Nem mondom, hogy minden állításával egyetértek, de történelmi távlatú, szellemes - és alapvetően igaz - cikk a Mandineren. Részlet belőle:

„(N)em Horthy-faszobrokat kell állítani – bár a dilettáns és randa műalkotás elég jól visszaadja a Horthy-rendszer lényegét, s ennyiben föltétlenül üdvözlendő tett –; hanem Mária Terézia, II. József, Ferenc József, Erzsébet királyné, Rudolf trónörökös, IV. Károly, és a tavaly elhunyt, a közép-európai népek egységét mindig is képviselő Ottó trónörökös érdemelne szobrokat, köztereket. 1526 után ugyanis a Szent István-i állameszményt – a soknemzetiségű, Nyugat-orientált, európai Magyarországét – a Habsburgok képviselték.
Ezért örömteli, hogy a kuruc kormány első két évét mégis egy labanc politikussal… ünnepelte. Wolfgang Schüssel jelenléte – kifinomult, bécsi polgári modora, fizimiskája, öltözete – polgári hangulatot kölcsönzött a Fidesznek. Schüssel nem az elmúlt tizenöt évben lett polgár…

Magyarország egyedül van. Érthető a kétségbeesett barátkozás – frusztrált magányában, izolációjában mindenkit és mindent lájkol, aki rámosolyog. Pedig elég lenne kissé oldalra néznünk. Ausztria Magyarország természetes szövetségese. Sőt, az osztrákok bizonyosan egyetlen rokonaink. Értjük egymást. Vicceink, történelmünk, gondolkodásunk olyannyira hasonló. Ahogy egy bécsi popszám énekli: az igazi osztrák úgyis az, kinek mamája „valahonnan Budapest és Balaton környékéről” jön. A magyar kormányt kritizáló, szocdem Hannes Swoboda anyai ágon egyenesen Miskolcról származik. Miért gondoljuk, hogy könnyebben szót értünk a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságával? Magyarországnak Bécsben még vannak hívei – másutt már azt sem tudják, hogy élünk. Az osztrák sajtó nem azért foglalkozik olyan sokat velünk, mert holmi világ-összeesküvés mozgatja esetleg a Standard Herrengasse-i szerkesztőségét – hanem mert Bécsben még érdekes, hogy mi történik Budapesten. Ott még bajainkat is értik. Ausztria ugyanis megőrzött annyit a Habsburgok empátiájából, hogy a sok kis délkelet-európai problémás, agyonsértett, durcás, depressziós, de mégis kedves és aranyos népecske – mint akár a magyarok – lelkét meg tudja érteni.

A Habsburg-birodalom volt az egyetlen nagyhatalom – éppen mert nem fertőzte meg a nacionalizmus és az abból következő imperializmus –, amely népeit nem elnyomta, nem gyarmatosította, nem homogenizálta, nem kalapálta kockára…"

A cikk teljes terjedelmében

 

Szerző: rás  2012.06.19. 11:04 12 komment

Címkék: monarchia mandiner

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr564929604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111887 2012.06.19. 11:13:37

Komolyan mondom, én szégyellem, hogy ilyen a Mandinerre kikerülhetett, pedig semmi közöm a laphoz, azon kívül, hogy szeretem olvasni. Nagyon remélem, hogy vagy Rajcsányi Gellért vagy valamelyik másik állandó szerző reposztol rá valamit, ez ugyanis elfogadhatatlan cikk. Techet Péter nem kevesebbet állít, mint annak idején Kovács László. (vö: "Merjünk kicsik lenni!") És egy idézet a cikkből: "Az osztrák sajtó nem azért foglalkozik olyan sokat velünk, mert holmi világ-összeesküvés mozgatja esetleg a Standard Herrengasse-i szerkesztőségét..." ...hanem azért, mert az osztrák bankrendszer nagy mértékben függ a magyar tőkepiactól. Hát, naná hogy figyelnek ránk a "sógorok", hiszen melyik úr hagyná magára a cselédjeit... Szélsőségesen ultralabanc, behódoló, provinciális és szolgalelkű írás ez, semmilyen értelemben nem tudom elfogadni... :(

Ismeretlen_46946 2012.06.19. 11:54:47

Igazad lehet: nagyon megzavarhatja a gondolkodást (vagy az azt helyettesítő hitet) a más vélemény, más nézőpont.

