(Bekezdések a "Magyar szomorújáték, európai bohózat" c. cikkből)

 

„Nem csupán a gazdasági válságról és a lehetetlen Orbán-kormányról, hanem a korábbi demokratikus köztársaság, és az azt alátámasztani hívatott, minden tekintetben magasabb rendű társadalmi rend ígéretével fellépő szabad piacgazdaság kudarcáról van szó. Ha az emberek legalább valamelyest úgy érezték volna, hogy szabadabban és nagyobb biztonságban élnek, vagy legalább azt, hogy áldozatra érdemes, nemes, önzetlen és merész politikai kaland részesei, készek lettek volna elviselni a megpróbáltatásokat, s mindenfajta ellentől megvédeni köztársaságukat. A jelek szerint nem ez történt.

Éppen ellenkezőleg, úgy látszik, hogy az 1989 előtti rendszer, noha elnyomó és korlátozó jellegű volt, de nagyobb szociális biztonságot, teljes foglalkoztatást, folyamatosan növekvő reálbéreket, jobb egészségügyi ellátást, higiéniát, olcsó vagy ingyenes időtöltést és kikapcsolódást kínált. Emellett, mindenki számára elérhető magas színvonalú változatos kultúrát, nagyobb, rasszizmustól mentes egyenlőséget, alacsony bűnözést, és talán a fogyasztók választási szabadságát kivéve minden téren érzékelhetően jobb és javuló életkörülményeket biztosított. Mindezért képmutatásban, öncenzúrában és konformizmusban nagy árat kellett fizetni. Noha történelmi gyökerei okán a rendszert indokolatlanul ’szocialistának’, vagy ’kommunistának’ nevezték, erkölcsi és kulturális értelemben afféle konzervatív jóléti állam volt.”

 

„Orbán nemzeti újjászületést óhajt. Szeretne véget vetni az elmúlt két évtizedet jellemző hanyatlásnak és bizonytalanságnak, az irányzék nélküli, szüntelenül változó célok közti hánykolódásnak Nem egyszerűen a nemzeti nagyság helyreállítása a célja, hanem sikeres gazdaságot szeretne és az állam ujjászervezését. Utóbbit nem minden ok nélkül kaotikusnak, gyönge hatékonyságúnak látja, olyan intézményrendszernek, amely már minden tekintélyét elveszítette. Elgondolása részben a mainstream, többségi fölfogást tükrözi. Hisz a liberális varázsszerben: erős és népes, vállalkozó kedvű, szorgos, bátor, takarékos középosztályra van szükség, amely a nemzet gerince. Az összes adókedvezményben és állami támogatásban ez a többnyire fiatal középosztály részesül, amelyhez ő maga és baráti köre is tartozik. Orbán voltaképpeni eszménye a kisvállalkozó, a független polgár, a hazafi, aki államtisztelő, jogkövető, vallásos, tiszteli a hagyományt és a tekintélyt. Ez a fölfogás komoly rokonságot mutat Margaret Thatcher elképzelésével a ’tulajdonosi demokráciáról’.

A jobboldal ezért is támogatta, hogy a középosztály saját tulajdonú családi házakra tegyen szert, ami kiváltó oka lett a magyarországi jelzálog-krízisnek. A magyar jobboldal, más, főleg kelet-európai konzervatívokhoz hasonlóan úgy véli, hogy az ilyen középosztálynak egyfelől a multinacionális nagyvállalatok, a nemzetközi intézmények és a finánctőke, másfelől a proletárok, a szegények és a kommunisták meg a munkanélküliek (vagy nevezzék őket, ahogy akarják) alkotta alantas csőcselék az ellenségei.

