Több ezren tüntettek tegnap Bécsben egy koszovói család kitoloncolása ellen.

A csütörtök esti demonstráción a rendőrség szerint hétezren, a szervezők szerint húszezren gyűltek össze. Több osztrák közéleti személyiség is jelen volt, Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő pedig videoüzenetben támogatta a tüntetőket. A menekültstátusért sikertelenül folyamodó Zogaj család Ausztriában tartózkodó tagjainak nyolc éve tartó jogi eljárás után július közepén végleg el kell hagyniuk Ausztriát.

***

Levél egy patinás bécsi gimnáziumban tanító barátunktól:

Megvolt az írásbeli érettségi németből.
Olyan csodálatos -  2 osztály = 47 gyerek, ebből: 2 magyar, 1 ghanai, 2 német, 1 perzsa, 1 perzsa-osztrák, 1 cseh, 1 kínai, 1 szerb, 1 kínai-francia, 1 brazil, 1 koreai, 1 lengyel-argentin, 1 horvát, 1 afgán, 3 lengyel, a maradék 28 osztrak.... de mint minden második osztrákot, őket is Nowaknak, Kratochwilnak, Diossynak hívják...

Kérdéseket megelőzendő:  diplomaták, menekültek, vendégmunkások, minden van, mind perfekt beszél osztrákul, átlaguk ugyanolyan, mint a többinek, semmi rasszizmus, a szerb kijön a horváttal stb, az afgán lány szexbomba szépség, és úgy is öltözik - szóval félrepakolhatjuk előítéleteinket és félelmeinket, ha vannak.
Talán még az is érdekes, hogy a németek mentalitásban sokkal idegenebbek az osztrákoknak, mint Kelet-Európa vagy a brazilok.

A többi osztályom is ilyes keverék; ha nem keverednénk, degenerálódnánk. Ennyit az ősi vérről, amiről manapság megint annyit hallok a Kossuth rádióban...

Szerző: rás  2010.07.02. 18:12 30 komment

Címkék: bécs

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr324929214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andris 2010.06.08. 11:13:38

Örülök, ha ez valóban így van. Van egy remek barátom, aki vámügyintézőként dolgozik a schwechati reptéren(bár élelmiszeripari mérnökként végzett), egy svájci cégnél. Messze ő a legmagasabban kvalifikált dolgozó ebben a munkakörben, számtalan légügyi/veszélyesáru, mittoménmilyen tanfolyamon vett részt. Ő tanította be a kollégái jelentős részét. Nos, ő azt mondta, hogy a bőrén érzi a "hétköznapi fasizmust". Ez annyit tesz, hogy nem mondják, hogy te szar külföldi (munkavállaló) vagy, (szerencse, hogy a cimbi nem színes), csak éreztetik veled, hogy te más vagy, kevesebb, mint ők. A görbén nézés, a hűvös távolságtartás nem büntetőjogi kategória

Ismeretlen_31312 2010.06.08. 11:46:15

Nyilván van ilyen is, de ez nem általánosan jellemző Ausztriára vagy akár Bécsre. Nagyon sok osztrák ismerősünk volt és van és több mint egy évtizedig jobban tudtam mi megy Ausztriában, mint itthon. Az Andris által leírtak nagyon is jellemzőek: az osztrákok nem mondják nyilvánosan, hanem magukban puffognak, éreztetik az idegenekkel az ellenérzéseiket. Az idegengyűlölet céltáblái korábban a jugoszláv bevándorlók voltak (osztrákul: Tschuschen), ma a törökök. Ne felejtsük el azt se, hogy 1995-ben egy bombamerényletben 4 roma fiatal halt meg Oberwartban. Az osztrák idegengyűlölet sok tekintetben hasonló a hazaihoz. Az különben érdekes, hogy a német "nagy testvértől" is kirázza őket a hideg, aminek az oka, hogy rengeteg német érettségizett megy Ausztriába tanulni, főleg orvosi egyetemre. De igazából ezekből külön bejegyzést is lehetne írni.

Ismeretlen_46946 2010.06.08. 12:04:26

Andris, AvPlaten: Bizonyára igaz, amit mondtok. De az igazságnak sok arca lehet; elég lényeges szempont, hogy itt gyerekekről, fiatalokról van szó. És megjegyzem, hogy akit idéztem a bejegyzésben, harminc éve él és tanít Bécsben.

Andris 2010.06.08. 12:32:06

Remélem változnak az idők. Amúgy nem Ausztriában történt, hogy egy fekete férfit toloncoltak ki a hatóságok, aki az eljárás alatt megfulladt? Dehonnem, pár éve. "November elején a Neue Kronenzeitung azt írta címlapján: „A bírósági szakvélemény felmenti a rendőröket a felelősség alól: Omofuma nem fulladt meg”. Az idén májusban kitoloncolt 25 éves nigériai Marcus Omofuma meghalt, de a legolvasottabb osztrák lap már a vizsgálat lezárulta előtt felmentette azt a három rendőrt, aki május elsején Omofumát a Balkán Air bolgár légitársaság Szófia felé tartó gépén kísérte. A kiutasított nigériai holtan ért Szófiába. Mivel kiabálni próbált halálfélelmében, a rendőrök a száját, majd később az orrát is ragasztószalaggal tapasztották be. Az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények még vizsgálatra várnak." Bővebben: http://epa.oszk.hu/00800/00804/00091/6286.html

Ismeretlen_46946 2010.06.08. 12:49:34

Andris: Képzeld el, én ismerek Magyarországon is olyan embereket, akik nem rasszisták vagy idegengyűlölők!

Andris 2010.06.08. 13:18:52

Még egy hír, csak a valóság árnyalása miatt. (illetve kettő, és mindenkitől elnézést kérek, hogy ennyi minden eszembe jutott) "Egy futballszurkoló náci A júniusi futball Eb idején érdekes fotókat készített a The Sun riportere: idős házaspár szurkolt a horvátoknak, sétálgatott, iszogatott Klagenfurtban. Nem is lett volna ebben semmi szokatlan, ha a brit újságíró a férfiban nem ismerte volna fel Milivoj Asnert, a negyedik legkeresettebb náci háborús bűnöst, aki az Interpol körözési listáján is szerepel. Asnert azzal vádolják, hogy a horvátországi usztasa rendőrség fejeként több ezer zsidó, roma és szerb deportálását rendelte el. Az Utolsó Esély akcióban, 2004-ben fedezték fel a hollétét, s Horvátország kérte is a kiadatását. Ausztria ezt azonban visszautasította, mert a bírósági orvos szakértői vélemény szerint a 95 éves férfi sem fizikailag, sem szellemileg nem alkalmas a tárgyalásra. A Népszabadság bécsi tudósítója szerint a szakvéleményt egy náci érzelmeiről ismert karintiai bírósági szakértő készítette." (forrás: http://zona.hu/article/1181/budapesten-el-a-harmadik-legkeresettebb-naci.html) Azért ne felejtsük el, hogy Ausztriában nyert választást és volt sikeres politikus Jörg Haider, és valakik őt megválasztották. Annyi szerencséje volt, hogy a ivós/meleg dolgai csak azután derültek ki, hogy kb. 150-nel ütközött és belehalt. (http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rg_Haider) A hálás haza és utókor ezt követően múzeummal adózik ennek a derék honpolgárnak. (http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-292350) Ilyenkor mit kell gondolni Ausztria náci hajlamairól?

