Nagyon sajnálnám, ha Gyurcsány Ferenc egy lemásolt szakdolgozat miatt tűnne el a politikából.

A blog jobb sávján, az ajánlott olvasnivalók közt található a Kettős mérce kommentárja, amellyel szinte teljesen egyetértek. "Ez a helyzet kezd ugyanúgy menthetetlen lenni, mint Schmitt Pálé, és itt ugyanúgy következmények kell hogy legyenek. Azok a felvetések, amik azzal mentegetik Gyurcsány, hogy nincs pozícióban, illetve a szakdolgozat és a doktori szintje között különbség van, semmivé foszlanak."

Az írásban azonban van egy számomra problematikus elem: Gyurcsány összekötése a baloldallal. "Nem azért kell lépni, hogy egy újabb pofont vigyünk be Gyurcsány Ferencnek... Hanem azért, mert személyét még mindig sokan összekötik a baloldali ellenzéki politizálással. Azt pedig még egyszer nem lehet hagyni, hogy a morális hanyatlás legyen a baloldaliság, és most pluszban az ellenzék szimbóluma, ez túl magas labda."

Gyurcsányról már többször elmondtam a véleményemet: politikai kalandornak és gyakorlati politizálásra alkalmatlan vizionáriusnak tartom. Számomra nem az őszödi beszéd a probléma, illetve ha igen, akkor abban nem a "hazudtunk éjjel-nappal", hanem a "másfél évig nem csináltunk semmit". A beszéd amúgy rendben volt - legfeljebb stiláris kifogásaim lehetnének, de a mai általánosan elbunkósodott világban ez szemforgatás, fölösleges hülyeség lenne -, mindössze egy mondat hiányzott a végéről: "és mindezek miatt ezennel lemondok". Utána akár mondhatta is volna az MSZP, hogy nem fogadja el a lemondást. Ha lemond, akkor politikus lenne. Nem mondott le - számomra azóta nem az.

De nem is erről akartam írni, hanem arról, hogy az én politikai nézőpontomból Gyurcsány, az általa vezetett párt és kormány alapjában véve nem tekinthető baloldalinak. És a politikusi, kormányfői, pártvezéri alkalmatlanság mellett épp ez az - nem egy simlis szakdolgozat -, amiért örülnék, ha lelépne a politikai színpadról. (Persze az MSZP-vel együtt. A sui generis liberális - tehát nem baloldali, nem szocialista - DK-val semmi bajom, minthogy nincs közöm hozzá, és nem is irritál, mint a Fidesz.)

A Gyurcsány-szakdolgozatról pedig azt gondolom, hogy ott van a Hír TV-nél, és azt várják, hogy Gyurcsány hazudjon valami nagyot, amire cáfolatul majd előránthatják. Valószínűleg ennyire ostoba nem lesz.

 

Szerző: rás  2012.04.30. 17:00 12 komment

Címkék: gyurcsány

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr574929588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111887 2012.04.30. 19:10:46

Teljesen egyetértek minden felvetéssel. A baloldalnak éppen ezért kellene sürgősen kivetnie magából Gyurcsányt, hiszen minden egyes pillanattal csak rohad rájuk a politikai hullája, ami hosszútávon eléggé ártalmas az egész közösség számára...

Ismeretlen_46946 2012.05.01. 08:39:23

@johnnymoore: Nagyon érdekelne, hogy 1./ mi az "a" baloldal, amelynek ki kéne vetnie magából; 2./ mit jelent a "kivetés", hogy kellene lezajlania. Azt csak mellékesen teszem hozzá, hogy ha "közösségen" a magyar társadalmat értjük, akkor tudnék említeni jónéhány ma tényleges hatalommal rendelkező politikust, akiknek a mai tevékenysége sokkal nagyobb ártalmat jelent a számára.

