Tegnap a Moszkva téren (na jó, a „Kalefen”) belebotlottam a 4K! standjába; jóarcú, 18-20 éves, szórólapozásban láthatólag járatlan fiatalemberek ácsorogtak a párt(?) választási(?) röplapjaival, inkább egymással, semmint a járókelőkkel foglalkozva. Némi erőfeszítéssel sikerült mégis szereznem.

A „negyedik köztársaságot” követelő fiatalok elutasítják a „legkisebb rossz” választását, totális csődnek tartják a rendszerváltás két évtizedét.

„Ma csak az nem látja, hogy zsákutcába jutott az ország, aki nem akarja látni.

Ez a katasztrófa nem egyetlen hataloméhes őrült műve, hanem a rendszerváltás rendszerének katasztrófája.

Az országot a rendszerváltáskor egy politikai maffia kerítette hatalmába. A kezdeti jó szándékú értelmiségi politizálás után a pártok gazdasági érdekcsoportok intézőivé változtak…

És miközben odafönt ment a maffiaharc… (t)önkrement az iparunk, kivéreztek a közszolgáltatások, megnőttek az egyenlőtlenségek és terjedni kezdett a legsötétebb nyomor. ..

Így teltek az évek, míg valami meg nem változott! Az egyik maffiacsoport túlnyerte magát és elkezdte a végső leszámolást. A győztes teljes mértékben megszállta a magyar államot, saját kénye-kedve szerint alakít át minden szabályt, hogy a közpénzt saját embereinek szivattyúzza ki, miközben irgalmatlan módon sanyargatja az egyszerű embereket, hogy minden pénzt kinyerjen belőlük…

A feladatunk azonban nem az, hogy… helyreállítsuk a maffiacsoportok közti egyensúlyt…

A feladatunk az, hogy véget vessünk a politikai maffiák uralmának Magyarországon. A feladatunk az, hogy lezárjunk egy korszakot, a rendszerváltás elrontott évtizedét, és új irányba indítsuk el az országot.”

A röplapon a 4K! „új, patrióta, szociáldemokrata pártként” definiálja önmagát, emlékeztetve arra, hogy 2012-ben a pártot olyan fiatalok alapították, akik korábban nem politizáltak máshol, viszont több civil mozgalomban is részt vettek.

„A 4K! azoknak a pártja, akiknek elegük van az elmúlt 20 évből, de nem akarnak fasisztákra szavazni…

A 4K! valódi, új köztársaságot akar…

A 4K! fejlesztő államot, megfizethető adókat, szociális igazságosságot, visszahívható politikusokat és valódi önkormányzatiságot akar.

A 4K! Orbán bukása után népi alkotmányozást akar, és nem az oligarchák visszatérését.”

Rokonszenves szavak, rokonszenves gondolatok, célok. És ami talán fontosabb: nekik elhiszem, hogy komolyan gondolják. De…

Mondjuk, kicsit zavar a Brecht óta már közhelyessé vált kapitalizmus – maffia/gengsztervilág metafora, amely aktuális használatában (a 4K! mellett lásd pl. Magyar Bálinték könyvét is!) összemossa a felszínt – egy gátlástalan, hatalom- és pénzéhes társaság uralmát – egy történelmi léptékű gazdasági-társadalmi változás tartalmával és következményeivel. De ez elméleti kérdés. Problematikusabb a számomra szimpatikus, általam is vallott értékeket valló politikai mozgalom realitásérzéke. A realitásérzék hiánya? Nem biztos, hiszen a 4K! honlapjára klikkelve némi megdöbbenéssel láttam a fejlécen Dózsa Györgyöt és a „Dózsa népe – Új lázadás 1514–2014” feliratot. Ami ugye azt jelenti, hogy a 4K! nem választásban, hanem a sanyargatott, elnyomott nép fegyveres lázadásában látja a megoldást. Ezt most inkább nem gondolnám végig. Pedig…

Mostanáig egy – bármily szimpatikus, de mégiscsak – marginális politikai csoportosulással foglalkoztam, holott persze az igazi esemény, hogy az utolsó pillanatban talán létrejön a mai magyar politikai színtér valóban számottevő, magát baloldalinak nevező/tartó (mások által baloldalinak tartott) pártjainak választási összefogása.

Már többször leírtam: sem az MSZP, sem Bajnai nem baloldali, Gyurcsányt pedig olyan politikai kalandornak tartom, aki nagymértékben felelős Orbán ránk szabadításáért. Csak éppen… Csak éppen a különbség köztük és a Fidesz közt nem egyszerűen abban van, hogy Orbánék mohóbban és gátlástalanabbul rabolnak, hanem hogy sem az MSZP, sem Bajnai, sem Gyurcsány soha nem tette kétségessé a változás – leváltásuk, egy másik politikai erő, nézetrendszer hatalomra kerülésének – lehetőségét, reményét. A demokráciát, a demokratikus intézményrendszert. A jogrendszer relativizálása, napi politikai célok alá rendelése, az Alkotmánybíróság, a Számvevőszék, az ügyészség -- sőt, a parlament! -- stb. megszállása és funkcionális kiüresítése, a közmédia „philipizálása” nem azért katasztrófa, mert a demokratikus intézmények önmagukban szépek, tiszteletreméltóak, sőt „európaiak”, hanem mert hiányuk kiszolgáltatottá teszi a társadalmat, alattvalókká, szolgalelkű alkalmazkodókká  az állampolgárokat. Amire történelmi okok, tapasztalatok miatt ez a társadalom amúgy is hajlamos.

Áprilisban ez a tét.

Négy éve, sok barátom értetlenségét, sőt elítélését kiváltva, nem mentem el szavazni (ajánlócédulámat a Kétfarkú Kutya Pártnak adtam); akkor én mondtam: hogy elegem van abból, hogy a „kisebbik rosszat” válasszam. Most minden szkepszisem ellenére fogok szavazni. Nem remélem a csodát, ma biztosnak gondolom Orbán győzelmét, és nem lett szimpatikusabb számomra Mesterházy sem. Mégis, rá kell szavaznom, hogy egyszer majd érdemes és lehetséges legyen a 4K!-ra.

Vagy marad a lázadás.

Szerző: rás  2014.01.09. 13:36 14 komment

Címkék: választás demokrácia baloldal 4K!

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr435748773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeltelen (törölt) 2014.01.09. 18:11:22

Mindenképpen el kell menni szavazni.
Választani (még) nincs kit.
(Én elégedett lennék egy szakértőkből álló kormánnyal.Ha műteni kell, megkeressük a legjobb sebészt,- itt is, most is ez kellene.)
Mesterházyra nem szavazok,semmiképp.(24 év megmutatta,hova vezet, ha mindig a kisebbik rosszat választjuk.)
Abba kell hagyni az érdekek szerinti választást.
Csak tiszta,világos,humanista értékek mentén szabad dönteni.
Ha lassan megy,ha sokáig tart,ha nevetségesnek tűnik,ha várakozni kell még hosszú éveket,ha nagyon nehéz lesz,akkor is csak így.

Ha nincs kit választani, akkor át kell húzni a cédulát.
De el kell menni szavazni!

rás · http://ras2.blog.hu 2014.01.09. 18:51:00

@jeltelen: "Én elégedett lennék egy szakértőkből álló kormánnyal." Én is nagyon elégedett lennék, de ilyet akkor szoktak - átmeneti jelleggel - alakítani, ha a versengő/szemben álló politikai pártok egyetértenek, hogy válsághelyzet van, és együtt bíznak meg ilyet. Ez nálunk jelenleg elképzelhetetlen.

"Abba kell hagyni az érdekek szerinti választást." Mintha azt mondaná, hogy abba kell hagyni az érdekek szerinti politizálást...

"Csak tiszta,világos,humanista értékek mentén szabad dönteni." Persze, én négy éve azért mentem inkább szavazás helyett Galkó Balázst és József Attilát hallgatni.

Amit nem értek: ha nincs kit választani - érdekek vagy értékek alapján -, akkor miért is kell elmenni szavazni?

Én nem a karrierista Mesterházyra fogok szavazni (már megírtam, hogy utálom), hanem Orbán ellen. Hogy aztán majd legyen egy esélye a tiszta, humanista értékek képviselőinek is.

jeltelen (törölt) 2014.01.09. 22:29:24

Igen, tudom, hogy "valóságidegen" az elképzelésem, de mégis ezt gondolom a járható útnak.
Ha nem megyünk szavazni, akkor nem vagyunk "tényezők", akkor bármit le lehet nyomni a torkunkon.
Ha tízezrével lennének áthúzott lapok,akkor az egyértelmű üzenet lenne mindegyik pártnak. Kivétel nélkül.

A budapestieknek fogalmuk nincs a vidéki emberek életéről,a szegénységről,a lelki elhanyagoltságról,a kilátástalanságról, a napi megaláztatásokról,a munkanélküliségről.
Ez sokáig ellenőrzés alatt tartható, de egyszer be fog telni a pohár.
(Épp a napokban olvastam újra Csoóri Sándor írását,melyet hazalátogató fiúként az '50-es évek zámolyi szegénységéről írt. Ma vajon mit írna?

rás · http://ras2.blog.hu 2014.01.09. 23:14:09

@jeltelen: Akkor talán mégis a 4K! és Dózsa.

egy nagyi 2014.01.09. 23:56:43

jeltelen:ha jól emlékszem volt idő, amikor TGM is erre buzdított.
Jó lenne a 4K-ás megoldás, de addig is valahogy fenn kell tartani az országot.
ras:én is fogok szavazni, mert ha nem is nyerne a baloldali összefogás, de a fidesz ámokfutását féken tarthatja. Persze patt helyzet is bekövetkezhet, s itt már a 4K is belehúzhat a szófegyverrel. Persze azt nem tudhatjuk,ha veszít a fidesz milyen eszközhöz fog nyúlni, itt lesz az igazi harci terepe a 4K-nak, ahol nem lesz biztos harci eszköz a kimondott szó.

jeltelen (törölt) 2014.01.10. 00:13:00

a 4K-s megoldási javaslatot a nyugdíjkérdésre volt "szerencsém" rádióban meghallgatni. Egy szóban összefoglalható: könyörtelen.

Kerestem az említett Csoóri idézetet,de nem találtam meg.
Ráakadtam azonban a HITEL folyóirat indulásának összefoglalására.
A Magyar Krónika miatt most különösen érdekes.
Így kezdődik:

" A hetvenes évek közepén már egyre világosabban lehetett látni, hogy a látszatsikerekre és a szálkás féligazságokra támaszkodó Kádár-irányítású rendszer előbb-utóbb csődbe kerül, s az ország nemcsak anyagilag, de erkölcsileg is eladósodik. Sokunkban már akkor fölrémlett az ismerős aggodalom, hogy egy agonizáló ország részvétet kelthet mindenkor, de egy levegőtlenségtől fuldokló, amely ablakot is nyithatna, nem kelt soha.

Ekkor határoztuk el néhányan, írók, történészek, közgazdászok, orvosok, nevelők, hogy kérünk egy – hetente vagy kéthetente – megjelenő lapot, és szellemi-politikai gátakat emelve megpróbálunk elibe állni ennek a felénk hömpölygő romlásnak." [...]

A visszaszerzés reménye a címe,a PIM DIA keresőjével
dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=936&secId=90607&limit=10&pageSet=1

jeltelen (törölt) 2014.01.10. 00:18:14

@egy nagyi: TGM nem azt mondta, hogy el sem kell menni szavazni?

rás · http://ras2.blog.hu 2014.01.10. 10:58:43

@jeltelen: Aztán Csoóri és a Hitel elég kétes pályát futott be... Az viszont tényleg elég nagy különbség, hogy egy lap kormánypénzen vállaltan kormánypropagandát akar folytatni, vagy - mint akkor a Hitel, amelyet eredetileg még Illyés kezdeményezett - nem egyszerűen a kormány, hanem a rendszer kritikusaként akar fellépni.

TGM - tudtommal mindmáig vallott - eredeti véleménye szerint az ellenzéknek bojkottálnia kéne a választásokat (sőt, már az ún. Alaptörvény elfogadása után végleg ki kellett volna vonulnia a parlamentből), tehát nem kéne jelölteket indítania, mert nincsenek meg a tisztességes választások intézményi feltételei.

@johnnymoore: Soros alapítványa a 70-es évek vége óta támogat Kelet-Európában minden demokratikus, a Karl Popper által megfogalmazott "nyílt társadalom"
megvalósítását célzó törekvést, mozgalmat. És ha arra gondolunk, hogy Soros támogatta a Fideszt és személyesen Orbán Viktort, akkor a 4K! előtt nagy jövő állhat.

defalla 2014.01.11. 21:02:36

A "bajszos persely"-re fogok szavazni. Mert. Csak. Pont.
süti beállítások módosítása