Ez a 25. bejegyzés éppen hat hete indított/elindult blogomon. Nagy felelősség, napok óta nyomasztó teher, hogy miről fog szólni; essünk túl rajta: a 25-ről.

 

25: E szám a tapasztalatból származó erőt jelöli. Nem tisztán szerencsés, hiszen a sikert csak megpróbáltatások leküzdése árán ígéri. Összességében mégis kedvező. (Pentagram extra ezoterikus honlap)


Mózes I. könyv 25. 25.: „A'melly először születék, vala posgás és mindenestől szőrös mint egy lasnak; és nevezék azt Ézsaúnak". (Gyengébbek kedvéért: ő az a lúzer, aki eladta az elsőszülöttségét egy tál lencséért.)


25. oldal/1.: „De hát ezt a fiatalembert, bárhol megjelent, mindenki szerette, és ez így volt már kisgyermek kora óta. Amikor Jefim Petrovics Polenovnak, jótevőjének és nevelőjének házába került, annyira megnyerte a család minden tagját, hogy teljesen édesgyermeküknek tekintették. Pedig hát olyan kicsi korában lépte át a küszöböt, amikor még gyanítani sem lehet a gyermekben semmilyen számító ravaszságot, furfangot vagy készséget arra, hogy ügyesen kivívja mások tetszését, behízelegje és megszerettesse magát. Így hát az a képesség, hogy különös szeretetet ébresszen maga iránt - keresetlenül, egészen természetesen -, benne magában rejlett, mond­hatnám: vele született. Ugyanez történt az iskolában is, holott látszatra éppen azok közé a gyermekek közé tartozott, akik inkább bizalmatlanságot, néha gúnyt, sőt talán gyűlöletet keltenek társaikban. Ő például gyakran eltűnődött, és mintegy elkülönült a többiektől. Gyer­mek­kora óta szeretett félrehúzódni egy sarokba és olvasgatni, a pajtásai mégis annyira meg­szerették, hogy tanulóéveiben mindvégig bízvást az osztály kedvencének lehetett nevezni. Ritkán volt pajkos, sőt még vidám is ritkán, de aki rátekintett, mindjárt látta, hogy ennek ko­ránt­sem valami benne lappangó mogorvaság az oka; hogy épp ellenkezőleg: kiegyensúlyozott és derűs. Sohasem akart kitűnni a vele egyívásúak közül. Talán éppen ezért soha senkitől se félt, ugyanakkor pedig a fiúk mindjárt látták, hogy nem henceg a rettenthetetlenségével, mert úgy hatott, mintha nem is tudná, hogy ő bátor, és semmitől se fél. A sértést sohase tartotta számon. Megesett, hogy a sértés után egy órával már válaszolt a sértőnek, vagy maga elegyedett szóba vele, mégpedig olyan bízó és derűs arccal, mintha egyáltalán nem történt volna közöttük semmi." (Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek)

25. oldal/2.:

József Attila: Részeg a síneken

Egy részeg ember fekszik a síneken,
A bal kezében tartja a butykosát
És hortyog. Alszik hajnali hívesen.
Az Éj az úton most üget el tovább.
 
Kuszált haját már ékesitette sok
Giz-gaz szeméttel lágyan az éji szél,
Most hint az ég rá isteni harmatot
S meg nem mozog, csak melle zihál, hisz él.
 
Jobb ökle mint a talpfa olyan kemény,
Úgy alszik mint rég, anyja meleg ölén.
Ruhája rongyos. Még fiatal; legény.
 
A Nap se kél, az ég hamuszínre tört.
Egy részeg ember fekszik a síneken
És messziről lassan dübörög a föld.

 

25. Színház:

Volt egyszer egy színház. A 25. A mai értelemben vett alternatív színházak ,,őse". Élt nyolc évet. 1970-ben Gyurkó László író, Szigeti Károly koreográfus és Berek Kati színésznő hozta létre...

Rendhagyó színháznak számított: hivatásosnak amatőr, amatőrnek hivatásos. Nem volt saját épülete (az Újságíró Szövetség székházának emeletén talált helyet magának), nem játszott minden este, előadásainak egy részét vidéki turnékon adta elő olyan falvakban, tanyaközpontokban, ahol az emberek nem, vagy csak elvétve láttak színházat. A társulatot hivatásos és amatőr színészek alkották, az előadások egy részét több rendező jegyezte, s bár államilag fenntartott intézmény volt, előadásaikban naiv, romantikus forradalmiság, a fennálló rend jobbításának szándéka fejeződött ki.

A hivatásos színháziak számára irritáló volt a 25. Színház mássága, s az különösen, hogy közösségi színháznak deklarálta magát.