Ismeretlen_111887 2012.05.01. 10:38:38

A baloldal meghatározása Magyarországon sem könnyű, talán nincs is ilyen és nem is lehet meghatározni, ahogyan példának okáért a jobboldalt sem. Elavult fogalmak ezek, amelyek már akkor tartalmatlanok voltak, amikor kitalálták őket. Én egyébként nem a 'klasszikus baloldalra' gondoltam, amikor azt mondtam, hogy "a baloldalnak ki kellene magából vetnie Gyurcsányt", hanem arra a baloldalra, amelyet jelen pillanatban az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és az a néhány civil szervezet képvisel, akik kint szoktak lenni az utcán tüntetni Orbán szörnyeteg rendszere ellen. Ezek a pártok (vagy szerveződések) akarva-akaratlanul is összemoshatóak Gyurcsánnyal még akkor is, ha ők is ugyanúgy illegitimnek tartják, mint mondjuk a jobboldalon. Ez pedig pont azért lehetséges, mert sajnos két nagy szekértáborra van osztva az ország politikai szférája és ha nem az egyikhez tartozol, akkor ugye automatikusan a másikhoz. A "kivetés" pediglen nem jelent egyebet, minthogy egyszer s mindenkorra jelezzék neki, hogy már nincsen helye közöttük semmiféle szellemi formában. És "közösségen" nem a magyar társadalmat értettem, hanem csak ezt az egész baloldali holdudvart. Úgy semmiféleképpen nem fognak tudni összefogni és leváltani Orbánt 2014-ben, ha még ez a szélhámos is ott ül közöttük. Amíg Ferenc közöttük van, addig mindig sebezhetőek lesznek. Én legalábbis így látom.

Ismeretlen_46946 2012.05.01. 18:27:30

@johnnymoore: az a példátlan helyzet állt elő, hogy nagyrészt egyetértek azzal, amit írsz. Persze azért nem teljesen. :) A baloldal fogalmát nem "elavultnak" tartom, hanem a rendszerváltás utáni magyar politikában (de történelmileg visszatekintve az egész "kommunista" időszakra nézve is) pontatlannak és a gyakorlatot tekintve félrevezetőnek. Számomra van értelme a "baloldal" jelentésének: társadalmi igazságosságot, az alul lévőkkel való szolidaritást, valamint egy olyan politikai gyakorlat igényét jelenti, amely az emberek valóságos részvételén alapul. Nagyjából amit a "szabadság, egyenlőség, testvériség" hármas jelszava kifejez. Ugyanakkor ma Magyarországon sok szempontból az undorító politikai gyakorlatot folytató Fidesz vagy a náci Jobbik társadalmi programja baloldalibb, mint a "baloldalhoz" sorolt MSZP-é (volt kormányon), hogy a DK-ról már ne is beszéljünk. Teljesen egyetértek veled, hogy e probléma (és sok másé) gyökere a "két szekértáborra" osztás - ami (s ebben nyilván nem értesz velem egyet) Orbán "ősbűne". Amúgy pedig Orbánt 2014-ben legfeljebb Orbán verheti meg (tesz érte), váltóerő aligha lesz addigra, akár eltűnik Gyurcsány, akár nem.

Ismeretlen_46946 2012.05.02. 08:38:07

Átolvasva fenti (tegnapi) kommentemet, némileg pontatlannak, elnagyoltnak látom. A Fidesz társadalompolitikájának "baloldalisága" természetesen nem a mai, kormányon folytatott gyakorlatra, hanem szövegeire, elsősorban korábbi, ellenzéki propagandájára vonatkoztatható.

Ismeretlen_111887 2012.05.02. 09:00:20

@rás: Nos, ez csak az én véleményem, de szerintem még így az IMF/EU által diktált — és az ő fojtogatásukat enyhítendő —, adónemek után is még egy hangyányival baloldalibb a konzervatív Fidesz, mint a baloldal bármelyik pártja. (Kivéve a Munkáspártot persze!) És nem csak retorikájában, hanem a gyakorlatban is. Mert hát, mekkora ellentmondás már az, hogy a baloldalinak hívott pártok még csak szóban sem szociálisan érzékenyek? Beledöglenének egyszer, ha legalább csak szóban ítélnék el a spekuláns réteget és helyeznék előtérbe a szegényebb/leszakadtabb réteget az elittel szemben? Szerintem vége lenne a világuknak, ez biztos... A FIDESZ is ugyanúgy fosztogatja most a népet — ezt a vak is látja —, ám ez a párt jobboldali létére legalább baloldaliként hazudik az arcomba! Ez a minimum, amit a tolvaj elitek tehetnek a lealázott és kirabolt alsóbb rétegekkel szemben, nem? :) Ráadásul, az eddigi szocialista és szabad demokrata kormányok éppen azon mesterkedtek kormányzásuk alatt, hogy minden erejükkel felszámolják a paternalista/szociális államot és a helyébe tegyenek egy teljesen jelentéktelen, pusztán a közlekedési csíkokat festegető és villanyoszlopkörtéket cserélgető államot, amely már totálisan erőtlen és képtelen kiállni a közösség szociális érdekeinek védelmére. Hát, én nagyon remélem, hogy idén tényleg vége lesz ennek a szánalmas világnak... úgy egyetemesen... (...) Orbán ősbűnéről pedig... Ő pusztán csak annyit tett, hogy újrapozícionálta a társadalmat politikai aspektusból. Más szempontok szerint állította be az oldalak egymáshoz való viszonyát — hozzáteszem, nagyon helyesen és lényeglátóan. Meghirdetett egy "nemzeti együttműködést" a "nemzetközi együttműködéssel" szemben. Ha ez bűn, akkor én is bűnös vagyok, mert az utolsó pillanatig a támogatásomat fogja élvezni ebben a kérdésben. :DDD

Ismeretlen_46946 2012.05.02. 09:36:38

@johnnymoore: helyreállt a világrend: nagyon másként látjuk azt, ami történik.

Ismeretlen_111887 2012.05.02. 09:50:57

@rás: Hát, ez eddig is így volt, szóval én nem igazán lepődtem meg most. És bízom benne, hogy Rás Úr sem! :) Bár, ha egyszer közelíteni szeretnénk a két álláspontot egymáshoz, akkor valahol ott kellene szerintem kezdenünk, hogy elbeszéljük hogy melyek azok a pontok (vagy ha úgy tetszik: értékek), amelyek csakugyan megtalálhatók mindkét álláspontban. Ugyanis azt már tudjuk nagyjából, hogy melyek térnek el szinte teljesen, ám azt még egyáltalán nem, hogy mi az, ami azonos. :) Szerintem, kezdetnek a szociális érzékenység lehetne egy közös érték, vagy nem?

Ismeretlen_46946 2012.05.02. 10:36:26

@Johnny Úr: Természetesen a szociális érzékenység közös pont lehet - különösen, ha tisztázzuk, hogy ennek minden elnyomottra, kizsákmányoltra, "megalázottra és megszomorítottra" (Dosztojevszkij) vonatkoznia kell. Már korábban is egyetérteni látszottunk abban is, hogy nem tetszik a tőke globális uralma (a globális tőke uralma) - igaz, ennek lényegét és alternatíváját másban látjuk. És számomra megnyugtatóan közös pont, hogy te is törekszel a párbeszédre, az álláspontok közelítésére.

Ismeretlen_111887 2012.05.02. 10:47:08

Természetesen, minden elnyomottra és megnyomorítottra vonatkozik a szociális érzékenység. Hát, persze! "Már korábban is egyetérteni látszottunk abban is, hogy nem tetszik a tőke globális uralma (a globális tőke uralma...)" Igen, és azt hiszem ez lehet az egyik magyarázat arra, hogy mindig vissza-visszatérek ide a rásblog hasábjaira — a nyilvánvaló kíváncsiságon túl. Úgy gondolom, hogy maga a globalizáció-kritika egy olyan bázis, ami nagyon erős szállal köti ide a meglátásomat. Viszont az is igaz, hogy "ennek lényegét és alternatíváját másban látjuk". No, de mindegy! Nem szeretném teleoffolni a posztot, szóval most legyen Gyurcsány a fő műsorszám! ;)

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.tumblr.com 2012.05.02. 15:03:34

Teljesen egyetértek. Bár azt hiszem, hogy a jobboldalnak az a jó, ha Gyurcsány minél tovább vergődik. Ha ugyanis eltűnik, onnantól jöhet olyan új arc, akit lehet, hogy nehezebb lesz lenyomni.

Szó-szóró 2012.05.02. 15:51:49

Hegyi Zsolt: pontosan így van. Gyurcsány nem most lett politikai hulla, azt is tudjuk. Nehéz megmondani, hogy a vergődése meddig tartható a felszínen, de ezt szerintem nem is lehet megjósolni, mert Gyurcsány ebben is kiszámíthatatlan. Úgy tűnik, hogy az utójátékban is nagyon kreatív (kb: "kiperelem a vagyonából az ellenem szólókat" és patak vér fog folyni, no de ez már a felülmúlhatatlan torgyáni magasságokba visz).
süti beállítások módosítása