A megvert többség - nem nevében, csak - részeként írom ezt a kommentárt(?), glosszát(?), bejegyzést. Muszájból, mert magyarázattal tartozom azoknak (pl. az LMP mellett kampányoló Pazzo), akik tisztességes módon, törpe, de aktív kisebbségként szenvedtek vereséget.

Igen, én a többséghez tartozom, azokhoz, akik nem mentek el szavazni. Sokan vagyunk, sokfélék, sokféle indokból, meggondolásból - vagy gondolkodásra, cselekvésre képtelenül - „maradtunk távol az urnáktól". Én csak a magam nevében beszélhetek.

Nem volt kire szavaznom, ilyen egyszerű. Bizonyos történelmi okok folytán MSZP-törzsszavazó voltam, de a baloldali - értsd, a bérből élőket, szegényeket, a társadalom aljára vagy éppen peremére szorítottakat képviselő - politizálás teljes feladása ezt az állapotot megszüntette.

Bizonyos értelemben felszabadulás volt a már évekkel ezelőtt meghozott döntés: nem engedek többé a „kisebb rossz" hazug logikájának, nem legitimálom saját választási részvételemmel azt a politikai-gazdasági-társadalmi rendszert, amellyel alapjában nem értek egyet. A bökkenő csak az, hogy tudom: ma ennek a rendszernek, a globális kapitalizmusnak nincs reális alternatívája. Ösztönös veszélyérzetemet pedig, amelyet a morvaikrisztinák handabandázása néha mégiscsak birizgál, éppen ez a tudat altatja el: dumálhatnak bármit, az egységes (igen, a globális tőke érdekeit szolgáló) Európa olyan erős, hogy nem lehet bármit megtenni ebben az országban sem.

Nem tudom, hogy Orbán Viktor már néhány hónap vagy csak egy év múlva lesz Magyarország miniszterelnöke. Ez a cinikus, gátlástalan gazember ma kétségtelenül a legjobb magyar politikus - a legjobbat a politika- és kormányzástechnikára értve. Én azt gondolom, minél előbb, annál jobb, mert a tiszta helyzeteket kedvelem. Ékes szavakkal fogja képviselni a „kárpát-medencei" magyar érdekeket, és erős, hatékony kormányzással végre fogja hajtani a magyarországi tőkés rendszer konszolidációját. Remélem, valóban képes lesz eközben a hazai vállalkozók, munkások és mezőgazdasági termelők érdekeiből is valamennyit érvényesíteni, de ne legyenek kétségeink: ez az ország Orbán alatt is a globális kapitalizmus világ- és európai rendszerének része marad.

Nem izgat különösebben a Jobbik sikere: négyszázezer potenciális fasiszta szavazó mindig volt ebben az országban - de jó tudni, hogy a fasiszta pártra szavazók nem mind fasiszták. Legtöbbjük kétségbeesett, biztonságot és irányt tévesztett átlagember, aki rendre vágyik. Aki szívesen hisz egyszerű, kézzelfogható magyarázatokban - legyen akár a kézzelfogható dolog egy bunkó, amellyel jól fejbe lehet csapni azokat, akik az „én érdekeimet, nemzetemet, hazámat" veszélyeztetik, akik a nyomorúságomat (szegénységemet, lecsúszásomat, a közbiztonság hiányát, az erkölcsök, értékek eltűnését stb.) okozzák: cigányokat, zsidókat, liberálisokat, komcsikat, buzikat... Orbán jobban képes a megfékezésükre, mint mások. És ezt el is várják majd tőle. Ezzel együtt nem biztos, hogy nagyon jó lesz ebben az országban cigánynak, zsidónak, buzinak, komcsinak lenni... Legyünk hát templomjáró keresztények, és adjuk meg Istennek, ami Istené, a császárnak, ami a császáré...

A baloldal megint kap egy esélyt: 10-15 évet, amikor kormányzati felelősség (sőt, esély) nélkül gondolhatja újra helyét, feladatait, lehetőségeit - létezésének értelmét.

És lehet, hogy ennyi idő alatt - nem utolsósorban Orbánék majdani tevékenysége nyomán - Magyarországon is létrejön egy (nem csak jószándékú dilettánsokból álló) politikai mozgalom, amely képes lesz valóságos gazdasági-társadalmi alternatívát kínálni.

Addig fél lábon is ki kell bírnom. Vagy van más választásom?

(YsB-től pedig elnézést kérek, hogy ma ezt kapta amerikai élmények helyett.)

Szerző: rás  2009.06.08. 08:39 14 komment

Címkék: eu választás

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr914929054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_33859 2009.06.09. 13:57:23

Sose bánd, ez nagyon tanulságos volt számomra. Nagyon úgy fest, hogy jó ideig én is urnakerülő leszek, egyrészt a külföldön való szavazás macerássága miatt, másrészt mert az én megrögzött szoclibes agyam nem hisz már senkinek...

Ismeretlen_10155 2009.06.09. 14:13:56

talán dünnyögjünk új mesét, fasiszta kommunizmusét. mint a Tóta W.: http://w.blog.hu/2009/06/08/europai_ertelemben_vett_fasizmust

Solvere volo 2009.06.09. 18:23:56

Nagyon optimista vagy... :( A Jobbik tekinteteben abszolute nem osztom a nyugalmadat. Engem izgat. Es ertem en, hogy az USA meg Magyarorszag az nagyon mas, de mondd, miben mas pontosan? Hogy Magyarorszag kinyitja azt a szornyu tortenelemkonyvet, es kiolvassa lelkesen, hogy ha valsag, akkor fasizmus, odaig meg mar nem olvas, hogy ez egy nagyon rossz vegu mese lett akkor is, az USA meg megvalasztja az elso fekete elnoket. Nem ertem en ezt.

Ismeretlen_10155 2009.06.09. 20:56:20

igazából csak idéztem. József Attilától. VILÁGOSÍTSD FÖL Világosítsd föl gyermeked: a haramiák emberek; a boszorkák - kofák, kasok. (Csahos kutyák nem farkasok!) Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek, de mind-mind pénzre vált reményt; ki szenet árul, ki szerelmet, ki pedig ilyen költeményt. És vígasztald meg, ha vigasz a gyermeknek, hogy így igaz. Talán dünnyögj egy új mesét, fasiszta kommunizmusét - mivelhogy rend kell a világba, a rend pedig arravaló, hogy ne legyen a gyerek hiába s ne legyen szabad, ami jó. S ha száját tátja a gyerek és fölnéz rád, vagy pityereg - ne dőlj be néki, el ne hidd, hogy elkábítják elveid! Nézz a furfangos csecsemőre: bömböl, hogy szánassa magát, de míg mosolyog az emlőre, növeszti körmét és fogát. 1936. július - október nagyon nagy pofonba futunk éppen most is bele, ahogyan József Attila idején is hatalmas pofonba rohant bele a magyar társadalom. http://szentkoronaradio.com:8080//files/nyilasbarbie.jpg

Ismeretlen_46946 2009.06.09. 22:19:36

YsB: Értjük egymást. :) Solvere volo, drc: Nem hiszem, hogy Magyarországon fasiszta rendszer lesz. Mint ahogy a szellemesen demagóg Tóta W-től eltérően nem hiszem, hogy Berlusconi vagy Sarkozy - a mai Olasz- és Franciaország - fasiszta lenne. Undorodom a Jobbiktól, nem örülök a sikerüknek, de mint jeleztem, érteni vélem az okokat. Nem vagyok hajlandó (legalábbis egyelőre) összeszarni magam, s bevallom a Jobbik, a fasiszták, sikerénél sokkal jobban foglalkoztat a baloldal történelmi kudarca (nem a mostani választási kudarcra gondolok). József Attila pedig okos faszi volt.

