"...A pénzügyi piacok olyan rendszert alakítottak ki, amellyel érvényt tudnak szerezni a saját nézeteiknek. Egy kisebb országot például el lehet árasztani tőkével az egyik pillanatban, majd visszatartani a forrásokat és hatalmas kamatokat kikényszeríteni ugyanott. Ilyen körülmények között a kis országoknak lényegében nincs választásuk: vagy elfogadják a pénzügyi piacok diktátumát a megszorításokra, vagy megbüntetik őket a finanszírozás megszüntetésével. Ráadásul amikor Spanyolország nemrég bejelentette a megszorító csomagját, röviddel rá leminősítették az állampapírjait, mivel az visszafogja a növekedést. A pénzügyi piacok így egyszerre mondhatják például Görögországnak és Spanyolországnak, hogy „elátkozott vagy, ha nem csökkented a kiadásaidat, de ha megteszed, akkor is”.
Az egyáltalán nem meglepő, hogy a pénzügyi piacok ódzkodnak a megfékezésükre tett kísérletektől. A korrumpált vagy tökéletlen demokrácia keretei között működtetett országokban ellen tudtak állni a változásnak. Szerencse, hogy Európa és Amerika polgárai elveszítették a türelmüket, és elkezdődött a megszelídítés folyamata. Ezen az úton azonban még nagyon sok teendő van."

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász cikke


Szerző: rás  2010.07.20. 10:34 28 komment

Címkék: gazdaságpolitika joseph stiglitz

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr254929224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andris 2010.07.20. 11:46:44

Nem nyitja meg a linket. Amúgy én azt nem értem, hogy állítólag nem is kell igazán az a pénz, amit most nem hívhatunk le, akkor meg minek? Azt sem értem, hogy az IMF-nek és/vagy a Világbanknak mi köze a simor fizetéséhez? A MNB magyar költségvetési szerv, nem? A MNB elnöke nem köztisztviselő? Vagy ő a Világbanktól kapja a 8 gurigát per hó?

Szó-szóró 2010.07.20. 12:18:34

rás: nagyon jó cikk. Andris: természetesen nem ők fizetik simor fizetését. Van viszont egy nagyon rövid történet a más farkáról és a csalánnak azzal történő veréséről. Nem is értem hogy lehetnek ennyire pofátlanok. Olyan, mintha én megmondanám, hogy az imf küldött a fizetéséből (ami persze kevesebb mint simor bácsié) mit vegyen vacsorára.

Andris 2010.07.20. 12:47:00

Hát ezért érdekelne, hogy milyen alapon foglal állást az IMF/Világbank simor fizetésével kapcsolatban. Az, hogy a hiánycél miatt aggódnak: oké. De ezt fel nem fogom.

Ismeretlen_46946 2010.07.20. 17:17:17

1./ A link már működik, egyébként a vg.hu-n olvasható. 2./ Nem az IMF és a Világbank szólt bele Simor fizetésébe, hanem az Európai Központi Bank, és nem a fizetésbe, hanem abba, hogy a kormánytól független MNB-vel való konzultáció nélkül szól bele az MNB ügyeibe a kormány. Vagyis a jegybanki függetlenséget féltik. De ki lehet lépni az EU-ból.

Pocakos · http://pocakosgondok.blogspot.com 2010.07.20. 22:38:01

és ezt ismered? http://www.stop.hu/articles/article.php?id=706726 .

Andris 2010.07.21. 09:06:11

rás: Kösz a pontosítást. És ha emelnék simor fizetését, az rendben lenne? Az nem lenne a függetlenség (amúgy:hahaha) megsértése? Ne értsetek félre, nem sajnálom tőle, csak az elv, ugye...

Szó-szóró 2010.07.21. 09:16:38

Pocakos: a "te cikked" jelentős részben arról szól, hogy pöcs eukraták nagyképűek és keménykednek. Szerintem nem ezért kapják a fizetést. A rás által belinkelt cikk viszont nagyon jó.

