Én még ültem rajta, te, fiatal barátom, már nem fogsz.

Úgy tűnik, a tömegturizmus nagy vesztese a turizmus, konkrétabban, maguk a turisták. A közelmúltban már több hír szólt arról is, hogy a velenceieknek - a velencei hatóságoknak? - is elegük van a turistákból, s mindenféle korlátozó rendszabályokat vezetnek be, most Róma is csatlakozott hozzájuk. Lássuk be, különösebb értelme eddig se volt a Spanyol lépcsőn üldögélni - túl azon, hogy szép látvány onnan a Piazza di Spagna, de azt akkor is élvezhetem, ha lassan, meg- megállva lesétálok. Viszont amikor először jártam ott, 1976-ban, tudtam, hogy le kell ülni a lépcsőre, mert ez hozzátartozik ahhoz a feelinghez, hogy ott vagyok. Őszintén szólva nem emlékszem, hogy az elmúlt évtizedek további kb. három alkalmával leültem/leültünk-e; de a tér látványához, hangulatához hozzátartoznak a lépcsőn ücsörgő fiatalok.

És eszembe jut az is, hogy amikor először voltam a Sixtus-kápolnában (ugyancsak 1976), akkor még szép nyugodtan lehetett gyönyörködni a freskókban. Ma - túl a tényleg elviselhetetlen tömegen - elvben, azt hiszem, fél órában van maximálva a benntartózkodás. 

Azt is nehezen tanultam meg (a saját káromon), hogy ma már a fontosabb múzeumokba, látványosságokba hónapokkal előbb meg kell venni a belépőt, ha biztosra akarok menni. Mert a sok rohadt turista... Akik közül egy vagyok én is. Még ha nem is állok oda a Mona Lisa elé, hogy feltétlenül lefényképezzem, mintha nem lehetne százszámra képet találni róla az interneten, ha már nem elég annak a hülye turistának, hogy "élőben" megnézze.

Mindegy. Nekem akkor is szép emlék, hogy ültem a Spanyol lépcsőn, vagy száz hasonló hülyével együtt, és bámultuk a teret, és (akkor még) képeslapokat írtunk szeretteinknek, hogy "Itt ülök Rómában, a Spanyol lépcsőn".

 

Szerző: rás  2019.08.07. 22:00 19 komment

Címkék: turizmus régen minden jobb volt Róma

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr8615000216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beszélő név 2019.08.08. 11:37:12

Lassan fordulni fog a kocka. A csendért, a nyugalomért kell majd fizetni. Az lesz turisztikai árucikk, hogy eltűnhess, felszívódhass ebből az ingerdzsungelből. Fizetni kell majd azért, hogy nagyjából úgy élhess, ahogy 25-30 évvel ezelőtt. És lesz rá igény.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.08.08. 20:57:20

@beszélő név: Szerintem már van rá igény - és a piaci törvények alapján kínálat is.

egy nagyi 2019.08.09. 00:59:42

22 évvel ezelőtt sétáltam le a Spanyol lépcsőn, de nem volt igényem rá, hogy leüljek , ma már biztosan akarnám, de nem tudnék felállni a nyavalyáim miatt.
Most éjjel isteni csend van nálunk, nyitva az erkélyajtó, nagyon jó a levegő, és nagyon jól lehet olvasni, és mindezért csak a rezsit fizetjük.
Budapest szép város, de nagyon büdös és koszos.

egy nagyi 2019.08.11. 00:50:40

@beszélő név: bizonyára lesz olyan vállalkozás, amely ezt ígéri,de az egy hülye százat csinál alapon, ezen a területen is megjelenik a tömeg. Vannak emberek, akik képesek kis anyagi ráfordítással ezt elérni. Vannak olyan területei az országnak, hegyek padokkal,stb. ahol le lehet ülni egy szendviccsel, ivóvízzel egy könyvvel, vagy egyszerűen a turista úton
sétálni és élvezni a madárdalt, az erdő illatát.A Margitsziget már ezt a csöndet nem tudja nyújtani.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2019.08.12. 13:42:32

Múlt héten jártam Pesten, hétfő este annyi turista tolongott a belső kerületekben, mint máskor egy pénteki vagy szombati napon. Budapest sajnos elég élhetetlenné vált, nem tudom, hogy viseli el valaki klíma nélkül a belvárosban a nyarat. Bár pozitív, hogy hatalmas és nagyon színes a gasztronómiai kínálat. Csak az egész városnak egy erős balkáni bazár hangulata lett.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2019.08.14. 15:35:54

@rás: azért én megjegyzem, hogy míg te 1976-ban Rómában gyönyörködtél, a legtöbben háromévente egyszer mehettek külföldre. Ha nem kényszer szülte volna, különben előremutató lenne az a modell, ahol az emberek a lakókörnyezetük környékére mennek elsősorban nyaralni (és mondjuk nem autóval).
Én ősszel voltam Rómában, és éppen azt élveztem a Spanyol lépcsőnél, hogy nincsen tömeg és tolongás. Különben az olasz fiatalok sokkal jobban "birtokolják" a köztereket, és ez városszerte érzékelhető.
A tömegturizmust én sem szeretem, a magam szerény eszközeivel próbálok picit ellene hatni azzal, hogy igyekszem kevésbé felkapott helyszíneket meglátogatni egy városban vagy pl. nem a legnagyobb csúcs idején, hanem mondjuk rögtön reggel megnézni a felkapott helyeket. Persze Barcelonában én is látni akartam Gaudi lakóházait, így hát tolongtam (itt azonban magasabb árért meg lehet nézni az épületet úgy, hogy korlátozzák a turisták számát).
A tömegturizmus pozitív oldala szerintem, hogy egy mai európai fiatalnak természetes, hogy elmegy más városokba a kontinensen és mindehhez még útlevél sem kell.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.08.14. 18:10:15