A 25. Színház a fiatalok színháza volt. A színészek is, a törzsközönséget alkotó nézők is zömmel a huszonévesek köréből kerültek ki. Sokan ugyanúgy magukénak érezték ezt a társulatot, mint azokat az együtteseket, amelyek ugyanabban az időben indultak vagy teljesedtek ki, s alapját képezték az akkori ifjúsági színházi kultúrának. Csakhogy időközben a Halászék, az Orfeo, a Manézs, a Szegedi Egyetemi Színpad, az Universitas felőrlődött, a 25. pedig tovább élt. Ez egyrészt sokakat gyanakvással töltött el, hiszen furcsa volt ez az állam és a párt által legalizált (kvázi) másként gondolkodás, másrészt ugyancsak sokak számára ez az együttes jelentette azt a színházi másságot, ami még megmaradt. Ellentmondásos, hogy ne mondjam skizofrén helyzet volt.

Ebben a helyzetben az egyetlen fedezet az előadások minősége és szellemisége lehetett. S e tekintetben a 25. Színház kiállta a próbát. Olyan előadások születtek nyolc év alatt, mint a Németh László regényéből adaptált Gyász Berek Kati főszereplésével, a Szokratész védőbeszéde, Haumann Péter fővárosi kiugrása, a Tou-O igaztalan halála, amelynek címszerepét Jobba Gabi játszotta, a Fényes szelek és a Vörös zsoltár címû Jancsó Miklós-filmek színpadi verziója, melyeket maga a filmrendező állított rituális színházi formában színpadra, Hernádi Gyula Utópiája, Fekete Sándornak a francia forradalom egy epizódját feldolgozó Hőség hava című munkája, Gyurkó Lászlónak a Nemzetiben már sikert aratott Szerelmem, Elektrája, ugyancsak tőle A búsképû lovag, amelyből Jordán Tamás és Zala Márk alakítása, illetve Koós Iván látványvilága maradt emlékezetes, Arthur Koppit Indiánok címû drámája, az addig nálunk ismeretlennek számító Szuhovo-Kobilin darabja, a Raszpljuljev nagy napja, Fejes Endre Cserepes Margit házassága Törőcsik Mari főszereplésével, Cseh Tamás és Sebő Ferenc dalestjei és egy különleges, rendhagyó előadás, az 1974-ben bemutatott M-A-D-Á-C-H... (Nánay István: A 25., Beszélő, 1998/5.)

 

Én: 25 évesen ötödéves történelem-orosz szakos egyetemista voltam. Még meg akartam váltani a világot, bár már sejtettem, hogy ez nem megy, de az embernek a saját erkölcsi normái miatt, mégiscsak meg kell próbálnia... Szerelmes voltam (meg balfasz).

Szerző: rás  2008.08.17. 11:33 11 komment

Címkék: én biblia józsef attila dosztojevszkij 25 színház

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr734928947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_83733 2008.08.17. 12:55:07

karen blixen: volt egy farmom afrikában 25. oldal: a bennszülöttekben sokkal kevésbé fejlődik ki a veszélyérzet, mint a fehérekben. néha, szafarin vagy a farmon, nagyon feszült helyzetekben a szemem találkozott bennszülött társaim tekintetével, és éreztem, hogy mérhetetlen messzire vagyunk egymástól, s hogy nem értik, miért idegeskedem. eltűnődtem, vajon nem arról van-e szó, hogy annyira elemükben vannak magában az életben, amennyire mi sohasem lehetünk - akárcsak a mélyvízi halak, akik föl nem fognák, miért rettegünk mi attól, hogy megfulladunk. ... minden kontinensek közül afrika tanít meg erre a legjobban: hogy isten és az ördög egy, magasztosságuk egyképpen örökkévaló, nem két magától létező, hanem egy magától létező, és a bennszülöttek sem a személyeket nem keverték össze, sem a lényeget nem osztották ketté.

Ismeretlen_46946 2008.08.17. 14:52:00

Máté: Köszönöm. Nagyon.