Ismeretlen_46946 2010.07.21. 10:27:56

Andris: Nem tudom, "mi lenne, ha..", de a dolog nem erről szól, hanem hogy Orbán még a fizetésügy előtt közölte, hogy le akarja váltani Simort, aki most presztizskérdést csinált ebből - és mögötte vannak a nagyobb erők. A bankszféra tűnik jelenleg az egyetlennek, amely - nemzetközi pénzügyi hátterének köszönhetően - képes (egyelőre és amíg ezt a nemzetközi bankok, IMF stb. így látja hasznosnak) ellenállni Orbán gátlástalan térfoglalásának. Szó-szóró: a Pocakos által belinkelt dpa-tudósítás-ismertetés éppen arra példa - ezért azt erősíti -, amiről Stiglitz beszél: a nemzetközi pénztőke és az azt képviselő IMF uralmáról és a monetáris szemlélet érvényesüléséről.

Andris 2010.07.21. 12:12:09

A jegybanki függetlenség elvéról volt szó, erre vonatkozott a kérdésem, elvi alapon. Orbán le akarja váltani Simort, aki most ugrasztotta a sorolt szervezeteket, hogy védjék meg. Ezzel talán még Orbánnál is sikerült lejjebb mennie. És ha a személyektől függetlenítenénk a történetet? Akkor is ezt mondanád? Vagy pl. a jegybankelnök nem ajánlhatta volna fel MAGÁTÓL, hogy lemond a különbözetről? Nem hiszem, hogy földhözvágja, mint ahogy Bajnait sem, hogy 1 Ft/hó fizetésért volt miniszterelnök. Csak neki eszébe jutott, hogy gazdag emberként picit jobban néz ki a dolog, ha már ki kell passzíroznia a szart is a T. Lakosságból. (Nem akarom összemosni a pozíciókat, csak a gesztus miatt írom le.) "A bankszféra tűnik jelenleg az egyetlennek, amely - nemzetközi pénzügyi hátterének köszönhetően - képes (egyelőre és amíg ezt a nemzetközi bankok, IMF stb. így látja hasznosnak) ellenállni Orbán gátlástalan térfoglalásának." ->ennyire súlyosnak érzed a helyzetet? Hogy a kapitalizmus és kizsákmányolás nemzetközi szervezetei mellett foglalsz állást (Orbán ellenében)?

Ismeretlen_46946 2010.07.21. 16:41:56

Andris: többszörösen félreértettél. Nem foglalok állást "a kapitalizmus és a kizsákmányolás nemzetközi szervezetei mellett" (ez egyébként a bejegyzés címéből, valamint a - nyilván egyetértésem jeléül - belinkelt Stiglitz-cikkből is kiderülhet. Természetesen teljesen igazságtalannak tartom Simor fizetését - is. De ez teljesen lényegtelen probléma a rendszerszintűekhez képest. (És itt "rendszeren" nemcsak az aktuális magyar politikai játszóteret értem)

Szó-szóró 2010.07.21. 18:14:12

rás: Tudtuk nagyon jól, hogy a választás után nagytakarítás lesz. Szerintem ezen te sem lepődtél meg, de ez a megfogalmazás ("Orbán gátlástalan térfoglalása")mégis arra utal, minhta ezek döbbenetes, el sem képzelhető és el sem fogadható események lennének. A helyzet pedig az, hogy elképesztően sok léhűtőt kipakoltak zsíros állami állásokból. Jó lett volna Simort is meneszteni. Ez az ember hogy tudja a magyar érdekeket védeni, ha ő maga sem hisz a magyar bankokban, pénzét külföldön tartja és adót sem fizet. Remélem hamarosan elzavarják. Nincs abban igazad, hogy a fizetése lényegtelen probléma a rendszerszintűekhez képest. Komoly üzenet lenne, ha nem kaphatná meg ezt az irgalmatlanul, pofátlanul nagy fizetést.

thomas 2010.07.21. 18:32:07

jókat kuncogok. viktor gyakorlatilag a világ proletárjait hívja harcba, hogy nekem (nagykeresetűnek) jövőre havi százhússzal többet tudjon a zsebében hagyni, elvéve azt a proletároktól. Most kinek szurkoljak?

