… és talán a normalitás lehetetlenségéről.

(Most mindenki Nyírőzik/Nyirőzik* – Prohászkázik – zsidózik/antiszemitázik, beállok én is a sorba.)

Mindenekelőtt szögezzünk le néhány dolgot. (Már nem tudom, ki mondta, de mélyen egyetértek:) Auschwitz után minden antiszemita potenciális gyilkos.

Továbbá: a holokauszt nem (csak) zsidó, hanem magyar tragédia; nemcsak azért, mert magukat magyarnak tartó/valló/hívő százezrek estek áldozatául, hanem főleg azért, ahogy a magyar állam, annak szervei – kormány, közigazgatás, csendőrség, MÁV – közreműködött félmillió magyar állampolgár elpusztításában, s ahogy más magyar állampolgárok tömegei rávetették magukat a deportáltak hátrahagyott ingóságaira. Igen, voltak, akik üldözötteket mentettek, de ezek egyéni hőstettek, emberi, állampolgári cselekedetek voltak – ezzel szemben áll az, amit a Magyar Állam tett. (Az a magyar állam, Horthy Miklóssal az élén, amely ma ún. Alaptörvényben megerősített példaképe az Orbán-rezsimnek.)

Továbbá: 1944-ből – a végkifejlet, az „eredmény” felől visszatekintve – egymásba kapcsolódnak, szigorú logikai láncot alkotnak félévszázad fejleményei – a politikai antiszemitizmus megjelenése (a „térfoglalás” fogalmát bevezető Istóczy Győző), az 1918-19-es forradalmakat követő pogromok, az 1920-as numerus clausus, a népi írók antikapitalizmusban gyökerező antiszemitizmusa Szabó Dezsőtől (1919, Az elsodort falu) Németh Lászlóig (1943-as[!] balatonszárszói előadásában a kését köszörülő, bosszúszomjas Shylockról) , az 1938-tól egymást követő zsidótörvények, majd 1944 tavaszán a gettósítás és a deportálás.

Kezdetben volt a szó…

És a szónokok között Prohászka Ottokár, a 20. századi magyar katolicizmus valószínűleg legnagyobb alakja, a szociális gondolat, a keresztényszocializmus apostola, a hit és a természettudomány összeegyeztetésének kísérletéért vatikáni indexre tett teológus, aki rövid politikusi pályáját azzal a keserű tapasztalattal zárta le 1921-ben, hogy ez „keresztény kurzus” kereszténység és keresztények nélkül. Prohászka Ottokár, aki mélyen és nagyhatásúan antiszemita, az akkori kormánypárt elnökeként a numerus clausus egyik szorgalmazója volt. Prohászka Ottokár 1927-ben meghalt**. Számon lehet-e kérni rajta a 17 évvel később Auschwitzba deportáltakat? Nehéz kérdés. A válasz – egyfajta válasz – megfogalmazható az előző bekezdésben vázolt logika alapján. És másfajta válasz fogalmazható meg, ha tudjuk, hogy a zsidókérdés a holokauszt előtt legitim vitatéma, probléma – úgy értem, politikai vita – általánosan elfogadott – a magyarországi zsidók által is elfogadott és folytatott – vita tárgya volt; bizonyság erre például a Huszadik Század c. folyóirat nevezetes körkérdése 1917 májusában (lásd itt): „Van-e Magyarországon zsidókérdés, és ha igen, miben látja annak lényegét? Mik az okai a magyarországi zsidókérdésnek? A magyar társadalom minő jelenségei, a magyarországi zsidók, illetőleg nem zsidók minő társadalmi viszonyai, intézményei, tulajdonságai, szokásai azok, melyek szerepet játszanak a zsidókérdés előidézésében? Miben látja Ön a magyarországi zsidókérdés megoldását…?” … Izgalmas, tanulságos olvasmány. De ma már tudjuk, hogy 1944 generációkra véget vetett a normális, indulatmentes párbeszéd – néha maga a beszéd – lehetőségének.

1947-ben szociáldemokrata fiatalok, Faludy György költő vezetésével ledöntötték Prohászkának 1934-ben a Károlyi-palota kertjében felállított szobrát. Állítólag az emigrációból hazatérő Károlyi Mihály kívánságára. (Mellékesen: 1914-ben Prohászka eskette össze Károlyit és Andrássy Katinkát.) Aztán évtizedekre Prohászka is, Károlyi is, Faludy is eltűnt a hivatalos magyar történelemből és kultúrából. 1984-ben Székesfehérvárott a Prohászka-emléktemplom előtt állították fel újra a püspök szobrát. Vagyis 28 éve van Prohászka-szobor Magyarországon. Miért kelt most mégis indulatokat az újabb, budapesti szoborállítás terve? Azért, mert akik szobrot akarnak állítani, azokat csak Prohászka antiszemitizmusa, mondhatni „Prohászka, az antiszemita” érdekli. Nem a földosztó, a szociális igazságtalanságok ellen, az egyház modernizálásáért fellépő püspök, hanem a zsidókat a társadalomban, a gazdaságban, a kultúrában háttérbe szorítani akaró antiszemita.

Ajánlott irodalom:

Bibó István: Zsidókérdés Magyarországon 1944 után (1948)

Gyurgyák János: A zsidókérdés Magyarországon (2001)

*

Most egyébként Nyírő Józsefet olvasok – először. Szerdán könyvcsere akció volt a MOM Kulturális Központnál, és ott találtam az Isten igájában c. regényt, az Erdélyi Szépmíves Céh 1934-es kiadásában. Még az elején tartok: megrendítően szép. Akkor is, ha a hülye Nyírő később nyilas lett, ezért emigrálnia kellett, ezért a „kommunista időkben” nem adták ki – és most ezért fontos, ezért kerül be a Nemzeti Alaptantervbe (meg a magyar országgyűlés elnökének politikai turistaprogramjába)

*

*Az írásmódról lásd a Székelyhon.ro-n megjelent írást (meg a múlt heti És-t):

** Prohászkáról lásd pl. Gergely Jenő: Prohászka Ottokár (Gondolat, 1994) vagy Rubicon 1999/8. sz., Katus László írása

Szerző: rás  2012.06.23. 19:51 54 komment

Címkék: antiszemitizmus nyírő józsef prohászka ottokár zsidókérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr324929607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2012.06.23. 23:18:23

rás:nagyon egyetértek veled, a Huszadik Századból egyelőre Blau Lajos véleményét olvastam el, miután már erősen koncentráltam egy tévés matematikai előadásra nem maradt a többi álláspont elolvasására energiám.Betettem a könyvjelzők közé, majd naponta olvasom, nagyon köszönöm neked. Nagyon sok antiszemitának elemi fogalma nincs a dolgokról.

Ismeretlen_10155 2012.06.24. 20:05:29

ha Auschwitz után minden antiszemita potenciális gyilkos, akkor ugyanezt elmondhatjuk azokról is, akik rasszista nézeteket vallanak. ám ezeket el szokták mostanában kenni. az elemi antiszemitizmust Izrael állam elleni ellenszenvvel, a rasszizmust a "cigánybűnözés" (sic!) elkenten homályos -- és nem mellesleg ab ovo alapjogsértő -- fogalmával palástolják. a totalitariánus eszmék a demokrácia és a véleményszabadság köntösébe öltözve lopják be magukat a szellemileg nem kellően felvértezett emberek agyába; ahogyan József Attila írja: "Ős patkány terjeszt kórt miköztünk, a meg nem gondolt gondolat, belezabál, amit kifőztünk, s emberből emberbe szalad. [...]"

egy nagyi 2012.06.26. 00:28:34

rás:még egyszer nagyon tanulságos olvasmány a Huszadik Század körkérdésére adott válaszok, én kötelezővé tenném középiskolákban az értelmezéseket erről a témáról, természetesen Wass Albert stb. munkásságának társaságában. Egy jól indított téma és annak alapos körüljárása feltételezem, hogy segíti a diákokat az önálló vélemény kialakításában. Idealizmus ?

Ismeretlen_46946 2012.06.26. 08:08:25

@egy nagyi: :)) Nem hiszem, hogy idealizmus lenne. Azt viszont nem igazán értem, hogy jön ide Wass Albert, illetve talán arra gondolsz - amivel egyetértek -, hogy szükség van többféle nézet, világlátás megismerésére.

egy nagyi 2012.06.26. 09:24:33

rás:pontosan, s arra,hogy megtanuljuk végre, hogy egyik ember sem alábbvaló a másiknál. Tudom, hogy W.A._t miért vonjuk felelősségre stb.,de az önálló véleményformálás igényét és lehetőségét oktatni kéne.

Andris 2012.06.26. 22:15:21

Futószalagon történik a vitatott múltú (és olykor munkásságú)figurák kiemelése és rehabilitációja. Wass, Horthy, Nyírő és legújabban Prohászka. Az írókkal az a helyzet, hogy nehéz különválasztani az írói munkásságukat az egyéb, olykor kínos vagy vállalhatatlan szerepvállalásuktól. Nyírő van itthon, de még nem olvastam, Wasstól pedig csak a 13 almafát olvastam, és tetszett.

Ismeretlen_10155 2012.06.26. 23:26:22

apropó: a történelem ismétli önmagát. egy új Imrédy Bélát forgatott ki a sorskerék: http://index.hu/belfold/2012/06/26/zsido_felmenoi_miatt_mosakszik_a_jobbik_alelnoke/ könnyet nem ejtenék, ha szétzilálná az egész zéró celbrális aktivitást mutató nácipártot (oppardon! nemzeti gyökeresek, nem pedig nácikok... bocsesz!) ez, meg még egy-két eztán következő botrány. =)) (nem akarok összeesküvést sejteni, de per pillanat a narancsszínű nagytesó hatalmi érdekének látszik leginkább, hogy egy-két jól időzített bűzbombát bedobjanak "a nác..." (bocsika!), "a gyökeresek" közé, hadd szagolják a saját jól kiérlelt szarukat!

Pocakos 2012.06.27. 00:20:51

Ha, "... Auschwitz után minden antiszemita potenciális gyilkos...", akkor a Gulag óta minden kommunista potenciális gyilkos. A Holocaust szó, fogalom használatát a Vészkorszakra (Shoah) Wiesel vezette be, mint *kizárólag* az európai zsidóság sorsára vonatkozó kifejezést. A „magyar tragédia” egészen más. Talán hallottál Joseph Roth-ról, aki „Juden auf Wanderschaft” (Zsidók vándorúton) címmel írta meg a kelet-európai zsidók helyzetét 1937-ben, miután 10 évvel korábban (1927-ben) beutazta a főbb helyeket. Ebben az alig 100 oldalas beszámolójában, mindössze négy sort szentel kishazánkra. Ime: „…Magyarországról elvből kiutasítják a keleti zsidókat. Egy magyar zsidó sem karolná fel őket. A magyar zsidók többsége magyar nacionalista – Horthyval együtt. Vannak magyar nacionalista rabbik is……” Az általad közzé adott „körkérdés” 1917 májusából származik, amikor folyt a háború, a cár már lemondott, de még nincs NOSZF, és még nem született meg a Balfour deklaráció. Különben a „zsidókérdés” sokkal régebbi. Például Marx is foglalkozott vele, amit 1844-ben publikált. http://www.mlwerke.de/me/me01/me01_347.htm Akkor még nem söpörtek Európán át a forradalmak, és a Komm. Kiáltvány is vagy még négy évet váratott magára. Tehát, „társadalmi probléma”-ként sokkal régebbi, mint az általad jelzett 20-as évek legeleje.

Ismeretlen_1256 2012.06.27. 08:06:13

Terjed a Facebook-on az írásod! Minden szavát aranyba kéne önteni

Ismeretlen_46946 2012.06.27. 09:28:00

@Mesterszakács: nem facebookozom (töröltem már rég a profilomat), így aztán nem tudok róla. Ki tette közzé? @Pocakos: Köszönöm a kiegészítést - meg azt is, hogy nem vezetted vissza kétezer (ötezer) évre, hogy mikor volt még társadalmi probléma a zsidókérdés. természetesen ismerem a Marx-írást is. A Huszadik Századot arra hoztam fel példának, hogy ez normális vitakérdés lehetett valamikor - ráadásul egy jórészt zsidók által szerkesztett közéleti fórumon, egy folyóiratban.

Ismeretlen_46946 2012.06.27. 09:35:05

@drc: Azt hiszem, a Fidesznek egyelőre nagy szüksége van a Jobbikra, hiszen ahhoz képest mutatkozhat ő részint mérsékeltnek, részint a szélsőjobb gátjának. Elolvastam az Index beszámolóját, és Sz. Cs. szavairól Illyés jutott az eszembe, aki azt mondta: "a magyarság vállalás kérdése". Tudod, engem zavar, ha a liberális meg a baloldali meg a bal-lib értelmiség is belemegy az ilyen stílusú zsidózásba. Azt pedig kifejezetten hibának tartom, ha nem vesszük komolyan, hogy ezek ott a szélsőjobboldalon komolyan hisznek abban, amit mondanak.

Pocakos 2012.06.27. 10:07:15

rás, írod: „….A Huszadik Századot arra hoztam fel példának, hogy ez normális vitakérdés lehetett valamikor - ráadásul egy jórészt zsidók által szerkesztett közéleti fórumon, egy folyóiratban….” Látszik nem ismered (vagy nem akarod ismerni) a kort. 1917-ben már érezhető volt, hogy előbb-utóbb (1917-18 ősze!) nagy társadalmi változások lesznek, a három császárságnak (német, osztrák-magyar, orosz), valamint az Oszmán Birodalomnak vége. Herzl már 1896-ban publikálta a Judenstaat című művét, melyben ugyanúgy államalapításról álmodozott, mint Kelet-Európa legtöbb népe. Ez persze sokaknak (sok zsidónak) nem tetszett, elsősorban Magyarországon, ahol a legnagyobb mértékű volt az „asszimiláció”. Ki az a barom(?), aki feladja addigi (viszonylagos) jólétét, hogy elmenjen (bárhova) földet túrni, „államot alapítani”? Ez áll a szerinted „normális vitakérdés” mögött.

Ismeretlen_46946 2012.06.27. 10:55:49

@Pocakos: Köszönöm a kioktatást. Összetéptem a történész diplomámat.

jel 2012.06.27. 11:39:22

Valami vigasztalót hoznék most ide Szálinger Balázs : A DÁNSÁG A dánság lassú megtelepülése A félszigeten nem volt érdekes. Érdekesebb volt a megmaradás: Századokon keresztül ellenálltak A szomszédos népektől érkező Támadásoknak: a németség délről Próbálta az uralma alá vetni Ezt a kicsiny népet, míg az angolság Nyugatról, a svédség és az oroszság Kelet felől jött, hogy megtörje őket. Minden kornak voltak győztesei, Minden szomszéd nép átélt egy aranykort, A dánság viszont más stratégiát Választott, és véghezvitte a tervet: Semmi népként próbálta nem zavarni A nagyobbakat, sosem tört közéjük, Nem volt szentje, se nobel-díjasa, Nem származtatta magát istenektől, Elemektől vagy roppant madaraktól; Őstörténete barátságos és Őszinte; vezetői felelős, Kifogástalan modorú úrhölgyek És urak, kikkel beszélgetni jó. A dánságot az idő igazolta. Hol így, hol úgy álltak a folytonos Agresszió makacs ellenszelében, Néha térden, a legtöbbször féltérden, De mindvégig emelt fővel. a dánság Jelképei a rendezett szomszédság, Fölsöpört utcák, piros háztetők, A nép pedig a boldog életért Minden nap áldomást koccint a földnek, Mely észt és belátást adott neki, S melynek hála, íme: egy rafinált Kis nép megmaradt a történelem Végére, hogy kezdhessen valamit A világgal. Most tehát figyelünk.