A magyarországi jobboldal nem egyszerűen csak régimódi és fajüldöző. Ez a jobboldal mindenekelőtt a szegények megsegítését ellenzi, a „többnyire roma” munkanélküliek (ez a vélekedés egyébként egyszerűen nem igaz) szociális segélyezését, továbbá ellenszenvvel viseltetik a társadalom minden ún. improduktív csoportjával szemben. Ezeket inaktívaknak nevezi, s e fogalom alá sorolja a nyugdíjasokat. (Legújabban egyébként különösen mély és meglehetősen kellemetlenül ellenséges magatartást tanúsít az idősekkel szemben). Ezért is fordul szembe a jobboldal olyan élesen a szakszervezetekkel, ami véleményem szerint öngyilkos álláspont, bár pillanatnyilag eredményes…

Orbán ’munkaalapú társadalomról’ szónokol, s ünnepélyesen beharangozta a jóléti állam végét. (Bár a jóléti államnak már réges-rég befellegzett.) Ebben sem igen különbözik Camerontól, Sarkozytől, Barrosótól, Rajoytól, Montitól, Harpertől, Merkeltől és Lagarde-tól, akik igencsak elborzadnának, ha valaki kimondaná róluk, hogy ők se különböznek Orbántól. Orbán azonban merészebb és következetesebb, mint ők. Ugyanakkor kevésbé kötik őt a körülmények, a formák, a hagyományok és a ceremóniák… A helyzet paradoxona, hogy miközben az Európai Unió és az Egyesült Államok támadja Orbán Viktort, a lényeget illetően teljes mértékben egyetért politikájával.”

 

„Kizárólag egyetlenegy legitim politikai szereplő rendelkezik fölhatalmazással döntésre, s ez a magyar választók közössége… A hiteles és valóban demokratikus magyar ellenzéknek szembe kell fordulnia az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap és az amerikai establishment által képviselt katasztrofális megszorító politikákkal is, és nem csupán az alpári magyar jobboldallal. Ha ilyen ellenzék megszületik, önöknek nem kell többé aggódniuk Magyarországért.”

 

Tamás Gáspár Miklós cikke itt olvasható.

 

Szerző: rás  2012.03.23. 11:36 27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr144929572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111887 2012.03.23. 12:33:18

Mindig elmondom, de azért most is megteszem: imádnám TGM-et az éleslátása miatt, ha nem gyűlölne engem tiszta szívéből és nem vetne meg mindent, ami nemzeti. Egyébként elolvastam a cikket és 80%-ban maximálisan egyetértek Gazsival. :)

Ismeretlen_46946 2012.03.23. 17:18:23

@johnnymoore: Nincs szerencsém személyesen ismerhetni TGM-t, így nem tudom, gyűlöl-e téged (elég valószínűtlennek tartom), az viszont, hogy "megvet mindent, ami nemzeti" szimpla marhaság.

Ismeretlen_111887 2012.03.23. 18:11:47

Én sem ismerem személyesen, kizárólag a publicisztikái hangvételéből vontam le bizonyos következtetéseket, amelyek ugyebár ezekre a dolgokra utalnak. :)

egy nagyi 2012.03.24. 00:27:22

johnny: attól, hogy nem írjuk minden gondolat elé, hogy nemzeti, a gondolkodásunk kifejezheti a nemzet sorsáért való aggódást.TGM aggódik, viszonylag kis gyereke van, nem mindegy milyen országban nő fel,egyszerűen csak gondolkodik, mint humanista.

Pocakos 2012.03.24. 07:39:14

nagyi: ez NEM aggódás! Ez a szélsőbal és a szélsőjobb találkozása. Pártja (szerencsétlen) névválasztása - a „Zöld Baloldal” - (talán) nem véletlen, hanem freudi.

Ismeretlen_46946 2012.03.24. 09:52:00

@Pocakos: A névválasztás pusztán az ökológiai és a szociális gondolkodás kívánatos összhangját akarja kifejezni, úgyhogy ebből a szempontból én tökéletesnek tartom. És baloldalinak. A szélsőjobb (különböző fajta fasizmusok) és a szélsőbal (leegyszerűsítő gyűjtőnéven: kommunisták) között valóban van egy lényeges közös alap: az antikapitalizmus (a szélsőjobbnál inkább csak annak korlátlan szabadpiaci változatának elutasítása). Ugyanakkor alapvető különbség, hogy az egyik faji, etnikai alapon - kirekesztően - utasítja el a kapitalizmust, a másik osztályalapon, a társadalmi szolidaritás nevében. így hát azt sugallni, hogy TGM bármilyen szempontból "találkozna" a szélsőjobbal, marhaság.

