Részlet Bogár László közgazdásznak a Magyar Hírlapban megjelent írásából:

"A hivatalos adatok szerint a munkáért fizetett bér irreálisan alacsony ('irreál bér'), hiszen alig haladja meg a 33 évvel ezelőtti szintet, és a többség esetében a fiziológiailag szükséges minimum alatt van. Egy átlag munkavállaló ma több mint kétszer akkora teljesítményt nyújt, mint 1978-ban, a bérének reálértéke mégis ezen a 33 évvel ezelőtti szinten látszik beragadni. Másrészt viszont az is nyílt titok, hogy több százezer ember kényszerűségből minimálbéren van bejelentve, miközben a valóságos jövedelme ennél lényegesen több. Egyrészt nagyon sokan menekültek nyugdíjba a munka világából, jelentős részük rokkantnyugdíjjal vagy egyéb intézményesített korkedvezménnyel. Másrészt viszont, ha a munka világába való visszatérésüket ösztönözzük, fel kell tennünk azt a kérdést is, hogy ki és miből fogja megteremteni az ehhez szükséges munkahelyek százezreit. Felháborító, hogy egyes munkavállalói csoportokhoz tartozók túl korán mehetnek nyugdíjba, de arról nem beszélünk, hogy ezen munkavállalói csoportok tagjai 10-12 évvel rövidebb ideig élnek, mint átlagos társaik. Mint ahogy arról sem beszélünk, hogy a magyar férfiak mintegy hatvan százaléka meg sem éri a 62 éves nyugdíjkorhatárt.

Miközben 1971-ben a 35 és 55 év közötti magyar és osztrák férfiak halálozási arányszámai azonosak voltak, ma majdnem háromszor annyi középkorú magyar férfi hal meg minden évben, mint Ausztriában. És arról is hallgatunk, hogy az egészségben eltöltött életidőt tekintve Ukrajnával és Oroszországgal együtt a legrosszabbak között vagyunk Európában. És persze azon sem gondolkodunk el, hogy a legnyomorúságosabb helyzetben lévő, csaknem egymillió ember hogyan vált történelemből kilökött réslakó páriává, akinek nemcsak semmilyen munkavégzéshez szükséges képzettsége nincs, sőt lényegében analfabéta, hanem elemi szinten hiányzik belőle a fegyelemnek és normakövetésnek az a minimuma is, amely nélkül a lehető legprimitívebb fizikai munkavégzés sem képzelhető el. Mélyen hallgatunk hát arról, hogy a fegyelmezés milyen rendészeti formáival és hogyan gondoljuk őket mégis bekapcsolni a munka világába. És arról, hogy az így végeztetett munka hozadéka egészen bizonyosan kevesebb lesz, mint amennyibe e munkavégzés megszervezése kerül. Vagyis, hogy ez a munka nem „hoz, hanem visz”. Arról meg végképp nem szólhatunk, hogy a fegyelmezés nélkül viszont e hatalmas és gyorsan növő réteg a parazitizmus olyan fenyegető struktúráit hozza létre, amelyet már semmilyen rendészeti eszközzel nem lehet megfékezni.


Az ország egyik leggazdagabb embere a minap úgy fogalmazott, hogy 'a szegénység a legjobb ösztönző, és ez a feltétel nálunk is megteremthető'. Nos, a szegénységet már nem kell megteremteni, mert éppen belefulladni látszunk, és az elmúlt negyven év ennek az abszurd logikának az ellenkezőjét bizonyítja. A szegénység, sőt most már a balkáni nyomor tömegessé válása ugyanis éppen hogy tökéletesen megsemmisített minden motivációt ezekben a társadalmi csoportokban. És mintha inkább éppen a gazdagság volna a legjobb ösztönző. Ez ösztönözte például a szupernyerteseket arra, hogy cinikus gátlástalansággal fosszák ki a vesztes többséget. Ha a munka valóban felszabadít, akkor ez a 'felszabadítás' most leginkább ebből a végzetesen hazug zsákutcából való kitörés 'szabadságharca' volna."

Bogár László cikke itt olvasható.

*

Régóta foglalkoztat az a probléma, hogy szinte a rendszerváltás kezdete óta Magyarországon a szélsőjobboldalon jelennek meg legkövetkezetesebben a társadalmi értelemben baloldali gondolatok. (Párhuzamosan az ember- és kultúraellenes fasiszta fröcsögésekkel.) Ez először a MIÉP-es országgyűlési képviselővé vált (2008-ban elhunyt) Gidai Erzsébet vagy Kopátsy Sándor közgazdászok rendszerkritikai tevékenysége kapcsán merült fel bennem. Bogár Lászlónak nemcsak a szélsőjobboldali hecclappá züllesztett Magyar Hírlapban, hanem a kétségtelenül baloldali Egyenlítő című folyóiratban is jelennek (jelentek) meg írásai. Nagyon nem tudok mit kezdeni Bogár paranoiás globálisösszeesküvés-elméletével, de minden alkalommal elgondolkodtatnak a "roncstársadalomról" szóló elemzései. S újra meg újra visszajutok ahhoz az immár bő két évtizedes felismeréshez, hogy a szocialista-kommunista gondolatot diszkreditáló "szocializmus" zsákutcájával, csődjével, majd a globális kapitalizmushoz való illeszkedésünket fantáziátlanul menedzselő szocialista párttal nálunk - Magyarországon és általában Közép-Kelet-Európában - értelmét vesztette a baloldal-jobboldal politikai fogalompár.

Szerző: rás  2011.06.23. 10:43 15 komment

Címkék: bogár lászló szegénység baloldal gidai erzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr824929378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pocakos 2011.06.23. 12:11:18

http://pocakosgondok.blogspot.com/2011/06/baloldal-mediaja.html

Ismeretlen_145118 2011.06.23. 15:45:31

Ras ez így van szerintem is, már felesleges a bal és jobb oldal mögé látni bármit is, most ez a nagy nemzeti- és vallás felé fordulás is látványos önkeresés, miközben teljes önelvesztés:) De ott vannak példaként a német pártok koalíciói, nem lehez manapság jobb- és bal oldalban gondolkodni szerintem.

Ismeretlen_46946 2011.06.23. 16:02:07

@borosta: Hangsúlyozottan a "posztkommunista" térséggel kapcsolatban írtam a jobb-bal kategória használhatatlanságáról. Ami pedig Németországot illeti: világos, hogy a CDU/CSU-FDP-koalíció jobboldali. De mit mondjunk az előző CDU/CSU-SPD-kormányról és benne az SPD-ről, amely maga is irányzatok koalíciója. A társadalmi rendszert következetesen bíráló Die Linke persze baloldali. De ez a politikai irányzat nálunk legfeljebb kulturális-tudományos szubkultúra.

Ismeretlen_145118 2011.06.23. 16:17:18

jogos, az tényleg más. meg kell nézni, h mi van azokkal a rétegekkel, akiknek az egyes pártok politikája normális esetben szólna. szerintem Kelet-Európában a társadalmi rétegek degradálódása is közre játszhat a karakteres jobb-bal politika leépülésében.

Ismeretlen_46946 2011.06.23. 16:29:01

Mit értesz a "társadalmi rétegek degradálódásán"?

Pocakos 2011.06.23. 18:04:12

rás írod, mondod: ".....Ami pedig Németországot illeti: világos, hogy a CDU/CSU-FDP-koalíció jobboldali. De mit mondjunk az előző CDU/CSU-SPD-kormányról és benne az SPD-ről, amely maga is irányzatok koalíciója. A társadalmi rendszert következetesen bíráló Die Linke persze baloldali......" No ezzel vitatkoznék. A CDU/CSU jobbközép (néppárt), az SPD, mint neve is mutatja: szocdem, tehát baloldali, az FDP, ugyancsak a neve alapján liberális, a Zöldek (die Grüne) radikális, a die Linke, pedig NDK-s utódpárt. A CDU/CSU - SPD koalició épp azért jött létre, mert a választások előtt *valamennyi* parlamenti párt kijelentette: a die Linke-vel NEM LÉP koalicióra !!! Ezt be is tartották. Mivel a kisebbek (FDP, Zöldek) is betartották ígéretűket (hogy kivel nem fognak koalicióra lépni), így patthelyzet alakult ki. Fennállt annak a veszélye, hogy új választást kell kirni. Ez azonban nemcsak drága lett volna, de a válság miatt a gazdaség is megsinylette volna az időhúzást, a "kivárást". Ezért a két legnagyobb párt koalicióra lépett.

Ismeretlen_46946 2011.06.23. 19:20:36

@Pocakos: köszönöm a kiegészítést. Egyébként úgy gondolom, egy pártot nem lehet pusztán a neve alapján megítélni. Ami pedig a Die Linkét illeti, mint te is tudod, az a keletnémet utódpárt és Lafontaine szakadár nyugati, baloldali szocdemjeiből jött létre. További vitatéma lehet, hogy kiket nevezünk "radikálisnak"; te a Zöldeket.