Ismeretlen_46946 2012.06.27. 12:05:18

@jel: :) Köszönöm. De: "Nem volt szentje, se nobel-díjasa" - Henrik Pontopiddan, Niels Bohr? (a szenteknek most nem néztem utána)

Andris 2012.06.27. 20:14:38

Történészdiplomád összetépése mián örömmel tájékoztatlak, hogy van. :) Dániai Szent Kanut (1100-ban) -> http://www.katolikus.hu/szentek/0710-380.html

Ismeretlen_46946 2012.06.27. 23:30:51

:))

Szó-szóró 2012.06.28. 05:17:50

Mielőtt még teljesen hasra esnénk a dánság csodálatos mivoltától, azt azért tegyük hozzá az elmondottakhoz, hogy pofátlanul elviszik az orvosainkat. Azt is tudjuk, hogy mennyivel járulnak hozzá az elvitt magyar orvosok kiképzési költségeihez: semmivel. Szent Kanut ezért nem fogja megdicsérni őket.

Szó-szóró 2012.06.28. 05:26:27

Pocakos (8): a. teljesen igazad van abban, amit a Gulaggal kapcsolatban írsz. Az áldozatok is megérdemlik, hogy ne legyenek másodrangú áldozat kategóriába sorolva. b. nagyon érdekeset írsz a Horthy korszak zsidóságának nacionalizmusáról.

Pocakos 2012.06.28. 09:46:02

Szó-szóró (19): a./ a Gulaggal csak jelezni kívántam, hogy mekkora butaság az általánosítás (még mielőtt rás összetépi az átkosban szerzett történész diplomáját ;-)) – elvégre mélyen egyetért az Auschwitz egyenlő antiszemitizmus sematikus logikájával) b./ Joseph Roth (1894-1939)n az egyik legnagyobb osztrák író. Fanyar humora és fantasztikus meglátásai vannak. Idézett művéből megtudhatod, milyen is volt a kelet-európai zsidóság élete, (a két világháború közti) Lengyelország és Szovjet-Oroszország területén, (amit teljesen kipusztitottak 1941 nyara után, és amit Roth már nem élt meg.) Ismert, hogy a cári üldöztetés miatt már a múlt századforduló idejében elindult egy vándorlás nyugati irányba, és bizony ezt Nyugat-Európa nem jól szemmel nézte. A végcél Amerika volt, de általában az európai nagyvárosokban (Bécs, Berlin, Párizs) „leragadtak”, „elakadtak”. Roth híres mondása: „Mit ér egy ember papír nélkül? Kevesebbet, mint egy papír ember nélkül.” Szovjet-oroszországi tapasztalata: „Láttam zsidó parasztokat: természetesen nincs már gettó-jellegűk, falusiak, de nagyon határozottan különböznek a többi paraszttól. (….) Olyan néphez tartozik, melyben 2000 éve nem volt egyetlen analfabéta, mely népnek több a folyóirata, mint az újságja. (….) Míg körülötte a többi paraszt csak most kezd el fáradtságosan írni, olvasni, a zsidó az ekeszarva mögött a relativitáselmélet problémáit forgatja elméjében. Ilyen bonyolult agyú parasztoknak még nem találtak ki földművesszerszámokat. Egy primitív szerszám primitív fejet kíván…..”

Szó-szóró 2012.06.28. 12:19:03

Pocakos: felírtam magamnak: Joseph Roth, "Zsidók vándorúton". Jó lenne elolvasni (magyarul, vagy angolul, vagy franciául, de németül nem beszélek), megpróbálom valahol megkeresni :)

Pocakos 2012.06.28. 13:15:25

Szó-szóró: megvan magyarul, de csak antikváriumban (és bizony fehér holló). A neten is rákereshetsz. ISBN 963 02-6615-6 Egy korkép, egy olyan világról, ami örökre eltűnt, méghozzá a fizikai megsemmisítés következtében. Van benne szó náci Németországról is: "Egy napon persze - és ezer évnél biztosan előbb - változni fognak a dolgok Németországban. De a Hitlerjugendben most felnövekvő nemzedékkel sem a zsidók, sem a keresztények, sem a kultúraféltő európaiak nem fognak örvendetes tapasztalatokat szerezni. (...) A német pogányok két következő nemzedékének megkereszteléséhez egész hadseregnyi misszionáriusra lesz szükség. Amíg nem keresztények a németek, nem sokat remélhetnek tőlük a zsidók...." (1937)

Ismeretlen_31312 2012.06.28. 13:47:32

@ 18. Szó-szóró: Mi ugyanezt csináltuk a románokkal.

Ismeretlen_10155 2012.06.28. 14:28:47

@rás #11: azt hiszem alapjaiban érted félre, amit Csanádról mondtam. szerencsére Tóta W hellyel-közzel úgy fogalmaz a kérdést illetően, ahogyan magam is gondolkodom, tehát jobb híján csak belinkelném: http://hvg.hu/w/20120628_chajim_csanad Nem Szegedi Csanád zsidó származása a lényeg, illetve a jobbikos agyhalott bagázsnak nyilván az, de ez egy hibbant álláspont. Az a lényeg, hogy a Jobbik egy olyan szellemi konstrukciót hozott létre politizálási alapnak, ami egy ilyen "ügy" kiderülésével borul, mint a kártyavár.

Ismeretlen_46946 2012.06.28. 14:44:58

@drc: Olvastam Tóta W-t - szellemes, "mi" jól szórakozunk rajta, "ők" talán szívják a fogukat, és ez kellemes, komfortos érzés. A probléma az, hogy "mi" hiába tudjuk, hogy ezek nevetséges barmok, hiába borul a neonyilasok "szellemi konstrukciója", ez egy igazi náci hitét nem rendíti meg, elszántságát nem csökkenti. Arról már nem is beszélve (dehogynem!), hogy a Jobbik nem a zsidózással szerzi a tömegtámogatást. (És ha holnap egy másik véresszájú vezetőjéről kiderül, hogy egyik nagyapja cigány volt, az se fog számítani.)

Ismeretlen_10155 2012.06.28. 19:16:19

megbocsáss, de nem látom, hogy érdemi párbeszédet lehetne folytatni bármely valódi nácival vagy neonyilas söpredékkel. ugyanakkor abban nagyot tévedsz szerintem, hogy a Jobbik mivel szerzi a tómegtámogatását: az ún. "rendszerkritikájának" ugyanis igenis a rasszizmus az alapgondolata, ezen felül már semmi olyat nem tudnak, amit a Fidesz ne bonott volna le róluk vagy amit a Fidesz már ne próbált volna ki hatalomtechnikai vagy kommunikációs módszerben. más kérdés, hogy a hit makacs dolog és a magyar vidéket, amely sajnálatos módon telis-teli van képzetlen emberekkel, mivel szédítéik, meg az is más kérdés, hogy a hinni akaró átvehető nyeretlen kétévesek hisznek nekik... ha a jobbikos pártélet belül ilyen "botrányoktól" szaggatódik meg, ami végülis megosztásohoz, bomláshoz vezet, nekem az is a célnak tökéletesen megfelelő eszköz. (bár tudom, ne álmodozzak!) nem hiszem, hogy aki eddig nem pártolt el a Jobbiktól amiatt, akik és amik, az most e tények súlya alatt egyszer csak megroppan és elpártol. Könnyebb az embereket hülyíteni, mint megmagyarázni nekik, hogy hülyítik őket.

Ismeretlen_46946 2012.06.28. 19:30:37

@drc: az első és az utolsó bekezdésben tökéletesen egyetértünk (bár lehet különbség abban, hogy kit minősítünk nácinak, neonyilas söpredéknek). A többiben sincs szerintem lényeges vita köztünk. Legfeljebb ott, hogy a rasszizmust én nem "alapgondolatnak" tartom a Jobbik "rendszerkritikájában", hanem fontos, de járulékos elemnek. Ennél lényegesebb szerintem a demokrácia- és tőkeellenességen alapuló Nyugat-ellenesség.

Szó-szóró 2012.06.28. 19:46:02

AvPlaten (23): igen, igazad van, nem volt szép tőlünk.

Ismeretlen_31312 2012.06.28. 20:05:20

Egy idevágó fontos hír: http://tinyurl.com/cx7gjzm

Ismeretlen_46946 2012.06.28. 21:43:35

@AvPlaten és Szó-szóró: Nem az van, hogy Dánia elcsábítja a magyarokat, Magyarország meg a románokat (romániai magyarokat és románokat), hanem magyarok és románok (és persze nem csak orvosok) tömegesen hallgatnak az eszükre, és a jobb életet választják. Szó-szóró logikája szerint sürgősen le kéne zárni a határokat. Egyébként a jelenlegi magyar tervekben se az szerepel, hogy Dániával (Norvégiával, Angliával, Németországgal stb.)fizettesse meg az ott dolgozó magyar orvosok képzését, hanem az oda távozókon akarják behajtani.

Ismeretlen_46946 2012.06.28. 21:47:12

@Platen: (tettetett?) naivitásnak tartom a XIII. kerületi "lokálpatrióták" örömét; kétségünk ne legyen, hogy Prohászka szobrát föl fogják állítani Budapesten, szerintem a Jobbik kezdeményezésének megfelelően eredeti helyén, a Károlyi-kertben. (Hogy Károlyin is üssenek még egyet.)

