A Himnusz eléneklésével kezdődjenek a parlament ülései - kezdeményezi az Országgyűlés házszabályának módosítását csütörtökön benyújtott önálló képviselői indítványában a fideszes Kovács Péter. (Részletek itt.)

A képviselő valószínűleg őszintén, ártatlanul ilyen ostoba. Semmi rosszhiszeműséget nem feltételezek róla. De ez egy olyan javaslat, amire senki nem mer  majd nyíltan nemet mondani (legfeljebb egy 20 évvel ezelőtti Orbán Viktor vagy Kövér László tenné meg). Viszont lejárat egy szép és szent dolgot, a magyar Himnuszt.

Szerző: rás  2011.02.10. 17:49 34 komment

Címkék: himnusz

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr434929319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111887 2011.02.10. 19:57:07

Azon túl, hogy ezzel a kezdeményezéssel még én sem értek teljesen egyet, nem látom be, hogy mitől is járatja le valaki a Himnuszt, ha elénekli az Országházban. Az, hogy sokszor hallja az ember és ráun, vagy mi?

Pocakos 2011.02.10. 21:06:04

Nekem a futball-meccsek ugrottak be. Igaz, ott is csak a nemzetközieken éneklik, játszák. Talán az Európa Parlamentnek kéne javasolni. Legalább Szájer és társai megtanulják énekelni a másik 26 tagország himnuszát is! Minimum egy órával előbb kellene menenniük, hogy valamennyit vigyázállásban énekeljék el a napirend előtt. Aztán zúghat a Hajrá Magyarország, hajrá magyarok !!! ;-))

Andris 2011.02.10. 22:10:20

johnnymoore: egyrészt igen, uncsi lenne. (Ha ezt egy mszp-s javasolja, akkor ő hazaáruló lenne?) Amúgy meg, az milyen már, hogy a nemzeti imádsággal az ajkukon lopják szét magukat ezek a gecik?(az egész parlamentre gondolok) Haha. Lázár frakcióvezető majd a Szózatot mantrázza a jól megérdemelt Audi hátsó ülésén? Annyi jelentősége van, mint a Szent Koronának az alkotmányban... Látszat kérdések, valódi jelentősége nincsen, gumicsont.

egy nagyi 2011.02.10. 23:34:15

utálom a kirakathívőket.Majd, amikor olyan esemény van, amely indokolja a Himnusz eléneklését elveszíti pont azt a hatását,amely felemeli az emberek hazájukról alkotott érzés-és gondolatvilágát.

Ismeretlen_111887 2011.02.10. 23:38:45

@Andris: Most, hogy mondod van ebben valami igazság. Szégyen lenne a Himnusz számára is, ha olyan börtönbe való tolvajok énekelnék, mint a Gyurcsány. Nem lenne rendjén... :)

Ismeretlen_111226 2011.02.11. 06:34:00

Gyönyörű olvasni, hogy a Himnusz kapcsán megy a fröcsögés... Egy dolog miatt értek vele egyet - remélhetőleg alkalmaz a T.Ház pár embert, akik beidomítják hogyan kell énekelni. Nemcsak a Himnuszt, hanem mást is. Mert fütyülni már tudnak... A Himnusz eléneklésével nincs semmi gond - szerintem inkább az eredetit kellene mantra szerűen, hátha felfognak belőle valamit. Ártani nem használ! Ahhoz, hogy valamire ráunj, elég sokszor kell hallani - persze van olyan, ami első olvasatra is unalmas. Mint a hozzászólásom. De vigasztal a tudat, hogy rámpillár! :P

Szó-szóró 2011.02.11. 07:16:23

USA-ban még az alsónadrágot is amerikai zászlóból csinálják. Ott aztán nagy a baj. Az a túl sok nemzeti érzés. Persze van alapja, hiszen több mint 100-szor már amerikaiak mentették meg a földet, és erről a hollywoodi dokumentaristák nagyon jó kis dokumentumfilmeket készítettek. Hol vagyunk mi a himnusz eléneklésével az amerikai öntudattól? (Egyébként szerintem sem egy jó ötlet a parlamentben minden alkalommal elénekelni a Himnuszt.)

Ismeretlen_46946 2011.02.11. 08:21:04

Szó-szóró: Gondolod, ha naponta 10 millió ember kötelességszerűeen - és persze ellenőrzött, szabályozott módon! - felkelés után (esetleg a Magyar Nemzet félóra előtt) elénekli a Himnuszt, akkor visszamenőleg is szebb lesz a történelmünk, nagyobb lesz a dicsőségünk, és az éneklők minden alkalommal átélik magyarságuk felemelő érzését? Nemzetiszínű alsónadrág: más kultúra, más hagyományok, más pótszerek. Egy frissen létrejött, még ma is csak 230 éves államnak, amelynek népe a világ minden részéből jött/jön össze, folyamatosan, szüksége lehet ilyen, az egységes nemzet tudatát erősítő (látszatát keltő) eszközökre. Mint tudjuk, Johnny Rotten is alsónadrágot csinált a brit zászlóból, de annak meg valahogy más volt a jelentősége - és a motívuma, kulturális háttere is. Nálunk hagyományosan valami nagy, ünnepi alkalomhoz kötődik a Himnusz és a Szózat éneklése, a zászlók, kokárdák kitűzése. defalla: az Országgyűlésben 20 éve működik egy teljesen pártközi kórus, ha jól tudom, a KDNP-s Salamon László vezetésével, a Szená-torok.

Ismeretlen_111887 2011.02.11. 09:09:17

@Rás: Szó sem volt arról, hogy 10 millió embernek kell "kötelességszerűen" énekelni a Himnuszt. Ez egy kicsit csúsztatásnak tűnik. Arról volt csupán szó, hogy a honatyáinknak minden héten egyszer el kell énekelniük a Parlamentben. Ez egész más azért. Egyébként, ha jól értem a szavaidat, akkor azt mondod, hogy nekünk magyaroknak nincsen szükségünk a nemzeti öntudat erősítésére, csak mert az USA-val ellentétben mi sokkal régebb óta élünk magyarként? Te tényleg úgy látod, hogy nincs szüksége ennek a népségnek egy kis lelki erősítésére? Látod, ebben most szerintem tévedsz. A múltkor beszélgettünk a koromról, hogy még fiatal vagyok meg ilyesmik, így hát nem biztos, hogy pontosan tudok megítélni bizonyos múltbéli dolgokat. (...) Ez igaz lehet, viszont a nemzeti öntudatot a fiatalságból kikopni testközelből láttam és látom még most is. A mai fiatalok — persze nem mindenki — már sokszor alapvető dolgokat nem tudnak a történelemből. Nem ismerik a legnevesebb költőinket és valaki már a térképen sem tudják megmutatni az országot, hogy egyáltalán hol helyezkedik el. Szerintem nagyon súlyos nemzeti identitászavarban van ez az ország és benne a maradék nép. A lelki, erkölcsi és szellemi szintünk valahol a németek és az amerikaiak között van. Egyszer valaki azt mondta erről, hogy ha nem vigyázunk, akkor nagyon könnyen lesüllyedhetünk a Latin-amerikai szintre. Hát, jelentem ezen már rég túl vagyunk: ez már kérem itten' a fekete Afrika.

Ismeretlen_46946 2011.02.11. 10:02:08

@johnnymoore: mint kiderülhetett, nekem a "nemzeti öntudat" értelmezésével, történelmileg változó tartalmával, funkciójával van "problémám". (Valójában nincs, csak nagyon másképp látom, mint te.) A mai fiatalokkal, a mai világgal - s benne az általános értékhiánnyal, -vesztéssel, -relativizálással - nekem is sok bajom van. Valami nagyon elszúródott, de út sohasem visszafelé, hanem előre van. Mármint járható, célravezető út. Nem hiszem, hogy Magyarország, a magyar társadalom számára egy, a 30-as évek szellemiségével átszőtt 19. századi nacionalizmus lenne a megoldás. A latin-amerikai társadalmak nemzettudatával pedig nincs semmi baj (ahogy a mienknél sokkal megalapozottabb, kisebbrendűségi komplexussal nem terhelt némettel se); Afrikában viszont a fogalom - történelmi okokból - értelmezhetetlen.

BB 2011.02.11. 10:02:38

Csupán annyi ezzel a baj, hogy amit kötelező, azt elég hamar megutálja az ember, még ha egyébként szívesen vagy legalábbis jó szívvel csinálna. Ha a hazafiasságot erővel kell indukálni, régen rossz. Ahhoz előtte kellene egy általános jó közérzet. Ezt többé-kevésbé éreztem kb. 1995-ig, utána módszeresen és kitartóan lerohasztották a választottjaink. Szerintem.

Ismeretlen_137695 2011.02.11. 10:26:46

Tegyük fel, hogy az országyűlés egy csapat, s minden gyűlés kezdetén szinkronizálni kell a csapatot, hogy képes legyen csapatban "játszani" Ehhez pedig szükséges, hogy valamit közösen cselekedjenek, s mivel ez a csapat a mi országunkért játszik, hát valami olyan szinkronizálás kell, amiben érezniük kell a "nagy csapathoz" való tartozás, a nagy csapatért való cselekvés tudatának élményét. Rás: a mai fiatalokat a mai idősek nevelték, s hogy milyen a fiatalság az az idősebb korosztályon múlt, nem a történelmen. Hol a hiba, ha értékvesztésről beszélsz?

Ismeretlen_46946 2011.02.11. 10:41:59

@Labdajáték: Nem egy csapat, ezért minden "szinkronizálási" kísérlet eleve hamis. (Igen, tudom, valamennyien magyarok, de ehhez nem kell a "szinkronizálás.) Az, hogy a fiatalok - bármely korban - milyenek, az persze nem rajtuk múlik, hanem az őket formáló hatásokon, melyek közül talán a legerősebb az idősebb nemzedéké, sokszor úgy, hogy dacot, ellenállást, elfordulást indukál. Másrészt viszont "a történelem mi vagyunk", cselekedeteinkkel, gondolatainkkal és azokkal a gazdasági, technikai, kulturális, társadalmi stb. változtatásokkal, amelyekkel átalakítjuk a világot, amely formálja a mindenkori fiatalokat.

Ismeretlen_137695 2011.02.11. 11:32:49

Rás: szerinted nem találhatnak közös érdeket? Szerinted egy ország képviselőinek nem kell közös érdeket keresni, még akkor is ha mindannyian mást látnak? Mire választottuk meg őket?

Ismeretlen_10155 2011.02.11. 12:16:03

Nincs ezzel semmi baj! Sőt! Egy hasonlóan építő jellegű állampolgári javaslattal élve magam is megkeresem majd a helyi képviselőmet, hogy terjesszen be ő is egy javaslatot, miszerint ne csak a Himnusszal kezdődjön az országgyűlési munkahét, hanem a Szózattal is záruljon; azt is énekeljék el a képviselők hetente legalább egyszer. A két ének után pedig az MTA Filozófiai és Történettudományi Osztályának munkatársai tarthatnának 1-1 órás tudományos előadást a képviselők által indítványban javasolt korszakokról, történelmi eseményekről, vagy filozófiai-ideológiai vitákkal kapcsolatban, természetesen a szoros szakmaiság követelményével. Vajon mikor kerülne sorra a Rákosi-korszak? A korai Horthy-kor előtt, vagy után?

BB 2011.02.11. 12:19:18

Labda: "a mai fiatalokat a mai idősek nevelték, s hogy milyen a fiatalság az az idősebb korosztályon múlt". Ez orbitális marhaság.

Ismeretlen_46946 2011.02.11. 15:09:42

@ labdajáték: sem időm, sem kedvem ahhoz, hogy a pártalapú parlamenti demokrácia értelméről és működési mechanizmusáról írjak ide értekezést. Pusztán megjegyzem, hogy maga a "párt" szó is etimológiailag a "részt" jelzi.

Ismeretlen_57265 2011.02.11. 15:49:52

Kérdezem a nálam sokkal okosabbaktól: az amerikaiak nem azért hangoztatják-e, nem azért erősítik-e a hazafiságukat, hogy elnyomják magukban annak az emlékét, hogy a földet az indiánoktól vették el?

Ismeretlen_10155 2011.02.11. 15:58:10

@jel: nem mint okosabb, hanem mint szakmá(i)mat művelő mondanám, hogy az amerikai nacionalizmus sokkal inkább demokrácia- és alkotmány-centrikus, az ún. politikai nemzethez köthető attitűd, mint a mi, kelet-európai értelemben vett etnikai alapokon álló nacionalizmusunk / -aink. a politikai nemzethez való tartozást (ti. állampolgárságot és az amerikai kispolgári életmódhoz való viszonyt) testesíti meg, általában nem egyebet. innen nézve megmosolyogtatóan ugyan, de semmiképp sem olyan károsan, mint mifelénk, itt a Balkán nyugati oldalán.

egy nagyi 2011.02.11. 17:11:50

labdajáték:az a bizonyos "nagy csapat" a szinkronizáláskor mikor énekelje el a Himnuszt a jelenléti ív aláírása előtt vagy után? Egyáltalán van ilyen vagy csak a beléptető rendszer? Ugyanis a kétharmados többség olykor nem látható az üléseken.Netalántán ének órát vesznek? Többnyire csak az ellenzék protestálásait volt módomban látni a tévében.

anna 2011.02.11. 17:28:04

rás: a szená-torok vezetője megalakulásuk, 1996 óta iványi tamás, egykori szdsz-es képviselő, és a kórus a béke szigete a maga sokpártiságával (van facebook-oldaluk...)

Szó-szóró 2011.02.11. 20:02:22

bb: mi ebben az orbitális marhaság? Kik nevelték a mai fiatalokat? labdának ebben a dologban tökéletesen igaza van. drc: két dolog. Szerintem jobb helymeghatározás, ha nem nyugat-Balkánt, hanem Közép-Európát mondunk. Itt vagyunk Európa közepén. A másik dolog: értem én, hogy szakmai okokból sokkal több lehet az ismereted a világ különböző demokráciáiról. Ezt el is fogadom, tisztelem is. De azt nem tudom elfogadni, hogy ha mi tesszük azt, amit nekik szabad, akkor mi bugris soviniszták vagyunk. rás: a 13.bejegyzésed utolsó mondatában nagyon szépen megfogalmazod, hogy hogyan formáljuk a világot és a fiatalságot. Meggyőződésem, hogy létezik olyan nemzeti büszkeség, ami vállalható, felemelő, és nem más népek rovására hirdetjük. Miért lenne káros, ha emelt fejjel vállalnánk történelmünk, kultúránk, tudományunk, társadalmunk eredményeit? Kinek ártanánk ezzel?

Ismeretlen_115131 2011.02.11. 20:24:19

"Meggyőződésem, hogy létezik olyan nemzeti büszkeség, ami vállalható, felemelő, és nem más népek rovására hirdetjük" - na erre hozzunk már egy példát! - közösen :)

Ismeretlen_57265 2011.02.11. 20:55:57

drc: köszönöm amit írtál. kattal: a Kodály-módszer ilyen volt,de hagyták elsorvadni,kikopni az oktatásból.

Ismeretlen_46946 2011.02.11. 21:11:06

@Anna: köszönöm a kiegészítést. @Szó-szóró: Már Metternich megmondta, hogy a Balkán a bécsi Landstrassénél kezdődik, és ha végignézek magunkon, sajnos igaza volt/van. Te is tudod, hogy drc-nél (és másoknál is) a Balkán metafora. Igen, a bugrisságunk, a kulturálatlanságunk metaforája. Egyébként pedig egyetértek veled, hogy emelt fővel vállaljuk az eredményeket. (De az emelt fő ne legyen azonos a magasan hordott orral.) És nem tudom, büszkeség-e az, hogy ha úgy érzem, Arany János, Bartók, Kertész Imre, Csontváry, Bortnyik, Rubik Ernő, Szentendre, a Tisza az enyém, a mienk - magyar.

Pocakos 2011.02.11. 21:12:05

#18. jel 2011. 02. 11. 15:49 (vissza)Kérdezem a nálam sokkal okosabbaktól: a magyarok nem azért hangoztatják-e, nem azért erősítik-e a hazafiságukat, hogy elnyomják magukban annak az emlékét, hogy a Kárpát-medencébe érkezésükkor már éltek itt népek (németek, szlávok)? http://www.katolikus.hu/szentek/0214.html

Ismeretlen_57265 2011.02.11. 22:13:21

Pocakos: érdekes párhuzam :)

Ismeretlen_95617 2011.02.12. 01:22:13

Elvben nincs azzal semmi bajom, hogy nemzeti Himnuszunk elhangozzék a parlamentben. A gyakorlatban azonban aggályosnak érzem, hogy többségében idegenszívűek énekeljék. De bárcsak ez lenne itt a legnagyobb baj!

Ismeretlen_57265 2011.02.12. 07:29:23

Gergely Ágnes új kötetéből egy vers ÖRÖK VONAT Bárhogy jegyzett be könyvébe a lét, ha idehurcolt a vonatkerék. Bárhogy vonzott a hazábbnál haza - a vonat a végső éjszaka. Talán még látszik állomás is ott. A bakter int, és nincs többé titok. Mert könnyűség vagy undor összenyom- egy kalauzod van, a fájdalom. Az írástudót itt agyonverik. A lázas költőt itt tarkónlövik. A púpos bohócot itt megvetik. Hogy nem vagy magyar, elhitted nekik? (2009)

Szó-szóró 2011.02.12. 08:13:35

rás: Metternich óta eltelt néhány év, több mint 150. Én is látom, hogy nagyon sok balkáni jelenség, viselkedés, primitívség van még itt -drc utalását is értettem-, de van változás. Bizakodom, de ahhoz, hogy tényleg nagy változás legyen, ahhoz két dolgot kell megerősíteni: az erkölcsi normákat és az oktatást. Leegyszerűsítve én így látom. jel: nagyon komor, szomorú verset választottál. Ez is van, persze, de most elolvastam egyik kedvenc versemet, abból én is idézek: Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép, s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép, de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen, és csecsszopók, akikben megnő az értelem, világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva, míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja, s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.

Ismeretlen_10155 2011.02.12. 10:23:59

@Szó-szóró: van különbség a mi etnikai alapú ún. kelet-európai nacionalizmusaink (magyar nacionalizmus, román, szlovák nacionalizmus, szerb nacionalizmus stb.) és a nyugat-európai polgárjogi alapú nacionalizmusok között (skót, ír nacionalizmus). néha egészen más bázison is mozognak. pl. amíg a magyar nacionalizmus vagy keresztény árnyalatú (mérsékelt) vagy ősmagyar totemeket feltámasztó, a pusztaságba is keleti stílusú harcművészetet (baranta) vizionáló, "Jézus párthus királyfi" leágazásokkal sűrűn átszőtt valami, addig pl. az ír nacionalizmus már a 1970-es években is polgárjogi alapú, erőteljesen balos társadalompolitikai bázison építkező volt. kevesebb mítosz, több realizmus.

Ismeretlen_46946 2011.02.12. 10:54:26

piszkafa: Hogy egy néhai, kedves kolléganómet idézzem: "Hess picsába!"

Szó-szóró 2011.02.12. 13:36:52

piszkafa: szerintem tényleg kocsog vagy. Van egy blogod, ami nem publikus. Valószínűleg azért, mert te is szégyelled.

Ismeretlen_137695 2011.02.14. 19:46:12

Rás 17.: ma mit jelent a párt, mit jelent ennek vagy annak a pártnak a tagja lenni? Mit jelent egy ország, a mi országunk számára a pártok létezése? És hogyan éljük meg az egészben a részt: elkülönülésként, vagy valóban részeként az egésznek? Párt pártoskodás, pártütés, mit tesz a rész, amikor ezekkel a szavakkal jellemzik? Ne keverjük össze a létező parlamentáris demokráciát az ideálissal. Lehet, hogy kettő egyformán működik, azonban az eredmény, amit a működésével elér/hetne az jelentősen különbözik. Nagyi 20.: zavarna-e ha minden képviselő - kivéve aki épp valóban betegség, haláleset miatt nincs jelen - összehangolásként elénekelnék a Himnuszt, s utána közösen valóban az ország érdekében dolgoznának?
süti beállítások módosítása