Szó-szóró 2012.03.24. 11:44:24

Jonhy 1: most nagyon megleptél, nem tudom hol találtál 80%-ot, amit TGM "nyilatkozatában" el tudnál fogadni. Ennyi csúsztatást, hazugságot és sértegetést, amennyit ezt a TGM-es cikk tartalmaz, rég nem láttam. A 89 előtti időszakot "afféle konzervatív jóléti állam"-nak beállítani egészen röhejes. Mintha legalábbis nem lett volna életképtelen, hitelből finanszírozott az a rendszer. A párttitkárok által irányított "demokráciát" és azt a magas kulturális színvonalat -amelyről a párt (Lendvai Ildikóék) gondoskodott- pozitív színben feltüntetni, na ez sem kis teljesítmény. TGM vagy amnéziában szenved, vagy szándékosan csúsztat, vagy nem tudom mi történhetett vele. A cikk többi része ennél már csak rosszabb. TGM szerint a jobboldal családi ház utáni vágya okozta a jelzáloghitel válságot. TGM szerint a jobboldal régimódi és fajüldöző. Szerinte a jobboldal a munkanélkülieket alantas csőcseléknek tartja, és emellett ellenséges az idősökkel. A másik oldalt így hívja: "alpári magyar jobboldal". Johny, egy olyan emberrel, aki téged alpári fajüldözőnek tart, nem szabad beszédbe elegyedni. Döbbenetes, hogy ezt az alantas címkézést a legújabb baloldali és liberális szokásnak megfelelően külföldön végzi, hagy ismerje meg a világ, hogy milyen sötét banda -a magyarok zöme- veszi őt körül. Sugárzik belőle a nagyképűség. Szerinted lehet egy ilyen emberrel vitatkozni, véleményeket ütköztetni? Szerinted ő meghallgatná a te véleményedet?

Ismeretlen_46946 2012.03.24. 13:43:39

@Szó-szóró: Jézusom! :(

egy nagyi 2012.03.24. 14:49:08

rás:itt jött el nálam az a pont, amikor elbúcsúzom tőletek. Téged nagyon megszerettelek, talán mert hasonló kultúrában szocializálódtunk. Borostát követem, inkább többet olvasok. Mindenkinek:Isten veletek!

Andris 2012.03.24. 19:23:14

Még nem olvastam el az egész cikket, de amit '89 előttről ír, az nekem is szúrja egy kicsit a szemem. Igaz lehetne, mondjuk 1980 körülig. Utána már nem volt olyan vidám, sem gazdaságilag, sem társadalmilag. De TGM egyébként sok igazságot- és féligazságot megfogalmazott. Szó-szóró: igen, az a rendszer termelt ki olyan zenekarokat, mint a HBB, a Kontroll Csoport, a VHK, az URH, az Európa Kiadó, A.E. Bizottság, vagy El Kazovszkij, Wahorn, hogy csak néhányat említsek. Nagyi: remélem, hogy még találkozunk.

Ismeretlen_46946 2012.03.24. 22:51:50

@Egy nagyi: őszintén sajnálom, de el kell ismernem, hogy könyvet olvasni értelmesebb dolog. Mindenesetre nagyon köszönöm az eddigi részvételedet a blog életében.

Pocakos 2012.03.25. 09:02:56

rás(6.): „....A szélsőjobb (különböző fajta fasizmusok) és a szélsőbal (leegyszerűsítő gyűjtőnéven: kommunisták) között valóban van egy lényeges közös alap: az antikapitalizmus... (…) ....alapvető különbség, hogy az egyik faji, etnikai alapon - kirekesztően - utasítja el a kapitalizmust, a másik osztályalapon…..” What’s the difference? Mennyivel elfogadhatóbb az osztályidegen, mint az idegenszívű? Ergo, a cél szentesíti az eszközt. :-(

Ismeretlen_46946 2012.03.25. 10:10:25

@Pocakos: nem osztom a nézetedet, és hamisnak tartom a következtetésedet is (aminek egyébként semmi köze az alaptételhez sem). A rasszizmust és a társadalmi igazságtalanság elutasítását továbbra se kívánom azonosítani. (Bármit mond is erről Hannah Arendt.)

BB 2012.03.25. 22:04:27

@Szóró: már mondtam, bizonyára unalmas is már, hogy Romániában nőttem fel, életem első felét ott töltöttem, a Ceausescu korszakban. 16 éves koromban jártam először Magyarországon, 1983-ban. Persze nagyjából tudtuk, hogy jobb körülmények között élnek odaát, de amit ott tapasztaltunk, az mindent felülmúlt. A bőség, a civilizáció, a jólét egyszerűen döbbenetes volt (és igen, akkor láttam az István, a királyt is, élőben). A 80-as évek végére Ceauscu visszafizette a teljes államadósságot. Közben emberek éheztek, gyalázatos körülmények között dolgoztunk (esztergályos voltam), otthon fáztunk, mert a távfűtésen is spóroltak. Úgyhogy tudod mit mondok? Szánalmasok vagytok bazmeg ezzel a rinyálással, hogy micsoda szenvedés volt a Kádár-korszak, hogy hogy eladósították az országot bla bla bla. Tényleg? Nem a 90 utáni nagyteljesítményű magyar kormányok a legmélyebb szarba most Magyarországot? A Lezsákok, a Hornok (Gyula és Gábor), a Simicskák, Gyurcsány, Lendvai Ildikó, Torgyán és a többi megaszánalom? Nem magunkat okolhatjuk, szavazók és nem szavazók, amiatt, amit TGM jogosan leír? Hogy legyintünk a csaló elnökre, hogy mindig a kiskapukat keressük, hogy köldöknéző, dohos és nyomorult nép vagyunk? De, igen. Te is, én is.

BB 2012.03.25. 22:25:39

UI. Rás, kösz a linket, nem tudtam, hogy a LMD-nak van magyar kiadása. Mea maxima culpa.

Andris 2012.03.26. 11:41:19

BB (14.): Tulajdonképen van némi igazságod ebben a kérdésben... De mindenkinek más az a szint, amit megszokott, és amit már többletnek érez az életminőségében. Van lejjebb is, meg följebb is.

BB 2012.03.26. 17:31:22

Hát igen Andris, Ausztriához, az NSZK-hoz, Hollandiához képest biztos nagyon szar lehetett Magyarországon.

Ismeretlen_94118 2012.03.27. 09:58:29

BB: én nem tudtam anno, mihez képest .... nekünk itt Magyarországon, de az volt. Tudomásul veszem tájékoztatódat, miszerint nektek még... -abb volt (bár megvolt a maga eredménye, amit azért említsünk meg), de mint tudjuk a más súlyos vérbaja nem gyógyítja az én enyhe tripperemet. És nem, az eladósodás nem a 90-es években kezdődött és bizony a Kádár rendszer látszatból fenntartott "konzervatív jólét"-e miatt adtuk el a rendszerváltáskor a feldolgozóiparunkat (mint akkor hittük), valójában magunkat és nyögjük ma is a következményeit.

Pocakos 2012.03.27. 11:22:45

rás (13.): nem kértelek, hogy osztozkodjál. ;-) Az alaptétel Tőled (6.): “....lényeges közös alap: az antikapitalizmus....” Arra a megállapításomra, hogy ha egy a cél (a kapitalizmus megdöntése), akkor valójában csak az eszközben, a hozzávezető útban van különbség, válaszod (13.): “.....hamisnak tartom a következtetésedet....” Rendben! Lassan megszokom, ahogy Gazsi és követői sem veszik észre mily veszélyes vízekre eveznek ezzel a (buta) antikapitalista nézettel. Igen, számomra (nagyon) ellenszenves az ATTAC. Ott voltam “szárnybontásánál” a Francia Intézetben. Akkor még úgy tűnt, hogy egy angolszász-ellenes formáció a globalizáció ellen. Később kapott egy antikapitalista gellert, amire Gazsi ugrott, és lett a magyarországi képviselője. A veszélyt jeleztem felé. Válasz: vigyázunk rá. Nem vigyáznak, sőt egyre gyakoribb az antiszemita megnyilvánulás, eleinte csak a palesztin téma volt a korcsolyapálya, a válság óta azonban már a bankok és a bankrendszer is az. A “zöld” jelzőt is kifogásoltam, amire azt a magyarázatot kaptam, amit Te is hangoztatsz (6.). Csak egyről feledkeztek meg! : Mo.-on a “zöld”-nek szimbolikus jelentése van! Épp olyan, mintha Németországban “Barna Baloldal” néven alapítanál pártot. Ebből is látszik mennyire nem ismeritek a múltat, és az ország mennyire nem nézett szembe a múlt század legsötétebb korszakával. Ugyanakkor kiválóan követed a hazai “baloldali” trendet, az antiszemitizmus helyett a rasszizmus szó és fogalom (egyre divatosabb) használatát. Azt írod: “.....A szélsőjobb (különböző fajta fasizmusok) (...) faji, etnikai alapon - kirekesztően -…..” (6.) Nos, ez óriási csúsztatás. Persze, Te is tudod, de jó szovjet (“Kominternes”) módszerrel megpróbálod környezeteddel elhitetni, hogy beleférjen a cigányság problémája is. Sem a névadó olasz, sem a spanyol fasizmus nem szerveződött faji vagy etnikai alapon, sőt antikapitalisták sem voltak. (Ezért volt olyan könnyű visszatérni a demokráciához). A faji, ill. etnikai alap csak a szovjet és nemzetiszocialista diktatúrára (volt) jellemző, ahol származási alapon üldözték az embereket. Aztán a hab a tortán a #13. hozzászólásod: “......A rasszizmust és a társadalmi igazságtalanság elutasítását továbbra se kívánom azonosítani....” Elárulom, hangosan felnevettem, amikor a “társadalmi igazságtalanság elutasítását” nevezed a fő különbségnek, és "baloldali" erénynek. Hol tapasztaltad ezt az idén 95 éves szovjetrendszerben, vagy abban a hazai 40 évben? Bocs, hogy (feleslegesen) hosszú lett. Ismert válaszod sokkal rövidebb lesz: "Pocakos, Te semmit sem értettél ebből meg". ;-)

Ismeretlen_46946 2012.03.27. 11:43:50

@Pocakos: Te semmit sem értettél ebből meg.

Pocakos 2012.03.27. 19:09:18

Bingo! Agit.prop. titkár elv. ;-) http://tinyurl.com/cxndn9q

Ismeretlen_46946 2012.03.27. 19:55:40

Bingó! Tényleg agit.prop. titkár (is) voltam a KISZ-ben. :)) Sőt! Elvtárs is voltam. Na és?

BB 2012.03.28. 09:28:21

Rás, tanulj a nagyoktól, fogalmazz egy kicsit árnyaltabban. Mondjuk azt, hogy a titulusod a KISZ-ben "szokatlanul nagy terjedelmű szövegazonos" az agit prop titkárral. Így már mindjárt más.

Pocakos 2012.03.28. 10:00:30

rás (22.): Miért a múlt idő? ;-) Az eddigi vitáinknál(?) is érezhető volt az ideológiai kiképzés maradéktalan elsajátítása és terjesztése. Ha (számodra, ill. a “mozgalomra” nézve) kinos téma vagy kérdés merül(t) fel, a szovjetrendszerben elsajátított, jól ismert sablonos feleletekkel kerülöd meg a válaszadást. Tipikus! Bevallom, minden ilyen alkalomkor jót mosolyogtam magamban Rajtad. Most is! A görcs azonban még mindig Benned van! Ez a “Na és?” - sok mindent elárul.......... (Tudod, az a 40 év nem múlik el nyomtalanul. Most meg úgyis az 50-es évek gondolkodásai és szóhasználatai kezdenek visszajönni....)

Ismeretlen_46946 2012.03.28. 10:01:44

:))

Pocakos 2012.03.28. 14:38:15

rás: Benned egy Plagi bá veszett el! ;-) Hiszen 22-es bejegyzésed két utolsó mondatát Gyulától loptad! Ime a bizonyíték: http://tinyurl.com/85gbvap (az első bekezdés utolsó két mondata!)

Ismeretlen_46946 2012.03.28. 19:03:32

@Pocakos: "jogos a két pont" (szintén plagizálás egy valahai sportriportertől, már elfelejtettem, kitől). Tényleg Horntól loptam, még gondolkodtam is, hogy beírjam-e. :))
süti beállítások módosítása