December 9., délelőtt fél 10: csepereg az eső, de közben időnként kibújik a nap, és a nyugati égbolton -- a fürdőszobaablakból nézve Budakeszitől a Rózsadombig -- gyönyörű szivárvány húzódik. Percekig csodálom, míg lassan elhalványul, beleolvad a szürkévé váló égbe.

Szivárvány, decemberben.  "késhet a Tavasz, ha már itt a Tél?" (Shelley)

***

A szivárványról (a remény után, melynek köztudottan a szimbóluma) elsőnek Julika jut eszembe. Egyetemi évfolyamtársnőm volt, kedves, okos, vidám lány, hatalmas szívvel. Faluról a sok okostojás budapesti, sokadik generációs értelmiségi gyerek között. Igazi közösségi ember volt (most nem magyarázom el a fiatalabbaknak, mit jelent ez). Kedveltük egymást, és volt egy közös dalunk, ez itt fent. Az egyetem után hazament, tanár lett, Negyven éve nem láttam. Jó volt most rágondolni.

***

A felvételen Kovács Katit a Scampolo együttes kíséri. A 60-as évek elején a Scampolo volt az első hazai beatzenekar, amely rock and rollt játszott, persze főként angol számokat. Innen indult Komár László (sose szerettem), és a Vigyázó Ferenc utcai legendás klubban néha fellépett velük az akkor még gimnazista Zalatnay Sarolta (őt se). (Képek a Scampolóról itt.) Egyszer voltam ott, a padtársam, Pribenszky, vitt el. Órás sorbaállás a bejutásért, zsúfoltság, tömény cigarettafüst, túl hangos zene, nem szerettem. A nosztalgia persze más dolog. 16-17 éves voltam.

***

A szivárványszínek szimbolikája számos kultúrában jelen van, és igen hosszú múltra tekint vissza mint a sokszínűség, a befogadás, a remény és a vágyakozás szimbóluma -- írja a Wikipédia. A jelképnek bibliai forrása is van, Noé történetében a szivárvány jelzi Isten ígéretét, hogy többé nem lesz hasonló özönvíz. Az 1524-25-ös német parasztfelkelésben már használták a szivárványzászlót mint az új kor, a remény és a társadalmi változás jelképét. Thomas Münzert, aki a forradalmi mozgalmakat a bibliai tanítással kapcsolta össze, gyakran szivárványzászlóval a kezében ábrázolják.

220px-PACE-flag.svg.pngA békét szimbolizáló szivárványzászlót egy Olaszországban 1961-ben tartott békemenet során használták először. Igazi népszerűségre 2002-ben tett szert, amikor a küszöbön álló iraki háború elleni tiltakozásul meghirdették a Pace da tutti i balconi (béke minden erkélyről) mozgalmat. A legelterjedtebb változata hét sávból áll (lila, kék, világoskék, zöld, sárga, narancssárga, piros), a közepén pedig a PACE (béke) felirat található. A zászló azóta az egész világon elterjedt mint a békemozgalom szimbóluma. 128px-Gay_flag_8.svg.pngA szivárványzászló az 1970-es évek óta szimbóluma a meleg és leszbikus büszkeségnek. Az első melegbüszkeség-zászlót Gilbert Baker készítette az 1978. június 25-i San Francisco-i Gay Freedom Day Parade-ra. Ez a zászló még nyolc sávból állt, Baker minden színt külön jelentéssel ruházott fel:  a rózsaszín a szexualitást, a piros az életet, a narancssárga a gyógyulást, a sárga a napot, a zöld természetet, a türkiz a művészetet, a kék a harmóniát, az ibolya pedig a lelket szimbolizálja.  A zászló néhány hónappal később,  az Egyesült Államok első, közhivatalra megválasztott vállaltan meleg politikusának, Harvey Milknek, a San Francisco-i városi felügyelő bizottság tagjának a meggyilkolása után vált népszerűvé. A zászló az évek során számos módosuláson ment keresztül: először a rózsaszín, majd a türkiz sáv került le róla. A mai hatszínű változat 1979 óta van forgalomban. A szivárványzászlót számos más csoport és szervezet is használja. Az Andok népei társadalmi mozgalomnak az állítólag az inkáktól eredő szivárvány színű zászlója a wiphala. A tibeti imazászlók gyakran szintén a szivárvány színeiből állnak. Az oroszországi Zsidó Autonóm Terület zászlaja szintén szivárvány színű. A wiphala:wiphala.png

***

A legenda szerint Gilbert Bakert Judy Garland híres dala, az Óz, a csodák csodája című filmben elhangzó Over the Rainbow inspirálta a szivárványzászló megalkotására.

***

140px-Flag_of_South_Africa.svg.pngS ha szivárvány, akkor ezekben a napokban Nelson Mandelára is gondolunk, s álmára, a Dél-Afrikában együtt élő fajokat*  egybeölelő szivárványnemzetről. (A kifejezés egyébként Desmond Tutu érsektől ered.)

* Igen, tudom, az emberiség egyetlen faj, de ha éppen Dél-Afrikával kapcsolatban beszélhettünk faji elkülönítésről, rasszizmusról és antirasszizmusról, akkor itt ezt találom a legmegfelelőbb kifejezésnek. És egyébként se tartom magam a kötelező píszíhez. A "szivárványnemzet" linkje pedig azért angol, mert magyarul a Google csak az álom kudarcáról szóló cikkeket dob ki Mandela halála alkalmából.

***

Arany János: A gyermek és szivárvány (részlet)

Sirt az ég egyik szemével,
A másikkal nevetett;
Páros ívű szép szivárvány
Koszorúzta keletet:
Szép szivárványt, barna felhőn,
Nézte ábrándos fiú,
Egy sovárgó méla gyermek,
Kékszemű, de szöghajú.

"Be gyönyörű híd az ottan!
Égi híd az" gondolá,
"Óh, talán ott járnak épen
Az angyalok fel s alá!
Mint szeretnék odamenni!
Bizony el is szaladok,
Jó fiút hogy bántanának
Azok a jó angyalok!

Messze sincs az; lám csak ott van
A közel erdő megett,
Még ma estig rajta könnyen
Megjárhatnám az eget.
Istenem, mily szép is lehet
Ám belülről az az ég!
Istenem, ha én egy kissé
Oda bepillanthatnék!"

A teljes vers


***

A sorozat korábbi darabjai:

Szóudvar 1. Egyenrangú  --  2. Ifjúkor  --  3. Őszinte  --  4.  Rend  --  5. Tükör  -6. Gyász --

7. Fénykép  --  8. Utazás  --  9. Csend  --  10. Szó  --  11. Tárgy  --  12. Öl, ölés  --  13. Sakk --

14. Álom, álmodik  --  15. Boksz  --  16. Párbeszéd  --  17. Búcsú  -- 18. Anyagiak

Szerző: rás  2013.12.09. 20:59 Szólj hozzá!

Címkék: melegek asszociáció Judy Garland Arany János Kovács Kati Mandela békemozgalom Scampolo

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr975682771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása