M. Pistával ültünk 1968. március 28-án, a Duna-parton, a Bölcsészkar (akkor még V. ker., Pesti Barnabás u. 1.) előtt, süt a nap, már tavasz van – és M. elsírja magát, mert akkor tudtuk meg, hogy meghalt Gagarin. Jó, persze, nem normális dolog, hogy egy nagyon művelt, több nyelven beszélő, húszéves bölcsész diák emiatt sírva fakadjon; M., – akivel a katonaságnál haverkodtunk össze – tényleg egy kicsit túlérzékeny volt, de mégis: ez az (amúgy foghíjas) memóriámban rögzült kép talán mindennél jobban bizonyítja, hogy mit jelentett számunkra az ŰRHAJÓS, az űrutazás – vagy ahogy akkor az újságok gyakran írták: a kozmosz meghódítása. Röviden megfogalmazva: a jövőt, a szüntelen fejlődést, a korlátlan lehetőségeket. A 60-as évek derűje, optimizmusa...

Ma 50 éve, hogy az akkor 27 éves Jurij Alekszejevics Gagarin őrnagy a Vosztok-1 űrhajón valamivel több mint másfél óra alatt tett egy kört a Föld körül. Egy űrrepülés – ha nem történik valami baj – ma már nem tud az újságok első oldalára kerülni, de akkor ez tényleg nagy dolog volt, egy új korszak szimbóluma, és nemcsak nálunk, a „szovjet birodalomban”, hanem a világon mindenütt. EMBER A VILÁGŰRBEN!

A Hírszerző portálról vettem le a mellékelt képet: Jurij Gagarin 1961. augusztus 20-án a Batthyány téren. (Mellette az autóban Kállai Gyula miniszterelnök-helyettes, ő volt a hivatalos kísérője a háromnapos magyarországi látogatáson.) A mosolygó, integető embereket nem vezényelte ki senki. Közzétették az újságokban, hogy mikor és hol hajt végig Gagarin nyitott gépkocsiban a városon, és az emberek odamentek ünnepelni. Én is, a Mártírok útjára, mint arról majdnem pontosan egy éve egy (egyébként Szentendréről szóló) bejegyzésben megemlékeztem. Ünnepeltünk, talán nem is Gagarint, hanem önmagunkat, hiszen „mi” voltunk fenn az űrben. A mi kortársunk, egy kisfiúsan mosolygó fiatalember...

Oké. Párás szem megtörülve, a lírát felváltja a politika.

Hihetetlen propagandajelentősége volt a Szovjetunió, a szocializmusnak nevezett rendszer számára, hogy az első ember a világűrben egy szovjet-orosz parasztgyerek. Három héttel később Alan Shepard a Mercury rakétával 15 perces ugrást tesz az űrbe, ő az első amerikai asztronauta, de az első „igazi” amerikai űrhajós, aki meg is kerüli a Földet (háromszor) John Glenn, 1962 februárjában. (Ő majd még 77 éves korában tesz egy második űrutazást a Discoveryn.) Az első nő az űrben szintén szovjet: Valentyina Tyereskova 1963-ban.

1957. október 4., az első mesterséges hold, a Szputnyik felbocsátását, az űrkorszak kezdetét követő évtizedben számos alkalommal írhatják le, hogy az „első” valami vagy valaki szovjet. Nagy verseny ez, és majd csak 1969-ben, az Apollo Hold-utazásával, Neil Armstrong „kis lépésével” fordul a kocka. A verseny természetesen nem elsősorban propagandaküzdelem, és még csak nem is elsősorban az űrkutatásról szól. Az űrkutatás csak „mellékterméke” a fegyverkezési versenynek, mint a teflon, a nejlonharisnya vagy az internet. Az 50-es évek közepétől hosszú időn át a szovjeteké a legerősebb rakéta, a Szputnyik azért kelt riadalmat Amerikában, mert egyértelművé teszi, hogy a szovjetek bármikor elérhetik interkontinentális ballisztikus rakétáikkal az Egyesült Államok területét. Majd a 70-es évek végén egy világgazdasági és ezzel összefüggő technológiai korszakváltás, s benne az egyértelmű amerikai fölény teszi kérdésessé a sokezer szovjet atomrakéta mögött álló hadiipar és gazdaság értékét. De addig még ott lesz – másfél évvel Gagarin űrrepülése után – a világot az atomháború szélére sodró kubai rakétaválság…

Azt hiszem, mindez már olyan távol van egy mai huszon- vagy harmincvalahány évestől, mint a 30 éves háború. De én még láttam Gagarint.