Szó-szóró 2010.07.21. 19:30:44

thomas: 32%-ról 16%-ra csökken az szja, tehát ha ezzel a te megtakarításod 120 ezer, akkor te nettó 750 ezret keresel. Ez bizony szép pénz. Nekem ezért több mint egy hetet kell dolgoznom.

Ismeretlen_46946 2010.07.21. 20:34:21

Szó-szóró: Akiket Orbánék "elnagytakarítanak", azok közt van, aki megérdemli, van, aki nem, de természetesen nem az "érdemen" múlik. A vezérlő szempont, hogy aki az MSZP-kormány alatt kapott bármilyen megbízást, az eleve megbízhatatlan. Másrészt ezek az állások kellenek a hívek, az adományozók és a "plakátragasztók", az aktivisták megjutalmazására. De én nem a személycserékről beszéltem, hanem az Alkotmánybíróságról, a Számvevőszékről, az átláthatatlanná, titkossá váló közbeszerzésekről, a hamarosan a miniszterelnök alá gyűrt közmédiáról, az egyoldalú alkotmányozásról stb. Simor fizetésében a Fideszt nem a fizetés, hanem Simor zavarja (hogy okkal vagy ok nélkül az más kérdés). 2001-ben az Orbán-kormány emeltette fel az MNB-elnök fizetését a magyar átlagfizetés 64-szeresére. Csak akkor Járai Zsigmondnak hívták a bankelnököt. Ami pedig az SZJA-t illeti. A most (a jövő évtől) eltörölt 32 % az évi 5 millió feletti jövedelemrészre vonatkozott csak, az alatt jelenleg 17 %-os lett volna az adókulcs. Illetve a minimálbér összegéig a most megszüntetett adójóváírás - vagyis adómentesség - volt érvényben. Vagyis a legalacsonyabb jövedelműek most megszívják, a közepesek helyzete nem nagyon változik, viszont a legnagyobb jövedelműek nagyon jól járnak. Akárcsak az örökösödési illeték eltörlésével.

thomas 2010.07.21. 20:42:22

@szó-szóró: itt valami félreértés van. jól keresek, de bruttóban, és messze alulról súrolva a 650-et. Most valamelyikünk elszámolta magát.

thomas 2010.07.21. 20:55:08

@rás: igen, én nagyon jól járnék, de közben ott van az állami vállalatokra kivetett -15% bértömeg, ami végülis nullszaldósra hozza a nettómat. Amúgy nem hiszem, hogy meg meri lépni a fidesz a 16%-ot, így a bértömeg csökkentéssel bukok. Zagsón, hozzájárulok a nem zeti együtt működés rend szerének sikeréhez.

Ismeretlen_46946 2010.07.21. 21:51:53

thomas: Remélem, tudod, hogy nem a te zsebedben akartam kotorászni. :)

Szó-szóró 2010.07.22. 00:56:09

rás: igen, saját embereket, köztük plakát-ragasztókat rak a fidesz pozícióba. igen: sok olyan embert is menesztenek, akik szakmailag és emberileg jók, nem érdemelnék meg, de az mszp nyakkendő -piros- miatt menniük kell. De ez várható volt. A válaszod többi részében is igazad van, nem nagyon lesz ellensúly. A kérdés az, hogy miért. Szerintem azért, mert ez a tehetséges gyerek -akit te sem szeretsz, és fletónak is mondják- annyira leamortizálta a balnak nevezett oldalt, hogy ennyi maradt nekik. Az szja gondolatmenetedben is igazad van, de ne menjünk bele számháborúba, mert nagyon jó voltam és vagyok matekból.

Szó-szóró 2010.07.22. 01:00:19

thomas: elnézést kérek. Kicsit provokáltalak és ironizáltam is. (rás blogjának legfrissebb bejegyzése szerint.) Szerintem nagyon szép fizetésed van és nagy valószínűséggel meg is érdemled.

Andris 2010.07.22. 10:18:56

rás, Szó-szóró: Nem mondanám magam túl jól tájékozottnak, de ismerek pár embert, akik alsó-közép káderek, és még most is pozícióban vannak. Ők korrupcióból igyekeznek pótolni a jövedelmi kiesést, mert ugye hivatalosan prémiumot már nem kaphatnak. Amikor kaptak, akkor az alapfizetésük(ez kb. bruttó 6-800 ezer Ft.) többszörösét kapták meg 3-4 alkalommal egy évben. Közpénzből rendezett pártpartikra jártak, ahol közpénzből basztak be, majd taxicsekkel mentek haza. Vagy "tanulmányútra" mentek Brüsszelbe, és még sorolhatnám. A szocialista politikusok romlottsága elképesztő. Undorítóak. Az informátorom legalább egy féltucat alkalmat említett, amikor "jóba kellett volna lenni" alkalmilag (persze szexuálisan) egy-egy fejessel, cserébe valamilyen előnyért, vagy csak úgy, mert ahhoz volt kedve. Biztos most is lesz/van ilyesmi, de nálam ezek a dolgok voltak azok(persze a nagyon durva herdáláson/lopáson túl), amik eljuttattak oda, hogy hitemet veszítsem a politikai szféra egészével szemben. Az a lendület és új típusú kommunikáció, amit Gyurcsány jelentett (és ami kétségtelenül a baloldal átmeneti megerősödéséhez vezetett), nem jelentett átfogó szemléletváltást a párton belül. Az ígéretes szocialista "új hullámból" pedig egy erkölcsileg és anyagilag megnyomorított, reményvesztett ország lett, ahol a baloldal legalább 15-20 évre elásta magát. És közben meg ismerem a fidesz-mentalitást is, csak reméltem, hogy tanultak valamit a saját, de főképpen az Mszp hibáiból. Nem tanultak, '98 -'02 déja-vu/retrókormány van. Bocs, ez csak kicsúszott belőlem és inkább off-ba tartozik. Mit csináljak, elkeseredtem.

Ismeretlen_46946 2010.07.22. 10:40:46

Az elkeseredésre minden okod megvan. Csak a rend kedvéért: a korrupciót (történelmileg és földrajzilag sem) nem az MSZP találta fel, és elég nagy badarság minden "még most is pozícióban lévő" "alsó-közép kádert" nemes egyszerűséggel mszp-ésnek (vagy szdsz-esnek) minősíteni.

Andris 2010.07.22. 11:47:33

rás:Nem állítottam olyat, hogy az mszp találta fel a korrupciót, ők csak kreatívan/jól alkalmazták.(és ami miatt nem mellesleg sikerült afrikai országok szintjére leküzdeni magunkat, de valószínű, hogy lesz még lejjebb is.) "elég nagy badarság minden "még most is pozícióban lévő" "alsó-közép kádert" nemes egyszerűséggel mszp-ésnek (vagy szdsz-esnek) minősíteni." Valóban nagy badarság lenne, de én ilyet nem mondtam; nem a közigazgatásban dolgozókat hoztam példának, hanem azokat az alsó - és közép pártkádereket, akik nagy részben vagy kizárólagosan pártfeladatokat végeznek, bár a közigazgatási hierarchiába építették őket. Azokat szerintem nyugodtan nevezhetjük mszp-ésnek.

Szó-szóró 2010.07.23. 07:36:32

rás: ha nem akarjuk akkor nem kel emeszpésnek hívni a kitartottakat. Azt viszont ne feledjük, hogy az elmúlt 8 évben ők és az elporlasztott eszdéesz osztották -helyesebben: két kézzel szórták- a pénzt. Még két dolgot tudunk egyértelműen: egyrészt irtózatosan nagy volt a here létszám, másrészt fideszeseknek nem adtak. Ezek alapján mindegy minek hívjuk őket, még szép nevet is lehet nekik találni: állami hereállomány. A magyar nyelv muzikális.

Ismeretlen_32012 2010.07.23. 17:35:00

@szó-szóró: a képet lehetne egy csöppet árnyalni. Szerinted Kocsis úr kinek osztott?

Szó-szóró 2010.07.23. 18:22:04

thomas: nem tudom.

Ismeretlen_32012 2010.07.23. 20:55:39

Felejtsd el. Csak fantazmagóriáztam. Hány éves vagy?

Szó-szóró 2010.07.24. 18:09:26

thomas: 56, de fiatalabbnak nézek ki. Hetente egyszer focizom.
süti beállítások módosítása