Olvasok egy beszélgetést a Facebookon. Egy eddig naponta posztoló, tisztességes ember - akinek indítékaival maximálisan egyetértek, de érvelésével ritkán - bejelenti, hogy abbahagyja a politikai véleménynyilvánítást, mert nincs értelme; úgy látja, nem érti a világot. Más tisztességes emberek kommentelnek, és a beszélgetés nagyon hamar az ellenzéki pártok tehetetlenségére, árulására fut ki, és annak reménytelenségére, hogy bármi változzék ebben az országban a társadalom atomizáltsága, apátiája miatt - amihez persze hozzájárul "az ellenzék" tehetetlensége, árulása - és ezzel a kör bezárul.

A vita számos aspektusa közül most az ellenzékkel foglalkoznék. Azzal nem, hogy az egyes ellenzéki politikusok mennyire tehetségesek és/vagy tisztességesek. Hanem a csapdával, a kényszerhelyzettel. Hogy mi a fenének ott ülni a parlamentben, ha a javaslataikat, véleményüket úgyse hallgatja meg a kormánypárti többség? Nyilván(?) csak a bőséges és egyre zsírosabb fizetésért. Ha tisztességesek, ha valóban ellenzékiek lennének, akkor már rég kivonultak volna a parlamentből, lemondtak volna képviselői mandátumukról (és a velük járó "júdáspénzről"). Ezzel a véleménnyel szemben az egyik érv az szokott lenni, hogy a parlamenti lét mégiscsak biztosít valamennyi nyilvános megszólalási és ellenőrzési lehetőséget. Ez igaz, de van ennél fontosabb, materiálisabb is. Az tudniillik, hogy ma a politikai rendszer - amíg ki nem tör a társadalom önszerveződését jelző forradalom - a parlamenten, az azt alkotó pártokon alapul; ezeket a pártokat működtetni kell, ami pénzbe kerül. Nincsenek tömegpártok, fizető tagsággal, és nem látszik az a tőkés csoport sem, amely hajlandó lenne (merné) finanszírozni az Orbán-rendszerrel szembeszálló erőket. (Ja, persze, Soros!). Ma a pártok működésének legfőbb, szinte egyetlen anyagi alapja a parlamenti jelenlétért (vagy legalább 1 százalékos választási eredményért) járó állami juttatás. Ez, ha innen nézem, tulajdonképpen korrupció; ha onnan, akkor kényszerű kompromisszum egy majdani választási kampány lehetőségéért. Így együtt pedig erkölcsileg koptató, politikailag sokak számára hiteltelenítő csapda.

Szerző: rás  2020.11.07. 12:53 1 komment

Címkék: politika ellenzék pártrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr7716276972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2020.11.07. 16:11:03

rás: abban egyetértek veled, hogy ez csapda, mert így működik a pártfinanszírozás. De a csapdában is lehet okosnak, kreatívnak lenni, és nem a facebookról felnyalni a témát, és bedőlni minden félinformációnak, hanem utána nézni valóságtartalmának, a személygépkocsikból nézve más a valóság, mint ténylegesen. Ezt, Te ismerve téged pontosan tudod. Eddig minden alulról jövő megmozdulásra rátelepedett az ellenzék, az internetadó kivételével el is buktak. Most itt van az SZFE ügye, totális csapdahelyzet, melyik ellenzéki képviselő viszi a saját bőrét így a vásárra. Nekem is elegem van már, úgyhogy bemenekülök az olvasás birodalmába.
süti beállítások módosítása