenkinek van... csak nem jutnak szóhoz a legtöbben. Rás és sokan mások remekül és finoman tudnak fogalmazni, mert nem fáradtak annyira bele a történtekbe, mint azok, akiket munkára fogtak és egyre kevesebb bérezéssel élték át az eseményeket - pedig ugyanolyan magasról indultak, mint a többiek... Az a nem mindegy, hogy ki mit áldozott és mit kapott érte cserébe! Nyilván semmi indulata nincs azoknak, akik köszönik szépen - most is remekül megvannak, mint azoknak, akiknek ez már a végső rúgást jelenti. Ráadásul éppen ez a fajta csitítgatásból eredő csendes türelem tette lehetővé, hogy eddig fajulhatott a helyzet. Pláne ráadásul, még számon is kérik az embereken, hogy miért birkák? Tegyenek magukért valamit... és ne várják az állam bácsi segítségét... Na hiszen! Hogyan is várnának épp attól segítséget, aki a nyomorba vitte őket? Segítség nincs. De amíg van pofája az embernek, legyen hozzá tartása is, hogy kinyissa, amikor kell... és fordítva is - akinek nincs tartása (mert gerinctelen), az viszont most már fogja be!

Ismeretlen_10155 2010.11.28. 10:44:53

most megnyugodtam. a Fidesz nem kommunista. no és akkor? attól még lesöprik a padlást!

Szó-szóró 2010.11.28. 12:56:22

kattal: őszintén és szépen írtál. Más a véleményünk, de tisztelem az álláspontodat és elfogadom a véleményedet. Nem tudom, hogy hol a megoldás, de abban biztos vagyok, hogy már az is segít, ha a rás blogjában vitatkozunk. drc: valószínű, hogy a fidesz úgy keveredett a padlásra, hogy a magtárban és a kertben már nem talált semmit. Én nem akarom menteni a cselekedeteiket, de azért az előzményeket, amik azért nem több száz évvel ezelőtt történtek, nem nagyon kellene elfelejteni ilyen gyorsan. Legalább annyit megtehetnél, hogy időnként bedobsz egy-két rövid gyurcsány rigmust is ...

Ismeretlen_10155 2010.11.28. 21:34:13

@Szó-szóró: alighanem eltévesztetted a házszámot. amikor előzőék bedobták az ingatlanadó ötletét ugyanígy ágáltam ellene. csekkold nyugodtan! a padlásomra illetve egyáltalán a portámra pedig senki emberfiát nem engedek be jószánatamból, aki rekvirálni akar. főleg azokat nem, akik előbb a farkukat akarták összemérni az IMF tárgyalódelegációjával, nemzeti önrendelkezést kiáltva, miközben a lakosság nyúzása nélkül is meg lehet oldani a helyzetet. a Bajnai-kormányt még nem fenyegette az államcsőd, a II. Orbán-kormány hiába kutatott a költségvetési csontvázak után gőzerővel. vajon mi történt az elmúlt hónapok alatt, amitől megváltozott a helyzet? és miért tudta ezt előre Kósa már a választások után?! talán csak nem azért, mert -- a klientúrának való kényszerű osztogatás okán -- el kellett ereszteni a költségvetési hiánycélt a 'csába, amit most pl. "válságadókból" és a magányugdíj-pénztárak kifosztásából (valamint a kormánynak rendkívül jókor jött kolontári katasztrófa után pl. a MAL Zrt. de facto államosításából) muszáj foldozgatni, hogy az EU is elfogadja? (mert annál nagyobb égést, hogy túlzott költségvetési hiány eljárást indítson a Tanács az éppen elnöklő Magyarország ellen, talán még a kifejezetten golyóálló népszerűségű Orbán sem vészelné át.)

Szó-szóró 2010.11.29. 08:04:43

drc: bajnaitól azért olyan nagyon ne essünk hasra. Ne felejtsük el, hogy egy hosszú keresés után, 20. versenyzőként találták őt meg. A multik érdekeit persze hibátlanul kiszolgálta. Ugyanakkor Orbán célja (álma?) egy, a globális tőke diktátuma alól kiszabaduló, magyar, nemzeti piacgazdaság, családi parasztgazdaságokra és magyar kis- és középvállalkozókra (+ Csányi Sándor) alapozva.

Ismeretlen_10155 2010.11.29. 09:36:17

Szó-szóró: amit mondasz az alapján Orbán tisztára, egy magyar Hugo Chavez... csakhogy én nagyon nem szeretnék egy keresztény-jobboldali Venezuela-verzióban élni. tetszik vagy nem, Magyarország kompország.(ha nincs meg, akkor csekkold Szekfű Gyulánál, hogy mit is jelent ez tulajdonképpen.) ahhoz kicsi, hogy betegre szívassa a globális tőkét, ez még egy olaj- és gázkincsben gazdag Venezuelának sem megy. amint kihívjuk magunk ellen a sorsot egyszerűen el fognak taposni. ;/

Ismeretlen_10155 2010.11.29. 09:37:43

egyébiránt persze szép és jó a kis- és középvállalkozások támogatása, de ha szerinted pl. Csányi Sándor vagy Széles Gábor pl. kkv-vezetők, akkor erős bajod van a fogalommal. =)

Ismeretlen_10155 2010.11.29. 09:41:21

ráadásul ez az orbáni elképzelés mintha nem akarna tudomást venni a EU szabad piacáról. nem a versenytársakat kellene kiszorítani a piacról, hanem fölnőni hozzájuk. pl. a egykori állami gazdaságok újbóli talpra állításával és a mezőgazdasági nagy- és kozépüzemek létrehozásával a mostani szétaprózódott, szecskára töredezett 1-2holdas magángazdaságok helyett. csakhogy aki ehhez hozzányúl már oda is vonzotta a traktorokat a Kossuth-térre. :)

Szó-szóró 2010.11.29. 10:00:22

drc: elnézésedet kérem, de egy kicsit becsaptalak. rás írásából az Orbánról szóló részt szóról szóra bemásoltam a válaszomba, tehát most tudnod kell, hogy rás-sal is vitatkozol. Ugyanakkor rás elemzését én változatlanul pontosnak és lényegretörőnek tartom. Van egy pici lelkiismeret furdalásom a turpisság miatt, de mondjuk nem olyan nagy ...

Ismeretlen_10155 2010.11.29. 12:16:08

Szó-szóró: én kérem a te elnézésedet, amiért hülyének nézel és nem vagyok az. tudom/tudtam, hogy tőle (is) idézel, de -- függetlenül attól, hogy te mit gondolsz -- vele is szoktak vitáim lenni. (ám abban nem tudom, hogy mi vitatható van, hogy mit gondol Rás szerint Orbán. szerintem is azt gondolja, csakhogy amit Rás és szerintem is gondol, az egy hülyeség.)

Ismeretlen_46946 2010.11.29. 13:57:39

drc: 1./ Kompország-ügyben én inkább Adyra hivatkoznék. 2./ Nem azt hiszem, hogy amit Orbán gondol az "hülyeség", hanem hogy lehetetlen. Ez különbség. 3./ Nyilvánvalóan másként ítéljük meg Chávez Hugó tevékenységét, mint ahogy a Nyugathoz való neoliberális ideológiájú (értsd: a globális nagytőke érdekeinek alávetett) "felzárkózás" kérdését is. (Lásd még Immanuel Wallerstein centrum-periféria elméletét.) 4./ Csányit, Szélest stb. nyilván sem én, sem Szó-szóró nem a kkv-k képviselőjének látjuk - ez ún. irónia volt. :) 5./ Mezőgazdaság-ügyben egyetértünk. (Mondjuk állami gazdaságok helyett én szívesebben látnék szövetkezeteket.)

Ismeretlen_10155 2010.11.29. 15:13:05

1) nyilván nem az ujjából szopta Ady. :D 2) lehetetlent gondolni és ezt megvalósítani szerintem hülyeség. bocs. 3) nyilván. :) 4) egen. (én is) ironizáltam. 5) örülök, hogy legalább ebben.

Ismeretlen_46946 2010.11.29. 16:18:16

drc: Másban is. :))

Szó-szóró 2010.11.29. 20:05:39

rás és drc: azért gondolom, hogy van esély a kkv-k és általában a magyar gazdasági szereplők fokozatos megerősödésére és a multik mindent elsöprő gátlástalan garázdálkodásának korlátozására, mert nagyon erős -Európában egyedülálló- központi hatalommal bír a fidesz. Ezt a gazdasági élet nemzetközi szereplői is tisztán látják, és számukra az nem érzelmi vagy hiúsági kérdés, hogy Magyarországot finanszírozzák-e, vagy esetleg befektetéseket is hoznak, hanem egy gazdaságossági számítás és kockázatelemzés. Azt gondolom és úgy látom, hogy a mezőgazdaság szerepe a következő években nemzetközi szinten is fel fog értékelődni. Ez nekünk kitörési pont, annyira különlegesen jók az adottságaink. rásnak igaza van abban is, hogy volt egy nagyon fejlett szocialista mezőgazdaság, amit szétvertek, de ma már az is látható, hogy a családi gazdaságok támogatása mellett egyrészt komplex mezőgazdasági birodalmak jönnek létre (pl. egy cégcsoport tevékenysége kukorica vetőmag előállítással indul, kukoricát termeszt, szarvasmarhát tart, a tejet feldolgozza, és a boltban megjelenik az általa előállított késztermék) és az integrációk. drc: nem néztelek hülyének, elnézést ha ez úgy látszott.

Ismeretlen_10155 2010.11.30. 08:43:53

@Szó-szóró: a multik szerepének csökkentése a piacon, illetve a piacra lépő magyar vállalkozások versenyképességén kell, hogy múljon, különben nem lehet eredményes az ő tőkeerős birodalmaikkal való gazdasági háború. elhibázott lépésnek tartom a multik túladóztatását, ha a magyar kkv-szektor felemelése a cél. először is azért, mert mára gyakorlatilag a multik az egyetlenek, amelyek képesek viszonylag nagy számú képzetlen embernek munkát adni. ahhoz, hogy beálljon valaki áru-feltölteni vagy anyagmozgatni, esetleg beüljön a kasszába nem se érettségi, se diploma. (és az ipari multikról még nem is beszéltem.) ha mindegyiket sikerül kizavarni az országból (és nem lesz ami a helyükre lépjen villámgyorsan) végünk. nem bírja majd az államkassza a szociális segélyeket. másodsorban pedig azért tartom rettenetesen rossz ötletnek a multik kicsinálását, mert az ezekkel való kapcsolat híján alig hiszem, hogy sikerülne olcsón teríteni a(z esetlegesen talpra állított) magyar (mező-)gazdaság által előállított termékeket külföldön. márpedig árbevétel nélkül nincs növekedés...

Szó-szóró 2010.12.01. 17:56:55

drc: szerintem tévedsz, a multik nem a munkahely teremtésről híresek. Ha megnézed a statisztikát, a munkahelyek zömét a kkv adja. Ahhoz sem kell multi, hogy a jó minőségű magyar mezőgazdasági terméket exportáljuk. Igazából nem is arról van szó, hogy velük háborúzni kellene, hanem arról, hogy a magyar kkv-nek kell teret és támogatást adni. Egyébként változás figyelhető meg a multi hiperek magatartásában, szinte egymással versenyezve hirdetik, hogy mennyi magyar árut forgalmaznak. (Kivétel az Aldi, aki döbbenetes, hogy mennyi osztrák és német gagyi cuccot ráborít a magyar vásárlókra.)
süti beállítások módosítása