***

OFF: Van egy blogger, aki a Gagarin nevet választotta nicknek. Mindig foglalkoztatott, de nem volt rá módom, hogy megkérdezzem, miért választotta egy most 33 éves fiatalember (már évekkel ezelőtt) pont ezt. Gagarin beteg, így hát (bár nem tudok róla, hogy olvasná a blogomat), ez alkalom arra, hogy szép, boldog éveket - életet - kívánjak neki.

Szerző: rás  2011.04.12. 07:30 24 komment

Címkék: űrkutatás szovjetunió

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr974929347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andris 2011.04.12. 09:09:34

Irigyellek egy kicsit, sőt lehet, hogy nem is kicsit. Nem pont Gagarin miatt, hanem azért, mert én már nem tapasztaltam meg ezt a fajta lelkesedést, korszellemet; talán csak 1988-89-ben, a rendszerváltáskor, de az másféle érzés volt.

Ismeretlen_51043 2011.04.12. 11:43:34

Nekem azért 32 évesként sokat jelent, bár nem vagyok átlagos ilyen szempontból, mert mindig is nagyon érdekelt az űrkutatás tokkal-vonóval és persze a sci-fi is nagyon. Én inkább csak csalódott vagyok, mert nagyon kölyök fejjel azt hittem, hogy felnőttként úgy fogok a Holdra-Marsra utazni, mintha egy szomszédos országba mennék. Ma már csak abban bízom, hogy öreg fejjel és sok-sok spórolással esetleg kirándulhatok egyet majd az űrbe, de lehet, hogy ez is csak álom marad.

Pocakos 2011.04.12. 12:19:27

Hazafelé tartottam, amikor láttam, hogy kordon van a Népköztársaság útján, meg a Felvonulás téren. Kérdeztem a házmesterünket, hogy “mi van?” - Válasz: nem tudod? Jön a Gagarin. Mire én: nem is biztos, hogy fenn volt. Otthon aztán kaptam a fejemre, hogy hogyan mondhatok ilyet, pont a házmesternek! Ebből az egész családnak baja lehet! Aztán (halkan) elmondtam kételyeimet. Apám már egy nappal az űrrepülés bejelentése előtt azzal jött haza (bennfentes munkásmozgalmi haverjaitól), hogy valami fontos bejelentésre készülnek az oroszok. Majd másnap jött a hír. Először rádió, majd délután Esti Hírlap különkiadás: (szovjet) ember az űrben!. Kételyeimet csak fokozták az elkövekező napok újsághírei. Ellentétben az amerikaiakkal, akik mindig vizre (óceán) szálltak, a szovjetek szárazföldre (valahol Szibériában). A Gagarinról szóló (helyszíni?) beszámolókban bizonyos ellentmondás fedeztem fel. Az egyik cikk szerint az űrrakéta Gagarinnal szerencsésen földet ért. Egy másik tudósítás szerint Gagarin épsége érdekében katapultált, és ejtőernyővel ért földet. A harmadik helyszíni tudósító szerint már az ejtőernyőjét csomagolta, amikor rátaláltak. A negyedik pedig azt írta, hogy mielőtt felszedték volna, szólt, hogy várjanak, és visszament a kabinhoz a naplójáért. Ha valaki ejtőernyővel ugrik ki, akkor igencsak nehezen talál rá a máshova leesett kabinjára! Szóval, ezek a kételyek máig velem élnek. Lehet, hogy csak a hazai (és szovjet) hírközlés áldozata lettem?

Pocakos 2011.04.12. 13:41:48

Úgy látom a hülyeség ragadós – és még mindig velünk él. Lásd index.hu “.......1961. április 12-én a szovjetunióbeli Szaratov járás Engelsről elnevezett városa mellett egy parasztasszony a lányával végignézte, ahogy egy furcsa ruhába öltözött ejtőernyős ereszkedik a város határában a szántóföldre. Bizalmatlanul hátrálni kezdtek, ahogy az égi jövevény hozzájuk lépett, de kicsit megnyugodtak, amikor az ejtőernyős oroszul szólalt meg. A férfi azt mondta nekik, hogy szovjet, akárcsak ők, most tért vissza az űrből, és sürgősen telefonálnia kell Moszkvába. Az ejtőernyős Jurij Alekszejevics Gagarin volt, aki sikeresen részt vett az első emberes űrutazáson....” (mai index.hu) Aha, mert a szovjet szántóföldeken, ill. azok közelében van telefon (fülke) - arrafelé nem kellett 20-30 évet várni rá.... ;-))) Takaja szovjetszkaja teknyika!

egy nagyi 2011.04.12. 14:04:32

ma ötven éve verőfényes, meleg nap volt. Édesanyám elküldött a zöldségeshez krump- lit vásárolni.Nem emlékszem, hogy húsvéti szünet volt-e, szombat nem lehetett, mert akkor is tanítás volt.Lényeg, hogy déltájt mentem a boltba,s ott mindenki erről a hír- ről beszélt:Ember a Holdon! A férjem gyermekkorából van egy kislemezünk /bakelit/,amelyen Gagarin beszél. Pocakos:tudom,hogy akkor ez más optikájú volt,mint ma.Nekünk gyermekfejjel megindította a fantáziánkat,s elkezdtük elképzelni a határtalant.Nem lehet minden romantikát kacatként kezelni.

BB 2011.04.12. 15:21:48

Gagarint az alkotmányba!

Szó-szóró 2011.04.12. 15:45:55

Pocakos: van egy dolog, ami eloszlathatja a kételyeidet. Az oroszok -vagy ahogy akkoriban mondtuk, a szovjetek- mindig utólag jelentették be, hogy valami történt, például ember volt az űrben. Ennek az volt az oka, hogy ha nem sikerült, például ha besült a dugattyú a rakéta farmotorjában, akkor nem írtak róla. Én egyébként nem is emlékszem Gagarinnal kapcsolatos kételyekre, viszont az amcsi holdraszállásról már mindent mondtak. Még azt is, hogy Andy Vajna volt a producer. (Ezt mondjuk nem mondták, de sok más mindent mondtak.)

Ismeretlen_115131 2011.04.12. 16:44:11

a SULI, ahova ált. isk.-ba jártam róla kapta a nevét :) - igen... és olyan korszakban voltam gyerek, amikor Bartók, Lenin, Kodály és Marx, valamint Gagarin és a vietnamiaknak kötött takarók, majd a vietnami kistanárok mellett megfért az angol nyelvi tagozat, ahogyan az úttörőtáborba, de még az úttörő olimpiákba sem halt bele senki! Viszont önfeledt gyerekek lehettünk, annyi élménnyel a tarsolyban, hogy még ma is abból élünk :) (hát oroszul már nem hiszem, hogy tudnék írni :), sajnos nem gyakoroltam néhány évtizede).

Ismeretlen_46946 2011.04.12. 17:32:59

@Pocakos: számítottam a kommentedre.

thomas 2011.04.12. 18:43:06

Csak egy emlékkép ugrik be, ahogy a Thököly és Dózsa György sarkán Esti Hírlapot veszek. Boldogan olvastam hazáig. Anyámék örültek a boldogságomnak.

Pocakos 2011.04.12. 22:05:45

Bocsi mindenkitől, valszeg rosszul fejeztem ki magam, ami a kételyeimet illeti. Azt a hangulatot és tájékoztatást(?) akartam illusztrálni, amiben akkor éltünk, és ahogy 14 éves fejjel (56-tól fokozatosan!) kezdtem ráébredni, hogy itt valami nem stimmel, itt állandóan hazudnak, össze-vissza beszélnek. Különben a mai napig nem olvastam pontos (és hiteles) leírást Gagarin földre érkezéséről. Valójában ez lenne a “problémám” (kételyem). Ezt támasztja alá az index.hu mai “tudományos” cikke is! Az egyik képen alig bír mozogni az űrruhában (úgy kapcsolták be), aztán meg simán katapultál és ejtőernyővel földet ér, majd elsétál...... 50 éve nem kaptam erre választ.

Ismeretlen_46946 2011.04.12. 23:07:42

@Pocakos: egy hihető leírás (a visszatérésről kb. a "Népszabadság-kép" közepénél): http://tinyurl.com/5sp6pfa

Szó-szóró 2011.04.12. 23:32:33

rás: ez azért nagyon aranyos volt tőled: hiteles információ a Népszabadságtól. A nagyon hiteles pedig a vezércikkben. Tovább ez nem fokozható. De azért most se haragudj meg a megjegyzésemért!!:) Pocakos: Kicsit elbizonytalanítottál. Ideje, hogy ebben a kérdésben is rendet tegyünk.

Ismeretlen_46946 2011.04.12. 23:51:50

@Szó-szóró: Gondolom, majd Orbán Viktor ebben a kérdésben is rendet tesz.

Pocakos 2011.04.13. 00:31:27

rás: köszi. Ez sem ad rá egyértelmű választ, sőt engem támaszt alá, ill. azt az 50 év előtti kort, amikor össze-vissza beszéltek (hazudtak).... és ez még ma is tart! Lásd index.hu bődületes cikkét Engles nevű városkáról, míg a Népszabiban Szmelovka szerepel. A valóság pedig ez (a német wikipedia-ból) Smelowka ist ein Dorf in der Gemeinde Ternowka im Rajon Engels in der Oblast Saratow. Es befindet sich in 2,7 km Entfernung vom Zentrum der Gemeinde, dem Dorf Ternowka, und 15 km von der Stadt Engels entfernt. Nahe Smelowka landete Juri Gagarin am 12. April 1961 nach dem ersten bemannten Raumflug der Menschheitsgeschichte (Wostok 1). Érdekes, csak oroszul és ukránul van még meg a wikipediában, magyarul NINCS! Különben a népszabis cikk írója a most felszabadított 700 oldalas egykori titkos iratokat ismerteti, de a forrást NEM jelöli meg! Pedig a világsajtó ezekben a napokban ettől hangos.

Ismeretlen_46946 2011.04.13. 08:50:13

@Pocakos, Szó-szóró: a továbbiakban nem kívánok vitatkozni sem erről, sem arról, hogy Neil Armstrong járt-e a Holdon, valamint hogy Zrínyi Miklóst a vadkan vagy a kamarilla ölte-e meg. Azt pedig majd' három évtizedes újságírói múltamból (valamint történelem-tanulmányaimból) tudom, hogyan működött (működik!) a sajtó, a propaganda. Ezt se itt akarom megvitatni. A bejegyzés arról szól, hogy 50 évvel ezelőtt egy 27 éves szovjet srác járt a világűrben, és ennek én örültem. Ennyi.

Ismeretlen_31312 2011.04.13. 10:22:46

Ehhez én egy kis néznivalót ajánlok: http://tinyurl.com/5rwly3p

Pocakos 2011.04.13. 10:44:29

rás: én egy 50 évvel ezelőtti mo.-i helyzetet elevenitettem fel, amit az ajánlott Népszabi is alátámaszt. Igenis bújtam a híreket, mert 14 éves fejjel érdekelt Gagarin és az űrhajózás. Így jöttem rá az ellentmondásokra, a hazugságokra. Lásd az akkori Népszabit Gagarin fényképével (nem űrhajós, hanem egy katonai igazolványkép – az első oldalon!) Az amerikai űrhajósokról (szinte) mindent tudtunk: készülnek, mikor lövik fel, stb,, sőt a visszatérést is! - ill. ha nem sikerült, azt is! Igen, _a tájékoztatásról_ írtam, ami még ma is folyamatosan hamis, és ellentmondásos. Lásd ugyanaz a részlet az index.hu és a Népszabi tálalásában: más a falu neve, az egyik változatban Gagarin beszél a paraszt asszonnyal, a másikban nem. A Népszabi tudni véli, hogy ez 10:55-kor volt. De vajon mi? A földreérés, vagy a találkozás? Ha egy furcsa dolgot látok, akkor nem az órámra pillantok (ha van), és azt jegyzem meg, hogy mikor történt, hanem azt, ami történt (velem). Én is egy 50 évvel ezelőtti eseményre emlékezek, ahogy azt én éltem át a hazai (és szovjet) tájékoztatás jóvoltából. Naná, hogy csodáltam a tényt: * Ember a világűrben! * - fantasztikus dolog volt! Ennyi. AvPlaten: kösz! ez is engem (3.) támaszt alá! ;-)

Ismeretlen_46946 2011.04.13. 11:24:16

@Platen: nagyon köszönöm, nem csak a film tartalmáért ("ez is engem támaszt alá"), hanem mert nem ismertem a honlapot. (de a jövőben, kérlek, használj URL rövidítőt).

Pocakos 2011.04.13. 11:49:36

Ja, erre emlékeztek? (anno 1961) - Ki volt a második Krisztus? - Gagarin. - ? - Jászolban született, barmok között nevelkedett, és senki sem látta, amikor a mennybe ment.

egy nagyi 2011.04.13. 12:25:18

Pocakos:ne várd ötven évvel ezelőttről a teljeskörü magyarázatot,ezt az eseményt mítosz veszi körül,de miért nem tudod elhinni,hogy az orosz/szovjet/nép képes volt új dimenziót adni az űrkutatásban.Ma mindenben kielégítő magyarázatot kapsz egy problémára? Miért várod el egy hidegháborús vetélkedőtől?

Ismeretlen_58433 2011.04.16. 08:36:43

Kedves Nagyi, ötven évvel ezelőtt bizony szombatonként is volt tanítás... Sőt, ha jól emlékszem, még a hetvenes években is csak minden második szombat volt "szabad" Amúgy: szerdára esett

egy nagyi 2011.04.16. 12:27:49

Kedves KapitányG:én is azt írtam,hogy nem lehetett szombaton.Hogy pont szerdán miért voltam otthon fogalmam nincs,viszont a nagy hír az utcán kitörölhetetlen emlék lett bennem.

Ismeretlen_58433 2011.04.19. 01:43:11

De nem azért nem lehetett szombaton, mert aznap volt tanítás...
süti beállítások módosítása