Ismeretlen_31312 2012.06.19. 12:19:13

Nagyon is reális alternatíva lenne egy erősebb összefogás itt Európa közepén, vagy akár egy észak-déli összefogás. Johnnymoor: Mi az hogy ultralabanc? Ha valaki provinciális ebben az országban, az éppen hogy a Jobbik meg a Fidesz szélső szárnya, akik az igazi problémák megoldása helyett újratemetgetnek, és buta ideológiai harcokat vívnak. Ha egyszer ők is csak tetézik az ország diszfunkcionalitást, miért ne lehetne kicsit elrugaszkodni és más értelemben "nagyot álmodni". Nagy utat kell nektek megtenni, hogy felérjetek a polgári kultúrához.

Ismeretlen_111887 2012.06.19. 12:54:14

@rás: Egyáltalán nem zavarta meg a gondolkodásom az írás. Elolvastam, értelmeztem és rájöttem, hogy nem tudom beleilleszteni a nézetrendszerembe, ennyi történt. :) AvPlaten: te polgári kultúrának azt hívod, hogy a magyar nép feltételek nélkül kinyalja a "nyugat" seggét, mindenáron másodlagos országként képzelve el önmagát? Hát, igazad van innen nagyon messze "vagyunk".

Ismeretlen_46946 2012.06.19. 16:11:45

@johnnymoore: ha azt írod, hogy nem tudod elfogadni, az teljesen rendben van, de te ezt is írtad: "szégyellem, hogy ilyen a Mandinerre kikerülhetett" - erre reagáltam. (Meg némileg a blogodon folytatott mini szóváltásra.) A cikk egyébként egyáltalán nem arról szól, hogy "a magyar nép feltételek nélkül nyalja ki a 'nyugat' seggét.

Ismeretlen_111887 2012.06.19. 16:26:20

"A cikk egyébként egyáltalán nem arról szól, hogy "a magyar nép feltételek nélkül nyalja ki a 'nyugat' seggét." Azért a sorok között terjed egy ilyesfajta szaga... :)

Ismeretlen_31312 2012.06.19. 18:42:33

Olyan hogy "nyugat" nincs. Egyesek agyában létezik, akik nem sokat tudnak az európai kultúráról és a kádári időszakból itt maradt szavakkal próbálják meg leírni a jelent. A magyar nép nehezen tudna cselekedni, ezt helyette a kormánya teszi. És kormányaink - megjegyzem minden eddigi kormányunk - felismerte, hogy nem légüres térben vagyunk, így ilyen-olyan módon szövetségeket köt, orientálódik más országok felé. A kérdés pontosan az, hogy milyen irányba lenne érdemes. Néha valóban szervilisnek is tűnhet a kormány, vagy tényleg az. Polgári kultúrának természetesen nem a behódolást tartom, hanem a nyitottságot a környező népek kultúrája felé, és a saját kultúránk ismeretét. Ebben nagy hiányt szenved ma a "magyar nép" egy része. És ez meg is látszik az ország állapotán.

BB 2012.06.19. 19:13:38

Azert van abban valami pikans, hogy a nagy komcsifalo Orbannak kicsit sem budos a kinai penz: http://hvg.hu/vilag/20120501_kina_orban_keleti_nyitas

Pocakos 2012.06.19. 23:45:57

Ekkora hülyeséget ritkán lehet olvasni. (és ezt még ajánlani???)

egy nagyi 2012.06.20. 00:45:46

Pocakos:teljesen egyetértek veled. Nemzetállamra szükség van/ a kultúránk miatt/. A nemzetieskedő veri ki a biztosítékot nálam. Ahogy én érzékelem ennek a cikknek a gondolata geopolitikai változást generál. A monarchiabeli fejlődés is kétarcú. Mennyit is adóztunk a császárnak ?

Ismeretlen_10155 2012.06.20. 18:04:38

az alapgondolat tetszik, de addig még érni kell, hogy Budapest Bécs egyenrangú partnere lehessen... és itt most nem elsősorban a császárváros turisztikai attrakcióira vagy szépségére gondolok, mert abban a székesfőváros több is, mint egyenrangú.

Pocakos 2012.06.20. 23:09:35

"Geopolitikai változást generál" - bizony nagyi, ezt (is) sugallja az agyament szerző. A sok nemzetiségű Mo., ahol nagyon hiányzik egy olyan "konzervatív" vezetés, mint a Habsburgok voltak. Természetesen magyarokkal helyettesítve. (ez itt a lényeg!) Schüssel a polgári példakép. Aha! Aki a miniszterelnökség (kancellárság) megszerzése érdekében képes volt önmagát meghazudtolni, és a szélsőjobbal (Haider) lepaktálni! Sőt, még az EU szankciókat is hajlandó volt bevállalni, csak kancellár lehessen. Majd egy korrupciós (Telekom) ügy miatt kellett végül is távoznia. Hát tényleg követendő példakép. Akárcsak a Habsburgok, akiket ügy utálnak az (igazi) osztrákok, mint a szart. Egy svájci katolikus dinasztia, amely Bécset tette meg birodalmuk fővárosának és benépesítette keleti szarokkal. Az igazi Ausztria Salzburg és Innsbruck. Tessék elolvasni a Habsburgergesetz-t 1919-ből. Azóta is valamennyi párt (beleértve a "konzervatívokat" is!) teljes vagyon elkobzásra ítélte, és államosította a dinasztia minden vagyonát, tagjait pedig elűzte. Ez a törvény gyakorlatilag ma is érvényben van! Azzal a kis különbséggel, hogy a törvény után születtek, és akik írásban lemondtak rangjukról és titulusukról, pontosabban azok utódai ma már részt vehetnek az osztrák társadalmi és politikai életben, sőt akár államelnöknek is választhatók. Történelmileg nézve. Ausztria kokettált a német nyelvterületek, a Németegység (Deutscher Bund) megteremtésében.Azonban a (protestáns) poroszok, élén Bismarck-kal, nem akartak a sok keleti népekkel teli katolikus Habsburgokkal "közösködni". Az 1866-ban kiprovokált Königgrätz-i csatában szarrá verték a osztrák-magyar-bajor seregeket. Ludwig von Benedek volt a Habsburg erők főparancsnoka. A vereség után új helyzet állt elő. Ekkor próbáltak a Habsburgok "megegyezni" a magyarokkal és a csehekkel. A csehek hallani sem akartak erről. A magyarok pedig úgy fogták fel, mint Kiegyezést, és a "haza bölcse" belement abba, hogy azt az embert koronázzák magyar királlyá, aki kivégeztette az első felelős miniszterelnököt! 67 után szétvált a két monarchia, a Lajta lett a természetes határ, a magyarok többé nem fizettek adót Bécsnek, az osztrákok meg letudták azt az iszonyú terhet, amit a keleti népek jelentettek számukra. 1918-ban végre a Habsburgoktól is megszabadulhattak. Egyesülni akartak a német nyelvterületekkel. Nem engedték! Féltek, hogy túl erős lesz a vesztes Németország. A Német-Ausztria (Deutsch-Österreich) nevet betiltották !!! (a Népszövetség). Sopronhoz hasonlóan Salzburgban is volt népszavazás. 99 % a Németországhoz csatlakozást választotta. A Népszövetség semmisnek tekintette a népszavazást. Nem sorolom tovább. Remélem, látható, hogy az osztrákoknak tele van a tökük a Habsburgokkal, meg az egész K.u.K. Monarchiával.
süti beállítások módosítása