Ismeretlen_46946 2010.06.08. 14:58:23

Ilyenkor azt kell gondolni, hogy csacsiság "Ausztria náci hajlamairól" beszélni.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2010.06.08. 16:15:45

".....patinás bécsi gimnáziumban.." (rás) ezt azért behatárolhatnád, hiszen alapból háromféle iskola-tipus van: állami, egyházi, privát. Szóval, mit jelent a "patina"? Ez számomra, még "neves"-t" v. "nagy hírű"-t, "nagy múltú"-t sem jelent. Bécs, az osztrákok szemében nem Ausztria! - azt csak a svájci Habsburgok tették a birodalmuk központjának. Az igazi Ausztria Salzburg és Innsbruck és az Alpok. De erről később, - ha valakit érdekel. A bécsiek 30%-a cseh. Lásd a cikkben, levélben említett neveket: pl. Tichy (a fagylaltos), Jelinek, Svoboda (az autókereskedő) stb. Schwarzenegger sem "bécsi" ;-))) Ami Andris "okfejtését" illeti. Billy Wilder (bécsi "zsidó") mondta vala: "...az az osztrákok szerencséje, hogy el tudták hitetni a világgal: Hitler német, Beethoven pedig osztrák volt.

Andris 2010.06.08. 16:39:15

Pocakos: Kösz, jót mosolyogtam, mert ezt nem ismertem. :) rás: nem akartam bizonyítni semmit, néhány hírt és állítást soroltam fel egymás után.(najó, talán csak egy kicsit, hogy azért Ausztria nem ártatlan teljesen)

Ismeretlen_46946 2010.06.08. 16:52:25

Pocakos: szerintem a történet szempontjából teljesen mindegy a gimnázium típusa - egyébként állami. Ahogy az osztrák történelemre vonatkozó fejtegetésednek se érzem a relevanciáját. És általában: nem vagyok hajlandó bocsánatot kérni azért, hogy idéztem valakinek a tapasztalatát arról, hogy lehet normális embereket, viszonyokat, helyzeteket is találni ebben a világban.

Sv 2010.06.08. 18:41:05

rás: "És általában:" :))))) Bizony, én úgy tapasztalom, az emberrel előfordul manapság, hogy bocsánatot kell kérnie, mert normális... :)))

Ismeretlen_46946 2010.06.08. 19:52:55

Sv: Köszönöm. :)

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2010.06.08. 20:42:33

"....az osztrák történelemre vonatkozó fejtegetésednek ..." (rás) Ez NEM az *én* "fejtegetésem"! - erről (komoly) vita folyt 20-30 évvel ezelőtt az osztrák TV-ben (Club2). Találkoztam olyan "bajuvár"-ral (ottani mélyosztrák), aki kifogásolta, hogy mindent a németektől vesznek át. Pl. a kviz kérdések között nincs osztrák téma. Azóta, már van osztrák "Legyen milliomos"! Különben a 70-80-as években sokkal jobb volt az osztrák tv híradója, mint a német. Akkoriban pl. a német tüntetésekről mozgó képanyagot csak az osztrákok hoztak, a németek csak beolvasták, esetleg egy-két álló kép. Ugyanakkor sokkal többet engednek meg maguknak - pl. a rendőrök - (átverés, szemtelenség, "kib@szás") a kelet-európaiakkal szemben, mint a németekkel. Amikor megjelent a "peep show" Bécsben, csak magyarul és (cseh)szlovákul volt kirva: a fülkébe egyszerre csak egy ember mehet be! - németül (angolul) NEM! ;-))

Andris 2010.06.08. 22:33:53

rás: ne izélj már, tényleg jó, hogy van ilyen is, amilyet leírtál. Én csak azt szerettem volna mondani, hogy nem biztos, hogy osztrákok legjellemzőbb tulajdonsága a tolerancia és a mások iránti nyitottság. Mondok példát saját praxisból: 1992 augusztusában Németországba igyekeztem, hosszabb időre, az érkezésem előtt német nácik molotov-koktélt dobtak Rostockban egy törökök által lakott házra, ahol többen meghaltak a tűzben; és korában is voltak hasonló esetek Németország-szerte. A saját gimnáziumi osztályomban, és az iskolában és máshol sem ért soha, semmilyen atrocitás, és nem emlékszem arra, hogy láttam volna egy skinheadet is. (Észak-Rajna Vesztfália) Pedig azok elég meleg idők voltak az egyesülés után, főleg keleten. Mondjuk úgy, hogy a nácizmus és az arra való hajlam egy olyan betegség-féle, ami történelmi hagyományok és egyebek függvényében támad meg egy nemzetet. Van, akit jobban fenyeget, van, akit kevésbé. (Állításom természetesen nélkülözi a szikár tudományos megalapozottságot, csak fejtegetek, és ezért utólag is elnézést kérek.)

