f_nagy.jpgTalán az utolsó úrinő volt; maga a megtestesült elegancia, tartásban, szellemben, meg a környezetben, amit megteremtett s megőrzött magának. Húszegynéhány éve egy rádióműsor kapcsán ismerkedtünk meg. Ki kellett választania egy évet az életéből, s arról mesélni. 1948-at választotta, amikor szüleivel dacolva férjhez ment Örkény Istvánhoz. Az elkényeztetett, nagypolgári családban nevelkedett úrilány az ugyancsak nagypolgári hátterű, de elvált, bohém és - uramisten! - kommunista íróhoz. 1948 - nem mellesleg - a kommunista hatalomátvétel éve. Angéla mesélt arról, hogyan kellett megtanulnia főzni gourmet férje kedvéért - innen vezetett egyenes út ahhoz, hogy az ország leghíresebb szakácskönyvírója lett, kevesen tudják, hogy a Horváth Ilona név mögött is ő rejtőzött -, meg arról hogyan rémisztette-taszította két  (akkor)  vakhitű kommunista, Örkény és Devecseri Gábor beszélgetése. Aztán elváltak, Angéla újra férjhez ment, onnan van nevében az "F", aztán újra elvált - de ez már nem tartozott a műsorhoz. 

Megmaradt a kapcsolatunk, mert egy másik baráti szál révén mi lettünk egyik unokájának a keresztszülei. Ez is egy szép ökumenikus, sőt szinkretista történet, de nagyon illett a családhoz és a családfőhöz, Angélához.

Szerettem a történeteit, főleg azt az úri távolságtartást, ahogy mesélt. És szerettem, tiszteltem azt, hogy egyéniség volt, polgár volt, értelmiségi volt, mindenre nyitott ember, akinek az életéhez hozzá tartozott a könyv, a koncert, a társaság, a heti bridzs és az utazás. 

Most, 90 évesen meghalt. Számomra nem.

***

u.i. A dolgok néha furcsán összefutnak. Délután - még nem tudtam Angéla haláláról - bekattant egy dal; órákon át szólt a fejemben. Egy elegáns úrinő búcsúja Budapesttől, egy elsüllyedő világtól.

 

Szerző: rás  2017.11.22. 20:31 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr4413347547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2017.11.23. 02:08:13

rás:későn értünk haza, mert színházban voltunk, mondom a férjemnek, hogy megnézem írtál-e valamit, s azt is mondtam, hogy azért nagyon irigyellek, mert tudsz beiglit sütni.S itt nálad találkoztam először F. Nagy Angéla halálhírével. Jó pár hónappal ezelőtt volt a Klubrádióban vele egy hosszú, tartalmas beszélgetés. Ami ebből különösen megragadott az volt, hogy egy alkalomkor a Gundelban diplomatáknak főzetett paprikás krumplit,s csoda sikere lett a sok különlegesség rovására. Annak ellenére, hogy gyerekkoromban elég sokat ettem ezt az ételt, még ma is szívesen fogyasztom, elvem, ha egy étel ízletes több napon keresztül is meg lehet enni. Egyébként az anyám minden recept elmondását hárítottam leányzóként, halálra idegesített vele, így fiatalasszonyként a Horváth Ilona szakácskönyve lett a bibliám. Te miután személyesen ismerted, jó emlékeid vannak róla, így ő még él. Viszont, akik az ő instrukciói alapján főzünk, az ételek ízlelésekor szeretettel gondolhatunk rá.
süti beállítások módosítása