Szó-szóró 2012.06.29. 09:49:09

rás (30): nagyon megtisztelő, hogy gondolatmenetemből már le is vezetted, hogy a határokat le kell zárni. Sőt, aki nem hallgat a jó szóra, azt le kell csukni, de minimum a sarokba kell térdepeltetni. A dolog érdemi részét tekintve (és most próbáld meg csak dán szemszögből nézni a témát): gusztustalan, ahogy a dán fejvadászok ingyen szedik össze a mi adóforintjainkon képzett szakembereket. Ez olyan, mintha a pofátlan dán bemenne a lakásodba, elvinné a színes tévédet (persze nem fizetne), de megnyugtatna, hogy majd ő fizeti a havi 1500 Ft-ot, a tévé előfizetési díjat. Csodálkoznék, ha te ezt etikusnak tartanád. Azt nekem ne mondja senki, hogy csak a saját jól felfogott érdekét nézi, mert ilyen alapon ingyen kirámolhatja a szupermarketet is, hiszen az az érdeke, hogy tudjon mit enni de ne fogyjon a pénze.

Ismeretlen_46946 2012.06.29. 10:39:11

@Szó-szóró: "Ez olyan, mintha..." (Szerintem) nem olyan.

Ismeretlen_31312 2012.06.29. 15:31:55

Rás: Aki a kicsit nem becsüli ...

Ismeretlen_10155 2012.06.29. 17:40:18

"a rasszizmust én nem "alapgondolatnak" tartom a Jobbik "rendszerkritikájában", hanem fontos, de járulékos elemnek. Ennél lényegesebb szerintem a demokrácia- és tőkeellenességen alapuló Nyugat-ellenesség." na látod, tényleg ez lehet a lényeges különbség, merthogy ezek szerintem azok a járulékos elemek, amit jobbanték a nyugati antikapitalista mozgalmak kukáiból búvárkodtak ki (mindjárt épp a Fidesz után, másodikként), hogy aztán a nyugati antikapitalista, rebelista mozgalmak mintájára megteremtsék maguknak a "konzervatív lázadó" imizsdét (pl. épp a '68-as mozgalmárok mintáját kiforgatva), a "konzervatív forradalom" eszményét, amivel a jó öreg és poros nyilas világnézetet felturbózhatták, és valami újként adhatták el az arra fogékony, politikailag kevésbé defenzív agyaknak.

Andris 2012.06.29. 20:30:55

Szó-szóró: szerintem nem kell úgy érezned, hogy téged vagy az országot megrövidítik a szemét dánok. Ennyi erővel szemét az is, aki olcsóbb paradicsomot vesz a piacon, mert akkor megrövidíti azt, aki drágábban adja. Te olvastál bármilyen hörgést Indiából, amikor tömegével mentek dolgozni az indiai informatikusok külföldre?

Szó-szóró 2012.06.30. 18:08:02

Andris: pedig tényleg megrövidítik. Ők nem fizetik ki a képzés árát. A paradicsomot a piacon csak akkor veheted át, ha kifizetted az előállítás költségét és jó esetben még valami hasznot is. Az árversenyben egyébként jók vagyunk, mert mi olcsóbban képezzük az orvosokat, mint mondjuk Franciaország, és az itthoni orvosképzés mind a négy egyetemen nagyon jó színvonalú. Volt nagy hörgés akkor is, amikor Indiából vitték az ország krémjét. Ez egyébként a klasszikus brain-drain. Sajnos ez egy elég általános jelenség. A gazdag országok pofátlanul lenyúlják a szegényebb országok forrásait, minden területen, nem csak "hr" vonalon. (Elnézést, hogy ennyire eltértem a témától, de ezt a folyamatot mérhetetlenül igazságtalannak és pofátlannak tartom és nem tudok elmenni mellette szó nélkül.)

Sv 2012.07.02. 10:18:40

Szó-szóró: az orvosképzés "ára" egy virtuális dolog. Valódi, extra költség csak az első két évben van rajta (laborok, boncolás, ez se több, mint egy kémiatanárén, mondjuk), utána maximum szemináriumi termekben üldögélünk, vagy a kórházi folyosón (így még olcsóbb is, mint a bölcsészképzés, mert külön fűteni se kell...) Az oktatók betegeket ellátó orvosok, akik a tanításért nem kapnak plusz pénzt, sőt, sokszor a megyei kórházak orvosai jobban keresnek. Az "orvosképzés árát" soha, senki nem fizeti ki, és soha, senki nem kapja meg - illetve a kedves beteg, ha az egyetemi klinikára megy valami kicsit jobb kezelésért, ugyanis, mint minden pénz, ez is a betegellátó kasszába folyik be (és el). És akkor arról ne beszéljünk, hogy a híres magyar orvosképzés valójában semmit nem ér, közelébe nem ér semmiféle normának, mert ez nem (csak) pénz kérdése. Az orvosképzés (vagy egyáltalán bármilyen képzés) árának felemlegetése kizárólag hangulatkeltésre és manipulációra jó, teljesen értelmetlen. A brain drain meg olyan dolog, hogy a dolgoknak áruk van, beárazódnak, és, mint tudjuk, aki mogyoróval óhajt fizetni... (Bocsánat az offért, az én türelmem is gyorsan fogy a melegben.)

Ismeretlen_46946 2012.07.02. 20:23:54

Igazából nincs mit hozzátennem Sv véleményéhez, csak azért írom ezt a pár szót, hogy ne vesszen el a sok "zsidózás" közepette az oldalsávon látható kommentek közül.

Pocakos 2012.07.03. 01:21:02

Nem tudom, honnan jött Szó-szóró ötlete a magyar orvosok Dániába menéséről. Ez legalább akkora marhaság, mint Szálinger verse. Mindkettőből jól látszik, hogy egyikük sem ismeri a valós helyzetet. Szó-szóró – szerintem – Norvégiával keveri, hiszen ott van orvoshiány – főleg északon, a távoli és hideg településeken. Megjegyzem, jól fizetnek, de elsősorban „kisegítő”, (éjszakai) ügyeletes orvosokat keresnek. Alapfeltétel a nyelvtudás. Igaz, az angollal is el lehet boldogulni, mert az északi népek mindegyike beszéli az angolt, hiszen szoros kapcsolatuk van az angol királyi házzal. Dániára nem jellemző a külföldi orvosok „beözönlése”. Hirdetést sem láttam. A norvégoknál egy év teljes ellátást biztosítanak, ez alatt eldöntik, hogy megfelel-e, aztán vagy maradhat, vagy el kell mennie. Vissza Dániához. Van két „gyarmata”: a Faroe-szigetek és Grönland. Mindkét helyen a dán koronát fogadják el, viszont egyik terület sem tartozik az EU-hoz ! A dán tartózkodási engedélynél kérdés: valamelyik skandináv országból származik, annak állampolgára-e, ill. vallása evangélikus-e? A mindkettő igen esetében rengeteg kedvezmény jár. Nem kell tartózkodási engedély, és biztosított a nyugdíj és egészségügyi biztosítás is. Ez kelet-európaiakra NEM vonatkozik. Érdekes, hogy templomaik többsége valamikor katolikus volt, de csak a protestantizmus óta „vezetik” a lelkészek neveit. Minden templom belsőfalára fel van írva a lelkész neve és hivatali idejének dátuma. Szent Kanut (Knut) nem igazán ismert, mivel az egy katolikus szent. Ha már szent, akkor Saint Ansgar, akiben a keresztény hittérítőt tisztelik. Talán érdemes megemlíteni, hogy II. Miklós cár mamája, Dagmar hercegnő, dán királylány volt. Amikor hozzáment III. Sándor cárhoz, felvette az orthodox vallást és a Mária Fjedorovna nevet. Sokáig nem akarta elhinni, hogy a fiát és annak családját a bolsevikok kivégezték. Roskilde-ben a dán királyi család temetkezési helyén a katedrális egy alagsori részén temették el orosz orthodox szertartás szerint. Én még ott láttam, majd kívánságának megfelelően (Putyin közreműködésével) elvitték Szent Pétervárra, ahol férje III. Sándor cár mellé helyezték örök nyugalomra.

Szó-szóró 2012.07.04. 17:15:11

Pocakos: most kivételesen te tévedtél, ugyanis erre szakosodott fejvadászok folyamatosan csábítják Dániába a magyar orvosokat. Még dán nyelvtanfolyamot is szerveznek nekik, még a kiutazásuk előtt. Családi jó barátságban vagyunk olyan orvossal, akit kicsábítottak, és aki arról is részletesen beszámolt, hogy kint milyen nációjú orvosokkal találkozott, illetve dolgozott együtt. Nem tudom, hogy ez hogy van Norvégia esetében, csak azt tudom, hogy ott kevés orvost képeznek és az állam támogatja a hallgatók külföldi képzését (kb. évi 20 ezer dollárral). Ezzel nem arra utalok, hogy oda esetleg nem csábítanak kész orvosokat, de ezt a területet nem ismerem.

Szó-szóró 2012.07.04. 17:20:13

rás (39): ez aranyos, nekem jól is esett, hiszen úgy értettem, hogy kíváncsi vagy a válaszomra :) Ha nem így volt, akkor is aranyos volt ez a komment.

Szó-szóró 2012.07.04. 17:33:02

Sv (38): szerintem óriási tévedésben vagy. Ami meglep, az az, hogy feltehetően részt vettél ilyen képzésben, és ennek ellenére bagatellizálod a költségeket. Az orvosképzés nagyon drága dolog. Az értékét, vagy árát legjobban úgy lehetne számszerűsíteni, hogy megnézzük, mennyit adnak érte a világpiacon. A debreceni egyetemen például a külföldi diákok évente 15 ezer USD-t fizetnek. Az egyetemnek ez persze óriási bevétel, hiszen van 1500 külföldi diák, és ha ezt a két számot összeszorozzuk, akkor rögtön látszik, hogy több, mint 5 milliárd Ft folyik be tandíj címen. A városnak is van legalább ennyi többletbevétele, hiszen a diákok Debrecenben laknak, ott fizetnek albérletet, ott vásárolnak élelmiszert, ott szórakoznak, stb. Mindent összevetve ez egy laza 10 milliárdos tőkeinjekció Debrecennek. Ez tehát csak Debrecen, és még van három másik egyetem, ahol orvosképzés folyik. Arról már ne is beszéljünk, hogy az orvosképzés tandíja Franciaországban, Angliában, USA-ban, stb. jóval magasabb. Ott vajon milyen alapon számítanak magas tandíjat, ha az általad leírtak szerint például a kórházak folyosóján ingyen is lehet üldögélni? :) Azt pedig, hogy mibe kerül az adófizetőknek egy orvos képzése, még ki kell egészíteni a családi pótlék, a bölcsőde, az óvoda, az általános iskola, a gimnázium stb. költségével, mert amint azt tudjuk, ez mind "ingyenes" (ill. a családi pótlékot csak úgy adják).

