"Cottard...[s]zerette volna tudni, vajon lehetséges-e, hogy a pestis semmit sem változtatott meg a városban, és hogy minden ott folytatódik, ahol abbamaradt, azaz mintha mi sem történt volna. Tarrou úgy vélekedett, hogy a pestis meg is változtatta meg nem is a várost. Polgártársaink leghőbb vágya persze az volt, és az is lesz, hogy úgy cselekedhessenek, mintha mi sem változott volna, és így bizonyos értelemben semmi sem változik meg, viszont más értelemben nem múlik el minden nyomtalanul, bármennyire szeretnénk is, mert nyomot fog hagyni a pestis, ha máshol nem, hát a szívekben."

"Miközben Rieux a városból felszálló örömujjongást hallgatta, arra gondolt, hogy ez az öröm mindig veszélyben van. Mert ő tudta azt, amit nem tud ez a vidám tömeg, de a könyvekben olvasható, hogy a pestis bacilusa sohasem pusztul el, sem el nem tűnik, mert évtizedeken át szunnyadhat a bútorokban és a fehérneműben, türelmesen várakozik a szobákban, a pincékben, a bőröndökben, a zsebkendőkben és a limlomokban, s hogy eljő tán a nap, amikor a pestis, az emberek szerencsétlenségére és okulására, felébreszti majd a patkányait, és elküldi őket, hogy egy boldog városban leljék halálukat." (Győry János ford.)

A Camus kisregényéből készült monodráma a Vígszínház Házi Színpadán (a IV. emeleten, a lift rossz) Hegedűs D. Géza kongeniális előadásában. Javaslom.

Utána elővettem a regényt, amely valahogy kimaradt, pedig nagyon szerettem például a Közönyt - kétszer is elolvastam vagy az önéletrajzi Az első embert.

 

Szerző: rás  2012.03.17. 11:00 5 komment

Címkék: színház hegedűs d géza

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr814929568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2012.03.18. 21:55:30

rás:a mi Földünk lakosainak ma a globalizáció a pestise.Szimbolikusan persze.

Ismeretlen_10155 2012.03.19. 06:35:10

@egy nagyi: vagy éppen a gazdasági globalizáció ellen való nacionalista hadakozás és politikai handabanda... attól függ, honnan nézzük.

egy nagyi 2012.03.19. 07:53:49

drc:szójátéknak tűnik, természetesen,amit Te mondasz /globálisan/véresen benne van. Úgy is írhattam volna, hogy a 22-es csapdájában vergődünk,egyelőre rengeteg alternatíva fogalmazódik meg a fejekben, de a Káosz elborzasztja az embereket.Nem tartom végzetesnek a tőke koncentrált mozgását, de egyszerűen csak akkor tud az ember boldogulni, ha Lucifer teljesen legyőzi a bennünk élő Ádámot. A boldogulásnak számtalan kerékkötője van,viszont az emberek mostanság a fogyasztásban a boldogságukat akarták megvenni.Lásd:Hankiss Elemér:Proletár reneszánsz című remek munkáját.

Ismeretlen_46946 2012.03.19. 08:35:15

@egy nagyi: a globalizáció nem pestis, hanem a technikai, gazdasági, társadalmi fejlődés szükségszerű jelensége. Ezzel az erővel akár ott is kereshetjük minden baj gyökerét, hogy "lejöttünk a fáról", vagy hogy Prométheusz "ellopta a tüzet az istenektől". A probléma a kapitalizmus, amely megteremtette és szolgálatába állította. Miközben természetesen az emberek anyagi és szellemi javak fogyasztóiként haszonélvezői is - és nagyon sokan - áldozatai is a globalizációnak. A kettőt - a lehetőségeket szó szerint határtalanná tevő globalizációt -, illetve a csak profitérdeket ismerő kapitalizmust tévedés összemosni. (Természetesen mindkettő - globalizáció, kapitalizmus - sokkal bonyolultabb jelenség annál, mint amit egy kommentben meg lehet róluk fogalmazni.)

egy nagyi 2012.03.19. 14:02:55

rás:semmiképen nem mosnám össze a lehetőségek határtalanságát a profitérdekeket ismerő kapitalizmussal. De ha nincs tudásom, amely tőkeként működhetne,és nincs pénzem, amely élhet a lehetőséggel, akkor mindenképp kívül vagyok. És a mások által úgymond pofátlanul megtermelt profit nélkül pedig nincs lehetőségem.Igazad van, ez sokkal,de sokkal bonyolultabb kérdés.Annyit még, hogy a globalizáció természeti következményeit sem hagyom figyelmen kívül.
süti beállítások módosítása