Ha már nincs időm és energiám terjedelmesebb, alaposabb bejegyzéseket írni - s más tollával se lehet mindig ékeskedni -, elhatároztam, hogy megpróbálom a blogot eredeti funkciójában, naplóként használni, alkalmanként naponta többször is beleírni. Majd meglátjuk mi sül ki belőle.

*

Obama győzött. Örülök. Nekem (is) fontos volt négy évvel ezelőtti győzelme - meg is írtam, hogy miért -, az illúzióim, a világba vetett hitem maradékának megőrzése miatt. Meg  kicsit személyes ügyemmé is vált, egy róla - az első évéről - szóló könyvet fordítottam, egy másikat szerkesztettem; beleástam magam a személyiségébe, a gondolataiba - és persze az amerikai politikacsinálás mechanizmusába. Utóbbit nem kell - nem is lehet - szeretni, de csodálni lehet profizmusát.

Nem volt sikeres négy év - ez döntően nem az elnökön múlt, bár nyilván rajta is -, és nem tudhatom, milyen lesz a következő ciklus. Obama azonban képvisel valamit - a szociális igazságosság, a felelősség eszményét -, amit én fontosnak tartok. Ezért neki szurkoltam.

*

Meghalt Vallai Péter. 66 éves volt. Sajnálom, fáj. Pár hete láttam - betegen - a Pepita Oféliában (írtam róla, illetve őt csak megemlítettem). Úgy emlékszem, Parti Nagyot olvasott fel. Színészként nincs róla maradandó emlékem, de ironikus irodalmi szövegek - például Esterházy - tolmácsolójaként zseniális volt. A hangja hozzájuk nőtt.

*

Most pedig elmegyek koncertre: Jevgenyij Koroljov Bach Goldberg-variációit fogja játszani.

 

*

Ja, és majd' elfelejtettem: november 7. van, a nagy októberi szocialista forradalom évfordulója... (Ki-ki gondoljon, amit akar.)

Szerző: rás  2012.11.07. 17:43 3 komment

Címkék: obama vallai péter koroljov

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr474929650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_57265 2012.11.07. 23:16:53

Milyen volt a Koroljov koncert? (Goldberg-variációk CD-ket gyűjtök, és szégyenszemre ezidáig teljesen elkerülte a figyelmemet.) Most olvastam mit írt róla Ligeti: "Ha csak egyetlen CD-t vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, akkor Koroljov Bach-felvételét választanám, mert még az éhségtől és szomjúságtól elepedve is egyre csak ezt hallgatnám újra és újra, egészen az utolsó leheletemig."

Ismeretlen_46946 2012.11.08. 00:11:41

Nagyon jó volt. Nem vagyok zenekritikus, szakértő sem, csupán egyszerű zenehallgató, s csak azt tudom mondani, hogy feszülten figyelni kellett rá, s minthogy az orgonaülésre szól a bérletem, nemcsak a zenére, hanem a kezére is.

Ismeretlen_145118 2012.11.09. 08:07:18

hát személyisége miatt, vagy nem tudom miért, de én is neki, nem mutatott volna jól a másik, kevésbé karakteres (mondanám számomra semmit mondó személyiség) az elnöki névsorban.
süti beállítások módosítása