Solvere volo 2009.06.10. 02:02:41

drc: ras optimizmusara gondoltam, bocs :) ras: En se hiszem, hogy fasiszta rendszer lenne, de ahhoz nem kell rendszer, hogy. Leirtad fent, miert nem lesz jo, es miert kell nekem egyre gyakrabban szegyenkeznem. (Merthogy kulfoldon elve bizony mashogy meretik am az ohaza.) A 'tortenelmi szuksegszerusegben' pedig egyszeruen nem hiszek. En is undorodom, de ilyen esetben, azt hiszem, az ertelmisegi finom gyomor luxus: mi nem szavaztunk, mert nem volt inyunkre valo jelolt, sohajtoztunk es homlokot rancoltunk (en is), es jol meg is mutattuk, hogy nem hiszunk bennuk, most viszont egy helyett igy harom vallalhatatlan hulye fog a (szerintuk) magyar erdekert lobbizni. A nacionalista internacionaleban, gondolom (vicc probalt lenni, mielott meg). Es Jozsef Attila valoban okos faszi volt, nem is birta a Karpatok szent toveben sokaig.

Ismeretlen_46946 2009.06.10. 10:20:25

Solvere volo: Mint a bejegyzés elejéből kiderülhet, nem tiszta a lelkiismeretem. Miként az is, hogy nem egyszerűen "ínyemre való jelölt" hiányáról, hanem inyemre való rendszeréről van szó. Ennek a rendszernek egyébként természetes terméke a Jobbik; a párt és megválasztott EP-képviselőik természetesen számomra is vállalhatatlanok, és nyilvánvalóan gyökeresen eltér a véleményünk a "magyar érdekekről", de nem hülyék. Súlyos hiba annak tekinteni őket. Én a hülyéket (történelmileg ezúttal is) a baloldalon és a "baloldalon" keresném.

Ismeretlen_31312 2009.06.10. 10:31:23

Solvere volo: nemcsak Magyarország válaszolt egy elnyomó rendszerrel a válságra, hanem több európai ország is, a végtelenül kulturáltnak tartott Németország, meg a könnyednek tartott Olaszország is. Az hogy az EP választásokon kapott a Jobbik három helyet még nem jelenti azt, hogy előretörne a fasizmus. Rás: átkötve a Jobbik sikeréhez: a szélsőjobb mindig akkor volt sikeres a választásokon, amikor alacsony volt a részvételi arány. Ilyen szempontból nekem nem elfogadható, hogy a nem-választás is választás. Sőt, abszolút támogatnám az Ausztrál megoldást, mely pénzbüntetéssel sújtja a nem-választókat. Én minden egyes választáson részt vettem, mert bárhogy is gondolkodunk a jelen rendszer vadhajtásairól, a demokratikus alapnak kell legitimáció. Akár úgy, hogy kisebbik rosszat választok és nem engedem, hogy a nyíltan antidemokratikus erők képviseleti helyhez jussanak.

anna 2009.06.10. 11:16:43

szavazni kell. legalább nem rajtam múlott.

