Új sorozatot kezdek - egy kicsit a Séta - történetek, egy kicsit az Életcserepek folytatása is. Szerettem azokat is, de egy idő után mindkettőnél elfogyott az ihlet (ami nem jelenti azt, hogy esetleg valamikor ne születnének újabb darabok azokból is). Most valamitől - tényleg nem tudom, mitől, az jutott eszembe, hogy régi (esetleg rég és méltán elfeledett dalokhoz fűződő emlékeket idézzek fel. Nincs oka annak se - vagy valahol mélyen mégis? -, hogy pont a Guantanamerával kezdek. Szeretem, meghat.

A Pete Seeger-lemezt, amin ez a felvétel is szerepel, 1969-ben a Szovjetunióban vásároltam, és rongyosra hallgattam. Minthogy a lemezeimet a kollégiumi ablak alatt tároltam, és ez felül volt, a nyári naptól kicsit meg is görbült. A dalhoz fűződő alapélmény - alapemlék - azonban évekkel korábbi. A kubai forradalommal, Castróval és Che Guevarával kezdődött - ami sokak képzeletét, lelkesedését gyújtotta fel itt is. Fiatalok voltak, forradalmárok, egzotikusak - nagyon mások, mint az itteni bürokratikus rendszer. (Közbevetőleg: Fidel Castro a gerillaharc és az 1959-es győzelem idején még egyáltalán nem volt kommunista - vagy "kommunista" -, derék nacionalista hazafi volt. A hülye amerikaiak tették kényszerű szovjet csatlóssá.) Szóval, 60-as évek. Ami Kuba mellett Afrika évtizede (mondanak valakinek valamit még olyan nevek, hogy Lumumba, Nkrumah, Kenyatta, Ben Bella?); meg persze Vietnam. Az 1965-66-os "vietnami vasárnapok" - az amerikaiak ellen harcoló vietnamiak javára végzett társadalmi munka (lásd Dalos György vagy Vámos Miklós vonatkozó műveit - vagy ezt a bejegyzésemet). 

Apropos Vámos. Ő akkoriban - még Tibor néven - oszlopos tagja volt a Gerilla együttesnek, amelynek műsorán természetesen szerepelt a Guantanamera is - Haraszti Miklós fordításában. Igen, ez a Haraszti, az a Haraszti - szintén lelkes részvevője a vietnami vasárnapoknak. A Gerillától nem találok Guantanamera-felvételt, de valami mást igen, ami szintén ideillik: Commandante Che Guevara. A versfordítás ezúttal is Haraszti Miklós, a zene Berki Tamás.

Tempi passati...

 

 

Szerző: rás  2020.09.23. 00:10 8 komment

Címkék: Kuba Vietnam Vámos Miklós Gerilla Pete Seeger Haraszti Miklós vietnami vasárnap

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr2816210892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rás · http://ras2.blog.hu 2020.09.23. 10:01:38

@EfPeti: :) Köszönöm.
A kérész a helyes; a kárász egy hal. Egyébként szerintem annyira nem volt kérészéletű se a Séta - történetek, se a Szóudvar, se az Egy évszázad hordaléka. Sajnos, informatikai fogyatékosságaim miatt nem tudtam a linkfalon a sorozatcím alatt valóságosan egybegyűjteni őket.

egy nagyi 2020.09.24. 22:39:05

rás: emlékszem, amikor Castro egy teherautó platóján állva végig száguldott a városon, hatalmas tömeg bámulta.
Várom az újabb dalokat, operett is jöhet, meg népdal, úgyis lehet politizálni.

Egyébként a mi giminkben a fiúk nagyon politizáltak.

rás · http://ras2.blog.hu 2020.09.24. 23:29:58

@egy nagyi: Nem csak politizálni akarok. :) Egyébként fiatalon nagyon szerettem az operettet is.

rás · http://ras2.blog.hu 2020.09.25. 16:41:45

@EfPeti: Ezt a számozás dolgot nem értem. Milyen sorrendről van szó?

egy nagyi 2020.09.25. 22:03:11

rás: nekem is egyszer, amikor behívtalak a teljes bloganyagod fent volt egy táblázatban évekre, témákra bontva.
De már nem jön be és fogalmam sincs hogy kéne behívni.

rás · http://ras2.blog.hu 2020.09.26. 10:07:05

@egy nagyi: Ehhez - mint már kiderülhetett - én hülye vagyok, hogy érteném a blog.hu működését. Sose fogom megérteni, hogy a Sorozatok menüben az "Életcserepek" miért csak 8 részt ad ki, és negligálja az utolsó kettőt. Ha a Keresőbe írom be, akkor mind megvan. Közbeavatkozásom után most a Sorozatok menüben a "Séta - történetek" csak az első darabot adja ki - a 13-ból...
süti beállítások módosítása