Pocakos 2012.07.04. 18:15:12

Szó-szóró: tényleg kíváncsivá tettél. Hiszen, minden évben egy hónapot Aalborg-ban töltök és ott ilyet NEM tapasztalok. Szeretném tudni a „csábítás trükkjét” ;-) Örülnék, ha ismerősöd (ha őszinte!) ellentmondana azon véleményemnek, hogy elsősorban angol nyelvismerettel rendelkező, „kisegítő” (pl. éjszakai ügyeletes) orvosokat alkalmaznak. Vagy elfekvő, öregek otthonában „üzemorvost”. Abban nincs semmi csábítás, hogy az ország anyanyelvének minimális elsajátítását megkövetelik, és erre hajlandók „áldozni”. Ez tök természetes. Viszont azzal, hogy „…milyen nációjú orvosokkal találkozott, illetve dolgozott együtt. …..” elárultad, hogy NEM a *magyar* orvosok csábítására szakosodtak ezek a fránya fejvadászok. ;-) Abban igazad van, hogy Norvégiában a külföldi tanuláshoz adandó ösztöndíjnak hagyománya van. Így volt állami (királyi) ösztöndíjas évekig Párizsban és Berlinben Munch és Olaszországban Ibsen. És ha már Dánia. A bejegyzéshez kapcsolódva. Ellentétben Horthy-val a náci megszállás alatt a király mindennap kilovagolt koppenhágai palotájából, hogy jelezze népének, ő a helyén van és nem fél a náciktól. Sárgacsillagot nem viselt. Ez urban legend. Viszont, a szocdemeknek jó összekötetésük volt a megszállók főhadiszállásán, így időben megtudták, hogy mi vár a zsidókra. Mivel a lakosság a nemzet részének tekintette őket, egy éjszaka alatt kis hajókon, csónakokon tömegével (szinte) valamennyit (kb. 8000) átvitték Svédországba.

Szó-szóró 2012.07.05. 08:19:51

Pocakos: egy teljes, átfogó tanulmányt természetesen nem fogok tudni adni neked a témában, de azt megígérem, hogy amikor legközelebb összefutunk az említett orvossal, akkor pontosabban kifaggatom a részletek felől: hol vadászik a fejvadász, hányan voltak a nyelvtanfolyamon, milyen szakorvosokat vadászott le a vadász, stb. Ehhez kell egy kis idő (mondjuk egy hónap), de nem szaladunk el, te sem, én sem :) Ez az orvos ismerősöm egyébként a családjával együtt költözött ki Dániába, a két gyerek nem bírta a dán létet (a nagy dán boldogságfaktort), hazaköltöztek, de az orvos ismerősöm elvállalt egy ingázó életet: két hetet kint dolgozik, két hetet itthon van. (rás: elnézést a hosszú off-ért.)

Ismeretlen_46946 2012.07.06. 11:04:29

@BB: ???

BB 2012.07.06. 11:13:36

Akartam hozzaszolni, de a rendszer nem engedte es megprobaltam egy minimal posztot is, hogy lassam, az IP-cimem nem tetszik neki vagy a tartalom. Ugy tunik, az utobbi, ugyhogy cenzurazva erzem magam mostan :)

Ismeretlen_46946 2012.07.06. 11:20:16

@BB: lehet, hogy valami linkkel van baja a cenzúrának. :)) És egy kis fogalomtisztázás: "poszt"-nak a bejegyzést nevezzük, amiket a blog gazdája követ el. A hozzászólások neve: "komment". :))

BB 2012.07.06. 11:33:39

Igen, igen, közben rájöttem én is, egyszersmind tudtam, hogy könyör nélkül csattan a virtuális ostor :p A link-dolgot viszont nem értem, tiny url-lel rövidítettem, mint máskor... de az eredeti sem ment át.

Ismeretlen_46946 2012.07.06. 12:22:38

Nyilván basescuztál. :))

BB 2012.07.06. 13:06:16

Hehe, olyasmi. http://tinyurl.com/bq6kqcp ui. Nyilván Krugman is zsidó, azér báncsa Magyarországot (a poszt nem az övé, de Scheppele is zsidó, ejsze).

Pocakos 2012.07.06. 14:15:18

BB: egykori kollegám véleménye: http://tinyurl.com/7rf8ujk

Szó-szóró 2012.07.11. 21:30:49

Pocakos: ha Toomas volt a kollégád, akkor egyetértek vele. Ha nem ő volt a kollégád, akkor is :)
süti beállítások módosítása