Ismeretlen_46946 2010.06.09. 08:05:34

Andris: ezek most olyan megjegyzések voltak (nem csak tőled), mintha én most azt válaszolnám neked: "Nehogy már 2010-ben ezek a cigánygyilkos magyarok tanítsák toleranciára az osztrákokat (vagy a németeket).

Sv 2010.06.09. 09:29:23

rás, mȧr megint mennyire a szívemből szóltál! Nem akarok senkit megbántani, pláne nem az ittlevőket, de amióta itthon vagyunk, nekem teljesen az a benyomásom, hogy mindenki állandóan panaszkodik, hogy a többiek hülyék, korruptak, kirekesztők, szélsőségesek, csalók, nem tartják be a KRESZt és nem szedik fel a szemetet. A többiek, de azok mind egy szálig, ők maguk sose. A tízmillió elsőáldozó országa... Személyes tapasztalatom egyébként az, hogy a multikulti jó, a multikulti működik, és sokminden belefér, látszólag lehetetlen ellentmondások is. Mohamedán baratnőnk rajongott a (tudottan) zsidó főnökéért, közben a Facebook lapja tele van az Izrael bojkottjára és eltörlésére felszólító plakátokkal. Másik mohamedán kollegám, genetikus, modern kutató, váltig állította, hogy Matuzsálem bizony valóban sokszáz évig élt, ez biológiai tény, szó szerint kell venni. Valahogy olyan, mintha nem egységes eszmerendszer hatná át ilyenkor az emberek életét: az egyik szerepükben egyfajta értékek szerint gondolkodnak és viselkednek, más környezetben hirtelen másik program kattan be, nem is tudatosan. Vagy legalábbis nekem így tűnt :)

Ismeretlen_10155 2010.06.09. 13:43:11

@rás: ha már Ausztria náci hajlamáról beszélünk, amit valószínűleg az FPÖ '99-es nemzetgyűlési győzelmére alapoznak (meg amit főleg a Jörg Haider-féle xenofób okádás jellemzett), az ugyanonnan eredeztethető, mint a Jobbik magyarországi mennybemenetele. a zembereknek ki volt a töke a hatalmi elittel, és ilyen hangzatos semmiket puffogtató agyamosott hülyéket is képesek megválasztani, ha rendet, nyugalmat és némi ezt-azt (főképp üveggyöngyöket) ígérnek nekik.

Ismeretlen_135533 2010.06.12. 09:59:05

Szerintem mivel elég optimista, és nekem például kifejezetten tetsző bejegyzést írtál, és tudjuk, hogy az emberek többsége imád panaszkodni, és negatív lenni, így ne csodálkozz, hogyha egyből negatív példákat találnak írni. Különben is, ha bekapcsoljuk a híreket, ott sosem azt halljuk, hogy itt vagy ott milyen jól kijönnek az emberek egymással, mert az nem hír, az a hír, ha csúnyán néznek egymásra, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy ez az egész világ egy merő fertő, és mindenki utál mindenkit, holott szerintem egyáltalán nem így van, csak abban semmi hírérték nincs, ha egy német és egy török egymás legjobb barátai például. Egyébként meg nem véletlen az sem, hogy genetikusok azt állapították meg, hogy a Közép-Európában élő embereket genetikai képük alapján nem lehet megkülönböztetni egymástól, hiszen már annyira összekeveredtünk, és szerintem ezzel nincs semmi baj, ez a természetes, és nem a mesterségesen generált idegengyűlölet.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2010.06.12. 11:02:35

Eddigi hozzászólásaimat megpróbálom pontosítani. Maga cím vágott mellbe ("bécsi *vér*"), erre írtam, jeleztem, hogy "Bécs NEM Ausztria", majd ezt próbáltam alátámasztani történelmi meg egyéb példákkal. Abban a Club2 műsorban a bécsi születésű Ernst Stankovski mondta, hogy a bécsi erdőben (hegyekben) van egy völgy, ahol egy bizonyos virág csak az egyik hegyoldalon nyílik és terem meg, a másikon NEM. Ezt tekintik Nyugat- és Kelet-Európa "választóvonal"-ának.

Ismeretlen_46946 2010.06.12. 11:25:49

IO: köszönöm a véleményedet Pocakos: a "Bécsi vér" asszociációs szójáték (is) volt, mint azt a föltett Strauss-keringő mutatta.

Ismeretlen_1974 2010.06.14. 14:00:57

Tetszett a bejegyzés. Csak egy kis statisztikai adalék: A Bécsben iskolát kezdők több mint ötven százaléka nem osztrák, illetve, nem német anyanyelvű. (Egy részük még németül sem tud.) Ez az arány tartományonként változik, legalacsonyabb Voralbergben, úgy emlékszem tíz százalék alatt.

Szó-szóró 2010.06.30. 22:41:20

Nézzétek a hollandokat. Nem elég, hogy mélyen vannak (a tengerszinthez viszonyítva), de a rasszizmusban is ott vannak lent, a mélyben. Első kérdés-pár: miért és hogyan? Második kérdés: ki tudta ezt? Fölteszem a kérdést: és az osztrákok hogyan néznek ránk? Ha egy osztrák azt hallja, hogy magyar -és most nem mennék bele abba, hogy ennek a magyarnak tót, rác, vagy egyéb ősei voltak- akkor mire asszociál?

Ismeretlen_46946 2010.06.30. 23:51:01

@Szó-szóró: Ismereteim szerint Hollandia a világ egyik legnyitottabb, legtoleránsabb országa - és társadalma. Azzal együtt is, hogy most szembe kell nézniük e - mostanáig parttalan - nyitottság következményeivel, újra kell gondolni - nem csak náluk, hanem mindenhol - a multikulturalitás, az integráció és asszimiláció kérdését. Azt pedig nem tudom, hogy az osztrákok "hogyan néznek ránk". Én csak azt tudom, hogy valahányszor Bécsben járok, rám kedvesen.

Andris 2010.07.01. 08:47:16

Jó, hogy előjött a Hollandia-téma. Hetek óta azon rágódom, hogy miért nem fogadják szívesen Hollandiában a Dél-Afrikából '94 óta menekülő búrokat.

Ismeretlen_46946 2010.07.01. 10:28:25

Andris: Deine sorgen möcht' ich haben. :))

Andris 2010.07.02. 08:11:18

Ez alatt mit kell érteni? Germanizmusokban nem vagyok otthon már jó ideje.

Ismeretlen_46946 2010.07.02. 09:43:10

"Szeretném a gondjaidat a magaméinak" Másként.: irígylem a gondjaidat. :))

Pocakos · http://pocakosgondok.blogspot.com 2010.07.02. 10:15:35

"Bárcsak ez lenne (nekem is) a legnagyobb problémám" - vagy valami ilyesmi.

Andris 2010.07.02. 10:42:03

rás, Pocakos: Köszi,kb. ilyesmire gondoltam.

Szó-szóró 2010.07.03. 08:12:31

Most talán picit könnyebb lesz a hollandoknak, hogy elverték a brazilokat. Én is örülnék a problémájuknak, hogy már a négy között vagyok és meddig jutok. (Elnézést, nem szorosan a témához kapcsolódott ...)
süti beállítások módosítása