Ismeretlen_57265 2008.08.17. 15:25:47

Előkerestem Mireisz László A taoizmus és a Ji king c. könyvét. A 25.jel : ÁRTATLANSÁG. "Az Ártatlanság jegyében született emberek mozgékonyak és derűsek. Életük tele van váratlan eseményekkel, melyeket nem lehet a józan racionalitás eszközével megoldani vagy kikerülni. Ez vezeti őket arra,hogy a váratlan események legjobb ellenszere a folyamatosan fenntartott természetes egyszerűség és ártatlanság. Ezért a mantrájuk: "Legyen meg az Ég akarata." Életük során megtanulhatják,hogy milyen fontos dolog nemet mondani minden mesterkélt,tisztátalan és komplikált dologra, valamint ápolni a természetes egyszerűséget. A váratlan életesemények megtanítják őket arra is,hogy milyen fontos állandó készenlétben lenni úgy, hogy közben nyugodtan és visszafogottan tevékenykedjenek feladataikon. Nagy belső erőt és szellemi alapállást igényel az, hogy megtanulják őszintén és tisztán elfogadni az Ég Akaratát." "Tanács: Most át kell adni magunkat a természetes és spontán kreatív erőknek, hogy azok vezessenek. Minden tevékenységben fel kell venni egy nyugodt éberséget és készenlétet úgy, hogy közben tudatosan elvégezzük a kötelességeinket. Pillanatnyilag le kell mondanunk vágyainkról,kerülni kell minden radikális változtatást. Nyugodtan és teljes őszinteséggel kell tevékenykedni, mert ez hozza meg a maga gyümölcsét."

Ismeretlen_10155 2008.08.17. 15:55:48

Mt. 25.§ (1) A munkáltató köteles a szakszervezet tisztségviselője számára munkaidő-kedvezményt biztosítani. (2) A munkaidő-kedvezmény mértéke valamennyi tisztségviselőt figyelembe véve összesen -- eltérő megállapodás hiányában -- minden három, a munkáltatóval munkaviszonyban álló szakszervezeti tag után havi két óra. E kedvezmény mértékébe a munkáltatóval való tárgyalás időtartama nem számít be. A munkaidő-kedvezmény mértékébe a munkáltatóval való tárgyalás időtartama nem számít be. A munkaidő-kedvezmény felhasználásáról a szakszervezet dönt. A munkából való távolmaradást előre be kell jelenteni. (3) A munkaidő-kedvezmény tartamára a tisztségviselőt távolléti díj illeti meg. (4) A szakszervezet tagjai részére összesen -- a szakszervezet által szervezett képzés, illetve továbbképzés céljára -- a munkáltató köteles előzetes egyeztetés alapján minden tíz, a munkavállalóval munkaviszonyban álló szakszervezeti tag után évente egy nap rendkívüli fizetett szabadságot biztosítani. A szabadság igénybe vehető mértékét a szakszervezet határozza meg. A szabadság igénybevétele előtt a munkáltatót legalább harminc nappal értesíteni kell. (5) A szakszervezet kérésére a (2) bekezdés alapján járó munkaidő-kedvezményből fel nem használt időtartamot, de legfeljebb a munkaidő-kedvezmény felét a munkáltató köteles pénzben megváltani. A munkáltató a pénzbeli megváltás összegét az érintett szakszervezeti tisztségviselők átlagos, előző naptári évi átlagkeresete alapján állapítja meg, és havonta utólag -- bruttó összegben -- fizeti ki a szakszervezet részére. Ezt a pénzösszeget a szakszervezet csak az érdekvédelmi tevékenységével összefüggő célra használhatja fel.

Ismeretlen_10155 2008.08.17. 15:56:39

elnézést kérek, de nekem ez volt épp kéznél. =(

Ismeretlen_46946 2008.08.17. 18:58:51

yko: Köszönöm az ajándékot. drc: Hülye vagy, fiam, ülj le! :) (Azért sajnállak, hogy ilyesmivel kell töltened az időd. Bár ha szakszervezeti funkcinak készülsz, akkor jól jön majd.)

Ismeretlen_10155 2008.08.17. 19:35:57

sajnálni nem kell -- végső soron én tehetek róla. ;)

Ismeretlen_78065 2008.08.18. 10:47:09

Hihetetlenük változatosak a bejegyzéseid.

Ismeretlen_46946 2008.08.18. 11:13:21

979: köszönöm a dícséretet.

Ismeretlen_31312 2008.08.18. 15:54:36

Ez volt az első, ami kezem ügyébe akadt: Rainer Maria Rilke Őszi nap Itt az idő, Uram. Nagy volt a nyár. A napórákra árnyékod bocsássad s a szeleket ereszd a földre már. Parancsold: a gyümölcsök érjenek be, adj még két délies napot nekik, add, hogy beteljesedjék mindenik s a mézet gyűjtsd a dús szőlőszemekbe. Kinek most nincs háza, sose lesz, s ki most maga van, már marad magára éjszaka olvas, folyton levelez s a ligetben bolyg, valakit keres, mikor a lombok őszi tánca jár. (Komlós Aladár fordítás) (Szerb Antal: Száz vers, p.25) Itt pedig az eredeti: http://tinyurl.com/568n66 Na és persze a bejegyzés (megint) zseniális!

Ismeretlen_46946 2008.08.18. 17:08:38

Platen: Úgy látom, te is szereted kézben tartani a véletlent. Gyönyörű vers, köszönöm. (Persze a dícséret is jólesett.)
süti beállítások módosítása