@Dupla: Az első mondatodat nem értem. Akkoriban természetesen én is csak három évenként mehettem Nyugatra - a 76-os volt az első. A többivel egyetértek. Mondjuk, legfeljebb annyit jegyzenék meg, hogy a Spanyol lépcsőt vagy a Piazza Navonát nem elsősorban az olaszok népesítik be.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2019.08.14. 18:30:08

Arra gondoltam, hogy a tömegturizmus ellen hatott, hogy világszerte számos országból kiutazási korlátozások voltak érvényben. Igaz talán a hetvenes években Nyugaton is más jellegű turizmus dívott, szívesebben mentek az emberek tengerpartra, ha tehették.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.08.14. 18:40:40

@Dupla: Ma se a magyarok vagy románok teszik ki a Spanyol lépcsőn ücsörgők többségét. Egyszerűen a 70-es években még Nyugaton is más volt az életmód. A nyaralás valóban elsősorban tengerpartot jelentett (jelent ma is) az olaszok, franciák számára), ezen kívül valójában nem létezett (nemzetközi) tömegturizmus, csak turizmus. Egy (két) új, mobilisabb, a világra nyitottabb nemzedék és a fapados repülők meg az olcsó szálláshelyek kellettek a tömeturizmushoz.

egy nagyi 2019.08.14. 23:11:09

@Dupla: @rás: mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a Föld népessége nőtt, és ma már az egész világon kialakult az a társadalmi csoport, amely az olcsótól a luxuskínálatig igénybe tudja venni ezeket a szolgáltatásokat.
A 80-as években nekünk nem volt pénzünk még háromévente se nyugatra menni, de a szocialista tábor minden országában voltunk, hol az Expressz utazási irodán keresztül, hol csereüdültetéssel, két csővázas hátizsákkal, a gyerekeink kezecskéit fogva, amikor lehetett, és kirepültek a gyerekek sokfelé jártunk.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.15. 13:10:29

No, látom nekem a legjobb, mert már sok éve a saját virgázó banánom alatt nyaralok a saját udvaromban. Nincs tömeg, csak sajnos az utcai autók zaja hallik időszakosan, meg néha a banán tövében lévő tavacskában élő teknős fúj rám, hogy ne simogassam a talpát.
Ha megunom a banánt, akkor meg a nyári orgonák alatt legeltetem a szemem a sok szép pillangón, vagy megszemlélem a csili terméseket.

egy nagyi 2019.08.15. 17:24:52

@látjátok feleim szümtükkel: a humorod jó akar lenni, de nem hihető,giccses az idilli kép.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.23. 06:07:26

@rás:

Ráadásul lány, már egyszer tojást is rakott ( tüneményes volt ), de nem kelt ki egy sem. Először azt gondoltuk fiú, ezért Tóni, de akkor még volt egy pirosfülű társa is ( ő sajnos két éve elpusztult ).
A banán mellett van egy kis medencéje, télen meg a télikertben telel, akkor alig mozog, és nem eszik.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.23. 06:21:08

@egy nagyi:

Nem küldök neked képet a banánról, mert gonosz vagy.

Azért kapaszkodj mama, mert még virágzik is ez a banán, most csak egy virágfürt van, de volt már év, amikor 5 szár virágzott. Sajnos ez nem étkezési banán, meg egyébként sem érik be. Mellesleg 4 méter magas.

Ja, és néhány éve a saját termésű gránátalmánkből főztünk szöpöt. Sajnos a 2017-e télben lefagytak tövig, így kell nekik megint néhány év, hogy megerősödjenek. Idén két bokron nyílt virág, meg a vödörben telelő van dugig apró gránátalmákkal.

A datolyaszilvát meg a fáról szedem éretten. Olyat te még nem ettél, de ha a klíma így alakul akkor még megérheted, bár kell neki négy-öt év, hogy termőre forduljon. Gondolom, még frissen szedett fügét sem láttál.

Egyébként meg azt gondolsz amit akarsz, én meg azt tudom, amit én látok, csinálok.

egy nagyi 2019.08.23. 22:34:44

@látjátok feleim szümtükkel: na végre valaki gonosznak gondol. Hol élsz? Észak_Afrikában? Az ipari banánt mire használjáK? Milyen fajta teknősöd van ?

Évtizedig neveltem, gondoztam a gyerekeim hanyagsága miatt két ékszerteknőst, egy lányt és egy fiút, de nekünk se lett teknősbébink. Dumáltam nekik amikor hoztam a kaját, s komolyan mondom reagáltak a hangomra. /Pavlov/
A terrárium takarításakor fazékba tettem őket, de volt, hogy meglógtak.A szerelmi jeleneteik is aranyosak voltak. A nőstény falánkabb és élelmesebb volt. Ha jól emlékszem caldea tablettát kaptak, s tojáshéjat a csontozatuk, páncéljuk erősítésére.

egy nagyi 2019.08.23. 22:47:20

@látjátok feleim szümtükkel: ja és, hogy megnyugadjál datolyaszilvát is ettem éppen Tunéziában, amikor a sivatagba igyekeztünk, miután nagyon szeretem szoktam a gyerekeimtől kapni, és frissen szedett fügét is láttam és ettem is, nagyon finom. Jó pepecselést a termesztéssel, persze én már mama vagyok ehhez, de jó humorú, és egy zichert sem hagynék ki.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.24. 15:12:21

@egy nagyi: .

Humorizálj a giccsességeddel magadban, válaszra sem vagy méltó.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.08.24. 20:46:37

@egy nagyi, @látjátok feleim szümtükkel: Kérem, hogy ezt itt hagyjátok abba.
süti beállítások módosítása