Solvere volo 2009.06.10. 16:43:40

AvPlaten: egy percig sem gondoltam, hogy a fasizmus hungarikum lenne, es a tobbi orszag EP eredmenyet is lattam. De attol meg, hogy megtortent, nem ertem, miert lenne szuksegszeru. Es de, az, hogy a Jobbik fog teged meg engem kepviselni Europaban, es hamarosan a magyar Parlamentben is, a fasizmus eloretorese es a fasiszta gondolatok es kozbeszed legitimalasa. Ha ez nem az, akkor nem tudom mi. ras: En ertem egeszen pontosan, miert nem mentel el szavazni, es mi faj neked ebben az egeszben. Es ebben egyreszt igazad is van, es nem is hibaztatlak, masreszt, hogy mondjam, az 'eszmenek' akkor van igazan szuksege a hiveire, amikor formalisan nem kepviseli senki es bajban van. Ettol meg en se tudom, kinek kellett volna bizalmat adni. Az egy jobbikos hellyel kiegyeztem volna (ugyanis demokrata vagyok, es el birom viselni, hogy valsagban radikalizalodas van, es nem mindenki gondolkodik ugy, mint en), de a harom, az nagyon tulzas. Szavazni tenyleg kell. Lehet, hogy a parlamenti valasztasokra megszervezem valahogy, akarmennyire utalom is a konzulatust (ha be nem zarjak addig). A 'hulyet' meg mashogy ertettuk: nem IQ-deficitre es benaskodasra gondoltam, ami a baloldalon divik. Nekem meggyozodesem, hogy egy felnott, stabil pszicheju ember el tudja viselni a demokracia nehezsegeit az elonyeiert cserebe, nincs akkora dependencia- es fetisizmusigenye, hogy pl elolenynek tekintsen egy targyat (Szent Korona), vagy megaloman teveszmei legyenek (a felsobbrendu fajrol). De fuggetlenul attol, hogy kedvemre valo-e ez a retorika es mitoszvilag (a rovasiras pl kimondottan tetszik, es a Csodaszarvas is), jelen szituacioban amit a Jobbik kepvisel az olyasmi, amit a pszichologia nonadaptiv coping strategianak hiv. Magyarul valsagos idoben az arpadsavozas, szentkoronazas es magunkfajtazas (de ha Ghandi idezeteket szavalnanak, az is) csak elvonja a figyelmet es az energiat a nagyon is jelen ideju es valos problemak felmeresetol, elemzesetol es megoldasatol. Az undoromat felreteve, ez a nagyobbik bajom.

Ismeretlen_31312 2009.06.12. 08:51:12

SV: sokszor írtam már itt is, máshol is, hogy a fasiszta jelező nem a legalkalmasabb az ilyen jellegű pártok leírására. Tudom, sokan szőrszálhasogatásnak tekintik, de igenis fontos, hogy a címkézés helyett megnézzük a tartalmat is. Szerencsére még nem volt lehetőségük ezeknek a pártoknak kipróbálni, milyen kormányzati pozícióban lenni. És itt jön be a nem-választók felelőssége, amit egy másik kommentben írok meg.

Ismeretlen_46946 2009.06.12. 11:02:29

Platen: a Jobbik klasszikus fasiszta párt; a szavazóinak többsége - mint Mussoliniéi vagy Hitleréi - nem fasiszták, legalábbis nem tudatos fasiszták. És ne feledjük: a fasizmus akkor is reális válaszlehetőség volt valóságos problémákra, most is az. Más kérdés, hogy számomra, számodra elfogadhatatlan, gyűlöletes válasz.

Sv 2009.06.12. 15:57:36

Na tessek, ras, most miattad letoltottem a Jobbik programjat. Ha ez maradando karosodasokat okozott bennem, azert Te vagy a felelos :) Tenyleg azt gondolod, hogy realis valaszt kinalnak? (Komoly kerdes.) En olyanokat olvastam a programban, hogy kerjuk, hogy engedjek el az allamadossagot, meg hogy mukodjunk egyutt a rokon nepekkel, mint Kazahsztan...

Ismeretlen_46946 2009.06.13. 08:46:03

Sv: Mea culpa. (Én nem olvastam el a programjukat, valószínűleg nem is fogom, csak olvasom, hallgatom a megnyilatkozásaikat.) A fasizmus "reális válaszain" azt értem, hogy egy, a nagytőke látszólagos ellenfeleként fellépő, az alsóbb társadalmi rétegekre hivatkozó, nacionalista, rasszista, tekintélyuralmi rendszer erőszakkal, mindenféle ellenvélemény elhallgattatásával, bűnbak állításával a társadalom jelentős része, esetleg többsége számára kínál az adott pillanatban vonzó, elfogadható alternatívát. Hogy ez hova vezet, azt tudjuk, ebben nem hiszem, hogy vita lenne köztünk.
süti beállítások módosítása