Pocakos 2011.06.23. 20:04:37

rás: nekem Lafontaine amolyan OV-snek tűnik, aki meglehetősen akaratos, és saját érdekét tartja szeme előtt. Volt kancellár jelölt is, de pártja végülis leszavazta. Akkor "megsértődött", majd a "Fordulat" után felfedezte, hogy mint nyugatnémet talán "rákapnak" Keleten. Így került vissza a politikába. Borzasztó demagóg párt a die Linke, viszont becsülendő, hogy "nem tagadják meg a múltjukat". Az SPD határozatot hozott, hogy csak helyi (max. tartományi) szinten lép velük koalicióra, (a hatalom érdekében), de országos választási szinten: NEM. A Zöldek, érdekes társaság. Gyakorlatilag a 68-as nemzedék, akik rájöttek, hogy a természet és a környezetvédelme úgyan politikamentes, de lehet belőle politikát csinálni. Mindig a "kapitalistákat" szidták, pl. legyen minden kocsiban katalizátor. Felhívták olyan fonákságra a figyelmet, hogy ameddig a Mercedes Amerikába (California) csak katalizátoros kocsikat szállít, addig belföldre (NSZK) ez nem követelmény. Az NDK-val nem foglalkoztak. Csak a (belföldi) környezettel, környezetvédelemmel, de ott radikális változásokat sürgettek, és sürgetnek. Lásd atomerőművek leállítása. Vagy az üvegbetét bevezetését, mert így (talán) nem dobják el szanaszét. Ezt értem radikalizmus alatt. Azonnal, egyértelmű és mihamarabb változást sürgetnek. Nem hajlandók tökölni, hogy "beszéljük meg", meg "hátha másnak nem jó". Fafejűek. Arról persze nem beszélnek és nem gondolnak, mivel világítanak, fűtenek, ha leállítják az atomnenergiát.......... Ezt értem a Zöldek radikalizmusa alatt.

Ismeretlen_145118 2011.06.23. 21:19:34

Ras: hát úgy érzem, h a tipikus eltűnik a középosztály probléma, amit sokszor szoktak mondani. De az emberek "párthűsége" is változott, mindig azzal jönnek, h a bizonytalankodókat kell megnyerni, a HVG-n tegnap is megint ezzel a "réteggel jöttek".

Ismeretlen_10155 2011.06.24. 16:11:10

A Kormány látványosan lemondott az (alsó)középosztályról azzal, hogy az Mt, a Kjk és a Ktv alapján a köztisztviselői és a közalkalmazotti vezető kinevezéseket párt- és politikai kilentúrakeggyé tették, hogy a rendvédelmi szerveknél a szolgálati nyugdíjakat ki akarják vezetni (a semmibe) és hogy ott vegzálják a közegészségügyet meg a közoktatást, ahol érik (benne rengeteg, egyébként a hagyományos értelemben vett művelt középosztályhoz tartozó munkavállalóval). a Fidesz és kabinetjének bevallott ideálképe a kis- és középvállalkozó. aki viszont tény, sőt: szinte nyílt titok, hogy gyakorta baszik tisztességes adófizetéssel eltartani az államot, mert inkább mindenféle adó- és pénzügyi trükkel él, mintsemhogy bevallja az összes adóköteles jövedelmét. ebből következően az állami szektorba szorult értelmiségi középosztály úgy él, ahogy azt a helyzet, a Kormány, meg a vállalkozói bevételek adója megengedi neki.

Ismeretlen_145118 2011.06.25. 18:02:23

drc: hát igen kis magyar társadalmi körkép.

Andris 2011.06.27. 09:33:56

drc: ebben teljesen igazad van. Nem is akarom mentegetni a kormányt, a hibás/rossz/buta intézkedéseken túl gondom van a stílusukkal is. Azonban tényleges bevételt, költségvetési többletet csak az általuk preferált rétegtől remélhetnek.

Ismeretlen_145118 2011.06.28. 16:56:47

Ras: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=358125&referer_id=friss ez a cikk is lehet kiindulási alap, hogy miért jelenik meg a szélső jobbon hasonló írás. Az adott demográfiai helyzet, és gazdasági helyzet beszorította a szociális politikát, többek közt ezért sem tudtak Sarrazin ellen normálisan fellépni. A szélsőjobbnak nem kell reális talajon mozognia, ha szót emel szociális kérdésekben. Felveti a problémát, és radikális megoldást tud kínálni rá (függetlenül attól, h reális-e).

Ismeretlen_46946 2011.06.28. 21:34:55

@borosta: kösz a linket (már láttam johnnymoore-nál is). A dolognak szerintem nem az a lényege, hogy a baloldal tudjon vitatkozni a szélsőjobbal, hanem hogy valamilyen megoldást kínáljon, ami túlmegy a hagyományos - és persze továbbra is érvényes! - értékek hangoztatásán.

Ismeretlen_145118 2011.06.28. 22:57:31

nekem is hasonló a véleményem erről.
süti beállítások módosítása