Nemcsak a politikai propaganda egyre harsányabb, az csak követi a média által egyre magasabbra emelt ingerküszöböt. A kommunikáció kényszerűen válik egyre szimplábbá – és üresebbé. A szavaknak egyre kevesebb az értelmük, de minek is, hiszen úgyis az indulatok számítanak.

Elsőnek direkt egy nem politikai példát választok. Sportriporterek ma már nem tudják, hogy mit jelent a „mesterhármas”, ezt mondják, ha egy játékos három gólt rúg egy meccsen. Valaha, 50-100 évvel ezelőtt – a betonvédelem és az erőfutball feltalálása előtt – sokkal góldúsabbak voltak a labdarúgó mérkőzések, így aztán nem volt ritkaság az ilyesmi. Az viszont igen, hogy három egymást követő gólt ugyanaz a játékos rúgjon. Na, erre használták a mesterhármas kifejezést.

A kiüresedő szavakra a legújabb példa a „vétó”. Az – elsősorban az újságírók távoltartásáért felelős –miniszterelnöki sajtótitkár hétfő este Brüsszelből sietett tudatni az MTI-vel és a világgal, hogy Orbán Viktor megvétózta az EU-csúcs migránsügyi határozatát, és ezzel a csúcsértekezlet félbe is szakadt. Aztán kiderült, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, mindössze csak annyi történt, hogy másokkal együtt Orbán is ellenezte a záróközlemény-tervezet bizonyos pontját/pontjait, ezért az elnöklő Donald Tusk az ilyenkor szokásos háttéralkudozásokra felfüggesztette a plenáris ülést. Amely azután annak rendje-módja szerint később folytatódott és az ismert eredménnyel(?) és záróközleménnyel ért véget. Ettől persze még Kovács Zoltán kormányszóvivő is elismételte, hogy milyen kemény tökű legény a mi vétózó miniszterelnökünk. Az állandóan zavaros magyarázatokra kényszerülő Gulyás Gergely Fidesz- és parlamenti alelnök pedig kedden már azt bizonygatta, hogy mégiscsak vétóról van szó, mert Orbán elsőként ellenezte a menekültek tervezett áttelepítését…

Csak hogy világos legyen: a „vétó” azt jelenti, hogy valaki ellenszavazatával megakadályozza egy határozat elfogadását; itt azonban nem volt szavazás, nem volt határozathozatal, így Orbánnak módja se volt a vétóra.

A legújabb: "Orbán megvétózta az EU-részvételét a melegfelvonuláson" - olvasom az ATV.hu hírei közt. Valójában arról van szó, hogy Magyarország nem volt hajlandó támogatni (szemben az EU 27 többi tagállamával), hogy az Európai Bizottság saját hajóval vegyen részt a nyári amszterdami hajós melegfelvonuláson. Ettől még persze az EU-hajó ott lesz

Szerző: rás  2016.03.09. 12:24 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr858456746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása