"Pozsgay igazi történelmi szereplő. Talán botcsinálta történelmi szereplő, de tagadhatatlanul az.
Akkoriban ő afféle demokratikus nacionalista volt, sőt – remélem, ez nem kegyeletsértés – némileg nemzeti liberális. Nem volt nagyon okos ember, nem volt nagyon rendes ember, de úgy esett, hogy egy darabig nagy ember volt. Kissé riadtan és mintegy eltévedve nézte ezt az új világot – evvel nem volt egyedül – , és teljességgel érthető botladozását a semmiből fölbukkanó politikai ragadozók kihasználták. Erről ő alig tehet."

Természetesen Tamás Gazsi. Tényleg érdekes, nemcsak, amit Pozsgayról ír, hanem az is, amit a történelmi-politikai-ideológiai háttérről. Itt olvasható.

 

Szerző: rás  2016.03.26. 16:31 9 komment

Címkék: TGM Pozsgay

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr578528024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defalla 2016.03.26. 17:48:13

Magam nem kedveltem - nyugodjék békében!

egy nagyi 2016.03.27. 00:35:45

rás:már olvastam, nem tudok szabadulni TGM szemüvegétől annyira igaza van sokszor.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.28. 17:37:44

Nekem nem tetszik TGM írása, én másnak láttam az életem, mint amit ő írt. Abban Porzsgay az a miniszter, aki elkezdte a magyar közoktatás jégre vitelét. Be is szakadt.

rás · http://ras2.blog.hu 2016.03.28. 21:38:46

@látjátok feleim szümtükkel: Bocsánat, én szenilis vagyok: konkrétan mit csinált Pozsgay az oktatásügyben?

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.29. 10:51:05

@rás:

Minisztersége alatt kezdődtek a reformok, főleg a tankönyvek terén, meg aztán mitha akkoriban lett volna a klik-hez hasonló szervezet is kialakítva, a gamesz. Párom akkor tanított.
Gondolom nem Orbán találta ki a kliket, meg nem is azok, akik vele dolgoznak, ahhoz fiatalok, hogy személyes tapasztalatuk legyen róla, mert ha maguk tapasztalták volna közvetlenül, akkor nem hozzák létre. A gamesz sem volt jó, sok probléma volt vele, csak akkoriban csendesebben lehetett a morgás jogát gyakorolni.

A morgás joga a hazafias népfrontban gyakorlódhatott, de oda nem sokan jártak el. A rendezvényeik főleg 85 után vonzottak tömegeket, legalább is itt felénk. Ebben lehetett szerepe, de ezt "lentről" nem lehetett látni, hogy maga harcolta-e ki a lehetőségeket, vagy megengedték neki.
Kulturális miniszterségének a hatása hasonlóan, "lent" nem volt érzékelhető, ti ott "fenn" talán ebből többet láthattatok. Az késégtelen, hogy a hetvenes években sok érték eljutott a művelődni vágyókhoz, de nem tudtuk, mert nem láttuk, ebben milyen szerepet játszott.

Mellesleg most sem látjuk ki milyen hatással van a szakjára, mert minden alfája és omegája egy pontból ered. A betüre a pontot nem a miniszterek teszik. Mármint a nagy döntésekére. Valahogy úgy, mint Pozsgay minisztersége idején.

rás · http://ras2.blog.hu 2016.03.29. 23:31:27

@látjátok feleim szümtükkel: Az oktatási reformok a 70-es években kezdődtek, Pozsgay viszont 75-től "csak" kulturális miniszter volt, 80-ban csapták hozzá a tárcájához az oktatásügyet is (akkor lett újra Művelődésügyi Minisztérium). A tevékenységében az oktatásügy valójában soha nem játszott különösebb szerepet, a kultúra volt az, ahol saját arcéllel, koncepcióval rendelkezett, szembekerült Aczéllal, és 82-ben le is váltották. Ekkor került a Hazafias Népfront élére, amelynek váratlanul funkciót adott azzal, hogy védőernyőt biztosított minden helyi, civil - a dogmatikus pártvezetők szerint nacionalista vagy ellenőrizhetetlenül önálló - szerveződésnek, illetve (a "szükséges" korlátok között) rendszerkritikus értelmiségi fórum számára, főleg ha azok népi irányzatúak voltak. Így lett 1987-ben gyakorlatilag a Magyar Demokrata Fórum "fővédnöke".

Ami a GAMESZ-t illeti, az a tanácsok alá tartozó minden intézmény gazdasági ügyeit felügyelte, intézte - a megfelelő bürokratikus lassúsággal és a 80-as évekre már jellemző pénzügyi megszorításokkal. De csak a gazdasági, műszaki ügyeket - az iskolák tartalmi működésébe, igazgatók kinevezésébe stb. nem szólhatott bele (arra megvoltak más felsőbb, elsősorban párt- szervek). Tehát egész más volt a szerepe, mint a KLIK-nek. Mely utóbbi Orbánék általános centralizáló, mindent államilag felügyelő koncepciójának a terméke.

rás · http://ras2.blog.hu 2016.03.29. 23:32:29

@látjátok feleim szümtükkel: TGM írásában egyébként Pozsgay minisztersége elhanyagolható momentum.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.30. 09:12:01

@rás:

Valószínűleg TGM "fentről" látta Pozsgayt, sokan meg alulról nem láttunk semmit mindabból amit ő látott.

A világ mindig nézőpont kérdése. A tömegeké is.

Találkoztam már olyan emberrel, aki azt mondta, hogy ő beszélgetett Orbánnal magán formában, és nagyon értelmes ember. Még azt is mondta kár, hogy ez a közszerepléseiből nem jön át.
süti beállítások módosítása