Írni kéne valamit. Valamit arról, hogy nagy - nem is: hogy fontos ember volt. Az én generációm számára mindenképpen. De ezt majd megírják mások, jobban, mint én képes lennék rá. Annyit tehetek, hogy találomra felütöm egy könyvét, az anyja halála alkalmából írt A szív segédigéi-t, és bemásolom az egyik féloldalt (akinek volt kezében ez a könyv, tudja, miért "féloldal").

„Üres az ég”, mondta derűsen az orvos. „Árva a ház, nincs kacagás.” Aztán fáradtan, kis csuklásokkal és horkanásokkal meg-megszakítva a szeretkezésről értekezett, arról, hogy milyen is volna hát az a nagy szenvedély, hogy a nagy szenvedély az egyre személytelenebb zuhanás volna, mindent fölemésztő hullás, és ez a személytelenség ijesztő és vonzó, ijesztő, mert elveszett valaki, „én”, akit úgy szerettünk, és vonzó: lehetni bárki, akarni mindent. De szabad-e akarni mindent? Ez a kérdés. Okos szeme most szomorúan csillogott. „Érted?”

A verandán nem találtunk már senkit, kemény éjszaka borult fölénk, a szélseperte és szélcsiszolta égbolton tiszta csillagok ragyogtak, s egy villódzó távoli fény pillanatonként tovatűnő hamut kevert belé, a szellő fűszer és kő szagát hozta néhány utcával arrébb, mintha egy autó siklott volna hosszan a nedves úttesten, elsuhant, és nyomában távolból jövő zavaros kiáltások törték meg a csendet. Aztán teljes súlyával visszahullt ránk a csönd, mely égbolt és csillag.

 

Aki él, nem rejtőzhet el. Szép lassan minden megtörténik az emberrel. Zsugorodik a zsugori idő.

Szerző: rás  2016.07.14. 22:01 3 komment

Címkék: Esterházy Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr898890336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defalla 2016.07.14. 23:32:18

Szomorúan, s csak téged tudlak idézni: nehéz erre bármit írni :(

beszélő név 2016.07.15. 02:58:56

Él Európáról egy kép, amely tartalma szerint — a látványt tekintve, úgymond — mostanság kezd helyet változtatni, átcsúszni egy másik tartományba, ahol az ember azokat az illúzióit tartogatja, amelyeket leleplezett már önmaga előtt, de amelyekre képtelen szeretet és vágyakozás nélkül gondolni. A régi, kedves, haszontalanságukban is kidobhatatlan kacatok közé. Mondom, még nincs ott, de oda tart. Megpróbálnom leírni ezt a képet, óhatatlanul olyasmivel járna, hogy bizonyos nevezetes személyekre, általuk megfogalmazott gondolatokra, a gondolatok mögött vagy között pedig egy felsejlő értékrendre utalnék. Néhány hazánkfia is ott lenne közöttük. Időben utolsóként Ő.

Ahogyan ez a kép új helyére kerül — tehát idővel — és azok, akikben ott van ez a hely — azaz kevesek — tartják majd számon, kit is veszítettünk.

egy nagyi 2016.07.15. 21:55:16

@beszélő név: szépen fogalmaztál, árnyaltan, magam is hasonlóan gondolkodom.
rás:a zsugorodik a zsugori idő Várady Szabolcs egyik versének gondolata, nem tudom ki plagizált.
süti beállítások módosítása