Kezdődött azzal, hogy Orbán februári évértékelőjén - most először - egyenruhás tábornokok, főtisztek is ott ültek. Folytatódott azzal, hogy a járványról rendőrök tartanak tájékoztatót. Aztán katonákat vezényeltek az utcákra, bejelentették, hogy "járőrkörzetekre" osztották az országot, katonai irányító csoportokat küldtek 140 "létfontosságú" vállalathoz, katonai parancsnokok "segítik" a kórházvezetők munkáját, ellenőrzik a készletgazdálkodást. Tegnap pedig egy fél napon át élt az a kormányjavaslat, hogy kormánybiztosok és "védelmi bizottságok" ellenőrzése alá helyezik az önkormányzatokat neveznek ki a polgármesterek fölé. Ja, és a felhatalmazási törvény.

Elemzők boncolgatják, hogy mi ez az egész. A teóriák a gyerekkori frusztrációból eredő erőfétisizmustól a nyílt diktatúraépítés szándékáig (és megvalósulásáig) terjednek. Azt gondolom, mindkét magyarázat helytálló. Ami azonban az elmúlt napok, hetek történéseit illeti, van egy nagyon egyszerű, gyakorlati magyarázat is.

Ami most folyik Magyarországon, az valójában háborús hadgyakorlat. Minden országnak természetszerűleg van (folyamatosan aktualizált) felkészülési terve egy esetleges háborúra vagy nagyobb belső felfordulásra. Orbán most alkalmasnak látta az időt ennek kipróbálására.
És ami még eszembe jutott: Jaruzelskiék 1981-ben voltak annyira őszinték, hogy hadiállapotnak nevezték a magyarul eufemisztikusan "szükségállapotnak" nevezett katonai kormányzást. (Vö. "A krumplileves legyen krumplileves!")
De hol késik Orbán generalisszimuszi egyenruhája?

A karikatúra egy holland lapban jelent meg.

orban_holland_karikatura.png

Szerző: rás  2020.04.02. 23:00 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr615584378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emdefalla 2020.04.03. 21:08:16

Banánköztársaság - a gondolkodók értik. S úgy látom Ruyters tengernagy országában is értik. Nagy dolog, legfeljebb hadat üzenünk. A narancs szín a menő...

rás · http://ras2.blog.hu 2020.04.03. 21:49:21

@emdefalla: Nincs két narancs, ami hasonlítana egymásra. :)

egy nagyi 2020.04.03. 22:19:34

@rás: a mán igaz, egyik mega, másik satnya, de alul a víznek árja
süti beállítások módosítása