csend/csönd fn  1. Az az állapot, amelyben hang, zaj nem hallatszik. Vihar előtti csend (átv is).  2. Háborítatlan, nyugodt állapot (Értelmező Kéziszótár)

*

… People talking without speaking
People hearing without listening
People writing songs that voices never shared
No one dared
Disturb the sound of silence

*

„Semmi zaj. Az ünnepélyes csendbe
Egy madár csak néha füttyentett be.
Nagy távolban a malom zugása
Csak olyan volt, mint szunyog dongása.”
(Petőfi: A Tisza)

„Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik. -
Ajtó megől fehér galamb,
Ősz bárd emelkedik.”
(Arany János: A walesi bárdok)

„Itt ülök csillámló sziklafalon.
Az ifju nyár
könnyű szellője, mint egy kedves
vacsora melege, száll.

Szoktatom szívemet a csendhez.
Nem oly nehéz -
idesereglik, ami tovatűnt,
a fej lehajlik és lecsüng
a kéz.”
(József Attila: Óda)

„A mélyben néma, hallgató világok,
üvölt a csönd fülemben s felkiáltok,
de nem felelhet senki rá a távol,
a háborúba ájult Szerbiából
s te messze vagy. Hangod befonja álmom,
s szivemben nappal ujra megtalálom,
hát hallgatok, míg zsong körém felállván
sok hűvös érintésü büszke páfrány.”
(Radnóti Miklós: Levél a hitveshez)

*

The rest is silence. (Shakespeare: Hamlet)

The rest is silence – A többi néma csend. Pár éve a néhai Krétakör Színház zseniálisan intim – és nagyon nem csendes – Hamlet.ws előadásában (először a Teleki Blanka Gimnáziumban láttam) Nagy Zsolt, Rába Roland és Gyabronka József rockdalként énekelte a híres  mondatot, hogy az emberben megfagyott a vér, s választhatott, hogy üvölt – vagy nagyon hallgat. Konzervatív, illedelmes ember vagyok…

*

Ingmar Bergman: A csend (1963)

*

Ünnepélyes csend, döbbent csend, a várakozás feszült csendje, halotti csend, a temetők csendje, csendes emlékezés, a közöny csendje, meghitt csend… A csend mint élethelyzet. A csend mint viszony.

 

 ***

A sorozat korábbi darabjai:

Szóudvar 1. Egyenrangú  --  2. Ifjúkor  --  3. Őszinte  --  4.  Rend  --  5. Tükör  -6. Gyász --

7. Fénykép  --  8. Utazás 

 

Szerző: rás  2010.02.26. 12:50 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr294929171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_58433 2010.02.27. 14:37:31

A virágokat és a madarakat is, s ahogy zizeg a nád, ahogy csobban a víz; de legjobban talán mégiscsak ezt szerettem: a csöndet körülöttem s a kék eget felettem. (Rónay György: Leltár)

Ismeretlen_46946 2010.02.27. 15:44:35

KapitányG: köszönöm.

Ismeretlen_58433 2010.02.28. 10:35:10

Tulajdonképpen mondanék még... Például ezt: "Most már a barna, dérütötte rónán mulandóságról mond mesét a csend. Most már szobádba halkan elvonulhatsz s hallgathatod az álmodó Chopint. Most már a kályhatűz víg ritmusára merenghetsz szálló életed dalán, míg bús ködökből búcsút int az erdő, mint egy vöröshajú tündérleány." (Áprily Lajos: Ősz) Vagy ezt: "S volt egy karácsony: a havas barak lakói messze, kis falukba szálltak, s ő bent a tornyosuló hó alatt karácsonyfát gyújtott a vad magánynak. Olyankor csend volt, zsibbasztó, siket, s jeges magányban megfagyott a vére, s a hó-tengerben - szürke kis sziget - döbbenve gondolt furcsa életére." (Áprily: Apám emléke - részlet) Vagy ezt: "A fényben, fenn a házsongárdi csendben tovább dalolt a név zenéje bennem. S nagyon szeretném, hogyha volna könnyem, egyetlen könny, hogy azt a dallamot Aletta van der Maet-nak megköszönjem." (Áprily: Tavasz a házsongárdi temetőben - részlet) Vagy ezt: "Különös táj lesz, sűrű lesz a csendje, csak mélabúd halálos húrja szól. Belejajdulsz a süket végtelenbe, keresni fogsz, és nem leszek sehol." (Áprily: Keresni fogsz) (Kedves Áprilym telis-tele csenddel... ) Vagy ezt: http://kapitanyg.freeblog.hu/archives/2005/11/01/Keszul_az_uj_csend/ De hát most tavasz jön, madárdaltól hangos tavasz!

Ismeretlen_46946 2010.02.28. 14:32:33

KapitányG: a Tavasz a házsongárdi temetőben kedvenceim közé tartozik. Én a bejegyzésben megtartóztattam magam, neked ez nem volt kötelező - köszönöm mindegyiket, a saját blogot is.
süti beállítások módosítása