Boldog volnék, ha egy olyan országban élnék, ahol racionális vitákban dőlnek el politikai kérdések, ahol az emberek gondosan mérlegelve, észérvek alapján szavaznak valamely pártra és annak képviselőire. Nem tudom, van-e ilyen ország, de azt tudom, hogy Magyarország nem ilyen. Attól tartok, egyre jobban kibomló balkáni, kelet-európai -- na jó: "félázsiai" -- formánkat hozva, érzelmek, indulatok játszanak főszerepet. Gyorsan leszögezem: bár ebben mérföldkőnek tartom Orbán Viktor 2002-ben megkezdett, az országot két táborra osztó gyűlöletretorikáját, nem csak ő a bűnös; szépen alkalmazkodott ehhez az MSZP (néha szánalmasan gyermeteg) demagógiája, és hát megvan a maga félelmetes hatása az ingerküszöböt alaposan megemelő, elbulvárosodott médiának is (megintcsak: Bayer Zsolttól az RTL Klubon át az Indexig).

Szóval: egy érzelmekre ható, indulatokat gerjesztő performansz ma már egyáltalán nem idegen a politika világától (2010 előtt Kövér László is másként ítélte meg a parlamenti akciózásokat). Vasárnap a Szolidaritás (a számomra változatlanul szimpatikus, hiteles Kónya Péter által vezetett szervezet) -- nem mellesleg az Együtt - 2014 egyik alkotórésze -- ilyesmivel tette emlékezetessé születésnapi nagygyűlését: felállított egy hungarocellből készített Orbán-szobrot, majd -- az 1956-os Sztálin-szobordöntést idézve -- ledöntötte, a szobor fejét pedig ünnepi menetben vitte el a Terror Házához. Ízlés kérdése, hogy a dolgot ki hogyan ítéli meg. Az csak természetes, hogy Orbán pártja -- és sajtója -- tiltakozik. (Mondjuk, a Magyar Nemzet nem ilyen finnyás, amikor Bajnait akasztófával fogadják, és nem volt az, amikor Gyurcsányt "akasztották".)  Egy "von Haus aus" píszi liberális politikus is hitelesen fintoroghat a tévékamerák előtt. De az, hogy az MSZP szükségesnek tartja, hogy a parlamentben ítélje el az akciót, az súlyos aránytévesztés. Bajnainak pedig a Mátyás király és az okos lány meséből ("Jöjjön is, meg ne is, köszönjön is meg ne is...") a buta lányt sikerült alakítania. Szánalmas ez az egész.

Szerencsétlen Selmeczi Gabriella állandóan a "bukott baloldal"-ról beszél, pedig ennél fontosabb, hogy ez "bukásra ítélt" baloldal. (Más kérdés, hogy az MSZP-nek vagy Bajnainak vagy Gyurcsánynak mi köze a baloldal fogalmához.) Egy, a hatalom minden -- törvényesen és törvénytelenül megszerzett -- eszközével rendelkező, gátlástalan gengszterbandával szemben próbálják eljátszani (vagy imitálni) a korrekt úriembert. Egyrészt lóg rajtuk a jelmez, mint tehénen a gatya. De ennél fontosabb, hogy a dolog értelmetlen, haszontalan. A jövő évi választásokon azok az úgynevezett "bizonytalan" szavazók játsszák majd a főszerepet, akiket eddig az értelmük nem ébresztett rá, hogy mi folyik ebben az országban, vagy annyira kiábrándultak mindenből és mindenkiből, hogy most úgy gondolják, nem mennek el szavazni. Őket elsősorban az érzelmeik, indulataik alapján lehet majd mozgósítani. És ebbe simán beleférnek ilyesfajta -- szerintem teljesen komolytalan, de hát a dolog nem nekem szól -- gegek is. Bármi, ami mozgósít egy - nagyon nem hungarocell - politikai gengszter eltávolítására.

Szerző: rás  2013.09.30. 21:16 Szólj hozzá!

Címkék: kampány politika Szolidaritás

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr855542577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása