Most már elhiszem, hogy tényleg kommunista vagy", mondta Bob 1970 nyarán Osztaskovo főterén, hangjában az elismerés és a szánakozás keverékével. Tűző nap, kb. 40 fok, már rég a haza hozó vonat felé kéne mennem, átvertek, egy kicsit meg is aláztak, a tököm tele van a Szovjetunióval, el innen!; én meg állok a tömegben, egy szovjet állami ünnepen és teli torokból éneklem az Internacionálét.

Bob bolgár orvostanhallgató volt, és a szovjetunióbeli építőtáborban barátkoztunk össze. Érintetlennek tetsző, igazi orosz erdő közepén, egy Szeliger nevű, gyönyörű tó partján turistatábort építettünk. 14 országból jöttünk - a zöm moszkvai és szófiai orvostanhallgató, az afrikaiak, latin-amerikaiak szintén Moszkvában tanuló fiatalok; magyarok hárman voltunk, a vlagyimiri tanévünk betetőzése volt ez a kaland (a 120-as évfolyamból rajtam kívül csak Ildikó és Teri jött). A tábor kéthónapos, de nekünk csak a fele, mert a magyar hatóságok csak július végéig adtak engedélyt további kint tartózkodásra, s mi a tábor után, az ott kapott pénzből még el akartunk menni Kijevbe meg Odesszába.

Betonalapokra faelemekből építettünk kb. 20 m²-es házakat. A második hét végén jött egy bizottság szemrevételezni a munkát. Megállapították, hogy az egészet rossz helyen kezdtük, száz méterrel arrább kell, bontsuk le, amit eddig építettünk, kezdjük újra. A táborvezetés a másnap reggeli táborgyűlésen közölte: hogy tartani tudják az eredeti tervet, a napi nyolc óra munkaidőt tízre emelik, de „ez természetesen csak a szovjet diákoknak kötelező, kedves külföldi vendégeink belátásuk szerint cselekszenek". Baszd meg! Én majd 5-kor abbahagyom, míg a velem egy brigádban dolgozó Vologya és Szonya helyettem is gürizik! Esetleg a fűben fekve nézem őket, hiszen, ha aznap a szigeten dolgozunk, akkor úgyis azzal a bárkával tudunk „haza" menni, amelyik majd értük jön.

Egyébként ezekben a napokban láttam először, hogy milyen gyönyört tud okozni a rombolás: az orosz srácok úgy estek neki szétverni az általuk (is) épített házakat...

A körülmények amúgy - európai szemmel - embertelenek voltak. A higiéniát hidegvizes tábori zuhanyozó (értsd:  lényegében csak kilyukasztott csövek) és latrina jelentette; a munkahelyre kiszállított ebédet egy aluminiumtányérból ettük, esetleg a tóban ellögybölve a leves és a nyomorúságos második fogás között. Plusz szúnyogok.

Amikor még az első napon „napiparancsban" ismertették a táborrendet, közölték: minden reggel frissen borotválva kell munkába menni. Akkor határoztam el, hogy szakállat növesztek, „hülye külföldi" vagyok, vajon rám szólnak-e. Nem szóltak, sőt kéthetes borostával lekapott fényképem került ki a tábor aktuális dicsőségtáblájára. (Élmunkás voltam, vagy sorsolással lettem az?)

Szörnyű volt és gyönyörű. Így együtt. Hatalmas beszélgetések, barátkozások, az együttes munka és a (természetesen tiltott) együttes vodkázások öröme. A legmaradandóbb élmény az a félnap, amit eső miatt a motoros bárka rakterében rekedve töltöttünk. Magyarok, oroszok, bolgárok, üzbégek, indiaiak, algériaiak, peruiak énekeltünk. Kerestük azt, amit minél többen tudnak - munkásmozgalmi és olasz partizándalok, kubai indulók, orosz népdalok, Beatles-slágerek... Együtt.

Amikor hármunknak eljött a távozás ideje, kiderült, hogy a remélt pénz felét kapjuk (nem emlékszem, miért, lényegtelen is). Aztán kiderült, hogy majd csak az után szállít minket a teherautó a vonatállomásra, ha előbb a többiekkel együtt részt veszünk egy (már nem tudom, milyen) ünnepségen a táborhoz legközelebb eső kisvárosban, Osztaskovóban. Akkor döntöttük el, hogy ebből elég; le van szarva Kijev, Odessza, el ebből az országból! (Már Záhonynál megbántuk.) Utáltam az egészet, szenvedtem, forrt bennem a düh, de számomra természetes volt, hogy amikor az ünnepség végén felhangzott az Internacionálé, én is éneklem. Együtt a többiekkel, és nem kényszerű alkalmazkodásból.

*

Néhány hónapja olvastam Osztaskovóról. Ekkor tudtam meg, hogy ott volt az egyik tábor, ahol az 1939 őszén foglyul ejtett lengyel tiszteket őrizték - és ahonnan, a Szeliger tó jegén át Kalinyinba, a katyni vérengzés egyik „mellékszínterére" vitték őket kivégzésre. S talán azért kellett két hét után „arrább vinni" az épülő turistabázist, nehogy csontokat találjunk.

- . -

Előzetes válasz a kommentelőknek:

Régóta terveztem ezt a bejegyzést, de most, az MSZP-kongresszus kapcsán kitört „Internacionálé-botrány", az ostoba visszhangok megadták a végső lökést. Igen, szerintem se kellett volna énekelniük, ugyanis semmi közük hozzá. Az Internacionálé a nemzetközi munkásmozgalom - a tágabb értelemben is vett proletárok, kizsákmányoltak, „A föld rabjai"-nak (Frantz Fanon) - himnusza. És ahogy a magyar Himnuszt nem teszi semmissé, hogy a nyilasok is énekelték (éneklik), úgy az Internacionálé is érvényes. Diktátorok, cinikus csirkefogók és ostobák ellenére is.

 

*Az évszázad a 20., a cím pedig utalás Déry Tibor egykori tárcasorozatára, A napok hordalékára.

A sorozat korábbi darabjai:

Marihuána, Madrid, Attila

Gyuri, aki Jorge

November 7., Szása

Grisa, Leningrád

 

Szerző: rás  2009.04.08. 11:03 25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr604929041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_51043 2009.04.08. 11:44:47

teljesen offképpen, érdekes dolog ez a szinkronicitás - Osztaskovó neve valahonnan ismerős volt, ahogy olvastam, aztán pár sorral lejjebb, megtudtam, hogy miért: pont a napokban olvastam egy Rubiconban Katynról.

Ismeretlen_31312 2009.04.08. 12:53:42

Újabb gyöngyszem! Azért kérdeznék is: volt jelentősége annak, ki melyik országból érkezett? Két évvel 68 után szóba került a csehszlovákiai bevonulás, vagy ez olyan téma volt, amiről nem illet beszélni?

Ismeretlen_46946 2009.04.08. 13:28:59

Platen: Kösz. :) Baromi érdekeset kérdezel, és nem tudok rá válaszolni. Csehszlovák diák biztosan nem volt a táborban. És valszeg igazad van: nem "illett" róla beszélni, de lehet, hogy én nyomtam a dolgot a tudatom mélyére, mert akkoriban én se tudtam ezzel mit kezdeni (lásd még kognitiv disszonancia). Most erről csak az ugrik be, hogy Vlagyimirban volt egy srác, aki katonaként az előző évben részt vett a csehszlovák bevonulásban (az NDK-ban szolgált egyébként), és egy kicsit beleőrült, de nem volt hajlandó beszélni róla. A másik, hogy a bejegyzés elején említett bolgár, amikor pár évvel később Pestre jött, hosszasan kérdezősködött 1956-ról, meg arról, hogy milyen érzés "megszállt" országnak lenni. (Bulgáriában nem állomásoztak szovjet katonák.)

thomas 2009.04.08. 17:57:46

Na ez megint nagyon szuper. Úgy tűnik, fél év alatt több élménnyel gazdagodtál, mint én 5 és fél év alatt. AvPlatennek: én 70-től voltam kinn, egy darab cseh évfolyamtársunk sem volt a 19 db egyetem egyikében sem.

Ismeretlen_10155 2009.04.08. 18:01:02

nyilván tudták valakik, hogy hol nem érdemes kapargatni a felszínt... (ezt átvitt és a szó szoros értelmében is gondoltam.)

Ismeretlen_120312 2009.04.08. 18:07:57

Hogy ne énekeljék, mert nem az övék, abban teljesen egyetértek.:) Jó, hogy valaki érdekeseket ír... Azt hozzá kell tenni, hogy a szocdemek mindig is magukénak tartották az Internacionálét, az megint más kérdés, hogy ők mégcsak szocdemek se!

Ismeretlen_46946 2009.04.08. 18:29:08

thomas: Kösz. Egy (III. év) plusz fél év (V. év 2. szemeszter) volt; szplosnoje prikljucsenyije.

Ismeretlen_31312 2009.04.08. 18:53:06

Thomas: köszönöm az adalékot ... és biztos nem volt véletlen, hogy ez így volt.

Solvere volo 2009.04.08. 18:57:22

Ez tenyleg nagyon szuper. Asszem, ideje lenne kirakni a Creative Commons logot, bar valszeg nem ved tobbet, mintha a vonalzora rairnad, hogy Isten szeme mindent lat, el ne lopd a leniat :( De tenyleg erdemes lesz egyszer mindezt papiron is. Fotoid nincsenek veletlenul? A multikultinak tenyleg elkepeszto (jo) ereje van, akar szocialista, akar kapitalista multikulti, van abban valami idon es teren tulmutato, ahogy ujraertelmezodik a vilag es benne az en egy ilyen nagyon vegyes (es esetleges) kozegben. A kultursokk katarzisa nagyon jo, en kotelezove tennem, ilyen elmeny nelkul nem adnek erettsegit senkinek :)

Ismeretlen_46946 2009.04.08. 19:14:02

Solvere volo: Most kénytelen voltam megnézni, mi az a Creative Commons. :) Nyugodtan lopjanak, ha akarnak, mint ismeretes, én a magántulajdon ellensége vagyok. :) Annál is inkább, mert nem szándékozom könyvet írni, ehhez lusta vagyok, meg ismerem egy kicsit a hazai könyvkiadási és -terjesztési viszonyokat. (Egyébként kb. 7 éve valakinek a megbízásából már írtam egy vékony könyvet - 100 híres zsidó a 20. századból -, ki is fizetett, sőt egy ügynökségtől megvette a 100 fényképet is, de arra már nem volt pénze, hogy meg is jelentesse.) Amit a multikultiról írsz, azzal viszont mélységesen egyetértek.

Ismeretlen_46946 2009.04.08. 19:17:04

Ja! Természetesen vannak fotóim - a kedvencem, amin egy téglán levelet írok; serked a szakállam, félmeztelen és (szinte) izmos vagyok, még pocakom sincs -, de sajnos csak analóg képek. :)

Ismeretlen_120312 2009.04.08. 19:21:01

Ráadásul a Creative Commons csak arra jó, hogy meg kelljen nevezni a forrást és ne lehessen változtatni...nem hiszem, hogy mostanság kommunisták írásait plagizálnák.:)

Solvere volo 2009.04.08. 20:46:16

Pokka: barmit, ami nincs bebetonozva, es meg azt is. Es ez igy is lesz, amig a fuzfan futyulo rezangyalt is beveszik szinesfemnek... Egyebkent meg nem is a szoveghu lopas miatt aggodnek, hanem a ferdites miatt, az eleg fajo bir lenni, plane szemelyes temaban. ras: es nem lehetne, hogy digitalizalodjanak kicsit azok a kepek? Biztos szivesen segit valamelyik rajongo, aki kozelebb van (csak ezert nem magamat ajanlgatom)... A Nepszabibol is az egyik kedvenc rovatom a Kepmento.

Zsezsnya 2009.04.09. 00:14:50

A rézangyalról jutott eszembe: ma este KANYARGÓS ÚTON jártam a DUNÁN...

Ismeretlen_46946 2009.04.09. 10:52:09

Zsezsnya: Biztos az én hibám, de nem értem.

Ismeretlen_95957 2009.04.09. 11:38:55

@rás Szeretem a történeteidet :))

Ismeretlen_102949 2009.04.09. 12:10:13

Szerintem nem a te hibád, én sem értettem..:) Azért pedig irigyellek, hogy részed lehetett ilyen "kultur sokk" - ban. Nekem, odakint a szépséges Barcelonában már az is nagy élmény és felüdülés volt, hogy majdnem egy hétig nem kellett magyarokkal találkoznom, és fogalmam sem volt róla, hogy mi történik itthon, pedig én nem is ismerkedtem és barátkoztam.:)

Ismeretlen_46946 2009.04.09. 15:21:56

BT: Köszönöm. :))

Zsezsnya 2009.04.10. 23:32:29

RÁSnak: Az errefelé divatos mendemondák, az itt látható Lakatos-zenészdinasztiáról készült videó, a 13. bejegyzés és a DUNA TV cigány-estjén vetített KANYAROG AZ ÚT c. dok.film sugallták bejegyzésemet... CLODIUSnak: 17. bejegyzésed első mondatához pusztán annyit fűznék, nem találom rokonszenvesnek szellemi fölényed/alányod s vélhetném megjegyzésed akár "kirekesztőnek" is. NEM TESZEM. ÁLTALÁBAN: Egy falumbéli meghalt '68-ban a csehszlovákiai bevonuláskor...

Solvere volo 2009.04.10. 23:50:29

O, anyam, borogass. Most lehiggadok, aztan megprobalok mondani valami ertekelhetot is :((((

Solvere volo 2009.04.11. 00:59:29

Zsezsnya: te engem nagyon felreertettel. Mentsegemul szolgaljon, hogy ket eve nem jartam Magyarorszagon, ugyhogy sajnos (nem sajnos) nem vagyok eleg naprakesz a kurrens magyar osszekacsintosban. Ezert aztan csatlakoznom kell Clodiushoz: en sem ertettem az asszociaciodat, es most meg kevesbe ertem, a Duna TV musorat, ertheto okbol, nem lattam. Visszaolvasva azt keszseggel elfogadom, hogy ha nem talalod viccesnek, amit irtam - nekem akkor annak tunt, hat, bocs. De az nem egy felreertheto bejegyzes. Abban ciganyokrol nincsen szo, es a ver is meghult bennem, hogy te rajuk asszocialtal. Nekem mindossze az jutott eszembe ras bejegyzeserol, hogy nemreg gasztrobloggereket es gyerekkonyv-illusztratorokat lattam arrol panaszkodni, hogy szamukra kellemetlen kontextusban lattak viszont a receptjeiket, kepeiket, megkerdezesuk nelkul olyasmire hasznaltak, amivel ok nem ertettek volna egyet. Azt gondoltam, ras irasai vannak olyan jok, hogy az mar szellemi termeknek minosuljon, es azt is gondoltam, szomoru lenne, ha ellopnak es kiforgatnak a szavait. Mint ahogy a rezangyal sem szinesfem, eredeti funkciojat tekintve. Gyatra vicc, belatom, elmagyarazva meg gyatrabb. Tudtommal a szerzoi jog megsertese es a plagium a cigany kisebbseg koreben semmivel sem gyakoribb, mint az onmagat magyarkent azonosito, amugy pont ugyanugy magyar allampolgarok kozott, de, mondom, egy ideje nem jartam otthon, azota lehet, hogy mar a gyorshajtast is sikerult bevenni a ciganybunozes fogalmaba, nem tudom, es nem is szeretnem tudni. Ami a szinesfemlopast illeti, amire, felteszem, gondoltal - te, en nem, hangsulyoznam -, illetve az "errefele divatos mendemondakat", fogadd szeretettel a Szuletesnapos sorait: "Ez mind csak játék. Ceruzával írom,
uraktól kapott pénzen vett papíron.
Még nem gépfegyver-züm-züm e betű.
Váj, mint a nyomor, csíp, mint a tetű." (1931) Nagyon sajnalom, ami a faludbelivel tortent, a gepfegyver-zum-zumnel szazszor jobbak a szavak. Es bizony, van olyan, hogy szavak csak annyit jelentenek, ami oda van irva, es tobbet nem. :(

Zsezsnya 2009.04.11. 01:10:46

SOLVERE VOLOnak: Rendben.

Solvere volo 2009.04.11. 02:03:02

OK, koszi

Ismeretlen_102949 2009.04.11. 08:46:04

Zsezsnya: Sry, igazad van. Az a mondat valóban elég hülyén hangzott, legalábbis félreérthető volt. (Igazából semmilyen negatív tartalmat nem akartam belevinni.)

Ismeretlen_46946 2009.04.11. 14:01:21

Örülök, hogy a félreértések tisztázódtak. (Én se vagyok tájékozott a Duna TV műsorait illetően - se.)
süti beállítások módosítása